Šta je novo?

Severna Tangenta, Most Zemun - Borča

Nenad":14uprzuf je napisao(la):
Ako se most vec gradi, bolje je da se sada ostavi prostor za sine po sredini, pa ako bude trebalo, tu je. Nadogradnja mosta ili eventualna gradnja kompletno novog je utopicna.

Uostalom, ne mora da se sprovodi tramvaj - logicnije bi bilo da se sprovede neka linija BeoVoza (pogotovo kao alternativa Pancevackom mostu).
То да. +1

O tome da ovaj most treba imati i sine sam pisao vec nekoliko puta.

Videcemo kada Kinezi objave konacan predlog, ali u svakom slucaju, nije planirano po DUP-u.

Imajući u vidu da:
niti kroz Zemun, niti u Borči nema tramvaja, niti će ga u Borči ikada biti,
da bi tramvaj prolazio desetak km kroz njive (bar u početku),
da trenutno ni ne postoji ikakav plan za naseljavanje prostora od mosta do Borče
da nema trika (na žalost) da se tramvajska pruga od NBG produži do mosta
....
i još mnogo sličnih razloga - nikome nije palo na predvidi tramvajsku prugu na mostu.

Gradska železnica - bolja ideja, ali opet - šta imamo na obe strane mosta od infrastrukture, i kuda bi se gradila pruga kroz Zemun do najbližeg postojećeg koloseka? Šta bi se sve rušilo i na koji način bi se ta nova pruga uklopila sa postojećim ulicama?
To bi bio veći projekat od samog mosta.

Neka oni lepo naprave pravu, denivelisanu petlju - i meni dosta.

Trenutno je nerealisticno uloziti toliki novac u gradsku zeleznicu na tom potesu. Trebalo bi samo ostaviti mogucnost kasnije adaptacije mosta u slucaju da tako nesto bude bilo potrebno (eh da su tako razmisljali kada su sirili Brankov most :) )

Pa sta je na kraju ispalo sa zalbom SO Zemuna? Oni su zahtevali izgradnju denivelisane petlje.

Verovatno će to izvući iz naftalina kad bude krenula gradnja - ili bila pri kraju, za skupljanje političkih poena.

Usvojen Plan detaljne regulacije za saobraćajnicu od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta

Odbornici Skupštine grada usvojili su Predlog plana detaljne regulacije za saobraćajnicu Severna tangenta, od saobraćajnice T6 do Pančevačkog puta - Sektor 2 (deonica od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta) i devet predloga odluka o izradi planova detaljne regaulacije. Ove tačke dnevnog reda obrazložio je Slobodan Dimitrijević, pomoćnik sekretara za urbanizam i građevinske poslove.
Usvojene su odluke za izradu sledećih planova detaljne regulacije: plan za izradu sabraćajnice Nova dunavska (od Pančevačkog mosta do puta za Adu Huju), za područje između ulica Braće Jerković, Kružnog puta, Kumodraške i Darvinove, kao i za novi kumodraški kolektor.

http://studiob.rs/info/vest.php?id=53421

Ovo je lepa vest. Nova Dunavska se valjda odnosi na prosirenje ulice ukljucujuci i onu petlju za Pancevacki. Bilo bi lepo...

Na lakat krivini kod Galenike, postavljena je neka mini bina, i panoi sa slikama buduceg mosta

13. 07. 2010.| 12:32
Postavljanje kamena temeljca za most Zemun-Borča 14. jula

U Zemunu će sutra (14. jul 2010. godine) biti položen kamen temeljac za most preko Dunava Zemun-Borča, čija je vrednost 170 mil EUR, a početak radova predviđen je za april 2011. godine.

Kako je saopštila Skupština Srbije, kamen temeljac položiće predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

Događaju će prisustvovati predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, premijer Srbije Mirko Cvetković sa članovima Vlade i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sa predstavnicima gradske vlasti.

Ugovor o izgradnji mosta Zemun-Borča potpisan je 15. aprila 2010. godine. Most će biti dug 1.507 metara....
Ekapija

id***,sutra kamen temeljac a pocetak radova u aprilu sledece godine. :o

:rant:

Kazu za seprtembar, kad ono za april. Bas me interesuje sta ce djile reci na ovo?

Mada ja se nadam da je to greska.

Trebalo bi dojaviti nekom novinaru da se to pitanje postavi na ceremoniji :rolleyes:
Nego ja sam za to da se uvede pravilo da za svaki novi most koji se gradi postoji uslov od minimum tri trake u jednom smeru, ne 2+1, vec tri plus nesto. Mislim da je potpuna glupost praviti ista manje od ovoga u ovom veku plus sto populacija i guzve samo rastu,

http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=53955

Kamen temeljac za most Zemun-Borča »
13. Jul -> 14. Jul, Izvor : Studio B,

Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, Vu Banguo, položiće kamen temeljac za most prijateljstva Srbije i Kine na Dunavu.

Most koji će spajati Zemun i Borču biće dugačak kilometar i po, imaće 6 traka i biciklističke staze sa obe strane.

Početak radova predviđen je za april 2011. a rok za izgradnju mosta je tri godine.

Ministar za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović istakla je da će, pored izgradnje mosta Zemun-Borča, u naredne tri godine biti izgrađene i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometar, kao i osam manjih mostova i nekoliko petlji.

Kalanović je rekla da most Zemun - Borča predstavlja novi model realizacije velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata u Srbiji i bazira se na bilateralnom sporazumu između Srbije i Kine, prenosi Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan.

Ona je podsetila da je u postupku pregovaranja sa kineskim partnerima cena mosta sa 320 miliona dinara spuštena na 170 miliona. Ugovorom o izvođenju radova utvrđeno je angažovanje podizvođača i upotreba građevinskog materijala iz Srbije u visini ne manjoj od 45 odsto od ukupne finansijske vrednosti projekta.

"Finansijski ugovor između Vlade Srbije i kineske Eksim banke biće potpisan u četvrtak, 15. jula", rekla je Kalanović i naglasila da rok od tri godine za završetak mosta i dve godine za saobraćajnice počinje da teče od dana potpisivanja ovog ugovora, navodi se u saopštenju.
Most koji će spajati Zemun i Borču biće dugačak kilometar i po, imaće 6 traka i biciklističke staze sa obe strane.
Što mu po aklamativno usvojenom kriterijumu na forumu, po kvadratu, dodje koliko?

koliko god da je po kvadratu, ne može da bude jeftinije od 170 miliona dinara o kojima priča studio B :laugh:

kakav je to kamen temeljac u julu 2010 ako se izgradnja NAJAVLJUJE za april 2011te?!?!...ko zna kada cese u stvari nesto tamo i praviti i po kojoj ceni.Ako mozemo da se povedemo primerom mosta preko Ade, ovaj Zemunski most nece biti jeftiniji od 200 miliona koje cemo mi placati sledecih 100 godina. Da ne pominjemo sto se u normalnom svetu ovakav most, koji je najobichnija greda sa vishe od 2 oslonca, gradi za manje od 2 godine sa pristupnicama a ne 3 koliko su najavili kod nas - citaj 4 i po godine (ili kada ce vec biti neki sledeci izbori za gradonacelnika ili parlament)

Nek nas neko spasi ove pozerske vlade sto se slika 9 meseci pre pocetka ikakvih radova i onih koji glasaju za iste :)

Kamen temeljac se verovatno postavlja sada jer je to jedini termin u kome je predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa mogao da bude u Srbiji.

Most treba da ima i mesto za sinski saobracaj.

Svidja mi se sto Kinezi ugradjuju i biciklisticke staze. Ima smisla.

B.Vladimir":2xibdcbo je napisao(la):
Mislim da je potpuna glupost praviti ista manje od ovoga u ovom veku plus sto populacija i guzve samo rastu,
Nisi znaci cuo za belu kugu i odliv mozgova...

Citam clanak na b92 gde su izvor Beta i Tanjug i sada vec ne po prvi put vidim da se prica da je kineski most deo obilaznice oko Beograda :bash: . Jesu oni culi za SMT most preko Ade Huje itd... :grand:

Igor":1ozmt8fm je napisao(la):
Citam clanak na b92 gde su izvor Beta i Tanjug i sada vec ne po prvi put vidim da se prica da je kineski most deo obilaznice oko Beograda :bash: . Jesu oni culi za SMT most preko Ade Huje itd... :grand:
Heh, to je slika i prilika naše zemlje danas.
Neki urednik ne kapira važnost i blagodet od ovog mosta (o dolasku visokog gosta zbog ovakvog događaja da ne pričamo), pa daje da izvešatva nekome ko nema blage veze ni sa zadatom temom, nit je u toku, nit se bavi tom oblašću. "idi vidi to tamo, skupile se mudonje, 'oće grade neki most"
Bar da se potrudio da potraži na Google-u pa bi odmah dobio link ka Beobildu.
Imali smo na raspolaganju u medijima više informacija o dešavanjima na "Farmi" (nije da sam pratio, naprotiv, ali ne možeš da odbraniš :p )

Vrh