brdjanin":36tis44r je napisao(la):
Postoji li neki znak čuđenja kod navođenja ovih cena ili se navodi samo radi davanja informacije?
Koliko košta kvadratni metar banatske zemlje na drugim mestima?
Ako se navodi ova cena, verovatno je dobro znati koliko košta na drugim mestima.
Možda malo kasno odgovaram, al čisto da se nađe:
Cijena
jutra njive prvoklasne zemlje u ataru bilo kojeg sela koje se naslanja na Novi Sad, pa i samog Novog Sada (mada tu gotovo da i nema klasičnog poljoprivrednog zemljišta), bližeg putu, kreće se oko
5000 evra. Ali to je ako je u pitanju njiva.
Cijena zemljišta u građevinskoj zoni varira. Za placeve po rubnim naseljema Novog Sada ona ne ide ispod
30 evra po kvadratnom metru, a u naseljenim mjestima koja se direktno naslanjaju na Novi Sad (Veternik, Rumenka)
20 evra za kvadratni metar. Sama gradska uprava računa vrijednost kvadratnog metra placa u Rumenki kao 20 evra, za Veternik ne znam, vjerovatno nije manje.
Kad kažem "građevinska zona", mislim na svako zemljište koje je tekućim UP predviđeno za izgradnju bilo čega: kuća, zgrada, saobraćajnica, škola ili ostalih javnih površina (Meni je čovjek 2007. pokušao prodati 12 000 kvm placa kod zatvora u NS, ima čak i bunar iskopan na placu. Gospođa u Urbisu mi je rekla da, istina, zemljište jeste u građevinskoj zoni, ali na mjestu gdje stoji ta parcela predviđena je - zelena površina petlje, koja se tek sada gradi!).
U pravilu, placeve koji su predviđeni za kuće i zgrade, otkupljuju privatna lica - investitori, a sve ostale, buduće javne površine, grad. Da ne bi dolazilo do sporova, gleda se da grad pri isplati ostvari tzv. tržišnu cijenu, a ona se formira na bazi
tekuće maksimalne cijene.
U konkretnom slučaju njiva po borčanskom ataru: to u principu i više i nisu njive, već građevinsko zemljište određeno za put, a koje samo po namjeni služi poljoprivredi.
Bez obzira što je cijena od 320 dinara iliti 3 evra po kvadratu bar 3 puta više nego cijena "čiste" njive, mislim da je Grad ovo pitanje trebalo delikatnije i daleko ranije riješiti.
Ovako sad ispada da Grad primjenjuje fore koje su koristili razni "biznismeni" prilikom mutljavina sa zemljištem na autoputu, kad su kupovali čitave "njive" (za koje su unaprijed bili obavješteni da će to postati građevinsko zemljište).
Možda nam kolege forumaši iz Borče mogu reći koliko se po kvadratu isplaćuje zemljište određeno za ulice u novim dijelovima Borče?
Po meni bi neka poštena cijena po kvadratu mogla biti tako postignuta cijena, umanjena za 20% (tu računam onu famoznu taksu na prenamjenu zemljišta, koju lokalne samouprave ionako nisu dužne plaćati).
Inače da ne ispadne da pomislite da branim građane koji se bune oko cijene zemljišta. Naprotiv, mislim da je cijena građevinskog zemljišta kod nas debelo precijenjena. Kakvu god cijenu da ostvare, oni će dugoročno biti na dobitku, jer će čitav taj atar, čim prođe cesta, postati magnet za izgradnju, samim tim i prodaju placeva.