Šta je novo?

Savski nasip - nelegalna gradnja na levoj obali Save

To su katastarske parcele, redom, od nasipa ka Savi:

6703/1 - sam nasip
5424/1 - glavni deo zemljišta iza nasipa
5432/1 - uska traka zemljišta prema reci
6628/2 - leva polovina reke Save

Granice između njih idu paralelno nasipu.

DusanBG":1j9ttrjj je napisao(la):
nema šanse da se ovo zemljišt vodi kao ggz, obzirom da je zeleno na svim planovima koje sam ja video, a i zabranjena je gradnja unutar nasipa koliko smo bar ovde utvrdili.

Što se tiče prijava, evo vam sken šta sam ja dobio od vodnoprivredne inspekcije, nisu bili ni spori, u tri nedelje sam dobio odgovor i od Srbijavodda, Beogradvoda i inspekcije.

str1.jpg

str2.jpg

Znači sad je jasan sledeći korak. Treba pisati Republičkoj direkciji za vode, Ministrarstu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prvo ih treba prijateljski potsetiti na nedavnu sudbinu čitavog niza nasipa u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj preko kojih su u nekim slučajevima takođe išla vozila, i koji su takođe izgledali naoko sasvim sigurno sve dok nisu bili probijeni. Može se spomenuti i oblast vodoizvorišta. Zatim odgovorno lice zapitati da li on misli da je plata 24 časovne čuvarske službe zaista tolike godine ivan njihovih finansijskih mogućnosti uzevši u obzir da iza tog nasipa leži čitav Novi Beograd. Slika kućice čuvara koje se već nalazi samo malo dalje, na ulazu u nastavak tog istog nasipa takođe ne bi bila na odmet. Zatim verovatno i pitanje u čemu je razlika između dva dela jednog istog nasipa uzevši u obzir potpuno iste posledice narušavanja kompaktnosti bilo jednog, bilo drugog. Na kraju drugarski pozdrav predstavnika "vrlo zainteresovane Internet grupe" koji sa najvećom pažnjom prate tekuću prepisku i očekuju njegov odgovor da bi ga preneli ostalim zainteresovanim medijima i osobama od kojih kojih neke stanuju u ugroženom delu Novog Beograda.

Ton može biti po izboru, ali bi bilo korisno da sadržaj pokrije otprilike ove teme.

Sledeća mogućnost je seča drveća. Ovde imamo nelegalne aktivnosti po bar dva osnova. Nelegalna seča i ugrožavanje nasipa uništavanjem zaštitnog pojasa drveća. Čim se voda povuče treba otići na ovo mesto i napraviti foto dokumentaciju, tu će se verovatno naći sasvim očigledni dokazi da je šumski pojas namerno uništavan. Ovako visoko, gusto i zdravo drveće, u ovako širokom pojasu, ne može tek tako da nestane ili da ga vetar sruši. Niti da ivica šume bude jasno definisana kao da je nožem odrezana. Ovde su imale posle testere, mnogi ljudi, i kamioni. To je nešto što policija može da otkrije. Rezovi na panjevima i razni satelitski snimci mogu pokazati kad se to tačno dešavalo.

IMG_7428_resize.jpg

IMG_7436_resize.jpg

Tragovi seče. Delovi stabala su i dalje tamo gde su isečeni:

IMG_7437c_resize.jpg

Doktorska disertacija koju je Dusan P. Babac, dipl. inz. gradj. odbranio na Gradjevinskom fakultetu u Beogradu 1978. godine, nosila je naziv "Prilog resavanju problema eksploatacije bunara sa horiznotalnim drenovima sa osvrtom na Ranney bunare na beogradskom izvoristu". U uvodu doktorske disertacije autor kaze:
Reney-bunar.gif

"Izgradnja bunara sa horizontalnim drenovima zahteva velike pocetne investicije, pa svaka greska u prognozi njegovih kapaciteta tokom eksploatacije moze da ima za posledicu smanjenje ekonomicnosti u proizvodnji vode cime bi se izgubio osnovni smisao primene ovih vodozhvatnih sistema.

http://www.balby.com/ranney/Reney-bunari.html

Bilo bi dobro da znamo više o reni bunarima, kako na njih utiču izmene prouzrokovane nelegalnom gradnjom, nasipanjem šuta nepoznatog sadržaja, šta ukoliko se u nekom od kamiona nalazi azbest, otrovna ulja iz nekih mašina, lakovi, boje... kako to može da utiče na kvalitet vode, obzirom da su u pitanju hiljade kubika, u neposrednoj blizini bunara ?

Ovo može da pomogne još preciznijem datiranju seče šume. Čak i na najnovijem snimku na Google maps jedan deo ove šume i dalje postoji. Oznaka datuma na snimku je 2014. Na istom satelitskom snimku nasip puta u produženju Kineskog mosta je skoro završen. Dakle to se nije desilo tako davno. Zbog toga su posečena debla i dalje ovde.

Uočite dvostruki stub dalekovoda u sredini slike. Između njega i nasipa, kao i levo i desno od njega je i dalje gusta šuma.

Sava45Dal2.jpg

Deo istog stuba na fotografiji slikanoj 29. Maja 2014. Oko stuba drveća više nema. Ali je zato tu nasip za pristup naselju.

IMG_7430_resize.jpg

ZAKON
O VODAMA

("Sl. glasnik RS", br. 46/91, 53/93, 67/93, 48/94, 54/96 i 101/2005 - dr. zakon)

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=...=gXtvC1LjYw0VcpMMQLaB1g&bvm=bv.67720277,d.bGE

Član 56
U cilju zaštita voda zabranjeno je:
1) unošenje opasnih i štetnih materija koje dovode do prekoračenja propisanih vrednosti;
2) unošenje čvrstih i tečnih materija koje mogu zagaditi vodu ili mogu izazvati zamuljivanje, zaslanjivanje vode i taloženje nanosa;
3) ispuštanje u javnu kanalizaciju otpadnih voda koje sadrže opasne i štetne materije iznad propisanih vrednosti ili koje mogu štetno delovati na mogućnost prečišćavanja voda iz kanalizacije ili koje mogu oštetiti kanalizaciju i postrojenje za prečišćavanje voda;
4) korišćenje napuštenih bunara kao septičkih jama;
5) ostavljanje u koritu za veliku vodu prirodnih i veštačkih vodotoka i jezera materijala koji mogu zagaditi vode.
Ministar zdravlja i zaštite životne sredine donosi bliži propis o opasnim i štetnim materijama u vodama.
Skupština opštine donosi bliži propis o sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju.

i još mnogo toga...

Zuma":2pdx33rj je napisao(la):
Pa bilo je vruce ovih dana. Ako sam vam oziveo topik i pritom vas osvezio lupite ponekad neki plus a ne samo kritike.
Zuma":2pdx33rj je napisao(la):
Mogao bih da idem rečenicu po rečenicu pa da pišem koja vrsta logičke greške se krije u svakoj od njih, ali pošto nas očigledno zavitlavate i smatrate ovo zabavom, nema smisla gubiti vreme.
Izvoleo bih procitati iste. Bez toga je ovo pausalna trc-prc prica.

+ za slike. - za horde zlih bahatih nesavesnih vlasnika automobila. Stvarno mi je zao jadnih biciklista i pesaka koji nemaju pristup nasipu. Ne znam samo koji bi odnos jednih naspram drugih kada bi ih prebrojali. Na tvojim slikama. Ako ja pocnem da slikam ... :laugh:
Bulevarac":2pdx33rj je napisao(la):
Neverovatno
Nakon
nakon
Nakon
Nakon ponovnog
Rekla je
Nakon
Nakon
Napokon (prim.aut.)
Nisam uradio nista
I posle chika nevenkovic zaje*******ava. Aha.
rasho62":2pdx33rj je napisao(la):
Studio B je snimio reportazu mislim neke 2008-2009 godine. Mozda je ima na tubetu. Odgovorni urednik je smenjen na prvom narednom sastanku UO. Ne bih bas da se zakunem sta je bio razlog. Osim sto mi pada na pamet da su nedaleko od mene i 2 gradska sekretara iz tog perioda. Mislim na svojim sojenicama. Dobri, fini, kulturni ljudi, kad vam kazem.
Bulevarac":2pdx33rj je napisao(la):
Ne, ne bi, Studio B je stanačka TV, i nikada ih nisu interesovali problemi koje sam prijavljivao, zvao sam ih nekoliko puta, i pisao im.
Zgranut i zacudjen.
DusanBG":2pdx33rj je napisao(la):
Zuma, slike su fenomenalne, lepo se vidi koja je tamo lepota za šetnju i vožnju biciklom. Kad može...
Ja na zuminim slikama videh da moze. A u tvojim dokumentima da moze i vozilo ispod 3 tone. Ja sam na malo preko 2. :troprsts'oberuke:
laki72":2pdx33rj je napisao(la):
Hvala.
relja":2pdx33rj je napisao(la):
ja ću kratko dodati: bahatost, bezobzirnost i bezobrazluk.
Krace: volim i ja Vas.

Znači da sumiramo. Dobili smo odgovor opštine Novi Beograd, gradske inspekcije, vodoprivredne inspekcije, JVP „Beogradvode“ i čini mi se saobraćajne inspekcije. Svi nadležni niko nije nadležan. Čuj sad još i republička šumska inspekcija.
Kako smo utvrdili vrstu zemljišta i da je isto gradsko građevinsko trebalo bi se obratiti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove- Sektoru za sprovođenje planova kako bi dobili informaciju o lokacji odnosno da li na predmetnim parcelama u pojasu Save postoje mogućnosti ili ograničenja gradnje na osnovu planskih dokumenata. Ukoliko ne postoje, svi zahtevi za legalizaciju objekata padaju u vodu, ukoliko postoje vlasnici kućica su se ovajdili. Jedino se bojim da odgovor nećete dobiti. Interesantan mi je odgovor one pomoćnice gospodina Šapića u postu Bulevarca koja je izjavila da JVP „Beogradvode“ sklapa ugovore o korišćenju vodnog ??? zemljišta i naplaćuje naknadu ???. Pa bi trebalo Upravu za vode upoznati sa ovom izjavom i pitati da li je Uprava za vode izdala do sada bilo koji papir vezano za vodoprivredne uslove, saglasnosti i dozvole za sojenice , građevinske objekte, ograde, splavove, priveze i drugo na vodnom prostoru i na zemljištu u pojasu reke Save na potezu od Bloka 45 do Galovice jer je to u njihovoj nadležnosti i da li je tačno da JVP “Beogradvode” kao preduzeće koje je osnovao grad Beograd sklapa ugovore sa vlasnicima kuća i sojenica , sačinjava zapisnike o zauzeću zemljišta koje zatim prosleđuje Upravi prihoda koja onda naplaćuje naknadu za zauzeće u vidu komunalne takse što je onda i vlasnicima sojenica i kućica i neka vrsta pokrića.

Bulevarac":2ajwk0q4 je napisao(la):
Doktorska disertacija koju je Dusan P. Babac, dipl. inz. gradj. odbranio na Gradjevinskom fakultetu u Beogradu 1978. godine, nosila je naziv "Prilog resavanju problema eksploatacije bunara sa horiznotalnim drenovima sa osvrtom na Ranney bunare na beogradskom izvoristu". U uvodu doktorske disertacije autor kaze:
Reney-bunar.gif

"Izgradnja bunara sa horizontalnim drenovima zahteva velike pocetne investicije, pa svaka greska u prognozi njegovih kapaciteta tokom eksploatacije moze da ima za posledicu smanjenje ekonomicnosti u proizvodnji vode cime bi se izgubio osnovni smisao primene ovih vodozhvatnih sistema.

http://www.balby.com/ranney/Reney-bunari.html

Bilo bi dobro da znamo više o reni bunarima, kako na njih utiču izmene prouzrokovane nelegalnom gradnjom, nasipanjem šuta nepoznatog sadržaja, šta ukoliko se u nekom od kamiona nalazi azbest, otrovna ulja iz nekih mašina, lakovi, boje... kako to može da utiče na kvalitet vode, obzirom da su u pitanju hiljade kubika, u neposrednoj blizini bunara ?

Hvala puno za link, +.
Osim sadržaja nasutog materijala, tu je i dodatno opterećenje od te nove težine nasute iznad cevi, kao i fizički pristup, naravno.
Neke stvari koje ič ne interesuju divlje graditelje.

relja":2pjqqd5d je napisao(la):
Katastar, pretraga po opštinama:
http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/ ... ccess.aspx
Da bi se dobio broj parcele, ode se na
http://www.geosrbija.rs
izabere "kartografski pregled" i pod "Teme", izaberu se "Katarstarske parcele(2)" (i ostali "slojevi", kako bi se najlakše na karti stiglo do zemljišta od interesa)

A može i još lakše - preko
http://gis2.beoland.com:8080/direkcijaSpoljni/
s tim što u Katastru možete, preko broja parcele, dobiti i imena korisnika (ne svih, naravno).

Još jedan dokaz kako se sečom uništava zaštitini šumski pojas između reke i nasipa, sve zbog "pitomih graditelja":

Zumine slike
Zuma":3drq5s7v je napisao(la):
.....
Kod stuba dalekovoda opet nasuta zemlja da bi se napravio divlji pristup naselju.

IMG_7430_resize.jpg

Sledeća slika je interesantna. U sredini je isti ovaj stub dalekovoda. Ali onda kada je ovo slikano, između stuba i nasipa je još postaojao tanak pojas drveća. Na mojoj prethodnoj slici vidite da ni njega više nema. Skoro sve je posečeno, a par prestalih stabala danas stoji polomljeno. Ali čak i na ranijoj satelitskoj slici lepo vidite kolika je bila originalna širina sloja drveća koje štiti nasip (dole levo). Kako počinje divlje naselje sojenica, tako je zaštitni sloj drveće sve tanji. Na kraju, gore desno, drveća više i nema. A to je bilo nekada. Kako je danas ste videli na prethodnim slikama.

Sava45Dal.jpg

I sledećim. Isto mesto, danas.

IMG_7431_resize.jpg

IMG_7651_resize.jpg

IMG_7433_resize.jpg

...

A potom snimak sa Beolanda-a

screenshot439_zps71a4d0f8.jpg

Ta šuma je ovde bila posađena kao deo sistema zaštite nasipa.

Očigledno da "pitomi graditelji" nemaju ni grama svesti ni savesti, niti ih zanima šira slika.
NJihovi uski i sebični pogledi na svet i interesovanja, plus korumpirani, zatim nesposobni i nezainteresovani nadležni činovnici koji ne čine ništa, uz svakodnevni prolazak teških kamiona putem po nasipu - ovo je recept za katastrofu.

Dobro Nevenkoviću vidim da je tebi sve ovo za******* i da i uživaš u tome što smatraš da gledaš ostale sa neke pozicije visine, usput jasno priznajći da praktično sve što radite nije ispravno. samo što si u mojim očima prilično nisko.

Ovo zaje*******ancije ne bih dalje komentarisao, ali bih da ti ponovoim da odgovor inspekcije ne kaže da ti nisi u prekršaju što voziš vozilo ispod 3 tone nasipom, već da bahato JVP BV smatra da ovo neće podriti nasip i da su se eto našli da to kažu inspekciji. Da se vodoprivredna inspekcija zatekne na nasipu i poštuje zakon, njiihova obaveza je da kazne sva vozila, pa i ispod 3 tone.

Odnos biciklista i vozača pre 5 godina je bio 10000000.... prem jedan, pa ti vidi. Svakim dodatnim vozilom koje ludački vozi po nasipu broj biciklista se smanjuje, čak i na forumu imaš par ljudi koji su naveli da tamo više ne voze zbog vas i vaše vožnje.

Studio B naravno da neće da piše o ovome, pre godinu dana su lomljenje 10 sadnica na keju upoređivali sa genocidom. taman sam trčao kada je ekipa bila na keju i stao samo da ih pitam što ne snimaju uzvodno i odggovor je bio ćutanje i vrtenje očima. Tako da ništa od njih, a i od ostalih vesti jadna je ovo država.

Čiim progutaš kao Neveković i poslednje zrno morala, onda možeš da uživaš u Srbiji i svim stvarima nenormalnim u uređenim državama - parkiraš gde hoćeš (trotoari, mesta za invalidee, raskrnice..), neplaćaš šta ne želiš (komunalije itd..), nepoštuješ pešake, gradiš šta hoćeš, sve završavaš preko veze, preskačeš redove...

a, čudo u odbranu ovih otimača po obali, ovaj deo šume oko dalekovoda verujem da je pre nespretno pokušala da proredi Elektromreža, a završilo se ovako.

Ovi sa sojenicama su se držali seče bliže obali, za sada. Kada ponestane mesta uz obalu, onda će da se prebace na delove koji su sada zeleni na Zuminim slikama.

DusanBG":2cpq3nrt je napisao(la):
a, čudo u odbranu ovih otimača po obali, ovaj deo šume oko dalekovoda verujem da je pre nespretno pokušala da proredi Elektromreža, a završilo se ovako.

Ovi sa sojenicama su se držali seče bliže obali, za sada. Kada ponestane mesta uz obalu, onda će da se prebace na delove koji su sada zeleni na Zuminim slikama.

Zašto bi oni to radili? Šuma štiti temelje stubova od erozije (tj štitila je).
EPS, EDB, EMS ili ko već "duži" ovaj dalekovod i stub može da koristi prilazne staze koje su postojale i ranije.

To je sekao onaj ko je pokušao da naspe još jedan put:
viewtopic.php?p=278992#p278992
direktor":2cpq3nrt je napisao(la):
Na Google-u se lepo vidi da je to posečeno ove godine.

Komunalna policija, koja treba da reaguju po ovoj prijavi, ne odgovara na zvanični mail, prvo sam primeio da mi se danima vraćaju poruke, mislio sam da je problem kod mene, međutim, nakon razgovora sa SBB-om , saznao sam da je problem kod njih jer su blokirali sve poruke sa sbb mreže, odakle im saljem poruke. Rekli su da će se čuti sa njima i srediti situaciju.
Juče sam prosledio mail opet, ovaj put mail nije odbijen, ali me je jutros sačekala poruka .

Isporuka nije uspela sledećim primaocima ili grupama:
Komunalna Policija (komunalna.policija@beograd.gov.rs)
Поштанско сандуче примаоца је пуно и сада не може да прихвата поруке. Покушајте касније да поново пошаљете ову поруку или се обратите директно примаоцу.

Juče kada sam zvao komunalnu policiju, i pitao ih ko je odgovoran za mail, jer ne odgovaraju na
prijave poslate na njihov zvanični mail, niko nije hteo ni da se predstavi imenom i funkcijom, a kamoli
da kaže ko je odgovoran za mail, prebacivali su me kod direktora, koji je naravno odsutan i na brojnim sastancima kao i njegov zamenik!

Hejjj!!! dobio sam malopre pismo od redkcije Pesčanika, pisao sam im sinoć, pismo se odnosilo na ugožavaje vodoizvorišta, i svega ostalog, evo i njihovog odgovora.

odlican materijal, da li mozete da napisete tekst o svemu tome,

vel poz obe s.

--
ako vam je dobro, onda ništa
www.pescanik.net

To je odlična prilika da se problem sa nelegalnom gradnjom sagleda i iz još nekog ugla.
E sada, trebalo bi napisati neki tekst, sumirati sve ovo, ali pre toga ću pokušati da se čujem sa nekim
iz peščanika, da bi video o čemu treba pisati a da se ne ponavljamo, tj, da ne pišemo ono što je već
poznato i objavljeno.

Mogli bi možda zajedno da napišemo taj tekst, koristeći bb forum, ima tu dobrih informacija, ukazivanja na suštinu problema. Svaka pomoć oko tog teksta bi dobro došla!

npr. sa radnim naslovom Zašto seku šumu oko Čiča Tomine kolibe

hobotnica":sbc8565b je napisao(la):
gospodina Šapića.
Mladi ste, valjda neko od vas zna nekoga ko zna nekoga od vaterpolista Zvezde. Pa da saznate gde su isti prosle godine proslavili osvajanje titule. Proslava na kojoj je bio i Gangula, koji btw, i bez proslave posecuje Savu na tom potezu.
DusanBG":sbc8565b je napisao(la):
Dobro jutro Nevenkoviću

Odnos biciklista i vozača pre 5 godina je bio 10000000.... prem jedan, pa ti vidi...
Sta da vidim? Ja sam tamo mnogo duze od 5 godina. Verovatno i pre nego sto si uopste savladao voznju bicikla.
Zaista nemam pojma koliko ima sojenica. Ako je taj broj 200 kao sto spominjete, jel palo nekome na pamet da tih 200 ima pametnija posla osim da se vozi u krug po nasipu? Posto 200 vozila, sve i da svi dolaze svakodnevno, nikako drugacije ne bi mogli da naprave "saobracajno ludilo".
sve završavaš preko veze, preskačeš redove...
Kad god mogu - uvek. Zivot me naucio.Uostalom, prijatelji i poznanici za to i sluze u zemlji Srbiji, odvajkada.
Meni su npr upravo policijske glavesine sa nasipa pomogle da ne cekam redove onomad kada smo prelazili na cipovana dokumenta. Ako mislis da treba da bi mi bede neprijatno i da crvenim zbog toga...
mesta za invalide
Nema direktne veze sa temom. Prosle godine na parkingu u blizini moje firme je osvanulo invalidsko parking mesto. Onaj kome je dodeljeno zivi nekih 300m dalje i ima parkinga koji su mnogo blizi, zbog bolesti mu je odsecena noga. Na tom mestu se parkira Alfa sa rucnim menjacem, kocnicom, gasom i kvacilom.
Da se vodoprivredna inspekcija zatekne na nasipu i poštuje zakon, njiihova obaveza je da kazne sva vozila, pa i ispod 3 tone.
Na stranu sto oni ne mogu da kaznjavaju, da mogu i ti na biciklu bi bio kaznjen.
relja":sbc8565b je napisao(la):
Zašto bi oni to radili?
Mozda zato da stara i trula stabla zamene novim. :grand:

Ne bi ja to na stranačku vodu terao... svi su krivi, ideja je da je nebitno da li je tu Toma ili Djilas, da nam se je*e ko je od njih tamo, i da nelegalnim kucama tamo nije mesto! Skoncentrisao bi se na podizanje nivoa nasipa(ugradjivanjem hiljade kubika šuta), njegovo urušavanje(svakodnevnom vožnjom teških kamiona i nelegalnim bočnim putevima) i VODU za piće. jer su tu vodoizvorišta a oni talože tone otpada u neposrednoj blizini, da bi bahatima parket ostao na suvom!

Peščanik nije loš izbor mada će ostati samo na komentaru. Ovo je ipak priča idealna za Insajder. A Svetlani bi trebalo ponuditi da pročita sve postove sa foruma na temu nelegalne gradnje na Savi i eto joj dovoljno materijala za tekst. Prava enciklopedija komentara i zvaničnih odgovora.
Nevenkovicu i nisam baš tako mlada. A svako ima pravo da posećuje Savu pa i gospodin. Mnogi su viđeni i da posećuju Ledine, Altinu, Kaluđericu i šire.

hobotnica":3gwpzcql je napisao(la):
Ovo je ipak priča idealna za Insajder. Nevenkovicu i nisam baš tako mlada.
Nikada ne priznajte da niste mladi, cak ni samoj sebi :)
Ali posto ste priznali :( , Vi zaista verujete da postoji nezavisno istrazivacko novinarstvo u Srbiji?

hobotnica":3gwpzcql je napisao(la):
Mnogi su viđeni i da posećuju Ledine, Altinu, Kaluđericu i šire.
Poneki i Shilerovu.

Nevenkovic":2jm5466d je napisao(la):
Mozda zato da stara i trula stabla zamene novim. :grand:

Lepo, ovo ću da citiram, pa ćemo vrlo brzo vratimo na ovo - kada budemo videli da li:
- su podignute nove kuće
- je zasađena nova šuma

elem, još jednom:

relja":2jm5466d je napisao(la):
Još jedan dokaz kako se sečom uništava zaštitini šumski pojas između reke i nasipa, sve zbog "pitomih graditelja":

Zumine slike
Zuma":2jm5466d je napisao(la):
.....
Kod stuba dalekovoda opet nasuta zemlja da bi se napravio divlji pristup naselju.

IMG_7430_resize.jpg

Sledeća slika je interesantna. U sredini je isti ovaj stub dalekovoda. Ali onda kada je ovo slikano, između stuba i nasipa je još postaojao tanak pojas drveća. Na mojoj prethodnoj slici vidite da ni njega više nema. Skoro sve je posečeno, a par prestalih stabala danas stoji polomljeno. Ali čak i na ranijoj satelitskoj slici lepo vidite kolika je bila originalna širina sloja drveća koje štiti nasip (dole levo). Kako počinje divlje naselje sojenica, tako je zaštitni sloj drveće sve tanji. Na kraju, gore desno, drveća više i nema. A to je bilo nekada. Kako je danas ste videli na prethodnim slikama.

Sava45Dal.jpg

I sledećim. Isto mesto, danas.

IMG_7431_resize.jpg

IMG_7651_resize.jpg

IMG_7433_resize.jpg

...

A potom snimak sa Beolanda-a

screenshot439_zps71a4d0f8.jpg

Ta šuma je ovde bila posađena kao deo sistema zaštite nasipa.

Očigledno da "pitomi graditelji" nemaju ni grama svesti ni savesti, niti ih zanima šira slika.
NJihovi uski i sebični pogledi na svet i interesovanja, plus korumpirani, zatim nesposobni i nezainteresovani nadležni činovnici koji ne čine ništa, uz svakodnevni prolazak teških kamiona putem po nasipu - ovo je recept za katastrofu.

Vrh