Šta je novo?

Savski nasip - nelegalna gradnja na levoj obali Save

matakovic

Beginner
Učlanjen(a)
10.09.2009.
Poruke
62
Pohvaljen
27
Lokacija
Blokovi
Ne znam da li je neko započinjao ovu temu jer sam neko vreme bio odsutan sa foruma, a u indeksu je nema.
Mnogi od Vas jako dobro znaju o čemu je reč i šta je ono što mene, a pretpostavljam i mnoge druge veoma zanima.
Od kraja Blokova pa sve do Ostružničkog mosta se nalazi određeni broj nelegalno postavljenih objekata. Taj broj se iz godine u godinu povećava i ne samo da predstavlja svojevrsno ruglo nego preti i samom nasipu.
Koja su Vaša mišljenja o ovoj temi? Šta raditi?
Hvala.
 
Zato sto im se moze raspravljali smo o ovome u vise tema stavi koju slicicu sad bi mogli da spojimo sve na jednom mjestu radi preglednosti
 
Дивљи у срцу забрањеног града

Километрима дуж обала Саве, од Блока 45 до Остружничког моста, пружа се идилично викендашко насеље, чија је једина невоља што ту не би смело да буде


13.jpgЧовеку који није херпетолог, или барем активиста Орке, змија је вероватно последње створење које жели да сретне док шета поред реке. Београдски шетач за тај страх нема разлога јер је све што гмиже дуж овдашњих обала мање опасно од чиваве, али ако херпетофобичног Београђанина ни тај податак не омекша, требало би да прошета новобеоградском обалом Саве, од краја Савског кеја у Блоку 45 до Остружничког моста. Сасвим је могуће, наиме, да ће једине змије које ће тамо видети бити пресоване као у хербаријуму. Змије су издржљива бића, трају већ неких стотињак милиона година, али никаква еволуција није могла да их спреми за сусрет са точковима „мерцедеса“.

Откуд „мерцедес“ међу змијама? Па неће ваљда газда до своје двоспратне викендице ићи тротинетом?.. Али откуд двоспратна викендица у природном станишту змија? Није ваљда дивља градња? Да ли је папа католик?...

ПУТ
До некадашње дивљине, а данашњег дивљег насеља, стиже се преко насипа за одбрану од поплава. Сава, река као река, воли да поплављује, па тај бедем, помало необично за Београд, стоји баш тамо где му је место. На бедему је, пак, место, проценили су давно стручњаци, само пешацима и бициклистима. Данас се двоногаши и двоточкаши на насипу повремено осећају као на магистрали.

„Недавно смо писали Секретаријату за саобраћај, и тражили састанак како бисмо решили проблем коришћења тог пута. Он би требало да служи само пешацима, бициклима и интервентним возилима, а сада се бедем већ осипа због тежине возила која пролазе“, сумира Ведрана Тодоровић, помоћница председника општине Нови Београд.

Ако шетач пређе насип успешније од локалних белоушки, и спусти се до остатака „царства нетакнуте природе у непосредној близини солитера“, како га је својевремено описала Политика, на обали се враћа право у време поносне градње Новог Београда. Гради се Нови Нови Београд. На сваких минут-два шетње набаса се на неки свеж грађевински тим. Не мањкају ни багери, који су такође морали да прођу поменутим насипом. Пред довршеним викендицама, пак, недељом је идилично.

Један газда цепа дрва, други грабуља лишће, трећи га пали; усред шуме, нема везе, ко га види... У „обалском дворишту“ једног од лепших објеката, двоспратнице са цветном терасом и климом, отац распаљује роштиљ за породицу. Викендашки угођај. Такав да је лако заборавити да ништа од поменутог, од роштиља до двоспратнице, не би смело да буде ту.

„Цео тај потез обале узурпиран је бесправно грађеним објектима. Они су на јавним површинама на којима се налазе рени бунари, где је водоизвориште, одакле се црпе подземне воде. Ту је забрањена било каква трајна градња, и могу се дизати само привремени објекти“, каже Ведрана Тодоровић.14.jpgЈАЧИ
Разуме се да „станари“ Новог Новог Београда сваког непознатог посетиоца посматрају као инспектора док се не докаже другачије, па не разговарају радо јер знају да новинари имају непријатна питања о томе зашто су градили у речном кориту, како су дошли до струје и питке воде, и како човек да се прошета поред реке када на сваком кораку упада у нечије „двориште“. Понеко помене таксу коју је платио „Градском зеленилу“ за заузимање зелене површине, и то је све. Но, ћутња Новом Новом Београду не смета да се развија, још му само црква фали да би се могао звати правим насељем, а у понечему је напредовао и даље. Већ, рецимо, има елитне делове.

Као у каквом великом америчком граду, мада има и мешовитих „четврти“, што је градња ближа Остружничком мосту – дакле, што је даље од центра – то је луксузнија. Ниже класе градитеља повремено проналазе генијална решења. Како другачије до генијалном назвати идеју да се камп-приколица подигне на дрвене ногаре, томе дода још нешто дрвета и лимених плоча, и тако добије сојеница? Баш приколица-сојеница илуструје колико дуго Нови Нови Београд буја. Облепљена је избледелим странама Блица, Спортског журнала, Вечерњих новости, а Блицово издање је од 10. јуна 2002. Текст је о „седморици најјачих Срба“, а на неколико километара од приколице-сојенице налазе се управо куће „јачих Срба“. Финансијски јачих.


15.jpg

СОЈЕНИЦЕ
Пре те дескрипције, вреди казати неку реч о томе шта би, барем у теорији, смело да се подиже на овом делу обале.
„На потезу дуж новобеоградске обале Саве ка Остружници, по попису из 2012. године постоји око 250 објеката. Објекти су углавном зидани, а неки од њих привременог карактера. У тој зони водни режим и протицање великих вода објекти не ометају ако су монтажно-демонтажни, тј. привремени, специфичне конструкције и од природних материјала“, кажу у ЈКП „Београдводе“, задуженом за „заштиту од штетног дејства вода и одбрану од поплава“.

Ако се дрвена сојеница још и може назвати „привременим објектом“, у „четврти“ до које води пут прегажених змија, нема ничег привременог. А има, рецимо, куће која личи на мању копију Музеја савремене уметности. Па још једне са интерфоном, помоћним зградама, да не кажемо шупама, и круном у виду сателитске антене. Овде су честе и рампе с натписима „приватни посед“, а иза њих табле са упозорењем „опрезно, опасан пас“. Једна таква табла налази се на металној огради људске висине, иза ограде је дрворед младица, а иза дрвореда бетонирано двориште. Кућу не треба описивати, привремени објекат би била можда за неког са „Форбс 400“ листе. Прикладно, станаре је у овој „четврти“ немогуће видети. Но бисер Новог (на квадрат) Београда ипак се налази даље, надомак Остружничког моста – замак о коме станари шушкају да припада једном хероју са новинских стубаца. Не политичком, спортском или естрадном, већ „контроверзном“. Дворац изгледа помало бајковито, више асоцира на Дизниленд него на средњи век, али дворац је без сумње. Рекосмо, фали још само црква.

Са поменуте „Форбсове“ листе се сваке године пада, а да ли ће ишта од ове градње пасти, покушавају да објасне у општини Нови Београд.
„Стари Закон о водама имао је члан који је омогућавао водопривредним инспекцијама да налажу уклањање таквих објеката. У новом закону тај члан је брисан. Постоји, дакле, правни вакуум око тога ко је надлежан да их уклања. По природи ствари град је надлежан за реку, обале, водоутврде, али ми као градска општина немамо овлашћења. Немамо надлежност, а морамо да решавамо проблеме попут оног са насипом. Ми само посматрамо, и жао нам је, али имамо правни вакуум…“

Надлежни нису ни у „Београдводама“. Предузеће „Србијаводе“ није надлежно већ годинама. Ваљда се док тај вакуум траје надлежном неће прогласити сама Сава. Или ће се можда за решење побринути нови Закон о легализацији. Нема везе што се дуж овог дела обале не сме градити ништа трајно, па никаква легализација не би смела да буде могућа – ако се тренутно легализација тражи за неких 700.000 бесправних градњи широм Србије, кога ће бити брига за још 250, па макар биле насред реке? Поготово ако се зна да се од понеког станара Новог Новог Београда, па и од понеког званичника – нико наравно нема никакву жељу да му се објави име – може чути да у „забрањеном граду“ викендице имају и високи државни функционери.

http://nin.co.rs/pages/article.php?id=82019
 
Imam ja slike napravljene u nedelju.

Tu "vile" imaju pokojni Arkan, predsednik Toma Nikolić (sve sa čuvarima) iako se vodi na njegovu sestru, tajkunska ergela, estrada....

Bio sam gost kod jednog lika koji je zakup zemljišta na 99 dobio od strane radikalske vlasti u Zemunu, kao i većina tamo.
 
Za vikend sam šetao kera nasipom ka Galovici i ono što sam prvo primetio je da je broj teških kamiona i šlepera jednak onome u Karađorđevoj. Nasip je odbrana od poplava i ima svoju osnovnu svrhu.
 
Nije sve kao sto ni ovde gore pise da niko ni za sta nije nadlezan. Mozda se neke nadleznosti ne znaju, ali ima puno stvari na tom delu nasipa za koje su razne sluzbe placene i odgovorne, a ne rade nista. Da se nije dozvolilo kretanje vozilima po nasipu, kamionima sa materijalom za vikendice, mnoge od njih ne bi bile sazidane. Jasno je i zna se ko je duzan da kaznjava i nedozvoljava kretanje vozilima nasipom, ali to ne radi. Takodje bi Elektrodistribucija kao i Vodovod mogle da im ukinu struju i vodu, i za to se zna ko je nadlezan. Milicija ne kaznjava vozila koja se voze po nasipi, nego se i sama vozika pored njih. Oni su itekako nadlezni i odgovorni, jedino sto ne postuju zakon, i zato ih treba prijavljivati. Sve ono za sta su nadlezni. Treba traziti da se tamo obelezi pesacko/biciklisticka staza, , onda ce morati vise da vode racuna i o tom delu nasip isto kao sto je uredjen onaj deo nasipa pre ovog neuredjenog.
 
Nije mi se jednom desilo da me auto skoro pa oduva sa tog nasipa dok sam vozio bicikl. Moj je predlog da se skupimo i potpišemo zajedničku prijavu za sve navedeno u Bulevarčevom postu.
 
a1.jpg


Arkanova kuća
a11.jpg


a111.jpga1111.jpga11111.jpg


Tomina zadužbina, pored ogoljenog drveta. Sve sa rampom i čuvarima
a111111.jpg


Vozni park vikendaša
a1111111.jpg
 
Moravac, jel si siguran da su vlasnici ti, koje si naveo, ili je to rekla kazala ? Ne bi me cudilo da se neke licnosti namerno ubace u pricu da bi to izgledalo neresivo, mada kao sto vidimo ne resava se nista, naprotiv.
 
И какве су ингеренције биле Земунских радикала за издавање дозвола на обалама друге општине?
 
Naravno da su provereni.

Uostalom, bio sam u Tominom komšiluku i video čuvare.


Za ingerencije nemam pojma, nisam se nešto posebno raspitivao kod domaćina. Inače on godišnje plaća zakup zemljišta oko 40 rsd/m2
 
Ovo utiče na tok reke i nije bez razloga zabranjena gradnja u koritu. Zbog ovoga je ceo Novi Beograd u opasnosti. Kamioni koji svaki dan prolaze tim nasipom polako i sigurno urušavaju nasip. Pitanje je da li će izdržati neku navalu vode. Novi Beograd ima previše stanovnika da bi grupa bogataša ugrozila njihove živote i imovinu. Ili sam pogrešno shvatio.
 
2007 i 2009, vecina nelegalnih vikendica je sazidana od 2008. godine.
RaVkcu2.jpgWtZqOXR.jpg

6iDD2dh.jpg

UnMAJwy.jpg

cebYSCZ.jpg

YOfe4h1.jpg

wIyGtv8.jpg

t8BKO8D.jpg

Z1TyXYv.jpg

2laPdaJ.jpg

U6zXsh3.jpg

3GiMfV6.jpg

DXVkx9n.jpg

kihP9GX.jpg

kM3DTH4.jpg

Ynkae2S.jpg

vEbnYbs.jpg
 
Na prvoj fotografiji se jasno vidi i da su bespravno sekli šumu. To je još jedan u nizu prekršaja. Za to se zna ko je odgovoran ali se ne sećam da je neko popio prijavu.
 
Ovo je toliko strašno da strašnije ne može biti!

Ja sam jednom vozeći bicikl hteo da siđem do reke, i na jedinom mestu gde je bilo moguće sam probao, pa su me sačekali 5,6 izbezumljenih gorila, sa povicima ŠA BE %&#& ŠA!!!

Užast. Ovde bi tako dobro legla jedna demonstracija pravne države.

U stvari je*******iga, zaboravio sam čemu služe advokati i pravni sistem.
 
Mislim da bi trebalo zabraniti prolaz automobilima po nasipu. OH WAITH ta zabrana postoji i postoji odavno. Dakle treba je sprovesti u delo. Za to je nadležna saobraćajna policija. Dakle nadležnost se zna. Samo i u tom slučaju će biti oni jednakiji od jednakijih. Čini mi se. Ali ljudi od nečeg treba da se krene. Situacija je alarmantna jer je nasip u problemu. Sigurnost i bezbednost stotina hiljada građana Novog Beograda.
 
Po meni bi trebalo svaki od ovih objekata, zasebno prijaviti gradjevinskoj inspekciji, mozda neki od njih poseduju neke dozvole, koje takodje ne dozvoljavaju ovo, ali verovatno je da mnogi ne poseduje ni te dozvole, odnosno ne poseduju nista. Za poocetak te, pa onda sledece. Zato bii trebalo svaki objekat pojedinacno da se prijavljuje, jer kada ne odgovore, kao sto meni nisu odgovorili, onda ih tuzis kod poverenika , a on moze da im napise kaznu od maksimalno 200 000 dinara. Ukoliko se prijavi 100 objekata i na 100 prijava ne odgovore, to bi trebalo da bude 100 x 200 000 dinara, ili skoro 200 000 eura. Tako ce se lakse videti ko je odgovoran, odnosno radi cega ministarstvo ostaje bez 200 000eura, obzrom da odgovorno lice (gradjevisnki inspektor) ne moze da odgovara.
 
Kome idu te pare od prijava? To je bitno pitanje jer ako ide državi neće ih niko dirati.
 
Nije bas tako, verujem da svako ministarstvo ima neki budzet, nesto, pa kada im neko iz tog njihovog budzeta uzme 200 000 eura, na necemu moraju da stede, a to niko ne voli, mada nisam siguran.

Evo sada videh vest iz Sremske Mitrovice, slican problem.

Sremska Mitrovica – Na gradskoj deonici levog obalnog Savskog nasipa, nasipa uz stambeno naselje Stari Most, u toku prethodnog vikenda, nepoznati počinioci uklonili su dve zaštitne rampe, dok je na deonici laćaračkog Savskog nasipat, jedna zastitna rampa uklonjena u toku prethodnog meseca. Rampe duž levog Savskog nasipa postavljene su iz bezbednosnih razloga, da bi sprečile saobraćaj na ovoj deonici koja je predviđena za pešake i bicikliste, kao i sprečile oštećenja nasipa koja mogu da nastanu kretanje motornih vozila na ovoj deonici, kazala je Dragica Brnjilov iz Vodoprovrednog preduzeća “Sava” koje je zaduženo za održavanje nasipa uz reku Savu. Vodoprivredno preduzeće “Sava”, danas je prijavilo ovaj slučaj Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici, i podnelo odštetni zahtev. - See more at: http://www.ozon.rs/vesti/2011/uklonjene ... N2ejt.dpuf

Evo jos jedan primer gde se spominju rampe.

U januaru 2010 godine, nakon verbalnog a kasnije i fizičkog sukoba oko prava na izvlačenje peska kod novosadske rampe, na nasipu zvanom Kamenjar, uhapšeno je više osoba dva kriminalna klana. Sa jedne strane je bio kriminalni klan Mirka Dubroje, vlasnika preduzeća Karin-komerc, a sa druge Dragoslava Vukovića, vlasnika preduzeća Vuković-komerc. Naime, sporena rampa koja tu postoji zbog zabrane kretanja tranzita teškim kamionima postavljena je po nalogu Republičke vodoprivredne inspekcije, ali je očito zasmetala i jednima i drugima...
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=200&cl=05
 
Treba staviti betonske stubove ili nešto slično pa da vidimo ko će da ih skine. Sviđa mi se ideja o prijavama. Mislim da možemo ovde da se dogovorimo o tome kako sve to sprovesti u delo i uraditi do kraja. Ja sam apsolutno za. Možemo da napravimo nešto. Od malih se stvari kreće.
 
@matakovic, pogledaj temu gradske prijave, videces kako ide sa tim prijavama, i sta je prijavljeno, kao i odgovori koji su do sada dobijeni. Treba sto vise ljudi upoznati sa ovim problemom, malo sugradjan i zna da se ovo desava.
 
Hvala. Pogledaću što pre. Ovo nije samo problem bespravne gradnje nego i bezbednosti i time je još važnije da se reši što pre.
 
Obratite pažnju na stanje puta na nasipu. Urušava se. Tabla sa zabranom treba da bude drugačija. Na njoj treba da piše da je zabranjeno svim vozilima sem hitnih službi jer je tako po zakonu.
 
Vrh