Šta je novo?

Savski nasip - nelegalna gradnja na levoj obali Save

Posle malo površnog pretraživanja Intereta evo par linkova koji obećavaju.

Srbija je počela pregovore sa Evropskom unijom pa je čeka niz propisa koje MORA da usaglasi. Poglavlje 27 se odnosu na životnu sredinu, a koliko ja razumem, tu je uključeno i upravljanje vodama. Od svih 35 poglavlja, 27. je JEDINO gde nam je status "Potpuna neusklađenost sa zakonodavstvom EU". Nazdravlje. Ali baš bukvalno. U okviru njega vode su za EU posebno osetljiva tema, i zbog toga što pitka voda ubrzano postaje strateški artikl (pa su POSEBNO osetljivi na to), ali i zato što je recimo Sava međunarodna reka pa uživa poseban status. A pazite ovo

"Pregovarački proces o punopravnom članstvu u EU obuhvata 35 poglavlja, a Poglavlje 27 predstavlja zaštitu životne sredine. Zbog ozbiljnosti nekih drugih tema i oblasti, naizgled deluje da ova oblast nije naročita zahtevna i složena, ali takvo razmišljanje je pogrešno, istakao je za MRS Vladimir Pavlović, koordinator Centra za evropske integracije. Jedno od najzahtevnijih poglavlja u pregovorima je životna sredina, jer se jedna trećina ukupnog EU zakonodavstva odnosi na ovu oblast.

Činjenica je da su ranija mišljenja EK o napretku Republike Srbije sadržavala i ocenu da je „Zaštita životne sredine“ oblast u kojoj će Srbija morati da uloži najviše napora za potpuno postizanje evropskih standarda. Bitno je napomenuti da je već u nekim preliminarnim procenama koje su rađene na nivou države Srbije Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu najzahtevnije i najizazovnije, kada su u pitanju sami pregovori sa EU, istakao je Pavlović.
....
Inače, prema mišljenju resornog ministarstva, troškovi usklađivanja zakonodavstva Srbije sa zakonima Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine iznosiće oko 10 milijardi evra i proces skrininga će početi u septembru 2014. godine."

Već iz ovoga proizilazi da klasično naselje u izvorištu pitke vode za milionski grad, u samom koritu reke, bar što se tiče EU, nema nikakvu budućnost. To je samo je pitanje vremena, ali i činjenice za koliko će ova suma od 10 milijardi evra morati da bude povećana ako se čitavo naselje iseljava kasnije, a ne ranije. I naravno, ko će taj dodatni trošak i odlaganje ubuduće morati objašnjavati.

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji (tabela na dnu)
http://sh.wikipedia.org/wiki/Pristupanj ... skoj_uniji

U septembru 2014. počinje skring za poglavlje 27
http://zelenasrbija.rs/srbija/6070-u-se ... glavlje-27

Poglavlje 27 važno za Srbiju
http://glassrbije.org/privreda/poglavlj ... -za-srbiju

Ovde su neki izvorni dokumenti. Pošto su Hrvati morali sve da ih prevedu, imate i u originalu i Hrvatskom prevodu.

Okvirna direktiva o vodama (Water Framework Directive)
http://www.voda.hr/Default.aspx?sec=679

Trenutno je verovatno najvažnije ovo.

Zakon o vodama ("Sl. glasnik RS", br. 30/10 i 93/12)
http://www.vodazasve.net/pdf/2/2-3.zip

Nadam se da ga nisu zamenili nečim novijim. Ako neko ima vremena da ga pročita pretpostavljam da se tu može naći zanimljivog materjala. Naravno, smisao čitave ove vežbe sa raznim zakonima je savladati ispravnu terminologiju i razumeti zakonske obaveze ali i prava pojedinih strana. To će biti velika pomoć u korespodenciji sa raznim institucijama. Inače će vam reći nešto poput "nema toga što ste vi tražili", a naravno neće reći čega IMA, ili kako se formalno zove to što je trebalo pitati ili tražiti.

Posle letimičnog pogleda mogu da zaključim da se u zakonu pojas koji je nama zanimljiv zove inundaciono područije, kao i da

"Sastavnim delom nasipa za odbranu od poplava iz stava 1. ovog člana smatra se i zaštitni pojas sa šumom i zaštitnim zelenilom (zaštitne šume) u inundacionom područiju, u širini od 50m pored nasipa, odvodni kanali paralelni nasipu u branjenom područiju, na udaljenosti od 10m do 50m od nožice nasipa (zavisno od karakteristika vodotoka i objekta), kao i servisni putevi u branjenom područiju za sprovođenje odbrane od poplava.

Vodni objekti za zaštitu od erozija i bujica su: pregrade, ustave, regulacija donjih tokova bujica, obaloutvrde, biotehnički objekti i drugi objekti za zaštitu od erozija i bujica."

Dakle posečena šuma je u zakonskom smislu deo nasipa. Njena funkcija je ustvari bitnija nego što izgleda. Pošto nasip nema zaštitu od kamena ili betona, već je od zemlje, izrazito je podložan eroziji i bujičnim tokovima. Videli ste mehaničku snagu vode kad teče većom brzinom. A to je samo kinetička komponenta energije vode. Postoji i polagana erozija i problem klizišta kad je nezaštićena zemlja duže u kontaktu sa vodom. Šume su dakle suštinski važan i nerazdvojni deo zemljanih nasipa jer primaju na sebe deo energije vode koja se kreće, usporavaju je, dok korenje stabilizuje zemljište u podnožiju nasipa.

Dalje se u zakonu spominju prava korišćenja voda i vodna akta, ali to se već mora redom čitati da bi se razumelo. Treba videti status i korišćenje površine koju zauzima reka i inundaciono područije, tj oblasti koja se nalazi unutar formalnih granica dva naspramna "nasipa", ali i šta se tačno sme ili ne sme raditi sa nasipom.

Zakon nije veliki ali bi bilo bolje naći drugu kopiju jer je na ovoj onemogućena copy operacija, a u originalnim verzijama iz službenog lista mislim da to nije slučaj.

Nevenkovic":2mj4ur2x je napisao(la):
relja":2mj4ur2x je napisao(la):
A retardiranost si već dokazao - kada si priznao da si sagradio vikendicu podno nasipa.

Pred smrt Zoran Radmilovic rece: kad umres tebi je svejedno. Isto je tako kada si glup.
...

Lepo si se opisao. Isto važi i za ljude bez savesti i morala - oni to shvataju kao normalno stanje i svejedno im je šta im je kako ih okolina vidi i šta im zamera. Kao Šveđani sa onim divljakom ili kao mi ovde sa tobom.
Za tebe su retardirani svi kojima je nenormalno da uređeni zaštitni pojas od poplava i vodoizvorište vidi - samo kao lepo i zgodno parče zemlje da ti izgradi svoju vikendicu.

Da ponovimo, predmetne parcele predstavljaju gradsko građevinsko zemljište (zemljište u građevinskom području naseljenog mesta koje je kao takvo određeno planskim dokumentom, koji se donosi za opštinu, grad i grad Beograd, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji). E sad je potrebno da se Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izjasni kakva je namena istog tj. kakav je način korišćenja tog zemljišta određen planskim dokumentima. I tu je kraj , a i početak za sve nadležne ukoliko na istom nije predviđena i dozvoljena bilo kakva gradnja zidanih objekata, postavljanje montažnih objekata-sojenica i sl. Što se tiče splavova onih porodičnih čini mi se da još uvek nije donat plan postavljanja istih na vodnom prostoru grada.

@bulevarac

obrati se zaštitniku građana.

sinoć sam gledao kod kesića i čovek je lepo rekao:
"Ako se suočite sa nekim organom vlasti i njegovim radom ili neradom počnete da se osaćete kao podanik a ne kao građanin, ako pokušate da ispravite tu nepravdu i naiđete na zid, ako smatrate da je to tako ozbiljno da ne treba da se štitite na sudu već da bi sama država trebala da ispravi tako nesavestan rad činovnika, službenika obratite se zaštitniku građana

mislim da imaš sva prava da od ove institucije tražiš zaštitu.

Nevenkovicu, ti kada nebi nasumicno lepio etikete ili hejtovao sve "ispod" sebe, ocigledno jedan post ne bi mogao da napises. Dobro ja znam prednosti moga trcanja citavu deceniju i isti tip staze koristim i na uredjenom nasipu, tvoja observacija je vise nego suvisna. Njome ponovo pokusavas da pravdas vozace totalno glupom konstatacijom. Ja sam podno nasipa trcao i kada nije bilo vozila gore da me "oteraju".

Sto se tice biciklista i pesaka, ja sam vec u pet postova objasnjavao da isti znak stoji kod svakog setalista, sto ti neces da to opovrgnes dovoljno kaze. Sta vise stoji bas i na uredjenom keju.

Sto se tice doskocica i sl. za tebe vazi "sa kim si, takav si". Sto se mene tice tvoj izbor, cak ti to ni ne sporim, ali sporim to da to sada treba da bude opsteprihvaceno ponasanje i drustvena norma, posto onda bas cekamo svetlu buducnost. Ja neke stvari ne mogu da svarim i ne mislim da sam zbog toga gluplji, nebitno da li zbog toga trpim neke posledice u ovakvom drustvu.

Hoboptnice, i tebi sam lepo stavio kopiju GUP-a u kojoj je navedeno da je u pitanju parkovska/zelena povrsina, da ne pricamo sto ne postoji legalan nacin da se do nje dodje vozilom (osim ako neces na krkace da nosis daske za sojenicu). Ostalo je jos stabala, ima jos mesta da napravis sojenicu mesto njih, ponestaje lagano u ovom prvom delu do bloka, ali ako nastavis jedno 2 km ima vec i dalje prostora, prosetaj pa vidi. Naravno ostalo je samo u drugom redu od obale.

Grad je usvajao planove za drzanja splavova, ali splavari se naravno ne slazu i tvrde da nije u skladu sa propisima. Mozda i nije, necu da ulazim u to. Na stranu sto je i dalje ostavljeno vise nego dovoljno mesta za splavove na vecem delu obale. To isto mozes da nadjes na sajtu grada.

ova tema je Gospodari prstena
al uživo u Bgdu

Kakav je stav Zelenih ?

hobotnica":1u8l2gdt je napisao(la):
Da ponovimo, predmetne parcele predstavljaju gradsko građevinsko zemljište (zemljište u građevinskom području naseljenog mesta koje je kao takvo određeno planskim dokumentom, koji se donosi za opštinu, grad i grad Beograd, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji). E sad je potrebno da se Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izjasni kakva je namena istog tj. kakav je način korišćenja tog zemljišta određen planskim dokumentima. I tu je kraj , a i početak za sve nadležne ukoliko na istom nije predviđena i dozvoljena bilo kakva gradnja zidanih objekata, postavljanje montažnih objekata-sojenica i sl. Što se tiče splavova onih porodičnih čini mi se da još uvek nije donat plan postavljanja istih na vodnom prostoru grada.

Uz to da je u ovom slučaju i odluke Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove moguće proveravati u kojoj su meri u skladu sa zakonom. Jer ovo nije obično građevinsko zemljište. Način njegovog korišćenja je dodatno ograničen zakonima i pravilnicima kao što je zakon o vodama, a možda i međunarodnim konvencijama. Tako da je važno i mišljenje drugih institucija. A čak i da postoje neke vrste dozvola za objekte, što tek treba proveriti, one su sigurno ograničene na čitav niz načina, u pogledu vrste objekta, njegovih karakteristika i načina korišćenja, kao i korišćenja njegove okoline. Uzevši u obzir vrstu naselja i vrstu zgrada koji tamo niču, oni sasvim sigurno krše čitav niz propisa. Tako da manje više arbitrarna odluka nekog urbanističkog tela, čak i da postoji, u ovom slučaju nije dovoljna.

Ja DusaneBG samo rekoh da je potrebno dobiti zvaničnu informaciju o lokaciji od navednog i nadležnog sekretarijata a koja sadrži podatke o mogućnostima i ograničenjima gradnje na katastarskoj parceli, namenu parcele, planski dokument kao i uslove neophodne za formiranje građevinske parcele. Ja pretpostavljam da na tim parcelama nije dozvoljena bilo kakva gradnja i da je to otprilike zona sanitarne zaštite. E sad bojim se kako će izgledati najavljene izmene pravilnika, uredbi i drugih podzakonskih akata. Tu bojazan možete pročitati i ovde, mada se radi o Kragujevcu ali na istu temu.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/U ... je.lt.html

Izgleda da treba konačno razjasniti šta je GGZ, i na šta se misli kada se nasip sa okolinom nazivaju GGZ:
http://www.beoland.com/images/zemljiste ... _v2014.pdf
ИВ. ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ
1. Појам грађевинског земљишта
Члан 82.
(1) Грађевинско земљиште јесте земљиште одређено законом и планским документом као
грађевинско, које је предвиђено за изградњу и редовно коришћење објеката, као и
земљиште на којем су изграђени објекти у складу са законом и земљиште које служи за
редовну употребу тих објеката.
(2) Грађевинско земљиште се користи према намени одређеној планским документом, на
начин којим се обезбеђује његово рационално коришћење, у складу са законом.
....
2.1. Градско грађевинско земљиште
Члан 85.
(1) Градско грађевинско земљиште јесте земљиште у грађевинском подручју насељеног
места које је као такво одређено планским документом, који се доноси за општину, град и
град Београд, у складу са овим законом.
(2) Планским документом којим се одређује градско грађевинско земљиште не мења се
облик својине на земљишту које се одређује као градско грађевинско земљиште.
itd, itd...

Dobronamernom je jasno da su u ovom slučaju "objekti": nasip, put na nasipu, reni bunari, tehničke staze, plavni pojas, kanali i ustave...Koji, samo po sebi i jesu planski građeni, sa dozvolama i trajnom namenom. Drugim rečima: to nisu njive, livade i sl, već prostor pod infratsukturnim objektima. Veoma važnim infrastrukturnim objektima.

E sad, naša tragedija je što imamo soj ljudi koji ne vide dalje od svog sitnog interesa pa "gradsko građevinsko zemljište" shvataju kao "mesto za moju kućicu"... vide samo travu, drveće i Savu. U taj soj spadaju naš predsednik kome su građani krivi za nedavnu tragediju a samo država zaslužna za (zakasnelu i traljavu) akciju spasavanja, bivši ministri koji bi da kopaju kanale do Soluna, eksploatišu nikl i škriljce, funkcioneri MUPa koji ne ume da uradi jednu prostu stvar - da izda građanima dokumenta, da ne govorimo o borbi protiv kriminala...ali zato oni mogu da nelegalno grade.

Obalo utvrde , nasipi , i sistemi za odbranu od poplava nemogu biti u pravnom prometu i privatnoj svojinii , su javne stvari jos od rimskog prava , sve sto se radi radi se nelegalno i zato sto je ovo drzava beskicmenjaka bananistan

Još malo fotografija haosa koji je ovde napravljen.

Ulaz na nasip. Ovaj put desno, to je za uzvodni deo nasipa. Ovaj levo, sa STOP znakom, to je za nizvodni deo. Kao što vidite, nizvodno parče jednog istog nasipa ima čuvara. Čuvarska služba radi 24 časa i plaća ih zelenilo. Njihov zadatak je da spreče ulaz vozila na nasip. Ali SAMO na njihov deo nasipa. Iako im je ovaj drugi ulaz na dva metra daljine. :shock:

IMG_7742_resize.jpg

IMG_7741_resize.jpg

Saobraćaj na početku službenog puta koji vodi po vrhu uzvodnog dela nasipa.

IMG_7752c_resize.jpg

IMG_7758_resize.jpg

IMG_7759_resize.jpg

Uzvodno od šljunkare (koja uskoro takođe ovde neće imati šta da traži) počinje deo na kome su napravljene kuće. Ovde možete videti nivo tog terena na njegovom početku. Prilično je nizak. Iako se voda delimično povukla, ovde je deo terena i dalje pod vodom, a ostali deo nije previše uzdignut od nivoa koji trenutno definiše voda.

IMG_7755c_resize.jpg

Nešto dalje se lepo vidi u kojoj je meri zemlja nasipana. Postoji nasuti pristupni put, a iza njega vidite koliko je visoka suprotna ivica zemljišta na kome su kuće, iza ovog prolaza za vodu, koji je verovatno otvoren nedavno da bi se voda tokom ovih poplava mogla povlačiti iz kanala neposredno pored glavnog nasipa.

IMG_7774_resize.jpg

Ovde takođe vidite sastav zemljišta koje čini podlogu novog prilaza i terena na kome su kuće. To je zemlja pomešana sa otpadnim građevniskim šutom. Lepo se vide polomljene betonske ploče izmešane sa zemljom.

IMG_7772_resize.jpg

IMG_7836_resize.jpg

IMG_7837_resize.jpg

Ovde se takođe vidi visina terena na kome su ove ambiciozno zamišljene "sojenice", bolje reći stambene zgrade. Uz nešto otpadnog betonskog materjala koji se vidi i ovde.

IMG_7838_resize.jpg

Na panjevima se vidi da je drveće namerno sečeno. Nije nekako samo od sebe polomljeno, nije ga poplava izvrnula, niti ga je odnekle donela.

IMG_7840_resize.jpg

Pravilni rezovi testere na deblima koja plivaju.

IMG_7841_resize.jpg

Ovo je bolji kadar na kome se vidi veličina potpuno ogoljene oblasti oko dvostrukog stuba dalekovoda koji na Google maps snimku iz 2014. (ili bar na kraju 2013.) i dalje ima drveće na strani prema nasipu. Ovo Elektro distribucija nije mogla da uradi. Čak i da su oni nešto sekli, a i to je veliko pitanje, uradili bi to samo neposredno ispod žica (koje su VEOMA visoko), a ne na ovako ogromnom područiju duž nasipa.

IMG_7790_resize.jpg

Novi, nasuti pristupni nasip KROZ dalekovod!?

IMG_7825_resize.jpg

Pogled unazad, nizvodno. Drveće je i ovde sečeno, sem vrlo tanke "žive ograde" uz put.

IMG_7803_resize.jpg

Teren i odavde polako postaje viši.

IMG_7800_resize.jpg

IMG_7805_resize.jpg

Ravno, testerom isečeni komadi velikih stabala plutaju razbacani unaokolo.

IMG_7812_resize.jpg

IMG_7813_resize.jpg

IMG_7814_resize.jpg

Pogled uzvodno, sa jednog od novih nasipa ka dalekovodu, kroz sredinu (pretpostavljam) raskrčenog pojasa. Konačno ćemo i za ovaj deo sigurno znati kad se povuče voda pa ugledamo zemlju, ali se već sada vide panjevi koji su deo novog nasipa sa koga je snimano (skroz dole).

IMG_7832_resize.jpg

Ćemu služi cisterna sa vodom na nasipu, da li ona snabdeva nelegalne vikendše vodom?

Verovatno da nekom veoma bitnom liku opere "dvorište".

Cisterna ide da opere mulj sa muskatla, mulj koji je nanela bezobrazna voda koja se izlila i poplavila ove lepe planski gradjene kucice za odmor i rekreaciju. Za poplave je kriv BOG. I stvarno je krajnje vreme da se sagradi taj nasip koji ce stititi ove kucice, a ne da se one ruse, mnogo kosta rusenje.

Ako se secate kucice sa cuvarima postavljene u vreme Djilasa, a do tada su bile trke i po nasipu i po setalistu kraj vode.
Znaci tada je moglo , sad fali cuvara, rampi,... i jos mnogo glupih izgovora

Sad mi pade na pamet teorija teorije teorije zavere ... nadmašio sam i Iluminate ... :D

Obrenovac je naje*******o da bi se spasile ove vikendice?

disperzi":34g7hu7q je napisao(la):
....
Ako se secate kucice sa cuvarima postavljene u vreme Djilasa, a do tada su bile trke i po nasipu i po setalistu kraj vode.
Znaci tada je moglo , sad fali cuvara, rampi,... i jos mnogo glupih izgovora

Te kućice i čuvari su i dalje na svoji mestima... za sada. Kako Mali "smanjuje" troškove, možda i njih ukinu.
Za sada propuštaju poneki auto, za bakšiš.
Mada - zašto u Đilasovo vreme nisu postavljeni i čuvari za deo nasipa ka Ostružnici?

Sa Zuminih fotografija se može zaključiti da ove godine sledi široka ofanziva na ostatak zemljišta.

Bulevarac":1cxadsai je napisao(la):
Ćemu služi cisterna sa vodom na nasipu, da li ona snabdeva nelegalne vikendše vodom?

Pa, pošto su kao već napredno naselje "sojenica" sebi organizovali lokalni put, struju i javnu rasvetu, uz solarni bekap na prilazu, što da se muče sa vodom? Ovde je nivo ambicija od one vrste i kvaliteta koji smatra da kafana mora da nosi ime pozorišta. Šta vidite na vrhu stuba, da ne spominjem sad ponovo sredinu? Liči li ovo na deo reke, i to onaj koji nas snabdeva vodom za piće??

IMG_7836c_resize.jpg

relja":m85bzx0k je napisao(la):
Nevenkovic":m85bzx0k je napisao(la):

Pred smrt Zoran Radmilovic rece: kad umres tebi je svejedno. Isto je tako kada si glup.
...
Lepo si se opisao.
Meni je jasno dokle dosezu tvoje kognitivne sposobnosti: copy+paste=end. Dodatne potvrde nisu potrebne.

Potrudi se da vise ne bacas air balls. Jednog dana mozda i dobacis (do prednjeg obruca) U sredinu ti nece nikada uci.
relja":m85bzx0k je napisao(la):
Mada - zašto u Đilasovo vreme nisu postavljeni i čuvari za deo nasipa ka Ostružnici?
Zato.
Za tebe je i ovaj odgovor pretezak.
Гага":m85bzx0k je napisao(la):
Па на неки начин и јесте битно.
Bulevarac":m85bzx0k je napisao(la):
Hvala Gago, da za tog vaterpolistu sam čuo, baš beveza a trebalo bi da je neki uzor ...

Gago nadam se da shvatas zasto nije bitno :) . Na pocetku rekoh da cu pokusati da pojasnim neke stvari i ispravim netacne cinjenice kojih je bilo,,khm…poprilicno. Mogao sam “svakako” da ti odgovorim u proslom postu. Na primer da udjem u Nevenkovic mode. Zato sto si “upisao” na nekakvu “listu” coveka za koga ja nisam siguran a ti jos manje da li je ikada krocio tockom na nasip. Ne ide ni jedno ni drugo.

Sto se mene tice zadnji put: niko ko ima sojenicu ili splav nije N.N. lice.

Da li mi verujete ili ne za racune – vasa stvar.

Da li mi verujete ili ne za dozvole za zauzimanja zemljista ili kupovinu od vlasnika – vasa stvar.

Ali ukljucite drzac usiju, nemojte da vam glava samo za to sluzi. Saznali ste da je tamo predsednik. Saznali ste da je tamo najvazniji zasticeni kriminalac pardon svedok. Da li treba ista vise od toga da bi zakljucili da odredjene sluzbe koje se zovu bezbednosne malo ceprkaju po komsiluku tj blizoj i daljoj okolini oko objekata i lica koje moraju da stite? Da, imaju podatke. Vise razlicitih institucija drzave. I da, necete ih dobiti jer smo N.N.

DusanBG":m85bzx0k je napisao(la):
Nevenkovicu, ti kada nebi.

Dusane, ko je tebe dir’o :) . Procitaj svoje postove na ovoj temi koje si napisao pre mog ukljucenja pa ces pronaci bicikl mnogo cesce nego pesak. Sto se tice spustanja (sa nasipa) malo sarkazma nikada ne skodi. (sarkazam= tebrax, malo te sprdam, mojne ljutis) I priznaj da nisi znao za zglobove :) .

Zaboravih da prokometarisem jos jednu stvar: neki su ovde penili zbog postavljanja solarnih svetiljki :krsti:

Umesto da se trazi postavljanje istih duz celog nasipa (I da budu malo boljeg kvaliteta od ovog kineskog djubreta koje btw vise i ne radi) neki bi da “hebu mater” onima koji su ih postavili.
:krsti: :nisamodavde: .

boca-ica":m85bzx0k je napisao(la):
Kakav je stav Zelenih ?
Kazu da su zeleni po ili o belili. Ko od muke, ko od zavisti, ko od gluposti.
stf":m85bzx0k je napisao(la):
Sad mi pade na pamet teorija teorije teorije zavere ... nadmašio sam i Iluminate ... :D

Obrenovac je naje*******o da bi se spasile ove vikendice?
Dobra. :lol:

U to koliko smo se spasili mozes da se uveris nakon sto se voda povuce. Uslov da bi dosao kod mene je da se dovatis lopate i bar 100 puta je napunis muljem koji ostaje nakon povlacenja vode. Posle tih 15-20 japanera mulja da istovaris natrag u Savu. U zavisnosti od godine(za ovu jos ne znamo) to ti je 20-40m2 grubog ciscenja. Lopatu, japaner, cizme i rukavice dobijas na radnoakcijaskom mestu sojenica Nevenkovic, tu je organizacija (ne kao u Sapcu, sto niste doneli svoje a i koj' k***** ste uopste i dolazili) Pice odmah, klopa po zavrsetku akcije.
Moze?

Гага":m85bzx0k je napisao(la):
Nevenkovic":m85bzx0k je napisao(la):
.
Masina je bila na na Makisu i punila je dzakove.
Драго ми је чути (прочитати), барем је Макиш сачуван.
Verujem ti ali ovaj zicer ne mogu da propustim. (ne odnosi se na tebe, koliko znam i ti si u nekim godinama) DakleM, zar od svih ljubitelja reka, prirode, gradova, ljudi, dusebriznika, ekosvesnih, savesnih I drustveno odgovornih (beo)bildera Nevenkovic treba da obavestava da je punilica na Makisu? Mislim, pa to zna svako ko je bar jedanput otisao na radnu akciju.

Nemoj da mi objasnjavate. Ja znam koliko su teski dzakovi a vi znate koliko je lako udarati po tastaturi.

Nevenkovic":1uuvgrro je napisao(la):
relja":1uuvgrro je napisao(la):
Nevenkovic":1uuvgrro je napisao(la):

...
Lepo si se opisao.
Meni je jasno dokle dosezu tvoje kognitivne sposobnosti: copy+paste=end. Dodatne potvrde nisu potrebne.

Potrudi se da vise ne bacas air balls. Jednog dana mozda i dobacis (do prednjeg obruca) U sredinu ti nece nikada uci.
relja":1uuvgrro je napisao(la):
Zato.
Za tebe je i ovaj odgovor pretezak.
....

Pogodili smo te u živac, nemaš argumenata, ni pravnih, ni moralnih, ni logičkih, ostaje ti samo takmičenje u raspravi, ali nisi sposoban da sročiš i napišeš bilo šta rečito i smisleno jer tvoj mozak je zakržljao od korišćenja samo za grabež, muljarenje, vezarenje i laktanje. Uz sve ovo i nedostaje ti i savest, pa Imaš sve preduslove da postaneš deo "elite" koja upropaštava ovu zemlju. Pošto nemaš srama da sakriješ svoja nedela, već se čak i hvališ i ponosiš, očigledno da si na dobrom putu.

relja":1mcbs8e8 je napisao(la):
...

Pogodili smo te u živac, nemaš argumenata, ni pravnih, ni moralnih, ni logičkih, ostaje ti samo takmičenje u raspravi, ali nisi sposoban da sročiš i napišeš bilo šta rečito i smisleno jer tvoj mozak je zakržljao od korišćenja samo za grabež, muljarenje, vezarenje i laktanje. Uz sve ovo i nedostaje ti i savest, pa Imaš sve preduslove da postaneš deo "elite" koja upropaštava ovu zemlju. Pošto nemaš srama da sakriješ svoja nedela, već se čak i hvališ i ponosiš, očigledno da si na dobrom putu.

Nije mi jasno Relja zasto dopustas da te neko provocira tolikom kolicinom samohvalospevnih reci izrecenih u tako kratkom vremenskom periodu. Ti ga samo hranis svojim ucestvovanjem u raspravi. Citajuci te do sada zakleo bi se da ces ranije odustati. Ovde nema dobre argumentovane rasprave vec se svodi na baljezgarije doticnog pokusavajuci nas ostale da napravi glupavim i naivnim postenjacinama.

Vrh