Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Bdw autori su profesor i docent na fakultetu :grand: bar na papiru, prezentaciju im je verovatno radio neki student :mrgreen:
 
Miloše, ova prezentacija se odnosi na zaštitu zidova od vode, pa nema nikakve veze sa problemom nosivosti tla. Sasvim je svejedno kakva je zaštita od vode, težina izgrađenog objekta se na kraju uvek prenosi na zemljište. Tako da stabilnost objekta zavisi isključivo od karakteristika tla na koji se objekat oslanja. Ako su one zaista loše, onda cena fundiranja visokih zgrada naglo raste, pa se postavlja pitanje ekonomske opravdanosti insistiranja na veoma visokim ili teškim objektima. Drugim rečima, Bara Venecija je neobičan izbor za šumu visokih kula.
 
Prezentaciju sam postavio kako bi se videlo kako je snižavan nivo podzemnih voda,postavljanje hidroizolacije i veze sa konkretnim primerom (BW residences).

Upravo iz razloga koji si pomenuo (karakteristike tla),nacrtom plana nisu tačno definisane ni visine objekata ni stepen izgradjenosti parcele,pa će umesto 220m za Kulu biti 160m,mada je moguće da bude i par desetina metara niža. Stepen izgradjenosti parcele u bloku 18 umesto max 70% ,46% sto bi dovelo do boljih rešenja u smislu povećanja javnih površina.
 
Što se prostorne velikodušnosti bloka 18 tiče, da to stavimo u pravu perspektivu. Taj odnos izgrađenosti, pola zauzeto pola slobodno, nije previše različit od onoga što postoji u starom gradu sa klasičnim unutrašnjim dvorištima, ali su zato, za razliku od starog grada, ovde stambene zgrade visoke 82 metra.
 
Kompanija Al Mabar iz Abu Dabija garant je ugovora između države Srbije i arapskog investitora u projektu Beograd na vodi. Iako je reč o najvećem projektu na Balkanu, nije jasno na koji način su ove garancije proverene.

images%7Ccms-image-000002158.jpg


https://insajder.net/sr/sajt/tema/2064/ ... aranta.htm
 
Kompanija Al Mabar je osnovana 2007 godine,imate i telefone kompanije na linku,samo je moglo da se malo bolje "pročešljaju" podaci:
"Al Maabar International Investments Company provides real estate development services. The company offers property investment, development, and asset management services. Al Maabar was founded in 2007 and is based in Abu Dhabi, United Arab Emirates.
P.O. Box 94447
Abu Dhabi,
United Arab Emirates
Founded in 2007
Phone:
971 2 406 7777
Fax:
971 2 642 8424
www.almaabar.com"
link:
http://www.bloomberg.com/research/stock ... d=47052767

Lista referenci kompanije imate na linku
http://almaabarinternational.com/
Operativni neto profit kompanije do 2020godine cca 2.2 milijarde dirhama ili cca 550 miliona evra.
 
Није гарант Ал Мабар него је гарант физичко лице, оно туре Ал Абар "у име компаније Ал Мабар".
 
Koliko sam razumeo AL Mabar kompanija stoji iza El Abara(ona mu dodje kao žirant),nije bitno da li El Abar ima neke veze sa kompanijom AL Mabar ili ne.Žirant (kompanija Al Mabar) bi trebala da ga pokrije ako on nije u mogućnosti da ispuni biznis plan,biznis plan bi, izmedju ostalog, predstavljao i dinamiku investicija El Abara što je poslovna tajna.

Ako bi predpostavili da je deo biznis plana i investicija (150+150 miliona) prva faza izgradnje BNV-a (period 4-5godina),kompanija AL Mabar bi teoretski mogla da isplati celu El Abarovu investiciju iz svog neto profita,ako on kojim slučajem ne bi mogao to sam da investira.
 
Ни сам не знаш шта си сад написао.

Дакле, у уговору јасно пише да је једини гарант са стране "инвеститора" физичко лице Ал Абар и тако како је формулисано фирма Ал Мабар није ни у каквој правној обавези према наводном Београду и држави Србији у случају неииспуњења уговора.
 
Nadam se da ce neko ozbiljnije procesljati ko stoji iza tih arapskih firmi.

Na primer, Nebojsa Medojevic tvrdi ovo

Nebojsa Medojevic ‏@NebojsaMedojevi Nov 4
Projekat Beograd na vodi moze slobodno da se zove Podgorica na vodi. Imajuci u vidu ciji je kapital u igri.


Nebojsa Medojevic ‏@NebojsaMedojevi Nov 5
@dejanradonjic7 @BogdanTatic 70% cg , 30% srpske pare. Arapi uzimaju pikslu
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416328#p416328:1zfbbalf je napisao(la):
Zuma » Ned Nov 13, 2016 2:52 am[/url]":1zfbbalf]Da ste se potrudili da malo istražite ovakve događaje videli bi da je problem (ili bar ono što drastično pogorša osnovni problem) VODA, a ne pesak. Voda puni šupljine i oblaže čestice tla mikrofilmom, pa smanjuje trenje i prenosi hidrostatički pritisak na njih. Tako se smanjuje nosivost. A naročito je nezgodno kada se zasićenost tla vodom menja (kao naprimer pored reke kad je okolno tlo porozno, ili kod velikih kiša kad odvodnjavanje nije dobro). Tako da Burž Kalifa i zgrade u pustinji nemaju nikakve veze.

Burž Kalifa i Dubai nemaju bas neke veze sa izgradnjom u pustinji. Dubai i Abu Dhabi, tj. citava coastline Emirata se nalazi na saline soils. U Dubaiu na dva metra dubine je vec voda. Morska voda. Povrsine koje nisu pod asfaltom, betonom ili zelenilom su potpuno bele od soli. Kao da je sneg padao. Morska voda kapilari odozdo kroz pesak, isparava, a so ostaje. Cisto informativno, bez namere da ulazim u raspravu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416656#p416656:2bzp5bcz je napisao(la):
milos.tro » 14 Nov 2016 05:03 pm[/url]":2bzp5bcz]Koliko sam razumeo AL Mabar kompanija stoji iza El Abara(ona mu dodje kao žirant),nije bitno da li El Abar ima neke veze sa kompanijom AL Mabar ili ne.Žirant (kompanija Al Mabar) bi trebala da ga pokrije ako on nije u mogućnosti da ispuni biznis plan,biznis plan bi, izmedju ostalog, predstavljao i dinamiku investicija El Abara što je poslovna tajna.

Ako bi predpostavili da je deo biznis plana i investicija (150+150 miliona) prva faza izgradnje BNV-a (period 4-5godina),kompanija AL Mabar bi teoretski mogla da isplati celu El Abarovu investiciju iz svog neto profita,ako on kojim slučajem ne bi mogao to sam da investira.
Miloše, tamo piše da oni očekuju taj profit, a ne da ga imaju. Međutim ceo taj izvorni tekst na sajtu je nejasan i zastareo. Podaci iz ugovora o firmi garantu BNV-a su:

ALMaabar international Investments LLC. limited liability company, Capital Gate Tower, level 12, Al Kheleej Al Arabi Street, PO Box 34888, Abu Dhabi, United Arab Emirates.

Prvo, web adresa koju su oni sami dali, http://www.almaabar.com , i koja se svuda ponavlja više ne radi. Domen almaabar.com je i dalje registrovan, ali više ne ukazuje na bilo koji sajt. Zanimljivo je da čak ni Google keš ne pamti šta je tu bilo. I linkedin.com ima istu adresu. Ovo je krajnje neobično za firmu koja tobože ima toliko para i toliko posla. Čak i kad je u pitanju reorganizacija ili promena vlasništva, potrebno je ne više od 30 sekundi da se postavi preusmerenje na novi domen i novi sajt, tako da svi koji imaju staru adresu i dalje mogu da nađu firminu prezentaciju i nove kontaktne podatke. Ali toga nema.

Dalje, zašto novi sajt za firmu sa takvim poslovima (koji "osvajaju Afriku") i 550 miliona evra radi neki privatnik iz Beograda za anonimnu osobu? Zašto je on najjeftiniji mogući, koji se sastoji iz jedne jedine stranice (http://almaabarinternational.com/)? A taj podatak o kapitalu si uzeo iz dela "About" sa tog novog sajta. Tamo piše, citiram:

"Al Maabar I.I. Company comprises 23,000 sqm GLA of Grade A commercial space, fully leased on a long-term contract to a single government related entity.The transaction underscores Al Mabar Company's ambition to grow its recurring revenue portfolio through investment in new and existing revenue producing assets. The purchase of HPK M.G. is the first to be made as part of a 3 billion dirham investment programme that Aldar is implementing to drive growth within its recurring revenue business to achieve its new target of 2.2 billion dirhams Net Operating Income (NOI) by 2020.

Mohamed Omaar, Owner and president at Al Maabar I.I. commented: “The acquisition we are announcing today fits perfectly with our strategy of increasing our recurring revenue base and demonstrates our ability to take advantage of value accretive opportunities when they arise.

The acquisition underscores our ability to successfully execute against our strategy to grow recurring revenues. I firmly believe that our sound financial position, strong capital structure and proven asset management capabilities will allow us meet our NOI target of 2.2 billion dirhams in NOI by 2020.”
http://almaabarinternational.com/
Međutim pomalo je šaljivo kad se pronađe da je to ustvari rekla sasvim druga osoba za drugu firmu. Citiram deo članka:

Aldar activates Dh3bn investment plan, buys commercial tower

"Mohamed Al Mubarak, Chief Executive Officer at Aldar Properties, said: “The acquisition we are announcing today fits perfectly with our strategy of increasing our recurring revenue base and demonstrates our ability to take advantage of value accretive opportunities when they arise.

The acquisition underscores our ability to successfully execute against our strategy to grow recurring revenues. I firmly believe that our sound financial position, strong capital structure and proven asset management capabilities will allow us meet our NOI target of Dh2.2 billion dirhams in NOI by 2020.”
http://www.emirates247.com/business/ald ... 9-1.617857
Dakle to je rekao Muhamed Mubarak za Aldar propertis, a ne Mohamed Omaar, vlasnik Al Maabara, za svoju firmu. Čitava ta "About" stranica je ustvari nerazumljiva ako se ne primeti da su u pitanju dve različite firme i ako se ne zna kakve one imaju veze.

To se može shvatiti tek kad se pročita ovo:

Emaar boss uses Eagle Hills property firm to revive push into Africa

Eagle Hills, an Abu Dhabi- based property development company in which Mr Alabbar is a board member, has been quietly recruiting former Emaar executives and recently merged with Al Maabar, a joint venture company founded by Abu Dhabi’s largest developers.

According to the company’s website, Al Maabar, which was founded as a joint venture company under the direction of the Abu Dhabi government and created by Aldar Properties, Al Qudra Real Estate, Sorouh Real Estate, Mubadala Development, Reem International and Al Reem Investments in 2007, became a subsidiary of Eagle Hills in October last year.

Aldar confirmed that it had sold its stake in Al Maabar in 2013 and other Abu Dhabi partners are understood to have done likewise.

Calls and emails to Eagle Hills and Al Maabar went unanswered. When The National visited the Al Maabar offices in the Al Nahyan Camp area of Abu Dhabi this week, both entrances appeared closed.

http://www.thenational.ae/business/prop ... nto-africa
Dakle, originalni osnivači Al Maabar-a su prodali svoj udeo Eagle Hills-u, pa se Al Maabar spojio sa njim. Tako da pretpostavljam da je tvoj citat o očekivanim parama (a ne onim koje imaju) iz vremena kad je Aldar bio jedan vlasnika zajedno sa vladom Abu Dabija, Mubadalom i drugima, i po tom osnovu upravljao Al Maabarom (sem ako i dalje nisu povezani na neki nejasan način). Ali šta se SADA dešava sa Al Maabarom? To možemo samo da pogađamo. Koliki kapital Al Maabar ima danas? Koliko uspešno posluje danas, kad su iz njega pobegle državne pare vlade Abu Dabija i drugih velikih firmi osnivača? Ima li firma uopšte neke zaposlene, ili sve vodi Eagle Hills koji međutim teško da istovremeno ima i obavezu da na sebe preuzme garantne obaveze Al Maabar-a prema Srbiji. Možda je Al Maabar i dalje velika i uspešna firma. Ne bih o tome mogao ništa da kažem, ali ako je suditi po ovako malim i neobičnim detaljima, povezani smo sa krajnje sumnjivom ekipom.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416750#p416750:3c46fpdj je napisao(la):
Rascian » 15 Nov 2016 08:42 am[/url]":3c46fpdj]Alternativni Beograd na vodi...


20161114147915789575791.JPG


20161114147915789142539.jpg

Ovo je prelepo, ali nerealno.
Gde ćeš naći investitore za ovo?
Taj voz prošao je oko 1940.
 
Kad bi se izvelo ovo a da ne izgleda kao skoplje 2014 vec kao da je oduvek bilo tako bilo bi super.... dakle zgrade sa visokim plafonima skladnim proporcijama i skladnim ornamentima :D
 
Izgleda k'o neka gasterbajterska za*******.



Ovo je neki kompromis na koji bih mogao da pristanem.
Beograd-JDP-14-09-12-00411.jpg


Jugoslovensko_Dramsko_Pozori%C5%A1te,_Beograd._No%C4%87.jpg
 
Ma nebitan je stil samih zgrada. Ovde su naglasene dve sustinske stvari koje su potpuno zgazene trenutnim planom koji se izvodi.
A to su: slobodan terazijsko-savski potez do same obale i bulevar u osi Zorana Djindjica-Nemanjina sa drumsko-metro mostom.
I naravno sami blokovi zgrada koji se svojom strukturom logicno nadovezuju na postojeco gradsko tkivo.

I kad ste se vec dotakli...nije Skoplje 2.. ove zgrade imaju plafone od 3.30-3.50, prizemlja i medjuspratove od 5-7m i originalnijeg su stila... :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416787#p416787:3lq2qlpm je napisao(la):
Beki » 15 Nov 2016 12:09 pm[/url]":3lq2qlpm]Izgleda k'o neka gasterbajterska za*******.



Ovo je neki kompromis na koji bih mogao da pristanem.
Beograd-JDP-14-09-12-00411.jpg


Jugoslovensko_Dramsko_Pozori%C5%A1te,_Beograd._No%C4%87.jpg

Zasto vredjas nas srpski i jedini nacionalni arhitektonski pravac?
Ne pricamo u kontekstu da se ovo izgradi sada nego da su ove zgrade svojevremeno bile lepe.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=416788#p416788:a5n3zy8g je napisao(la):
Rascian » 15 Nov 2016 12:11 pm[/url]":a5n3zy8g].
I kad ste se vec dotakli...nije Skoplje 2.. ove zgrade imaju plafone od 3.30-3.50, prizemlja i medjuspratove od 5-7m i originalnijeg su stila... :D

Slazem se sa tobom.
Pre nego sto neki napisu komentar na ovako nesto, treba da imaju minimalno arhitektonsko obrazovanje kako bi mogli da naprave razliku izmedju neceg poput Skopjla 2014 gde su svi anticki stilovi pomesani bez ikakvog razloga samo da bi se dobio neki starinski izgled od Srpsko vizantijskog stila koji je evoluirao stolecima i koji predstavlja jasno uokviren i prepoznatljiv pravac i koji ima svoju "modernu" (do tridesetih godina XXog veka) varijantu koju si upravo ti koristio za svoj model.
 
Možda se nismo razumeli, svakako da ne vredjam arhitektonski pravac. Ja sam protiv toga da se to gradi danas i mislim da bi tada izgledalo kao gastarbajtersko sranje. A ako je ovo, alternativni Beograd na vodi, napisano u smislu- ŠBB KBB, naravno da bih voleo da tako izgleda prostor SA-a i da je ovo izgradjeno pre rata i ostalo sačuvano do danas.
 
Vrh