Ugovor o Beogradu na vodi je vrlo štetan
November 18, 2016Intervjui, Novi magazin
Intervju Milan Kovačević
deo intervja koji se odnosi na BNV:
"
Kad smo već, po ko zna koji put, kod transparentnosti, od slične boljke boluje i Beograd na vodi.
To je vrlo štetan ugovor. Šta je tu štetno? Štetno je što je napravljeno malo društvo Beograd na vodi d.o.o., što mi još ne znamo kako će to sve funkcionisati jer nije objavljen ceo ugovor, nisu objavljeni svi prilozi. S naše strane uloženo je milion dinara, a s njihove dva miliona da bi oni imali dve trećine, a mi jednu trećinu vlasništva, tačnije mi 32, a oni 68 odsto. Sa druge strane, u ugovoru je napisano da mi ulažemo postojeće zgrade na toj lokaciji, da se Beogradu na vodi na korišćenje daju još neke zgrade na toj lokaciji nakon što ih oni adaptiraju, prema drugom spisku koji je vrlo veliki. Ali, što je najvažnije, rečeno je i da naša ulaganja u naturi neće uticati na odnos kapitala. Sa druge strane, strani investitor će uložiti, kaže se, “do 150 miliona evra”, što implicira da može i manje i ni to više neće uticati na učešće u kapitalu. Znamo da je čitavo zemljište od 120 hektara dato besplatno za tu svrhu.
U zakup ili u vlasništvo?
Besplatno u vlasništvo, samo u dve faze. Prvo na korišćenje besplatno, pa onda kad se nešto na tom zemljištu izgradi onda se pravo korišćenja konvertuje u pravo vlasništva. Znači, poklanjamo vlasništvo, samo ne odmah nego sukcesivno. Da kažem i to da je ugovorom predviđeno da se u roku od 20 godina ima završiti 50 odsto projekta, a ceo projekat za 30 godina. Ali i to da se projekat realizuje po njihovim željama jer je predviđeno da oni mogu menjati urbanistički plan – uzgred, taj naš ćirilicom napisan dokument je prilog uz taj ugovor – a mi ne možemo.
I, gde vi tu vidite probleme?
Pre svega u tome što smo mi u to zajedničko preduzeće praktično uložili zemljište i sve ovo drugo što sam pomenuo, a dobili smo samo 32 odsto udela. A pitanje je, dalje, da li će to zajedničko preduzeće išta raditi zato što je njegova osnovna delatnost, nećete verovati, razrada projekata. Ne zna se, dakle, tačno ko prodaje stanove, čak ni ove koji se sada grade, niti ko je ugovorio gradnju, niti šta će od toga biti za zajedničko preduzeće. To se stvarno ne zna. Za sada u kupoprodaji nastupa Beograd na vodi d.o.o. I ovo preduzeće ulazi u ugovore, ali kupcima stanova kaže da neće moći povratiti PDV iako kupuju prvi stan, što znači da Beograd na vodi d.o.o. nije preduzeće koje investira. Iz toga sledi da će ono prvo kupiti stanove od investitora, pa će ih preprodavati. Drugo, izvođač građevinskih radova je Energoprojekt. Ne znamo na koji način i s kim je on potpisao ugovor, izgleda da nije direktno sa zajedničkim preduzećem Beograd na vodi. Ali, inače u ugovoru za Beograd na vodi piše da ekskluzivno pravo prodaje, kao agent, ima drugo preduzeće iz Emirata i da ono ima i ekskluzivno pravo da ugovara izgradnju. Tako da se može dogoditi da ništa od toga ne bude preneto na zajedničko preduzeće i da naših 32 odsto bude bez ikakvog efekta.
Rekli ste da se Beogradu na vodi poklanja 120 hektara, kolika je vrednost tog poklona?
To vredi oko 1,3 milijarde evra danas. Jer, ako uzmete ovih dva miliona kvadrata koji se grade, pa uzmete neku cenu sličnu ovoj po kojoj se sad prodaju i pošto je vrednost zemljišta otprilike jedna trećina vrednosti izgrađenog objekta, onda se lako dođe do tih milijardu i 300 miliona evra, aproksimativno govoreći, naravno. I to je u ovom trenutku. Za 30 godina ta cena će biti mnogo veća. U Japanu je, recimo, već sada mnogo veća jer je u Japanu već sada mnogo skuplji plac nego gradnja.
Poseban je problem što se na ovaj način drugi investitori dovode u neravnopravan položaj jer oni zemljište moraju da plaćaju. Što nije dobro ni za građevinsku industriju u celini jer se smanjuje mogućnost njenog zapošljavanja. Tako da je to, sve u svemu, vrlo štetan ugovor.
Šta mislite o slučaju Savamala?
To je potpuno drugi problem i ne bi ga valjalo mešati sa ovim. Ja sam bio na jednim demonstracijama, ali nisam išao da demonstriram protiv Beograda na vodi nego protiv raspada sistema jer to što se desilo te noći u Hercegovačkoj u demokratskoj i pravnoj državi nije moguće. Bar nije moguće nekažnjeno. Mešati to sa Beogradom na vodi samo je magareća usluga njemu samom. Moje je mišljenje da bi jedna grupa uglednih ekonomista i pravnika trebalo da pregleda ugovor o Beogradu na vodi."
ceo tekst link
http://www.mijatlakicevic.com/ugovor-o- ... lo-stetan/