Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417470#p417470:q8qn8vkr je napisao(la):
milos.tro » 18 Nov 2016 02:21 pm[/url]":q8qn8vkr]Uskoro će krenuti da prodaju stanove i u Bloku 18 (BW Vista)

Ovo je velika vest. Prvi projekat za tržište od kako se krenulo sa BW Residences.
I odjednom jedan projekat bez glamura i pompe, ovo je tek tako neka viša ekonomska klasa ("economy premium"), ništa St. Regis, penthausi, avioni, kamioni. Ostaje još da se vidi kako su osmislili cene.
Ne znam ko bi im ovakav kvadrat platio i 2100 evra, dok god postoji Ablok ili bilo šta slično na Novom Beogradu. Pogotovo ne za stan koji ne gleda ka reci. Igraju na kartu da će zgrada biti pored centralnog parka BNV-a, mada mi se ne čini naročito privlačnim makar dok se ne materijalizuje taj park, ili ulica koja vodi do tamo, na kraju krajeva dok se ne reši smeštaj za migrante iz kraja. Ovako kako je sada, kao da su ovu "lepoticu" zaboli u naselje Mileva Marić Ajnštajn. Videćemo da li će BNV d.o.o. uskoro saopštiti da se traži stan više za avansne uplate.

Inače blok 18 je najniži deo Savskog amfiteatra, niži bukvalno i od prostora gde je BW Residences. Ne znam koliko su planirali sve to da nasipaju?

ocekujem sve manje pompe i glamura, bar do proleca i izbora nakon kojih ce nadam se biti moguce zaustaviti ovo, moguce da sam naivan i da je sve vec otislo predaleko ali ja sam i dalje uveren da prevara ovako velikih razmera nece proci tj ako nista da odgovorni nece proci nekaznjeno.

inace, prodaja ovoga je vec pocela, na pocetnoj strani beobuild-a se nalaze baneri koji pozivaju zainteresovane da se jave..

^^^O parku koji spiminjes nikako da napišem nesto, sto mi odavno na umu.

Pitam se kakav je smisao vestackog "centralnog parka" tih dimenzija u centru SA, kada se na 200 metara odatle nalazi reka, prirodno šetalište i logičan izbor za park?

Da ne obrazlazem, jasno vam je valjda svima koliko je to u stvari nelogično i pogrešno koncipirano. Jel beograđani treba da "sidju na reku" ili u park pored reke?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417551#p417551:2to9ik5f je napisao(la):
razgradjevinar » 18 Nov 2016 08:43 pm[/url]":2to9ik5f]ocekujem sve manje pompe i glamura, bar do proleca i izbora nakon kojih ce nadam se biti moguce zaustaviti ovo, moguce da sam naivan i da je sve vec otislo predaleko

Ne, sad je nemoguće ovo zaustaviti jer su sa ovom soliterčinom ušli na tržište masovne stambene izgradnje. Tražnje će biti, samo ako dovoljno spuste cenu. Ova soliterčina čak može da koegzistira sa starom autobuskom i železničkom stanicom, bila bi idealna za iznajmljivanje stanova klijenteli iz unutrašnjosti koja živi "na relaciji". Možda je to i skrivena ideja projekta BNV...

inace, prodaja ovoga je vec pocela, na pocetnoj strani beobuild-a se nalaze baneri koji pozivaju zainteresovane da se jave..

Takva netransparentna prodaja je samo početni korak vaćarenja onog manjeg dela klijentele koji je voljan da nešto preplati. Već viđeno na primeru BW Residences, takvom strategijom se u pretprodaji može uvaliti možda 10% stanova, a onda se u kasnijim fazama prodaje izađe u javnost sa transparentnijim cenama...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417555#p417555:2to9ik5f je napisao(la):
Nik_B » 18 Nov 2016 09:00 pm[/url]":2to9ik5f]
Pitam se kakav je smisao vestackog "centralnog parka" tih dimenzija u centru SA, kada se na 200 metara odatle nalazi reka, prirodno šetalište i logičan izbor za park?

Naravno, poenta je da se pogled na reku privatizuje i da se profitira na visokogradnji u prvom redu do reke, a kada se to završi, "centralni park" će ostati u takvoj rupetini, tako zaklonjen od reke da i neće biti ni za šta drugo nego za parkovsku površinu.
Ekstraprofit leži u prodaji pogleda i zato će blokovi BNV-a kojima je blokiran pogled na reku biti orijentisani na "centralni park". A stari Beograd iznad Savske ulice ostaje i bez parka i bez reke...

STAMBENA zgrada sa 23 sprata i 228 stanova? Živeti sa bar 700 komšija (zamislite sastanak stanara)? Ima bre lokalne partije da organizuju kad budu birali organe vlasti u zgradi. Luksuzno, nema šta. Želim im svaku sreću.

Ne, nego pohlepa. Ovo je obala Save u centru starog grada i vizuelni centar čitavog Savskog amfiteatra. Šta će tu socijalni stanovi?

Na istočnoj kapiji Beograda, Rudo 1, 2 i 3 imaju valjda po 32 sprata i 504 stana svaka.
Ali dobro, BNV u paketu donosi facility management u zgradama, tako da sage sa kućnim savetima nisu mnogo bitna stavka.
Definitivno će biti interesantno posmatrati kako će držati viša srednja klasa kada na tržištu se prvi put posle raspada SFRJ bude ponuđena zgradetina te veličine. Mogući su razni scenariji, na primer ako zgrada i ne bude naročito atraktivna Beograđanima, možda stekne popularnost među populacijom koja putuje na relaciji do unutrašnjosti (za izdavanje). Videćemo da li će bržim tempom da raste ta zgradetina, ili da se sele autobuska i železnička stanica. Videćemo koliko će u tom kraju da budu zastupljeni strani migranti u naredne dve godine...

Kao što i ime kaže, kapija je kapija, tj ulaz, a ne centar. A posle toliko datih para, valjda se će i ti jadnici pitati za nešto?

Pa onaj ko plaća stambeni kvadrat cirka dve hiljadarke evra i nije baš jadno čeljade.
Blok 18 biće krajnje interesantan, jer nije čisto tajkunsko-pozerska priča kao BW Residences, već nešto što zaista treba da se takmiči na tržištu sa brojnim individualnim projektima širom grada... A definitivno neće biti laka borba na tržištu, jer trenutno stanje lokacije u Savskom amfiteatru zaista je kao da grade u naselju Mileva Marić iza smrdljive zgrade...

Treba da smanje spratnost stambenih zgrada, ove kule od po 23 sprata nemaju nikakvog smisla.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417543#p417543:3k0fyiga je napisao(la):
Rascian » 18 Nov 2016 08:13 pm[/url]":3k0fyiga]

20161118147949624200249.jpg

Nije mi dobro od ovih zgrada kad zamislim koliko bi Beograd bio lep da su izgradili svojevremeno ovako nesto pored reke.
Molim te Rasciane predlozi ovo Vucicu.

zaboravio si deo gde je do pre ravno 100 godina ova obala bila drzavna granica. uostalom nije problem beograda nedostatak zdanja iz raznih vremena, vec cinjenica da smo npr. samo u 20. veku ratovali 6 puta

na stranu to sto je meni ovo bezveze, neka to ni ne bude argument. kej kakav beogradu treba je nesto po uzoru na npr. dizeldorf, za budimpestu je kasno

Tacno investitoru.

Nazalost istorijske okolnosti nam nisu dale da lice grada pored reke bude po uzoru na Budimpestu, Prag ili Bec.

Uveliko je vec kasno za to i prihvatljiva savremena arhitektura je apsolutni pravac u kome ovaj grad treba da trazi svoj identitet, eventualno uz neku inspiracijaciju bg medjuratne moderne.

Upravo dobijamo savremenu arhitekturu kroz BnV ali kako napreduje projekat sve je ociglednija cinjenica da necemo dobiti nesto arhitektonski i urbanisticki kvalitetno.
Mogla je da se uradi jedna moderna "modernizovana" za 21 vek samo sto retko koji arhitekta bi znao to da izvede da bude savremeno a da ima smek predratnog art deco-a.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417594#p417594:1tz4g0hc je napisao(la):
spatiotecte » Sat Nov 19, 2016 12:05 am[/url]":1tz4g0hc]Treba da smanje spratnost stambenih zgrada, ove kule od po 23 sprata nemaju nikakvog smisla.

Siguran sam da bi ovime bio zadovoljan. :kafa:

selo_u_srbiji.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417543#p417543:25dfbxbi je napisao(la):
Rascian » 18 Nov 2016 08:13 pm[/url]":25dfbxbi]

20161118147949624200249.jpg

Za projekat BnV, ovo je moglo na primer da bude polazna tacka kako je Beograd trebao da bude izgradjen pre rata.
Gabaritno je ovo mnogo bolje nego klaster visokih zgrada a fasade su mogle uz uklanjanje ornamentike ili bar na svedeniju varijantu da se koncipiraju na savremen nacin.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417607#p417607:36alahdl je napisao(la):
Max15 » 19 Nov 2016 01:06 am[/url]":36alahdl]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417594#p417594:36alahdl je napisao(la):
spatiotecte » Sat Nov 19, 2016 12:05 am[/url]":36alahdl]Treba da smanje spratnost stambenih zgrada, ove kule od po 23 sprata nemaju nikakvog smisla.
Siguran sam da bi ovime bio zadovoljan. :kafa:

selo_u_srbiji.jpg
Čekaj da prevedemo to što si rekao na narodski jezik. Šteta da ljudi ne razumeju svu dubinu ovako mudrog komentara. Dakle, ti kažeš ovako:

"Pošto ne umem da kažem šta bi stambeni mravinjak sa 700 ljudi iz najboljih komunističkih dana radio u strogom centru starog grada i na naj elitnijoj obali reke, hajde da sledeći proverene metode iz Skupštine lepo napadnem čoveka tako što ću da mu u usta stavim nešto što nije rekao niti bi mu uopšte moglo pasti na pamet. Ali uzevši u obzir koja mi je ciljna publika, sigurno će dobar deo njih da proguta i to."

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=417593#p417593:25mj7uiu je napisao(la):
stanislaw » 18 Nov 2016 11:49 pm[/url]":25mj7uiu]... A definitivno neće biti laka borba na tržištu, jer trenutno stanje lokacije u Savskom amfiteatru zaista je kao da grade u naselju Mileva Marić iza smrdljive zgrade...
Kad je u pitanju to trenutno stanje, imam par novih slika i o tome. Danas bio lep dan ...

Što se gradnje tiče, nema ništa novo. Ovde malo smeta protiv svetlo, ali se ipak vidi da osnovna betonska ploča na nivou tla polako napreduje, a aneks oko zgrade sada već dobija konačni oblik. Isto tako vidite gde se nalazi u odnosu na regulacionu liniju.

IMG_9791_resize.jpg

Nivo Promenade je sada već potonuo za čitavu debljinu dekinga, pa je ona kompletno izvan novog, nižeg nivoa ploča.

IMG_9796_resize.jpg

Na ulazu u Promenadu sam se pitao zašto svaki drugi biciklista staje kod ljudi sa šmrkom i pere bicikl, a jedan je tražio i da mu operu cipele! To se vidi tek kada se izađe na deo biciklističke staze iza Promenade. Ovuda se peške više uopšte ne može proći. Srećom na ovoj pustopoljini levo postoji JOŠ zaobilaznije parče starog asvalta kuda gde je to još uvek moguće ...

IMG_9838_resize.jpg

IMG_9834_resize.jpg

IMG_9835_resize.jpg

... ali prethodno pešak treba nekako da savlada i izlaz sa bici staze:

IMG_9819_resize.jpg

Ovde je nažalost apsolutno jedini način za to takozvani "leteći čovek". Jednog takvog vidite na ovoj sjajnoj slici.

IMG_9818_resize.jpg

Obratite pažnju na ruke i noge: "Mama ja letim!" :lol:

IMG_9818c_resize.jpg

Kad se OVA prepreka nekako savlada, nailazimo na poslednji ostatak jednog starog i nešto malo opuštenijeg načina života od onog koji čeka stanare u budućim blizankinjama od po 23 sprata. Tu je ikebana od kukuruza, sto za pićence, i naravno klupa.

IMG_9831_resize.jpg

IMG_9832_resize.jpg

Daljim pešačenjem se otkriva da im je deponija zemlje uzvodno od Gazele postala tesna, pa su sa odlaganjem nastavili prvo ispod nje, pa zatim i sa nizvodne strane.

IMG_9865_resize.jpg

IMG_9873_resize.jpg

U tom cilju su posekli svo drveće i šikaru koja je ovde rasla.

IMG_9847_resize.jpg

Pa čak počeli i da zatrpavaju i onaj veliki asvaltirani deo.

IMG_9846_resize.jpg

IMG_9856_resize.jpg

IMG_9855_resize.jpg

Međutim najčudnije je da su ovaj, jedini preostali kolosek, ...

IMG_9858_resize.jpg

... jednostavno zatrpali zemljim i zatvorili. Kuda sada idu cisterne sa nafrom iz tankova kod Čukaričkog rukavca nemam pojma.

IMG_9853_resize.jpg

Moguce je da su vozovi iz skladista preusmjereni na prugu ispred Sajma umjesto na ovu koja ide duz Save.

Naravno, iz pravca Savamale voz može da nastavi kolosekom ispred Sajma umesto kolosekom duž obale reke, ali u tom slučaju iza Sajma, na krivini gde se pruge ponovo spajaju i zavijaju ka Topčideru,taj voz ne nalazi se više na prvom koloseku do reke, već na trećem od reke. Kako će se sa tog koloseka voz odvojiti za stanicu Čukarica Šećerana, koja je domicilna za NIS-ove cisterne??? Mislio sam da to nije moguće, s obzirom da je rasputnica tek u Topčideru. Voleo bih da železničari rasvetle ovu misteriju.

Inače hvala Zumi na slikama koje pokazuju da je blatište od zemljanih radova potpuno progutalo biciklističku obilaznicu u Savskom amfiteatru. Sada je najočiglednije nasilje kojim je Beograđanima oteto šetalište uz reku, koje je u prohodnom stanju, van obuhvata radova ali ograđeno. Da vidimo kad će biciklistička udruženja početi da reaguju, hoće li čekati proleće. Pristali su na plan gradske uprave koji je predvideo asfaltiranu obilaznicu sa rasvetom, ali šta sad kada je ta obilaznica neupotrebljiva zbog radova preko nje?

Ako je zemljanim radovima na uređenju SA postao tesan prostor oivičen biciklističkom obilaznicom, onda nema druge nego da se aktivira staro šetalište uz obalu i da se uradi kratak spoj šetališta sa novom Pomenadlom, s obzirom da je temeljna jama kule ostala neaktivna. Sve drugo je nasilje nad Beograđanima.

Pogledao sam na starim slikama sa Binga, one su dovoljno dobre da se mogu videti i skretnice. Jedini način je da voz iz šećerane prvim kolosekom ode iza sajma, onda stane posle skretnice kod Stenke, zatim se vrati nazad po drugom koloseku, pa ode u Topčider, tamo pređe na treći kolosek, pa zatim opet nazad, ali ovaj put prođe ispred sajma, pa na šine pored Savske ulice, i tek onda ispod starog Savskog mosta.

Što se biciklističke staze tiče, ona se zbog blata trenutno peške ne može prođi, ali je još uvek moguće ići zaobilazno, preko starog asvalta koji je nekad bio mesto za pretovar uglja i drugog rasutog tereta. Trenutno svi koriste taj put. Međutim ne znam dokle će to biti moguće pošto obližnji deo postepeno zatrpavaju iskopanom zemljom.

Šou. Ovo je otprilike isto kao da teretni voz šalju kroz Vukov spomenik za Rakovicu, pa iz Rakovice u rikverc do Stenke i onda na stanicu Čukarica..

Можда је ово неки привремени прелаз преко пруге или тек треба да се уради прелаз "како ваља".

Vrh