stf":168n21dw je napisao(la):
Саванова смета јер је потпуно непотребно заузета зелена површина као на хиљаде места у граду.
Али једноставно није тачно да је због ње шеталиште сужено, а Рио је поставио и сателитске снимке који то необориво доказују. Можете до сутра да се упирете да докажете нешто што није могуће доказати.
Сем етикетирања мене као бота, ви немате ниједан једини физички доказ који поткрепљује ту тврдњу. Шеталиште је идентичне ширине и од Бранковог моста до Бетон хале где нема Саванове. Шеталиште је идентичне ширине као што је било.
Ja sam mislio da je Riov post o širinama šetališta nepotrebno komentarisati pošto je već sa fotografija sasvim očigledno da je pogrešan, ali evo sad i STF to uzima kao nesumljivu, "satelitski dokazanu" istinu. Srećom, bar se ovde nema šta raspravljati. Uzmi metar, prošetaj do tamo, pa izmeri. Ja sam bio, pa širine znam u centimetar. Ali nema veze, evo i komentara. Pogledajte slike.
Originalno šetalište kod česme. Svaka mermerna kocka ima tačno pola metra, a ravni deo betona obaloutvrde još 69cm. Dakle 5x50+69=319cm, ne računajući zaobljeni deo betona krune obaloutvrde.
Originalno stanje ispred Savanove, sa nedirnutim starim šetalištom.
Novo stanje.
Dakle, zelenilo ispred terase je šire, što znači da je biciklistička staza pomerena ulevo. Time je već bitno suženo šetalište. Zatim, zbog toga što ih je mrzelo da nasipaju teren ispred Savanove, tu se teren spušta, i to poprilično pre nego što se dođe do Savanove. Početak ove rampe naniže je negde ispod donje ivice prethodne slike. Zbog toga se gornja ivica novog betona ne može više koristiti kao deo šetališta. Ona postaje zid levo od njega. Time je od stare širine šetališta oduzet još 91 cm. Vidite gde sedi žena u crvenom džemperu. Tuda se ranije moglo šetati (dok nisu postavili zastave). Zatom bi čovek na redovnim razmacima morao da zaobilazi ove svetiljke i šljunak oko njih. Da li vi
stvarno mislite da ljudi koji opušteno šetaju i pričaju sa prijateljima imaju nameru da iskoriste i deo između dve susedne svetiljke, tako da ih malo-malo zaobilaze sa desne strane, gurajući istovremeno svog prijatelja koji ide desno od njih pod točkove biciklista? Naravno da neće to raditi, nego taj prostor između svetiljki neće ni koristiti. Time se od stare širine gubi
još 60 ili 70 cm. Tako smo ostali na onih 70 cm. A to je definitivno
uže nego što je bilo. Ti suženi pristupi postoje u priličnoj dužini i pre i posle Savanove. Ovaj biciklista koji je zastao da pozdravi prijatelja je sam zakrčio čitav prolaz. Shvatate li da je baš to jedina ravna veza pored reke sa Adom Ciganlijom, staza za džoging, itd, itd, za više od milion ljudi?
Sad, Rio i STF kažu da kad se čovek najzad progura do Savanove, recimo, tako što nokautira ovog sa biciklom, može PRIVREMENO da skrene levo na platformu, pa da tako zaobiđe svetiljke i suženje zbog pomeranja biciklističke staze. Zatim, kad je prođe, ponovo u desno, pa se opet forsira onih 70 slobodnih cm. Rio to genijalno uračunava kao deo širine šetališta. Pa zar stvarno misliš da bi iko redovno i dobrovoljno "šetao" na taj način, krivudajući levo desno, ako ima ikakvog izbora? Ovde na nesreću nema, pa to ljudi masovno rade, ali računati to kao veliki uspeh novog dizajna šetališta je u najmanju ruku bezobrazno. Obaška što će tu leti postaviti kafanske stolove, ili će tu biti neka druga organizovana dešavanja, pa slobodnog prostora neće ni biti. A čak i da tih stolova ne bude, tu će opet biti gužva jer je ovo raskrsnica dva pešačka toka. Ovde se ukrštaju oni koji idu sa platforme i na nju, sa onima koji pokušavaju da prođu pored Savanove.
Tako da JESTE uže. Jeste POTPUNO NEUPOTREBLJIVO kao magistralni prolaz i šetalište. Ali ovo i nije zamišljeno da bude išta od toga. To je prosto deo zemljišta ispred terase Savanove, samo prostor da bi kelneri sa pićem i njeni posetioci mogli izaći na njenu donju terasu iznad reke. Inače bi BAR dužina ove Riove "pešačke zaobilaznice" iznad obaloutvrde bila znatno veća od dužine terase Savanove (da bi se izbegle one rampe pre i posle). Ne bi bila strogo njen nastavak, u istoj liniji sa njenim ivicama.
I sad, sve ovo je trivijalno i nije bilo vredno gubljenja ničijeg vremena. Zato me daleko najviše zanima zašto je ovakvo objašnjenje uopšte trebalo pisati? Rio, Stf?
( Kao referenca. Ovde se vidi odnos novog betona i krune starog nasipa. Na istom su mestu. Horizontalni deo novog betona je širi od starog za širinu svog vertikalnog segmenta )