stf":28gd224e je napisao(la):
Београд има десетине и десетине хектара неизграђеног земљишта у ужој градској зони и има шансу да не вади кестење из ватре за коју деценију, али не. Он подиже Камендине, Борче 4, Медаке 7, Степе, Миљаковце 14 и шири се по вукојебинама и брдима и то без икаквог вида мас транспорта .... на страну то, још би и образовани људи приликом евентуалне градње у ужој зони, ограничили спратност на пар етажа. Е тешко нама.
Извор:
http://www.livegreenblog.com/news/new-l ... sis-11057/
И то је то од мене, на дужи период. Одјављујем се са форума до даљњег да не сметам више очитој жељи за једоумљем овде. Уживајте
^^^Mene zanima zasto strucna opozicija sada ne digne buku za davanje dozvola svim odbijenim projektima kula u Novom Beogradu ako im je zaista tamo mesto? Zato sto se zna ko su. Prvo grad nije davao dozvole pojedinacnim projektima u delu grada gde postoje povoljni uslovi i postoji infrastruktura, struka je cutala sto znaci da je autokulomrzacki nastrojena
a onda su kao samar svi komplet (tadasnja vlast+struka) dobili 5x vise na mestu na kojem su se najmanje nadali. Sada toliko panice i laju saterani u cosak istovremeno okrivljeni kao jeretici i luditi, ogoljeni svakojakih zvanja i diploma da ne znaju sta ih je snaslo.
^^^Infinity Tower, Brizbejn, 80 stambenih etaza.
^^^Soleil Tower, takodje Brizbejn, 74 stambene etaze. Deo stanova izdaje sam investitor Meriton dok je veci deo prodat tako da je privatno vlasnistvo.
^^^Tellus Tower, Stokholm, 73 stambene etaze.
Ministarstvo odbrane Svedske se bunilo kako ce kula ometati vezu koja je njima od kriticnog znacaja. Mnogi se bune ali je grad odlucan, cak su pretili tuzbom protiv ministarstva odbrane. Trenutno traze novu lokaciju. Meni je potpuno nerealno da skandinavski grad poznat po niskoj arhitekturi gradi toliku zgradu, i to stambenu s obzirom na to da visinu smatraju nehumanom. Ali trkaju se sa Malmeom i Geteborgom ko ce visu zgradu na napravi.
I dok tamo u belom svetu od Australije do Svedske u mnogo visim kulama od 20-30 spratova postoje i citave visinske zone (od odredjenog do odrdjenog sprata u istoj zgradi) prosecne kvadrature 50m2 kod nas u ovoj bedi se grade stanovi prosecne kvadrature 100m2. Pa u Parizu je skup kvadrat ali i "sirotinja" kupuje manju kvadraturu na istoj lokaciji i u istoj zgradi. I centar Beograda i Novi Beograd oko Arene su isti slucaj kao Pariski tako da neko moze zameniti veci stan na daljoj lokaciji za manji stan u centru.
432 Park Avenue je odlican primer onoga sto se gradi u BnV a Infinity, Soleil, Tellus i mnogi drugi su primeri onoga sto bi trebalo graditi u drzavi sa ovakvom finansijskom moci naroda, u bilo kom delu grada osim u centru i resiti se krseva koji nisu nista bolji od onih u Stepi ili u Dr. Ivana Ribara.
Prvo sto su stanovi veliki i drugo na prestiznoj su lokaciji.
Kad vec najavljuju izmene mogli bi 16.000 stanara da premeste u 5 kula u celinu IV. Ostalih 1000 neka zivi uz reku gde bi kvadrat morao biti 5000+. Dakle cenu vecine stanova neka smanje, a cenu manjine neka povecaju tako da veci budu ne samo veci nego skuplji po kvadratu.
Ko ima pare platice vise i kada ne mora a ko nema jednostavno nece ni kupiti. Na taj nacin dolazi do gentrifikacije
i to planske. Prilikom izmene projekta treba dati
akcenat na smanjenju klasne podele, povecanju dramaticnosti skajlajna cemu bi doprinele mnogo vise zgrade podalje od zone gde bi iole vise zgrade (cak i one daleko nize) mogle ugroziti vizuru.
Ove zgrade od 20-30 spratova, posebno grede poput BW Residences nit se isticu niti dominiraju pri cemu ni jedna 200m kula ne cini BnV Beogradskim Menhetnom.
Dakle treba nam vise od jedne visoke kule umesto grupe niskih uz istovremeno vise niskih objekata P+6. Potrebna je ekstremna podela na staro, savremeno staro i novo gde granicu predstavljaju mol i most gazela.
Pored stf-a i ja dodajem moja dva centa.