Svaka pomoc je dobrodosla.
Да, ово је крунски доказ да су нам Немци пријатељи.
Иначе
Ако се сећате пре две године сам овде писао да је идеја да се склони Рио Тинто а у вађење литијума убаце Немци. Тада ми је то рекао близак пријатељ инжењер геотехнике који је радио у америчкој фирми а која је била подизвођач за Рио Тинто на пријекту Јадарита. Рекао је да Немци тренутно немају технологију потребну за ефикасно и профитабилно вађење и/или прераду литијума у Србији и да је све зато одложено за две године.
Био сам скептичан по том питању али ево човек не да је био у праву него је до сада тачно предвидео и "динамику радова".
Оно што мене највише плаши је то што смо "споразум" потписали са немачком владом у којој су и шефови и оснивачи једне од две главне опозиционе партије. Тај сукоб интереса нас може скупо коштати.
Мислим да је могућ сценарио у два корака:
1. Рио Тинто смо отерали иако имају потписане уговоре и с тога им дођемо неколико милијарди харача за нашу крваву земљу. (ово ми симболички већа трагедија од самог литијума)
2. Наши драги пријатељи Немци са новом свемирском ултра-еколошком технологијом долазе да нас спасу и копају литијум док миришу јорговани а све уз гаранције нове демократске прогресивне и надасве еколошки свесне владе.
Зато су ми и ови очигледни аутоголови власти са хапшењем активиста врло сумњиви. Као да протести и треба да успеју по други пут, баш као што су и требали пре две године.
Ако се сећате и тада је онај пандурски кулов и удбаш био виралан што је напао ону жену на аутопуту и то је довело до нових, најбројнијих протеста који су "успели".
Можда је ово само натегнута теорија али у светлу споразума са Немачком фокус не може искључиво на рио тинто већ се мора спречити свако копање литијума. Не сме им се дати тај маневарски простор. Сасавим је свеједно ко га копа, битно је да се не копа!