Šta je novo?

Rudnici Litijuma u Srbiji (Rio Tinto...)

trialin

Advanced
Učlanjen(a)
20.11.2008.
Poruke
3.106
Pohvaljen
4.794
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qQnVNkYcEpY[/youtube]
 
Na zalost Malagurski je u pravu. Posto zivim u Australiji ovde imamo potpuno suprotna iskustva. Ta kompanija je ovde bukvalno pojam blagostanja. I ona to zaista i jeste, a li za Srbiju i sta ce biti u Srbiji i ja koji sam ne popravljivi optimista u slucaju u Srbije sam u najmanju ruku duboko zabrinut! U cemu je " kvaka"?
U uredjenosti pravne drzave jednostavno receno! Rio Tinto igra potpuno drugaciju igru u zemljama naseljenim anglosaksoncima, a potpuno drugu igru po Africi, Juznoj Americi ili sto ce biti u ovom slucaju Balkan.
Suvise su mocna i bogata kompanija da bi se striktno pridrzavali bilo kojih regulativa ili zakona ako zaista nisu primorani. Basta im i korupcija i sve sto mogu debelim parama da zavrse, ne libe se.
Zaista se mora zestoko odraditi regulativa medjunarodno verifikovati do tancina svaka sitnica u ugovorima i debele garancije deponovati. I to sve mora biti totalno transparentno.
A ako se sve tako i uradi onda zaista mogu i benefiti biti izvanredni od njih.
Treba dobro dobro prouciti kakve su stete pocinili "trecem svetu" i benefite koji su doneli Australcima, englezima i amerima, pa tek uci u igru!
Ovde u Au i NZ nema tog farmera koji ne bi srusio vladu za jedan cent ako bi iskopao korupciju. Bojim se da smo mi u Srbiji daleko od toga, zato i imam strah oko ovoga.
 
Po sadašnjoj logici, pošto je cela Srbija na nekom kamenju i rudama, mogla bi se cela prodati i iskopati da bi joj porastao BDP. Ovde su počele se pojavljuju vesti da se vrše istraživanja od Valjeva do Lajkovca, oko Požege... dakle na nenormalno širokom potezu skoro cele zap Srbije, a videli smo kako već kao površina meseca izgledaju stotine kvadratnih kilometara kopova Lazarevca, Kostolca, Kovina, Majdanpeka, Bora... Mora se promeniti ta zla ideologija da je glavni cilj rast BDPa (i to kratkoročni jer je posle zemlja upropašćena pa je u totalu pad BDPa). Takođe kad čovek kupuje kuću ili nekretnine mora se jasno znati gde je šta planirano, ne može sutra mu pored njega nikne provalija kamenoloma sa prašinom drobilica, bukom, upropaštenim krajolikom.
Po meni bi ovo morao biti podzemni kop ograničenih dimenzija npr 1km x1km i to SAMO za domaće potrebe baterija, NIKAKO za izvoz jer tu onda eksploataciji i širenju kopova za snabdevanje celog sveta nema kraja.
 
Mapa rudnika

Karta_RJU_0.JPG
 
u Severnoj Nevadi ima dosta tih rudnika i sprema se rudarenje bas na inicijativu Tesla Inc. U Esmeralda County bukvalno ljudi idu u crkvu i mole se da zapocne rudarenje litijuma. Nadam se da ce i u Srbiji poceti da se rudari litijum.

Trebalo bi da se uvede da je to nacionalni znacaj za drzavu.
 
Ovo uokvireno je baš mnogo, u dijametru deluje da je čak 20km. Napravi se 20tak kopova ove veličine i Srbija iz zelene plodne zemlje postaje izorana površina meseca baš kao pomenuta Nevada i Dubaji.
Što se tiče najavljenog referenduma trebamo znati da bi to bilo namešteno jer Vučić krade Izbore, rako da rezultati Vučićevog referenduma ništa ne vrede. Kao ni pomenute mere jer Parlament koji je sazvan na osnovu pokradenih Izbora sve što donese je nevažeće i kasnije poništivo. Međutim 6.ta tačka bi mogla biti korisno rešenje u ovoj situaciji uzurpacije demokratije: slobodno naoružavanje građana, zatim 7. nekažnjivost upucavanja na svom posedu.
 
Da li igde postoje ikakve informacije o načinu rafinacije rude nakon iskopavanja?
To sigurno mora da se radi kod nas, nema nikakvog ekonomskog smisla milione tona kamena transportovati Bog te pita gde na rafinaciju.

Mislim da je upravo tu ključ cele zagonetke:
1. Kakav je tehnološki postupak da se iz rude izvuče upotrebljiva sirovina?
2. Koji je ekološki efekat takvog proizvodnog procesa plus ko bi investirao u postrojenja?
3. ŠTA SA JALOVINOM i koliko je ona opasna nakon što se negde uskladišti - da li će to biti ekološka bomba za vek vekova ili relativno neutralan materijal koji nije opasan za okolinu a koji se sutra može prekriti zemljom i zasaditi drveće na celoj površini jalovišta.
4. Šta dalje sa sirovinom, odnosno da li će država stimulisati/uslovljavati njenu dalju preradu u finalne proizvode u Srbiji ili će dozvoliti izvoz

Tek kad se daju konkretni odgovori na ova pitanja, dolazi na red vaganje - za i protiv.
Do tada, samo sviramo u mraku svi skupa, a cela priča dobija dnevnopolitičku dimenziju.
 
Добила је увелико. Да додам и хајкачко-хистерично-помресмо-сви-од-короне димензију.
 
Nalaziste je samo svetlo zuta povrsina, uokvireno je istrazni prostor.

Ne znam cemu drama, nije prvi rudnik u Srbiji. Treba uzeti u obzir sve ekoloske zahteve, zastititi zivotnu sredinu maksimalno i videti sta se dobija i sta se gubi i preseci. Ukoliko su benefiti toliki da ce drasticno da utice na ekonomiju onda se moze i prihvatiti neki nivo zagadjenja zivotne sredine koji ce se sanirati posle. Imajuci to sve u vidu ovde ne sme biti nikakvih dilova, najvecu korist svakako treba da izvuce drzava.

U svakom slucaju ovo nije tema oko koje obican narod koji se buni protiv zaprasivanja komaraca i vakcina uopste sme da ima bilo kakvu rec. Nazalost cela stvar je dobila politicku dimenziju, jer je vrlo lako manipulisati narodom, samo viknes "nece biti vode", "pomrece nam deca", "utice na plodnost" i primitivci koji se informisu na Facebook-u se prime odmah, a onaj koji celu stvar koristi za politicke potrebe dobije neku laznu "masovnost" protiv projekta. Nije ni prvi ni poslednji projekat gde se ovo desava, jer je jako zgodno dobijati politicke poene bez ikakve muke, a te iste ponajmanje briga za zivotnu sredinu.
 
Hajde da pretpostavimo neki scenario u budućnosti gde je ekološka komponenta pristojno rešena te da nema značajnijeg uticaja na prirodnu okolinu. Kad se litijum stavi u kontekst postojeće privredne strukture u zemlji, onda stvari postaju veoma interesantne.

Na primer, hajde da u vlažnim snovima pretpostavimo da će se nekome isplatiti da rafinisani litijum iz rudnika odmah tu, na licu mesta, koristi za proizvodnju baterija - dakle fabrika baterija kao prva nadogradnja rudnika i rafinacije.

Onda shvatiš sledeće:
- Smederevo radi čelik (mislim da nije kvaliteta potrebnog za autoindustriju ali se tu Kinezi mogu poterati da urade potrebne investicije), dakle imali bi lim
- Bezbroj fabrika u Srbiji već radi komponente - sedišta, plastiku, komandne table, kablove itd.
- Imaćemo značajnu proizvodnju guma - Ling Long plus Tigar plus Trajal
- Imamo već proizvodnu elektromotora
- Imamo proizvodnju bakra, fali samo reaktiviranje fabrika za izradu bakarne žice koja je input za industriju motora (Jagodina na primer???)

Dakle imaš praktično većinu inputa u lokalu za sklapanje električnih automobila. Već sve postoji, manje više... ili može da postoji.
Dodaš na to subvencije i radiš na privlačenju investicija za finalizaciju automobila.

I tako zatvoriš krug.
I uz proizvodnju od 500k automobila puta 20k EUR vrednost vozila... 10 milijardi EUR dodatnog BDPa samo od finalnog proizvoda... a ove godine BDP Srbije bi trebao da bude 51mrd USD odnosno 43mrd EUR... dakle skoro za 25% BDP bi išao na gore samo po osnovu vrednosti proizvodnje automobila.

Ovo je naravno vlažan san, ali lep san.
A sve zavisi koliko je prljav taj litijum - ako na kraju ispadne da je to jedna trovačnica kao Bor, neka hvala - ja sam protiv, pa sve i da ovo gore izgubimo. Bolje je uzgajati voće i baviti se turizmom.
 
Sve je to lepo ali ne moze da se ocekuje prosecna plata od 2000 EUR i standard kao Nemacka, a da se bavis poljoprivredom i vodis logikom moje selo lepse od Pariza.

Treba naci balans, izvuci sto vise koristi uz sto manje stete. Mi nemamo najobicnije precistace otpadnih voda i kanalizaciju, a sa druge strane hocemo da blokiramo sve investicije koje nisu 100% zelene i ekoloske. Pa to ne rade ni mnogo bogatije zemlje. Mora odredjeni put razvoja da se prodje dok se dodje do tog nivoa.
 
Slažem se.
Tužno je da je racionalno donošenje odluka u ovakvim, a i svim drugim situacijama, podložno hirovima političke kaljuge u kojoj živimo.
 
Tako je!
Jer sta koji k* mi, koji nemamo ni kanalizaciju, ima da trazimo cist vazduh i vodu. Nije to za nas.
Hajmo se trovati dok se ekonomski ne razvijemo.
Dajte nam jos Linglonga, Rio Tinta, ...
Jer to je rast BDPa, to je kinta!

A do tada, ko prezivi ...
 
Banalizuješ!
Lepo je rečeno - balans!

To podrazumeva i kanalizaciju i odgovorno investiranje u tehnologije koje, uz prihvatljiv uticaj na sredinu, donose neto više nego što koštaju.
A kad nema Linglonga ili sličnih, onda imaš iseljavanje u Nemačku jer ovde nema posla... pa odjednom ta zelena polja i čist vazduh više nema ko ni da obrađuje niti da u njemu uživa.

Tvoj post je savršen primer ekstrema koji treba izbegavati.
Stvar nije crno-bela, podrazumeva kompromise i pametno uloganje uz balansiranje troška zagađenja i pozitivnih efekata otvaranja novih proizvodnih kapaciteta kako u rudarstvu tako i u industriji.

Balans, pamet, oprez, dugoročno planiranje... a ne ekstremi "neću fabrike", "neću rudnike", "neću na selo da orem", "zabole me za čist vazduh, hoću šoping mol", "izem ti ovu državu kad nemam posla, odoh u Nemačku" itd itd...
 
Kada kažete "MI dobijamo" jel možete da mi kažete koliko to tačno JA evra ili procenata dobijam? Ili lažete da dobijamo? Ili promenite u "oni dobijaju" isključujući mene i nas množinu koja ne dobija. Dakle, Država i Rio Tinto su ozbiljne organizacije sa ozbiljnim Upravljačkim računovodstvom pa hoću u evro računicu koliko ja dobijam, bez basni će ćemo ćeš ću ćete ćemo... Ako nemate ovu računicu da više ne koristite frazu "mi dobijamo". Kolko stotina hiljada evra od profita, koji procenat, KOLKO? Ako nas 99,9% ne dobija pare referendum je propao.
 
Pa, ne možeš da budeš "zelen", ako nemaš pare...

Možeš evetnualno da budeš "zelen" i siromašan tj. "zelen" si jer si nerazvijen. Ovo između je najgore.

Daleko smo mi od neke ekonomske snage da možemo da biramo ko će doći tu kod nas da otvara fabrike, nego daj šta daš... Sve normalne i poželjne kompanije su već otvorile i zatvorile fabrike u Istočnog Evropi odavno... Mi smo propustili ceo talas migracije evropskog kapitala od 90-ih i niko ne razmišlja više o nama kao ozbiljnoj destinaciji za investicije. Taj evropski kapital nas je preskočio. Prošao je voz.

Ionako više nemamo ljudi, tako da svejedno hoćemo li dalje da se razvijamo ili nećemo. Daleko nećemo stići svakako, jer - nema ljudi, nema ko da radi... I to što ima je nekvalifikovana radna snaga za neke proste operacije.

A ovaj Malagurski je običan clickbait - to je besmilseno uzimati za ozbiljno i takvi likovi su zapravo deo problema ovog društva.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863332#p863332:oqhkco68 je napisao(la):
Earthmoving » Pet Jul 09, 2021 1:36 pm[/url]":oqhkco68]Kada kažete "MI dobijamo" jel možete da mi kažete koliko to tačno JA evra ili procenata dobijam? Ili lažete da dobijamo? Ili promenite u "oni dobijaju" isključujući mene i nas množinu koja ne dobija. Dakle, Država i Rio Tinto su ozbiljne organizacije sa ozbiljnim Upravljačkim računovodstvom pa hoću u evro računicu koliko ja dobijam, bez basni će ćemo ćeš ću ćete ćemo... Ako nemate ovu računicu da više ne koristite frazu "mi dobijamo". Kolko stotina hiljada evra od profita, koji procenat, KOLKO? Ako nas 99,9% ne dobija pare referendum je propao.

Zašto bi ti bilo šta dobio?

Šta hoćeš da ti uplate 1000 din na račun kao od akcija da bi ti na nekom forumu odobrio investiciju Rio Tinta u Srbiji? Evo, odmah će - na sledećoj sednici Vlade će doneti uredbu oko toga. Bitna je to stvar, jer ako to ne usvoje - uništićeš ceo Rio Tinto pisanjem na forumu :lol:

Dobićeš prihod u budžet od poreza, pa će od tih para da ti daju 100 evra pomoći ili kupe vakcinu. Zašto misliš da si ti neki faktor, pa će sada Rio Tinto i Srbija tebi da prave neke računice u procenat? lol
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863332#p863332:1h6txteo je napisao(la):
Earthmoving » Pet Jul 09, 2021 1:36 pm[/url]":1h6txteo]Kada kažete "MI dobijamo" jel možete da mi kažete koliko to tačno JA evra ili procenata dobijam? Ili lažete da dobijamo? Ili promenite u "oni dobijaju" isključujući mene i nas množinu koja ne dobija. Dakle, Država i Rio Tinto su ozbiljne organizacije sa ozbiljnim Upravljačkim računovodstvom pa hoću u evro računicu koliko ja dobijam, bez basni će ćemo ćeš ću ćete ćemo... Ako nemate ovu računicu da više ne koristite frazu "mi dobijamo". Kolko stotina hiljada evra od profita, koji procenat, KOLKO? Ako nas 99,9% ne dobija pare referendum je propao.

ne znam za tebe...
ali evo, ako JA dobijem saznanje da je nekoliko hiljada mojih sugrađana dobilo posao, a da je ekološki impakt prihvatljiv, biću zadovoljan.
ako JA dobijem uvećane prihode u lokalnim i državnom budžetu zbog povećane ekonomske aktivnosti u tom delu zemlje, biću zadovoljan.
ako JA dobijem saznanje da smo na osnovu ove baze uspeli da razvijemo proizvodnju u višim fazama obrade i sa većom dodatom vrednošću, povećali izvoz i deviznu likvidnost zemlje (izuzetno važno za državu koja se zadužuje u stranoj valuti kao mi), povećali BDP, biću zadovoljan.

Sve ovo, podvlačim, pod uslovom da ne dobijemo novu trovačnicu a la RTB BOR.
JA za sebe ništa drugo ne tražim...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863336#p863336:3dkvfdnd je napisao(la):
Perkan » Pet Jul 09, 2021 1:50 pm[/url]":3dkvfdnd]
ako JA dobijem saznanje da smo na osnovu ove baze uspeli da razvijemo proizvodnju u višim fazama obrade i sa većom dodatom

Jedino u ovo ne verujem... Mislim da se to neće desiti, jer nije realno da Srbija postane neki svetski relevantan proizvođač baterija za automobile, jer mislim da ne postoji infrastruktura za tako nešto... Izvozićemo sirovinu, ali i to je OK.

Bilo bi dobro da grešim, naravno.
 
A jbg, nije bilo realno ni da se u Srbiji radi remont avionskih motora. Pa eto, MTU gradi fabriku.
Ništa nije nemoguće, uz veliko lobiranje i mnoooogo evra poklonjenih u vidu subvencija. A sve se to na kraju isplati... i to višestruko.
 
Xexe dobiću pare u Vučićev budžet buahaha :lol: Dobiću pare u tuđi novčanik, pa taj argumen vam ni ovcama ne bi prošao. Vidi, ako nas 99,9% Srba, vlasnika ove zemlje date nam od Boga i oslobođenje krvlju naših predaka ne dobijemo lično pare na račun i to ne siću nego stotine hiljada evra, mi nemamo interes i najavljen referendum ćemo odbiti. Tako da ili pare ili ništa od kopanja. U prevodu: ako hoće naš glas Za, calenzi bite 100.000 evra svakom srbskom domaćinstvu narednih 10 godina eksploatacije, partnerstvo u deljenju profita fifti - fifti. Obećanja, prosperitet, maglu, pare u Vučićev budžet... ne primamo
Biće ono po srbskoj tradiciji: što majstori za dana sagrade, to vile za noć poruše :lol: Ionako nam treba neki izgovor da skinemo Migrantoljubca, ovaj je idealan.
 
Ako njemu zameras sto kaze "dobijamo" u mnozini onda i ti isto svoje stavove predstavljaj kao pojedinac a ne "nas 99% srba".

To je najveci problem tih malih zatvorenih grupa koja misljenja dele samo izmedju sebe, ne prihvataju nikog drugog i onda su ubedjeni da SVI misle isto kao oni.
 
Ne zameram, samo tražim precizno da se kaže šta dobijamo? Uključujući i mene pošto i ja pripadam zajednici, a bez svog pristanka sam tuđim ustima uguran u grupu koja nešto dobija, pa me zanima šta? Ja sam završio finansije i kod mene kad se tvrdi da će se dobiti nešto mora da stoji tačna računica: šta kad kolko?
Mora se shvati da smo mi, Narod suvereni tj vlasnici Srbije, dakle njeni akcionari, i ja na osnovu toga tražim učešće u dobiti kao što i svi akcionari na svetu traže u svojoj organizaciji.
 
Vrh