Slagali da je projekat obustavljen, čekali da prođu izbori da odmah svom silom krenu u realizaciju, tokom leta kada su mislili da ljude to ne zanima, nigde nije objavljeno da je Rio Tinto pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom dok Savo nije objavio, onda Ustavni sud tokom leta ekspresno zaseda i usvaja inicijativu, ne tražeći izjašnjenje Vlade kao "okrivljene" strane o svemu, zatim Vlada brže bolje aktivira prostorni plan, pa Šolc iznenada dolazi, sve na silu i u kratkom roku.
To je bio taktički potez. Rio Tinto ima zaposlene timove psihologa koji proučavaju ovdašnje stanovništvo i spram toga se rade ti taktički potezi, u kordinaciji sa EU i našim vlastima.
Pogledaj koliko je sve bilo smooth i smireno, po principu tiha voda breg roni. I jednostavno izabran je najbolji trenutak u vremenu kada će se pokrenuti priča o tome.
To je taktički bio izvaredan potez.
Meni je krivo što drugoj strani nedostaje strategija i taktika i sve se svodi na isključive i gerila akcije. Plaši me da se tim putem neće postići ništa, za razliku od taktičnog i smirenog puta kojim idu vlast, EU i Rio, u kojem se svaki potez dešava matematički precizno u najboljem mogućem trenutku, i pri tome za svaki potez se lako može predvideti i kako će reagovati druga strana (ostrašćeno i isključivo).
Zato i mislim da će pustiti proteste da se dešavaju po dobro poznatom scenariju dok se ne istroši energija ljudi (ostrašćenost i isključivost nažalost uvek iscrpe ljude i tu nema mogućnosti za dugoročnu priču), a onda će oni (vlast, EU, Rio) odigrati naredni potez koji je pažljivo promišljen i određen za egzekuciju u najboljem mogućem trenutku.
Ljudi moraju da shvate da sa ozbiljnim igračima mora da se igra na taktiku, a ne ovako kako se uvek igra i na naĉin da si uvek na njihovom terenu i to u zaostatku.
Taktika je skup pažljivo odabranih poteza, i njihova egzekucija u matematički preciznom trenutku