To je realno vise problem Rio Tinta i drugih zainteresovanih stejkholdera nego Srbije.Prices for lithium, once called “white oil”, are down more than 80% from their 2022 peak due to slowing growth in electric vehicle sales, including in the top EV consumer China, and a market oversupply. "
Koga si našao da farbašТо се тако пише на формалном енглеском ("will produce" није задовољавајуће).
To je realno vise problem Rio Tinta i drugih zainteresovanih stejkholdera nego Srbije.
Racunica postoji.Koliko spinova. Ne pada mi na pamet da čitam sve ovo.
Niko ne mrzi fabrike i industriju. Kao što ne bih glasao za nuklearnu elektranu u Srbiji, tako ne bih ni za rudnike litijuma. U Srbiji ne bih, u Nemačkoj bih. Vidi vraga. Ali u Nemačkoj je onda takav rudnik preskup, pa hajde u Srbiji da kopamo.
Mržnja vam izbija iz postova i netrpeljivost.
Računica ne postoji.
Potreba ne postoji.
Rizik ogroman.
Sad udrite nov spin.
Стварно те не фарбам, него се формалним енглеским служим већ неколико деценија. То је оно кад се не бише begin, него commence, и сл.Koga si našao da farbaš
Tako se piše kada se još uvek ne zna da li će od investicije biti nešto ili ne.
А градња почела:The Keliber refinery is expected to begin lithium hydroxide production in 2025.
A foundation stone was laid to mark the launch of the project
Nemačka je položila prijemni, mi nismo.
Стварно те не фарбам, него се формалним енглеским служим већ неколико деценија. То је оно кад се не бише begin, него commence, и сл.
Ne znam, da li je "Lithium hydroxide" isto kao Lithium? Da li je rafinerija isto kao i rudnik?Уосталом, у Финској:
Sibanye-Stillwater launches Finland’s Keliber lithium refinery
А градња почела:
Да приметимо и да је ово онај еколошки спорнији део од вађења.
Ne primaj se.Nemačka je položila prijemni, mi nismo.
Ја се извињавам ако сам те нечим повредио, или ти причинио нервозу - јасно је да те мало нервирам својим ставом, мада колико памтим ниси био од старта противник овога, али разумем све, притисак је превелики, хоће глава да пукне, таква је атмосфера и иначе, траје светски рат - али иако наравно јесу синоними, у формалном имејлу ћеш уместо уобичајеног begin написати commence. Исто тако ћеш, наместо уобичајених говорних фраза користити cease, decrease, increase, require, consider, obtain, retain... И уместо it will produce или it should produce - It is expected to produce. Такође и у медијском извештају.Begin I commence su sinonimi.
Tako da to nema veze sa vezom.
Ne znam, da li je "Lithium hydroxide" isto kao Lithium? Da li je rafinerija isto kao i rudnik?
Jezivo je******* šta pišete.Racunica postoji.
Potreba postoji.
Rizik nije ogroman, tek treba zaista da se utvrdi koliki je.
Nemacka takodje gradi rudnik.
Gradili smo i opasnije stvari sa jos primitivnijom tehnologijom i drzavnim aparatom.
Tvoji vlazni snovi o Nemackoj i kukanje na Srbiju je ono, Diznilend shvatanje politike.
Sto se netrpeljivosti i mrznje tice, dovoljno je procitati ko ovde juri botove, ko svoje ‘saborce’ savetuje da se ne upustaju u dijalog da slucajno ne promene misljenje (inace bas znak dobro osimljenog stava i argumenata lol).
Ne primam se. Da sam u Nemačkoj ne bih ni brinuo oko nekog rudnika.Ne primaj se.
Taj Zinnwald ima market cap od 35 miliona dolara.
Rio Tinto ima market cap od 160 milijardi dolara.
A "largest in the EU" ne znači ništa ako nema drugih rudnika litijuma.
Pa pošto su svi isti i nema nam spasa, da mi ne glasamo i da ne radimo ništa i ostavimo ovu mafijašku organizaciju da nastavi da krade...a ionako će i ti novi opet da zasednu u fotelje i nastave da kradu. Veruj mi na rečNe postoje mi ili vi, svi zivimo u istoj drzavi, zemlji, disemo isti vazduh...
Dobar deo ljudi koji ne izlazi na izbore (a to je ogroman broj) zapravo nema za koga da glasa (ovde ubrajam i sebe).
S jedne strane imamo vladajucu garnituru koja vlada sa malim brojem glasaca (kada se pogleda na izbore izadje oko 50 % ispada da vladajuca vecina vlada sa manje od 30% glasackog tela, u prevodu manjina glasa za vecinu).
S druge strane imamo nesposobnu opoziciju sa veoma agresivnim dza-bu narativom, huliganskim ponasanjem i kocijaskim recnikom (velika vecina). Naravno, legitimno je i pozeljno koristiti sve afere i prilike koje se ukazu da bi se promenila vlast. Ali opozicija nema uopste program, niti su slozni, niti postoji bilo kakav konsenzus... Sama promena vlast bez sustinskih reformi, konsenzusa ne znaci nista. Ovako ce se promeniti vlast, neki ce samo promeniti clanske karte, drugi ce zajahati i zasesti u udobne fotelje javnih preduzeca. I opet Jovo nanovo...
Brate Srbine, to i jeste strashno... Ali je bolna istina.Pa pošto su svi isti i nema nam spasa, da mi ne glasamo i da ne radimo ništa i ostavimo ovu mafijašku organizaciju da nastavi da krade...a ionako će i ti novi opet da zasednu u fotelje i nastave da kradu. Veruj mi na reč
STRAŠNO
Evo 20. put se kaci ista ‘studija’ samo sa drugog sajta. Cak ni stvari koje kacite ne citate, a kamoli nesto sto se slucajno ne uklapa u unapred odredjen narativ.Objavljena je prva studija ekoloških posledica dosadašnjih, istražnih iskopavanja u dolini Jadra
Prvo naučno istraživanje dosadašnjeg iskopavanja litijuma u Jadru pokazuje da bi rudnik mogao da ima dalekosežne ekološke posledice.klima101.rs
Svaka od navedenih koncentracija je i dalje niza od dozvoljenih, u slucaju litijuma 300 puta niza od americkih standarda za vodu za pice. Arsen je najblize granici za reku ove klase, ali arsen se najverovatnije izlio iz jalovista Stolice, ne iz istraznih busotina.Koncentracije arsena su oko 9 puta veće, bora 17 puta a litijuma 2,7 puta veće u uzorcima reke iz Jadra kod Jelava, u poređenju sa uzorcima uzvodno od bušotina.
To je samo jedan od izvora prihoda, a ne i jedini. I nije od dobiti nego od prihoda i bitno menja računicu.Korist nepostojeća. 30 miliona rente je ništa. A ako je istina da se računa na osnovu islazane dobiti biće ništa i bukvalno.
Deponija jalovine će se povećavati vremenom, neće odmah da se zauzme svih 200 hektara jalovinom, jer će eksploatacija trajati decenijama. Može li samo zamisliti kakvi će tek industrijski i ekološki standardi biti za 20 ili 30 godina.Imaš deponiju jalovine koja će da zagađuje večno.
Upravo zbog toga je bitno što je ovaj projekat podržan od strane EU i što je nemcima jako bitan. A imaj u vidu da svaka litijumska baterija ima QR kod kojim se jednostavno dolazi do porekla baterije i ukoliko je litijum za bateriji vađen na neekološki način, bateriju kupci neće kupovati jer većina ozbilinih EU igraĉa jako pazi na to. Njima bi katastrofalan PR bio sa koriste baterije od litijuma koji je vađen na ekološki neprihvatljiv način.Da sam u Nemačkoj ne bih ni brinuo oko nekog rudnika.
Još jedan razlog zašto su garancije koje smo dobili od EU i posebno Nemačke (kancelara lično) izuzetno bitne za nas.Da li si pročitao thread koji sam okačio gde se vidi kako Nemci vode računa i kada se nekome prospe malo ulja na zemlju negde?
Daj mi izvor za ovo iz prihoda?To je samo jedan od izvora prihoda, a ne i jedini. I nije od dobiti nego od prihoda i bitno menja računicu.
Odakle ti ovo?visoke garancije od strane nemačke i EU
Upravo to. Rad objavljen u jednom od najznacajnijih svetskih casopisa nije relevantan izvor za diskusiju, dovodi se u pitanje, dok neka izjava bez pokrica ne televiziji se uzima zdravo za gotovo kao ultimativna istina.Odakle ti ovo?
Mi ovde raspravljamo sa likovima koji ponavljaju Vučićeve reči sa njegovih KZN.
Daj mi izvor za ovo iz prihoda?
Odakle ti ovo?
Ovo za Šolca nisi ni pročitao:Pogledajte prilog 206900
Šolc: Garantujem da će projekat Rio Tinta u Srbiji biti po najvišim ekološkim standardima
nemački kancelar olaf Šolc izjavio je danas u beogradu da je od predstavnika kompanije rio tinto dobio garancije da će prilikom realizacije projektabeta.rs
Evo kako ce garantovati:Pogledajte prilog 206900
Šolc: Garantujem da će projekat Rio Tinta u Srbiji biti po najvišim ekološkim standardima
nemački kancelar olaf Šolc izjavio je danas u beogradu da je od predstavnika kompanije rio tinto dobio garancije da će prilikom realizacije projektabeta.rs