Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

file.php

Au ovo je bas silovanje.
Na kraju ce NBG biti natrpaniji nego stari grad.

Doduše, kada se pogleda šira slika, samo su ispratili visinsku (i horizontalnu) liniju postojećeg dela (crveno).

Ali pogledajte kako izgleda taj blok. Pa zar nije prirodno da se takvi objekti grade ka auto-putu (plavo) gde već postoje komercijalni objekti.

Pitanje sta je bilo tu prije super vera
Drugo koju ulicu su presjekli
Dule mojne da brines uvalice i tu neku zgradu ni do bog neki parking da se napravi tu ...

Ove dve ulice su presekli:

Tu je bila zelena, travnata površina i ulice slično kao i s druge strane bloka.
Predugačak montažni objekat Vera je presekao put stanarima do parkinga i otežao prilaz hitnim službama. A sada se dodatno proširuje i u širinu i u visinu.

Nisu ulice, dva trotoara, neuređena ledina, i nešto što mi liči na novobeogradski blokovski "formacijski" teren za boćanje.

Ne znam šta je tada bilo planirano, ali me ne bi iznenadilo da je bio neki komecijalni sadržaj, jer koliko se vidi na ovom snimku (a cela ta serija je, ako se dobro sećam, iz 1999.-2000., nedugo posle bombardovanja) taj blok nije imao onaj mini zanatsko-trgovačko-administarivni centar (supermarket, pošta, mesna zajednica, trafika, knjižara, obućar, časovničar, staklorezac, mesara, pekara...) koji ima velika većina NBG blokova. Tako da moguće da je ova ledina i bila planirana za neke prodavnice i sl.

ACS u JG
d12466a88204496824d85869a1a34019.jpg
0884eb53f28b226a10eb054778520cbb.jpg
328a5b865d45854eff71e8cddbf0dc97.jpg

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока

Kako ne volim kada se u nekoj planskoj celini napravi jedna ovakva zgrada koja štrči. Ne bi mi smetalo da je investitoru dato da napravi pet ovakvih zgrada u liniji, ali ovako postoji mogućnost da u nizu uz ulicu dobijemo šareniš zgrada kako po obliku, tako i po boji, spratnosti i svemu ostalom.

A zašto misliš da mu nije dato da napravi još nekoliko ovakvih zgrada u nizu?

Zato što mi deluje kao neki "pilićarski investitor".

Videćemo da li će sa polja automobila da se potpuno prebaci na građevinu. Očigledno mu dobro ide dobijanje dozvola.

I spratova viska koje vesic reko da ce da rusi i ostali pa nista plus je pregradio internu saobracajnicu st*** bahata

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=606810#p606810:xmgytyag je napisao(la):
astrodule » 07 Mar 2019 12:14 pm[/url]":xmgytyag]Zato što mi deluje kao neki "pilićarski investitor".

Videćemo da li će sa polja automobila da se potpuno prebaci na građevinu. Očigledno mu dobro ide dobijanje dozvola.

Ja sam se prvo bio čudio zašto mu je severoistočna strana bez prozora i terasa, ova prema NISovoj pumpi i nezakolonjena zgradama, a onda si mi profesionalci ovde odmah objasnili - pa tu treba da se nasloni sledeća zgrada....

Kao klinac sam kupovao razne karte, mape, planove grada i vodiče... :)

Skenirao sam deo knjižice NOVI BEOGRAD - VODIČ (NIO Poslovna politika, 1984. godina), koji sadrži detaljan prikaz svih (tadašnjih) novobeogradskih mesnih zajednica, ukupno 28 njih.

Oni malo stariji će se pregledom ovih podataka prisetiti lepih detalja iz tog vremena. :D

:arrow: https://ia601401.us.archive.org/4/items ... D_1984.pdf

Jako zanimljiva knjižica Vladivoje. Saznali smo šta je bilo planirano u bloku 24 na mestu Vera

Zanimljivo mi je da blok 70 recimo, gledajući na Googlu, zbog velikih zelenih površina izgleda kao neracionalno naselje a kad se pogledaju podaci, u tom bloku je osamdesetih godina živelo 17 000 ljudi u skoro 4800 stanova. Gustina naseljenosti oko 20 ak hiljada ljudi na km2. Poređenja radi, najgušće naseljena opština u Beogradu prema poslednjem popisu je Vračar sa 18.487 ljudi na km2.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... _id=599398

Cek zar vero uz treci bulevar a sta je sa garazama sto sad to ne izgrade ...

Garaže su počele da se grade, ali su pre završetka srušene. Na njihovom mestu se danas nalazi gomila prodavnica i poslovnih objekta (Fitex, Win-win, KCN...)

Steta za garaze muljacina kasnih 90 tih ranih 2000tih

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=608903#p608903:bvunswak je napisao(la):
miki-nbgd » Fri Mar 15, 2019 8:19 pm[/url]":bvunswak]Jako zanimljiva knjižica Vladivoje. Saznali smo šta je bilo planirano u bloku 24 na mestu Vera

Zanimljivo mi je da blok 70 recimo, gledajući na Googlu, zbog velikih zelenih površina izgleda kao neracionalno naselje a kad se pogledaju podaci, u tom bloku je osamdesetih godina živelo 17 000 ljudi u skoro 4800 stanova. Gustina naseljenosti oko 20 ak hiljada ljudi na km2. Poređenja radi, najgušće naseljena opština u Beogradu prema poslednjem popisu je Vračar sa 18.487 ljudi na km2.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... _id=599398

Upravo ovakvo stanje je u velikom delu novobeogradskih blokova, naseljenost po km2 je mnogo veća nego u drugim delovima grada. I pored toga, grad nema problem da sada malo malo svaku površinu prenameni u građ zemljište sa dozvoljenom gradnjom. Blok 45 i Blok 70 su i jedan i drugi po naseljenosti kao manji grad, a niko to ne bi rekao kada vidi da ima veliko šetalište po sredini, a pola bloka su plus zgrade sa 2-4 sprata. Soliteri na jednoj strani to sve nadoknade, a naročito u ovim blokovima gde ih je puno.

Naravno. Jedino, nije mi baš najjasnija ona ogromna poljana na severnoj strani Šetališta Lazara Kardenasa (nepismeno nazvanog Šetalište Lazaro Kardenasa) u 70. bloku. Na početku poljane je uglavljena jedna kulica, dalje je prazan prostor. Pretpostavljam da su bili planirani neki javni objekti.

Zar nije ceo taj potez park "Blok 70", kako piše na guglmapsu?

Sto se tiče bloka 70, ne znam koliko dugo će onaj potez uz Jurija Gagarina (uključujući i kineski TC) ostati onakav kakav je.

Vrh