Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Meni je skroz ok. Inače, Kabiljo je autor tri zgrade (one tri koje izgledaju kao ova u prvom planu), a ostale tri je projektovao arh. Bogdan Ignjatović.

Sest kaplara dobar projekat?

Lepo je... samo da je malo drugacije...

Benzinska pumpa, danas je tu pumpa ''Dejton''. Iza - 6 kaplara:
ojqa0n.jpg

MZ Fontana:
33lkpxw.jpg

Jedno veliko hvala od mene. :kafa:

Su ono okačene neke zastave oko fontane ispred SIV-a?

Svuda su zastave, i na banderama na ulici i na samom SIV-u. I zastave partije su tu. Mora da je bio neki kongres :)

Da li neko zna sta se desava sa Fontanom? Da li je u planu neko sredjivanje, barem minimalno? Da li neko i ko koci realizaciju? Bas je tuzno u poslednjih par godina proci pored nje, a sad kad vidim ove Goldsteinove slike jos mi teze pada sve to... :(

Ako pitaš za fontanu ona je rekonstruisana,ispravna i 1 aprila je uključujem da radi :) a prostor okolo je jeziv sa sve onim babama što prodaju svašta i koriste delove fontane kao tezgu.Bruka.

poslednja slika me baš podseća na stari pogled sa kalemegdana pre bombardovanja CK

ocelot":3gvioc42 je napisao(la):
poslednja slika me baš podseća na stari pogled sa kalemegdana pre bombardovanja CK
To je verovatno zato što je na slici baš stari pogled sa kalemegdana pre bombardovanja CK.

Covek misli na pogled pre ngo sto su izdzigljale tzv. zelene povrsine.
Ceo taj park bi bolje izgledao sa drvecem koje raste do 3-4 metra visine.
Ovako, od prasume ne vidis zgrade.

@krmenadle

Znam ja dobro na šta je on mislio, ali ne može se čovek oteti tako finoj mogućnosti za pošalicu.

No međutim, meni se više sviđa pogled na prašumu nego na zgrade, ali da treba malo dovesti sve to u red - treba!

Ukusi su razliciti.
Ako mi se gleda dzbunje i drvece, odem u vukoje*******inu.
Ako hocu pogled na urbanu zonu, ipak ocekujem da je vidim u gradu.
Beograd ima previse dzbunja i zelenog krsa. Tzv zelene povrsine uglanom su blatne povrsine i povrsine prekrivene korovom, otiscima tockova kamiona i kiselim drvecem. Ponegde i djubretom.
Zelena povrsina , da bi imala smisla, mora da bude uredjena, sa jasnom arhitekturom posadjenog drveca i pokosenom travom, kultivisanim cvecem i zbunovima.
Ovo kod nas nikad nije bilo tako. Ponegde...ali nedovoljno.

creme-nadlle":2mp4kutn je napisao(la):
Beograd ima previse dzbunja i zelenog krsa. Tzv zelene povrsine uglanom su blatne povrsine i povrsine prekrivene korovom, otiscima tockova kamiona i kiselim drvecem. Ponegde i djubretom.
Zelena povrsina , da bi imala smisla, mora da bude uredjena, sa jasnom arhitekturom posadjenog drveca i pokosenom travom, kultivisanim cvecem i zbunovima.
Potpisujem!

creme-nadlle":3oz3zjea je napisao(la):
Ukusi su razliciti.
Ako mi se gleda dzbunje i drvece, odem u vukoje*******inu.
Ako hocu pogled na urbanu zonu, ipak ocekujem da je vidim u gradu.
ogromna je razlika izmedju "pokosene trave" i "jasne arhitekture posadjenog drveca i kultivisanog cveca i zbunja"... jedno se zove park, drugo se zove basta... cak i kada je javna i vazi za park kao sto je slucaj sa onim uredjenim povrsinama kod vuka. meni su licno drazi parkovi... i uopste zelene povrsine prohodne ali neusiljene... o cvetnim aranzmanima osim tipa na prilazu aerodromu ispred skupstine isl... nemam bas neko lepo misljenje.

Paviljoni. Ulica Radoja Dakića. Iza zgrada sa leve strane , paralelno sa R.Dakića je Tošin Bunar (ne vidi se na slici). U pozadini se vidi Zemun, kao i tri solitera u Vrtlarskoj kod zemunskog parka. Ovi niži objekti u prvom planu su deo Instituta za majku i dete.
1znaj2p.jpg

Ulica Otona Župančiča. Desno - blok 2. U pozadini se naziru paviljoni. Ovo je slikano najverovatnije sa solitera kod ''Fontane'' u čijem prizemlju je nekada bila Robna kuća ''Beograd''. Ova niža, izlomljena zgrada se bolje vidi na trećoj slici.
5n21z5.jpg

Ulica pariske komune. U prvom planu blok 2, sa soliterom na broju 2 u Ulici pariske komune i dve dugačke osmospratnice. Iza druge osmospratnice - OŠ Lenjin! Sa leve strane se nazire deo solitera u čijem prizemlju je bila RK ''Beograd a pored nje se vidi i petospratnica sa druge slike i Ulica Otona Župančiča koja ide dalje ka paviljonima.
246weia.jpg

Blok 2, soliteri u Bulevaru Lenjina (sada M.Pupina).
169g9zt.jpg

Pogled na delove blokova 1 i 2, odprilike sa mesta gde je autobuska stanica u Omladinskih brigada, prekoputa SO Novi Beograd. Dugačka niža zgrada je ona osmospratnica sa jedne od prethodnih slika u Ulici pariske komune.
nfo02t.jpg

WOW, ove fotke su super....samo zamišljam kada muzej grada beograda dobije prostor pa napokon podele sa javnošću sav svoj arhiv, ma milina...goldi, da li bi samo mogla legenda slika za nas koji se malo teže snalazimo po NBG?

чист минимализам, само су зграде ту и тек засађено дрвеће. то је била добитна комбинација.
данас имамо масу објеката изграђених-где-им-место-није: разни киосци, сервиси, дозидани и надзидани објекти... укратно хаос свуда по том лепом и новом граду.

:violina:

ех, да је остало само оно од пре.

Naravno da smo svi mi arhitekti srecni kad vidimo ovakve slike i sve nam to lepo i zanimljivo izgleda. Medjutim jedno je sigurno, ljudi ne vole da zive u takvim naseljima. Posleratni urbanizam unistavanjem ulice i trga kao sredstva socijalizacije postao je pravi promasaj. Vreme je pokazalo da se treba polako vracati tradicionalnom gradu, sto se i desava. Novi Beograd je vise zanimljiv kao urbani eksperiment.

Hmm, mislim da ljudi koji žice na Novom Beogradu imaju drugačije mišljenje od tebe :) Mi prosto obožavamo blokove :D
Dobitna kombinacija za grad je da imaš i široke bulevare, i mogućnost da se spustiš na reku, trgove i pjacete tj. da svaki deo grada može da ponudi nešto različito. SIV se ne bi uklopio ni na jednom drugom mestu, toj monumentalnoj zgradi je potreban širok prostor. Jedino sam protiv mešanja stilova, tj. protiv NBJ na Slaviji, Jugodrva kod Narodnog Pozorišta i Cepterove zgrade u Kralja Petra,jer smatram da im nije mesto u starom jezgru grada.

Zgrade u današnjem Trećem odnosno Bulevaru Milutina Milankovića. U pozadini se vidi Genex kula u izgradnji:
2v8g9ro.jpg

Savsko šetalište:
295y7ia.jpg

Vrh