shmeksi":qp7s31gz je napisao(la):Zna li neko gde može da se nađe hronološki spisak izgradnje blokova. Koji je prvi krenut sa izgradnjom, a koji poslednji?
Ha, ovo tek sad vidim. Pa ovako, prvi stambeni objekti (posle II sv. rata, jer je postojalo naselje kod današnjeg Starog sajmišta, neplansko) su bili upravo Paviljoni na Tošinom bunaru, sa oko 2800 stanova (52 stambene zgrade) i Studentski grad za oko 5000 studenata. Izgradnja je započeta 1949. godine prema urbanističkim projektima Instituta za izučavanje i konkretizovanje problematike Novog Beograda, autora Ljuba Ilića i Vida Vrbanića. U izgradnji su masovno učestvovale omladinske radne brigade, dakle - bez Nemacamitadigimon":qp7s31gz je napisao(la):Koliko znam, prve zgrade na N. Beogradu su cuveni Paviljoni, mislim da su ih jos Svabe napravile (ili barem pocele izgradnju). Nakon nekog vremena nikle su zgradice u Bezaniji, u Ulici Pere Segedinca... Mozda gresim, pitacemo Goildsteina.
P.S. Ne znam da li se pomenuta naselja zvanicno smatraju blokovima.
Sledeći stambeni blokovi koji su izgrađeni bili su tzv. Eksperimentalni blokovi, blokovi 1 i 2 (1958-1963) po projektu Branka Petričića.
Posle njih, do polovine šezdesetih niče blok 21 po projektu Leona Lenarčića, Milosava Mitića, Ivana Petrovića i Mihajla Čanka sa čuvenih 6 kaplara Leona Kabilja 1965. Istovremeno se izgrađuje i blok 16 - palata CK (1961-1965)
Blok 22 A. Stjepanovića, B. Jankovića i B.Karadžića (1969)
Blok 29 M.Mitića i M.Čanka (1969-71)
Blok 28 I. Arnautovića (1971-74)
Blok 23 A. Stjepanovića, B. Jankovića i B.Karadžića (1974)
Blokovi 45 i 70 počinju da se izgrađuju 1969. godine po projektu tima arhitekata I.Tepeša, V.Gredelja i J.Miškovića i izgradnja traje tokom prve polovine 70-ih.
Slede blok 30 (U.Martinovića) i blokovi 61, 62, 63, 64
Istovremeno, početkom sedamdesetih nastaju stambeni objekti u blokovima 9a i 11 a,b i c - oko starog Merkatora.
Blokovi uz Autoput se izgrađuju paralelno sa izgradnjom samog autoputa, u drugoj polovini sedamdesetih.
Blok 19a M.Lojanice nastaje u periodu 1975-82.
Poslednji blokovi - oko YU biznis centra nastaju tokom druge polovine devedesetih, po projektu Maria Jobsta.
Eto, ako sam nešto preskočio javite...