[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=553520#p553520:312r7pky je napisao(la):
miki-nbgd » 22 Јул 2018, 18:40[/url]":312r7pky]Ja sam odrastao u centru kod Saborne crkve, salonski stan u zgradi iz 1939, mermerni ulaz, visoki plafoni...sve po PS srpske moderne tridesetih. Sunce u stanu skoro nikad jer su ulice kao kanjoni (a to je mnogo svetliji deo grada nego Dorcol recimo), trotoari uski pa nema mesta da se dvoje ljudi mimoidju a kamoli mesta za neko drvo, parking ni za lek, gužva, buka...Kad sam birao stan za svoju porodicu izabrao sam blok 23 koji bi neki ovde pod mač. Prozori od poda do plafona, dvostrano orjentisani stanovi pa svaka prostorija ima prirodno svetlo, pogled puca na Banovo brdo. Kad izađem iz zgrade prvo prolazim pored cveća i drveća koje održavamo svi iz ulaza. Deca idu peške u školu kroz parkić i drvored. A škola sa velikim dvorištem, drvećem, terenima za fudbal, basket, bazenom, sportskim salama, scenom za priredbe, menzom...imamo i dva vrtića u bloku i jos parkova sa terenima za tenis, odbojku, boćanje, biciklističke staze oko bloka koje vode do oba keja...O parkingu ne razmišljam jer sam po razumnoj ceni uzeo parking mesto u jednoj od tri garaža koliko ima u bloku. Nema potrebe da pričam da u bloku verovatno ima više zelenila nego na potesu Kalemegdan-Tašmajdan. Statički, zgrade su u sasvim dobrom stanju, nema sleganja, pucanja zidova, odvaljivanja terasa i slično. A kao inženjer trebao bi da znaš da niko ne zna rok trajanja AB konstrukcija jer su one počele da se prave pre stotinjak godina a beton je materijal čija marka (čvrstaća na pritisak) raste vremenom. U prvih 28 dana naglo a posle lagano. Zgrade uopšte nisu betonske kocke nego su fasade rađene sa dosta detalja. Kad bi se kojim slučajem ti blokovi porušili dobili bi neki novi A blok zbijene zgrade sa suludim cenama, bez parkova uz objašnjenje arhitekata da kome je do drveća i zelenila nek ide na selo a iza toga se krije pohlepa investitora. Ono što je najvažnije od svega da ljudi koji žive ili koji se dosele ovde su zadovoljni svojim krajem. A doseljava se jako puno ljudi, pre svega porodice sa decom. Kada bi se deo novca iz budžeta grada koji se ulaže u centar, a nbg najviše puni gradsku kasu, uložio u obnovu platoa, staza, parkića izgledalo bi sve mnogo bolje. A prvi bih podržao da vlasnici stanova plaćaju održavanje fasada. Kome se ne sviđa NBG ne mora da dolazi ovde, meni se sviđa i ogomnom broju Novobeograđana.