[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=553620#p553620:2qaw8w54 je napisao(la):
direktor » 23 Jul 2018 08:41 am[/url]":2qaw8w54]da je art nuvo zgradama onda bi bio prihvatljiviji za tebe
Da li mislis da treba da se rusi blok po blok i da se pakuje ko sad a blok i utrpavanje novih zgrada u stare blokove da se ucari koji dinar od zemljista
Ulicna matrica NBG je odlicna, planirana je da prihvati saobracaj narednih 100 godina, to je velika prednost, bulevari 2+2 na svakih 400 ili 600 metara su jako prakticni da smanje guzve i to se pokazalo kao uspesno.
Taj deo koncepta je dobar.
Problemi su parkinzi koji jedu veliki deo bloka, zapustene zelene povrsine i izgled zgrada a sad je dodatni problem stihijska gradnja izmedju tih postojecih blokova.
Ja nisam za popunjavanje praznog prostora sa zgradama investitorske gradnje iako shvatam da je to proces koji je prirodan jer se desava u svim krajevima i shvatam da to postoji zato sto postoji potraznja za stanovima na tim lokacijama.
Mislim da Beograd mora da udje u ozbiljno razmisljanje kako da definise strategiju daljeg razvoja Novobeogradskih blokova.
Da se krene mozda od parkinga i ukopavanja istih jer je u 21om veku je nedopustivo da imas kilometre parkinga u jednom bloku, em je ruzno em jede prostor.
Za same zgrade bi trebala da se napravi racunica koliko bi kostalo grad da renovira na stotine zgrada na NBG i da li mu se to isplati.
ja verujem da se mnoge od njih mogu zacuvati uz neku reorganizaciju prostora a da neke bi morale da se ruse kako bi se bolje iskoristio prostor.
Ovo je jedan ozbiljan projektni zadatak, definisati buducnost tih prostora i mislim da treba da se uzmu svi parametri u obzir od zeleznila preko parkionga i energetske efikasnosti. i onda raditi blok po blok, ovde sacuvati zgradu i renovirati je, ovde je rusiti jer je tako lakse resiti problem. Treba pametno ukljuciti investitore, i ponuditi im da izgrade nove kvadrate uz obavezu da renoviraju ili adaptiraju postojece zgrade.
Transformacija NBG treba da se radi postepeno i pametno jer ce inace da se popuni novim zgradama tamo gde ne bi trebalo i problem ce biti jos veci.