relja":6l6qikqi je napisao(la):
DusanBG":6l6qikqi je napisao(la):
...
Ima li neko ideju da li ce ove fasade sa ovim sitnim plocicama biti moguce obnavljati i kako?
I u blokovima 45 i 70 su slične pločice odavno počele da otpadaju.
Potreba za zamenom postoji, ali ne znam koliko se prozvode. Po dimenzijama su slične poločicama za bazene i fontane.
Kada bi postojao propis o održavanju fasada (ili postoji, ali se ne primenjuje) postojao bi i interes za proizvodnju "rezervnih delova" i ugradnju, tj. sanaciju.
У блоку 38 у коме сам становао, зграда у којој и сада живи моја мајка, а и све остале зграде у том блоку имају фасаду са овим плочицама. То су ове мале керамичке плочице на сликама и димензија су 20 х 20 мм. Лепе се са рапавије стране, а глатка страна је лице. Још чувам те плочице које су поотпадале са фасаде зграде код мајке и покупио их, ко зна кад, из траве испред зграде.
Те плочице временом отпадају, а интересантно је да углавном и највише отпадају са горњих виших спратова. Зашто је то тако нисам сигуран, можда због самих временских услова (мокро-суво), старости и замора-сушење лепка, ветра,.... Ето и на слици прве зграде Мерцедес, снимио сам са терасе зграде моје мајке, се види да је са дела фасаде изнад задњег 16. спрата највише отпало ових плочица у односу на ниже спратове. И на осталим зградама у блоку, зградама од осам спратова и на овим малим зградама од по четири спрата, је иста ситуација.
Ово су плочице које још увек стоје на фасади зграде мајчиног стана и ту су поједине плочице отпале, поготово први ред до ове металне кутије од ролетни на тераси стана испод мајчиног.