Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Odlicno mada mene vise fascinira putna mreza na crtyezu sa oznakom 13-13 ,imas li plan koplet

Gradi se nekoliko blokova, ili da kažem više zgrada odnosno neka celina na više lokacija na NBG (ABlok, West65..). Da li su bilo gde na tim mestima u projekat uključeni tereni za basket ili mali fudbal? Čija je to obaveza? I da li investitor ima neku obavezu makar ostavljanja prostora za iste? Ili će se mladima verovatno samo obezbediti free wi-fi u bloku i to im je dosta?

Kokos":hlydooyt je napisao(la):
....Da li su bilo gde na tim mestima u projekat uključeni tereni za basket ili mali fudbal?...

Bravo za postavljeno pitanje!
Jedna od pozitivnih specifičnosti Novog Beograda su upravo sportski tereni, pogotovo koševi, u svim blokovima.

Mislim da jedino sava ada ima u planu djecije igraliste

20150506171536.jpg

Kokos":16yeneag je napisao(la):
Gradi se nekoliko blokova, ili da kažem više zgrada odnosno neka celina na više lokacija na NBG (ABlok, West65..). Da li su bilo gde na tim mestima u projekat uključeni tereni za basket ili mali fudbal? Čija je to obaveza? I da li investitor ima neku obavezu makar ostavljanja prostora za iste? Ili će se mladima verovatno samo obezbediti free wi-fi u bloku i to im je dosta?

У обавези је инвеститор. Али њима нису битни терени, зелене површине и неки други садржаји, него да попуне, што је више могуће простор на коме граде, са стамбеним делом. Значи што више крмача, баш на простору где је требало да буду терени, зелене површине или површине са дечијим мобилијаром.
До 92-93 се то и поштовало, а након онога свега што нам се исподешавало и нове "врсте" назови инвеститора, нема више ни терена, ни лепих зелених површина, ни дечијих паркића.

Da vidimo kako su blokovi izgledali u perijodu nastanka do 2014 izlozbaa u okivru BINE Pogled sa prozora

20150520175305.jpg

maketa
20150520175315.jpg

20150520175354.jpg

fotke

20150520175554.jpg

20150520175608.jpg

20150520175631.jpg

1991 busevi
20150520175620.jpg

20150520175640.jpg

20150520175653.jpg

20150520175704.jpg

20150520175714.jpg

20150520175740.jpg

20150520175758.jpg

20150520175814.jpg

20150520175830.jpg

20150520175844.jpg

ova je iz 2014
20150520175853.jpg

20150520175913.jpg

20150520175931.jpg

20150520175941.jpg

20150520180003.jpg

20150520180015.jpg

Jedino pozitivno sada u odnosu na nekad na novobeogradskim blokovima je sto je drvece poraslo.

drakče ne piši svašta.

mnogo toga je danas pozitivno u odnnosu na nekad.

Ja se zaista nadam da jeste, ako to mogu da potvrde ljudi koji u njima dovoljno dugo zive. Mislim da sami koncept ovih sociijalistickih titana tako osmisljen da je tesko da ne postanu geto, i to bez obzira na standard stanara. Danas je mozda na granici da postane geto, mada je bilo i gore...

Da bi se unapredio kvaliet zivota (mislim na decu i seniore pre svih) potrebno je da blokovi postanu grad za sebe, sa svojim centrom, kulturnom, sportskom ponudom itd. Kreativnost je ono sto oplemenjuje ovakve sredine svuda u svetu, urednost, cistoca, modernizacija.
Takodje, da se smanji broj stanova ( i stanara) tako sto ce se od dva do tri stana napraviti jedan.

Drakche":1d9lzmnr je napisao(la):
...Danas je mozda na granici da postane geto, mada je bilo i gore...
....

Geto?
Prilikom svake kupoprodaje stana u ovim blokovima, kupci/novi stanari ulažu u rekonstrukciju: stolarije, sanitarija, klima uređaja... kod mene, na primer, imamo nekoliko inženjera, jednog profesora univerziteta, stari od 30-50 godina uglavnom imaju završene fakultete. Ima puno male dece koja se slobodno igraju ispred grade.
Ima "duvača", ali manje od kako je policija počela samo malo aktivnije da kruži, čisto da se vide - za razliku od nekih prethodnih godina.
Probleme stvaraju poslovni objekti podignuti na mufte (kiosk urbanizam) i količina automobila koji oni generišu.

Grafiti su ružni, ali oni su delo upravo onih koji hoće da prikažu svoj kraj kao geto, radi klinačkog dokazivanja i pridavanja prevelikog značaja samome sebi.

Komunalne službe treba da se angažuju da malo pospreme postojeće zelene površine (trava koja raste po stazama, naročito u blokovima 45 i 70), preispitati dozvole za sve komercijalne objekte podignute na zelenim povrđinama, doneti propise protiv šaranja po fasadama i popuniti preostale neuređene zelene površine sa parkovima i sportskim terenima, možda i po koji parking.

Ali ovo definitivno nije - geto.

Obično Blokove nazivaju getom ljudi koji nisu tamo proveli ni jedan dan života.

Ja shvatam da mnogi iz unutrašnjosti ili Beograđani koji nisu sa NBGD zamišljaju Blokove kao geto, ali nije baš tako.

Ja nisam iz tog kraja.
Nisam ni pristalica zivota na 15-tom spratu!
Odrastao sam u stambenoj zgradi sa 4 sprata, koja ima svoje dvoriste, u kome je privatan parking (radjen sa svim dozvolama), u kome je do skora bilo kosarkasko igraliste, sa dve parkovske baste za sedenje i kuliranje.
Svakako, totalno drugacije od N. Beograda!
Necu reci ni da je bolje, niti da je losije, jer ukusi su razliciti, kao i potrebe.

Ali u odredjenom periodu zivota, ja sam dosta vremena provodio po Novom Beogradu, sto poslom, sto 'zadovoljstvom' ;)

Stoga smatram da mogu da kazem svoj sud, tacnije svoje misljenje.
Geto - izraz koji napaljeni tinejdzeri koriste da bi se pretstavili kao opasni momci iz opasnog kraja :D
E to je jedina veza blokova i geta.
Slicno onoj, spomenutoj u jednom filmu:
"Paviljoni rodjaci, paviljoni"

@Drakche
Ja se delimicno slazem sa tobom po pitanju kreativnosti, po pitanju urednosti, cistoce, modernizacije itd...
Ali ako iskreno razmisljamo, po cemu je to novobeogradskim blokovima potrebnije nego bilo kom drugom delu grada??!

Juče u BGD hronici bio prilog o nesnalaženju u Blokovima.

Pričali sa taksistom koji kaže da se ni sa GPS-om ne može snaći, pa našli devojku koja 7 godina živi u Blokovima i još uvek se ne snalazi, pa našli neku arhitekticu koja i sama ima nedoumicu o tome koja je logika u brojevima blokova.

Žao mi je što ću nekoga uvrediti, ali svi ti ljudi su ili neinformisani ili glupi.

GPS te bez greške dovede do ulice i broja koji tražiš. O logici numerisanja blokova je već pričano milion puta. Za one koji bi to pametnije rešili - da čujem?

Evo vam vežbe: uzmite šahovsku tablu i numerišite svako polje tako da susedna polja budu u nekoj vezi koju će većina ljudi shvatiti. A i zašto bi bilo logike? Te stvari se uče napamet kao i imena ulica.

O devojci koja živi u Blokovima već sedam godina, a ne snalazi se - ne znam šta da kažem, a da se ne uvredi.

Što se tiče numeracije brojeva zgrada - verovali ili ne i tu postoji logika. Ono što fali na početku svake unutarblokovske uličice je tabla na kojoj piše koji brojevi su tom nizu. Naravno, ako neko ima bolje rešenje kako numerisati ulaze u velikom bloku uokvirenom sa tri velike ulice - da čujem.

Ono što pravi problem sa numerisanjem su zgrade izgrađene od 90-ih pa nadalje gde su morali da dodaju slova uz brojeve.

Ovakvim prilozima se samo produbljuje fama o Blokovima, kao lavirintu gde se ne može niko snaći, kao getu i ne znam šta još.

U blokovima fale mape koje su nekad postojale i strelice sa brojevima i nazivima

U 45. i 70. su još davno bile postavljene table/putokazi sa nazivom ulice, kućnim brojevima i strelicom.
Na "stepenastim" zgradama su na prvoj i poslednjoj zgradi u lameli bili ispisani brojevi ulaza koji se nalaze u tom nizu.
Kod cvećare u bloku 45 (kružni tok) i dalje stoji tabla sa mapom bloka.

Ali - ništa do toga nije bilo održavano.

Ja sam novobeogradsko dete do srzi i evo me sa 30 godina shvatam da stanovnici NBG jednostavno nisu za takav koncept zivota... Necu ulaziti kako je ko dosao do NBG, samo cu reci da ovakvo naselje zahteva kulturu, cistocu, odrzavanje, zajednistvo, aktivizam ... Novobeogradjani su danas bahati, samozivi, iskompleksirani, nekulturni... Ne kazem da je na drugim mestima bolje, ali ja koji sam celog zivota ovde, nisam mogao da zamislim da zelim da se preselim u kucu i u prirodu, a to se desilo. U poslednje vreme samo zelim da pobegnem...

Mislim da nije to slučaj samo sa NBG. Naš "problem" je što na malom prostoru imamo baš mnogo ljudi. Npr. jedan soliter je velik kao jedno selo, a svi znamo da u svakom selu postoji neki ludak (ili više njih). Tako i u svakoj zgradi postoji neki kr****.

Pa bas zato mislim da ljudi koji zive na NBG nisu za taj koncept zivota...

Taj koncept podrazumeva da postujes druge, da odrzavas zajednicko (a ne po principu to je nicije posto nas ima mnogo), da ne rostiljas ispred zgrade, da ne otvaras vrata u hodniku dok przis papriku, da ne ostavljas obucu u zajednickom hodniku, da ne parkiras odmah ispred ulaza jer te mrzi da hodas 10 m vise, da ne drzis kese sa djubretom u hodniku, da se ne dernjas sa drustvom na terasi do 1 ujutru, a komsija 2 m pored tebe ima bebu, da ne pravis auto otpad i servis od jedne garaze koju zakupljujes (uzurpaciojom javne povrsine ispred zgrade)...

To jednostavno nije za gradsko stanovanje...

Bio sam idealista sto se tice NBG ali polako odustajem, vreme prolazi, nista se ne menja... Za bolje i nismo...

Prodaj gajbu i kupi novu u a bloku u westu Sava adi ili tako nesto mislim da ce a blok biti najsrdjeniji .

@Feanor
E moj prijatelju... :(
Pa ja upravo zbog toga i ne zivim u stanu, vec u kuci u prigradskom naselju, iako sam odrastao i ziveo dobar deo zivota u zgradi...

Cinjenica je da buducnost novobeogradskih blokova lezi u tome da ce postepeno postati zatvoreni ili polu zatvoreni blokovi, nesto poput zgrada u bloku 26 i u bloku 29.

Socijalisticki titani su se pokazali kao urbanisticki eksperiment sa svojim prednostima i manama ali jasno je da se vise nece nikad graditi na taj nacin.

Problem je sto je drzava nesto napravila i dala ljudima da sami urede... Svako gledao svoje dupe zadovoljan poklonjenim i propast...

Ja danas jedini spas vidim u nametanju (zakonom uredbom) da mora da postoji odredjen standard odrzavanja i ponasanja bar u nbg blokovima ako ne u celom gradu...

Po meni, treba uvesti sistem kao sto je u Belvilu ili ovim novim blokovima... Da stanari placanju uredjenje okolnih povrsina, ulaza, obezbedjenje i slicno... Na silu preko infostana, bilo kako...

Sada imamo situaciju da zivim u trecem bloku okruzen sprzenom zemljom, ili na prolece dzunglom, da se zasadjeno drvece susi, puno djubreta i za sve se ceka gradska sluzba... Ne moraju stanari da rade sami kao pre, ali nek plate bato da sve bude uredno i cisto... Gde su tek fantazije da postavimo solarne panele na ravne krovove NBG... To kad bi predlozio na sastanku skupstine stanara smejali bi mi se...

Direktore, za 51 kvadrat u 3 bloku mogu da dobijem mozda 35 kvadrata u Westu... A gde cu sa dvoje (ili troje dece koliko mi je zelja) u 35 kvadrata?

Jedini spas mi je kuca... Otisao bi i van grada da umem da radim nesto sa zemljom i da imam osnovu... Ovako smo zena i ja vezani poslom za grad... Kada deca krenu na studije odo ja na planinu...

Vrh