[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863207#p863207:28j6fsz0 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Чет Јул 08, 2021 8:58 pm[/url]":28j6fsz0]Panto, pricali smo vec o tim ulicnim profilima. Rekao sam, i cak okacio slike radi ilustracije, da bih bio kristalno jasan - da niko ovde ne zeli da ulice i blokovi izgledaju kao bulevarcine u Astani sa kolovozima od 30 metara, trotoarima od 10, pa zelenilom od 20 i onda otvorenim blokovima. Ali isto tako vecina ne zeli ni da izgledaju kao kanjoncine Hong Konga ili Njujorka kakve se mogu videti na mom avataru. Mislio sam da bar tebi ne moram to da isticem. Sredina i balans su zlatni. Bio sam u Ruskim gradovima sa bulevarcinama, a bio sam i na Menhetnu. Ne d'o bog nikome ni jedno ni drugo. Sulude krajnosti i megalomanije, samo na dve razlicite strane. Nehumano i jedno i drugo, kao i ostatak drustava im.
Ne treba teziti ni Atinskoj povelji ni Menhetnovskim kanjoncinama. Treba se drzati zlatne sredine.
A sto se kanjona tice, ja sam 30 godina na pocetku jedne takve ulice. Mogu samo da kazem da jeste takva konfiguracija prijatnija kad sunce pada pod uglom na ulicu, pa zgrade prave lad i stite te. Ali koliko te to stiti i hladi dok je Sunce zaklonjeno necim, toliko ti dodje da vristis kad se poravna sa pravcem ulice pa pocne sve da isijava. A vetra nema jer kanjoncina, blokirano...
To sto si ti doziveo, verovatno si doziveo na Donjem Dorcolu, gde ima puno drvoreda, pa drvece zaustavlja puno toplote i zracenja. Naspram ulica poput Kralja Petra, gde sve isijava kad se Sunce smesti iznad Saborne crkve.