Ne nisi me razumeo
Mozes da imas stanovanje i poslovanje u prizemlju ali maksimalno koliko moze da se izdigne pod prizemlja od kote terena je 1.20m za stanovanje, odnosno 0.20m za poslovanje.Suterenenom se smatra nivo objekta koji je najmanje polovinu ukopan u zemlju.
E sad, svi u projektu izdizu objekat do tih 1.20m da bi se ustedelo na kopanju ili da ne bi dosli do nivoa podzemne vode, u zavisnosti gde se gradi. Madjutim u izvodjenju se desava da se ceo objekat dodatno izdigne, tj da pod prizemlja u odnos na kotu terena ne bude na 1.20 vec na 2-2.20m. Tako su ukrali 80-100cm. Ti si naveo primer da je suteren ukopan 2m i 1m je iznad terena. U ovom slucaju bi bilo da je ukopano svega 1m a da je 2m iznad terena. To iskoriste pa pretvore u lokale, stanove ili dr. Naravno cena kvadrata je tu manja, ali svakako je cista zarada, jer tehnicke prostorije, magacini i dr koji se obicno nalaze u suterenu ne ulaze u proracun za index izgradjenosti.
Ukoliko je teren prema dvorisnoj strani objekta u padu onda je to jos povoljnije jer dobijaju ceo sprat. Da bi bilo lakse shvatiti nacrtao sam skicu
Slika koju je okacio direktor pokazuje upravo ono o cemu sam pricao - ociglednu prenamenu prostora u suterenu/prizemlju. Prema velicini prozora na renderu jasno je da se radi o pomocnim prostorijama a da su izvedeni lokali. Moguce je da je zgrada dodatno izdignuta da bi nivo lokala bio u nivou ulice.
Postoje tu jos neke mogucnosti kao sto su redukcija
prodajnih korisnih povrsina u potkrovlju ili suterenu, ali o tome nekom drugom prilikom da sada ne zbunjijem previse