Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

nije bog zna kakva vest, ali onih kućica na uglu sinđelićeve i bulevara (gde je bio c market) od juče više nema, danas raščišćavaju šut. srušeno je sve od jedne pristojne zgradice u sinđelićevoj do one jedne jedine novogradnje sa te strane bulevara do liona

Upravo se desio sudar kod mene na Labudovom brdu, auto podleteo pod kamion.

EDIT: Slike sa Nokia-e 2630, zao mi je za kvalitet al vidi se sustina...

vazna promena u donosenju regulacionih planova za beograd :kk:

Према данашњој одлуци Скупштине града, општине ће на адресе грађана са подручја за које се доноси урбанистички план достављати графички приказ плана и обавештење о времену и месту одржавања јавног увида. Јавни увид у урбанистичке планове моћи ће да се обави радним даном од 12 до 18 часова, а Градска управа ће време и место одржавања јавног увида оглашавати путем Радио-телевизије „Студио Б”.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1390443

Sreda, 05. maj 2010.
Usvojena dva plana detaljne regulacije i odluke o izradi jedanaest regulacionih planova

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici dva plana detaljne regulacije, odluke o izradi jedanaest regulacionih planova i zaključke o poboljšanju postupka javnog uvida pri izradi urbanističkih planskih akata.

Plan detaljne regulacije za komercijalnu zonu zapadno od Ibarske magistrale (od petlje na Labudovom brdu do petlje sa Kružnim putem) na opštini Čukarica obuhvata površinu od oko 47 hektara.

– To je sada neizgrađena privredna zona u kojoj će biti izgrađeno oko 476.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Prostor treba opremiti infrastrukturom, a na njemu će biti građeni objekti za privredne i komercijalne sadržaje – trgovinu na malo, ugostiteljstvo, poslovanje, naučno-istraživački rad, kulturu i zabavu, kao i poslovni parkovi i izložbeni i sajamski prostori – rekao je pomoćnik gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove Slobodan Dimitrijević.

Plan detaljne regulacije stambenog bloka između Majdanske Čukarice, Vase Stajića, Paštrovićeve i Visoke ulice na Čukarici obuhvata površinu od oko jednog hektara.

Gradski odbornici su odlučili i da se izrade planovi detaljne regulacije područja između ulica Dimitrija Tucovića, Đurićeve, Svetog Nikole i trase UMP-a na Zvezdari; bloka između Kičevske, Molerove, Hadži Đerine i Hadži Prodanove ulice na Vračaru; blokova između Žičke, Branka Krsmanovića, Kajmakčalanske i Dravske na Vračaru; područja između Bulevara Arsenija Čarnojevića, kompleksa Studentskog sportskog centra i ulica Blagoja Marjanovića Moše i Partizanske avijacije u Novom Beogradu; dela Bloka 51 (prva faza) u Novom Beogradu; dela teritorije opštine Rakovica uz ulicu Kneza Višeslava; bloka između Tuzlanske, Rasinske, Jedanaeste krajiške divizije, Mrakovačke i ulice Omladinsko šetalište u Rakovici; naselja Miljakovac III; za primarne objekte Bolečkog kanalizacionog sistema na teritoriji Voždovca, Zvezdare i Grocke; za izgradnju sportsko-rekreativnog centra na priobalju Dunava u Grockoj; za raskrsnicu „Krivaja” – novi prilaz groblju „Lazarevac 2” u Lazarevcu.

Prema današnjoj odluci Skupštine grada, opštine će na adrese građana sa područja za koje se donosi urbanistički plan dostavljati grafički prikaz plana i obaveštenje o vremenu i mestu održavanja javnog uvida. Javni uvid u urbanističke planove moći će da se obavi radnim danom od 12 do 18 časova, a Gradska uprava će vreme i mesto održavanja javnog uvida oglašavati putem Radio-televizije „Studio B”.

Odbornici Skupštine grada su odlučili i da se u naredne dve godine na Vračaru postavi 120 pokretnih privremenih objekata – rashladne komore za sladoled, aparate za kokice, uređaje za kesten, rotacione stalke za prodaju razglednica i turističkih publikacija, rotacione stalke za prodaju štampe, knjiga, umetničkih slika i naočara, rasklopive tezge za prodaju umetničke bižuterije, sanduke za čišćenje obuće i tezge za prodaju brze hrane.
Izvor: BEO Info

Markirao sam zaista dobru vest... Ako se bude ispostovala do kraja, to ce biti odlicno i stvarno transparentno...

Konačno!!! :gobb:
"24sata"":k22tx8ck je napisao(la):
Bordo mreža na raskrsnicama raskrčiće saobraćajne gužve

MERA - Kako bi sprečili vozače da blokiraju raskrsnice time što uleću u njih a da pri tom ne procene da li mogu da je prođu na vreme i da ne smetaju vozačima iz suprotnog smera kada dobiju zeleno svetlo, Gradski sekretarijat za saobraćaj do kraja meseca obeležiće površinu nekoliko raskrsnica u gradu bordo bojom.
To će biti znak da vozači tu neće smeti da se zaustavljaju. Pored mrežasto iscrtane površine, na to da ne smeju da blokiraju raskrsnicu vozače će upozoravati i znak „Ne blokiraj raskrsnicu”. Onima koji to čine, prema novom zakonu, sledi kazna od 5.000 dinara.
- Signalizacijom ćemo informisati vozače da ne blokiraju raskrsnice. Vozač treba da proceni da li može da prođe raskrsnicu, a da se ne zaustavi na njoj ili na pešačkom prelazu i time ometa saobraćaj. Na površini koja će biti obeležena bordo bojom vozači neće smeti da se zaustavljaju. Nije cilj da kažnjavamo vozače, već da im ukažemo na problem blokade raskrsnica - kaže za „24 sata” Dragoljub Đakonović, gradski sekretar za saobraćaj.

Spisak raskrsnica
Takovska -
Bulevar kralja Aleksandra
Kneza Miloša - Kralja Milana
Kneza Miloša - Nemanjina
Takovska - Džordža Vašingtona
Takovska - Svetogorska
27. marta - Starine Novaka
Bulevar kralja Aleksandra
- Beogradska
Beogradska- Njegoševa
Džordža Vašingtona
- Bulevar Despota Stefana
Cvijićeva
- Bulevar Despota Stefana
Starine Novaka - Cvijićeva
Izvor 24sata

Zakrčavanje raskrsnica je hroničan problem u Beogradu, konačno su se setili da ga reše. Samo još da budu pametni da obese kamere inače slaba vajda...

Svaka čast! Nadam se da će to značiti da i policajci koji ponekad regulišu saobraćaj na tim raskrsnicama ih neće besumučno puniti i blokirati!

(Edit: Mislim samo da su se u 24h zaj*** - ne smetaju vozačima iz suprotnog smera, već ovima iz drugog pravca ili drugog smera - naravno osim ako ne računaju isključivo na one koji skreću levo.)

Ambassador":2acrzq51 je napisao(la):
Mislim samo da su se u 24h zaj*** - ne smetaju vozačima iz suprotnog smera, već ovima iz drugog pravca ili drugog smera - naravno osim ako ne računaju isključivo na one koji skreću levo.)
upravo tako, evo i slikovitog primera Box Junction-a

boxjnc.jpg

boxjnc2.jpg

uzgred, zar ne bi trebalo da bude zuta mreza? Lepo je sto su resili da to urade, ali nisam siguran koliko ce to biti efikasno u Beogradu.

P.a.u.L.i.":2s872ytw je napisao(la):
Lepo je sto su resili da to urade, ali nisam siguran koliko ce to biti efikasno u Beogradu.
Nece biti efikasno.
Pa ko ce da kazni te ljude? Da ih saobracajac zaustavi da bi naplatio kaznu, pa onda medjusobno napusavanje....pa znate li koliki ce tek to haos napraviti? Zato kazne neci ni zaziveti, a samim tim se ni problem nece resiti.
Potrosice malo boje i to je sve.

Nista pandur, nego kamera, slikaju se tablice, ispostavi racun na kucnu adresu i cao.

hazard":3vadnia4 je napisao(la):
Nista pandur, nego kamera, slikaju se tablice, ispostavi racun na kucnu adresu i cao.
Mozda u Londonu....

Pa ako su mogli da to izvedu za žute trake, zašto misliš da ne može za raskrsnice???

super novina,tako jedino se mogu menjati navike ovog naroda,evo danas kod nadvoznjaka neka glupa kucka umesto da isparkira kola nije htela da saceka trola da prodje pa je opicila trotoarom pored zgrade dok se za to vreme sminkala!!! i uzgred zamalo zgazila mene a jedna macka nije bila moje srece.

Kaznjavaj gamad! :kk:

Slicno se i meni desilo u Bulevaru...upali se zeleno za pesake, i grupa nas krene da prelayi kolovoz, kad eto ti ribe u kuckastom Pezou, pici kroz crveno i svira nama da se sklonimo. Kad joj je lik isped mene nogom zavalio vrata u prolazu, morala je da ide kod limara.. :D
Takvu gamad policija ne kaznjava, jer su necije cerkice i kurvice, stoga si trebao da uzmes zakon u svoje ruke.(odnosno nogu) :p

ako se dobro secam zakona o bezbednosti saobracaja, nikada nije ni moglo da se udje u raskrsnicu ukoliko nije moguce iz nje se ukloniti brzo i bezbedno... tako da je ovo samo formalizovanje necega sto svaki vozac zna (ili bi trebalo da zna), ili jednostavno potsecanje na zaboravljeno pravilo... ali na zalost, ne verujem da ce dati zeljene rezultate... ali bicu optimista... inicijativa je vazna... mozda nekog promeni na bolje ;)

Pa OK recimo meni je cesto kad vozim problem sto ne znam dokle smem da udjem u raskrsnicu...obelezavanje je lose, nisu sve raskrnice pod pravim uglom, a iza tebe trube kao ludi...siguran sam da ce ovo pomoci u dosta slucajeva gde ljudi prave prekrsaj ne zato sto zele, nego zato sto su zbunjeni - svakom se to desavalo 100 puta, pa i najsavesnijem vozacu.

Javna prezentacija Nacrta plana detaljne regulacije »

10. Maj. 2010 | 08:38, Izvor : Studio B, Komentari: 0

U sali Opštine Vračar u 18 sati održaće se javna prezentacija Nacrta plana detaljne regulacije dela centralne zone Vračara.

Plan se odnosi za područje između ulica Cara Nikolaja II, Mileševske, Mata Vidakovića, Vilovskog, Celjske, Sazonove, Svetolika Rankovića, Šumatovačke i Maksima Gorkog.
Ovim nacrtom plana prvi put se urbanistički uređuje ovaj deo opštine Vračar, a njime je predviđeno da ostane pretežno stambeni, ali uz izgradnju više garaža.
Nacrt će biti na javnom uvidu u zgradi gradske uprave u ulici 27 marta i u zgradi Opštine do 28. maja, a pisane primedbe se dostavljaju Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda.

http://studiob.rs/info/vest.php?id=51187

Dobro sada rade ove prezentacije planova a i van radnog vremena su,ide sve nabolje :kk:

Ove kuce nema od danas (ulica Svetozara Radica)... mislio sam da je zasticena (jednom sam cuo da je to najstarija kuca u gradu, mada se to prica i za neke druge)

18723620.jpg

azbuki":3przp0ek je napisao(la):
Ove kuce nema od danas (ulica Svetozara Radica)... mislio sam da je zasticena (jednom sam cuo da je to najstarija kuca u gradu, mada se to prica i za neke druge)

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/18723620.jpg
Zvanično, najstarija je u Cara Dušana 10, potiče iz vremena austrisjke vladavine u 18. veku.

Koliko znam, ova nije imala bilo kakvu vrednost. Preživela je iz istog razloga iz kojeg su nestale neke mnogo bitnije građevine Beograda - nemar.

Samo da na njenom mestu ne sagrade neko stakleno-čelično čudovište.

Mislim da za kucu u Cara Dusana 10, zvanicno vazi da je najstarija "visespratnica", jer ima jedan sprat.
Veoma je moguce da je najstarija prezivela kuca, kao kuca, upravo ova koju je azbuki postovao.

Bez obzira sto ovakvim kucama u gradu nije mesto, ipak mi je draza od bilo cega sto ce tu podici.

POSLE ČETIRI GODINE NEIZVESNOSTI OKO RESAVSKE 40B
Zgrada za Muzej grada

Sonja Šulović | 10. 05. 2010. - 00:02h | Foto: J. Vučetić | Komentara: 0
Skoro četiri godine Muzej grada Beograda čekao je da se reše imovinsko – pravni odnosi i da se „na papiru“ useli u zgradu nekadašnje Nove vojne akademije u Resavskoj 40b. Kako bi se blago koje svedoči o sedam hiljada godina dugoj istoriji i kulturi Beograda preselilo u novi prostor potrebno je da se iseli Vojna štamparija, ali i da se izradi projekat rekonstrukcije zgrade koja se već godinama nalazi u lošem stanju.

U zamenu za zgradu u Resavskoj, ugovorom iz decembra 2006. godine, Vojska je dobila zgradu Vojnog penzionog fonda u Krunskoj, a Grad je preuzeo i obavezu da finansira kompletno uređenje fasade bivšeg Generalštaba u Kneza Miloša 33.
- Definisanje imovinsko – pravnih odnosa polazište je sa koga sada možemo načiniti dalje korake koji će voditi projektovanju rekonstrukcije celog zdanja. U narednim danima želimo da formiramo poseban Savet u kome će biti stručnjaci iz Muzeja grada, eminentni muzeolozi, konzervatori i arhitekte, a putem javnog konkursa izabraćemo i projektanta. Njihovom saradnjom i mišljenjem doći će se do projektnog zadatka koji treba da definiše budući muzejski prostor sa svim potrebnim uslovima, što je i osnov da se izradi projekat rekonstrukcije koji će pokazati i koliko je sredstava potrebno – kaže Ivana Avžner, gradska sekretarka za kulturu, uz napomenu da se u roku od četiri ili pet godina može okončati agonija kulturnog nasleđa Beograda koje se danas čuva u lošim i neprimerenim uslovima zgrade u Zmaj Jovinoj.

Prema njenim rečima, Agencija za investicije grada Beograda je takođe u svoje prioritete stavila projekat za Muzej grada Beograda i ona će raditi na prikupljanju potrebne tehničke dokumentacije.

- Od velike pomoći bilo bi i angažovanje PR i marketinške agencije koja bi bila uz nas od samog početka rada na konceptu, pa do otvaranja novog Muzeja i nadalje. Javnosti je Muzej grada i njegovo blago u najvećoj meri nepoznato i neophodno ga je stalno i profesionalno promovisati, u skladu sa duhom vremena i na način razumljiv današnjim sve zahtevnijim konzumentima kulture – smatra Danica Jovović Prodanović, direktorka Muzeja grada.

Obim i vrste potrebnih intervencija na i u zgradi delimično su definisani i projektom postojećeg stanja, koje je pre izvesnog vremena uradio CIP. Objekat se na površini od oko 11 hiljada kvadratnih metara nalazi u Nemanjinoj, Resavskoj i Birčaninovoj ulici. Prostor od oko 2.500 kvadratnih metara od 1969. godine koristi Vojna štamparija i to je jedini deo zgrade koji se danas koristi. A kako bi se počelo sa rekonstrukcijom prostora za potrebe muzeja, potrebno je da se štamparija iseli. U Ministarstvu odbrane postoji volja da se i ovo pitanje u skorije vreme reši.

- Realizacija ugovora je nešto sporija, pre svega zbog organizacionih procesa i same reforme unutar Ministarstva odbrane, ali delom i zbog nedostatka novčanih sredstava u vojnom budžetu za šta je Grad imao razumevanja. Od svih potencijalnih lokacija, pronađeno je odgovarajuće rešenje i očekujemo da će biti definisane i preduzete dalje mere za preseljenje štamparije. Preseljenje štamparije odvijaće se u nekoliko faza kojima je obuhvaćeno izvođenje građevinskih radova na novoj lokaciji i objektu, kao i sam transport i preseljenje mašinskog parka. Procena je da ceo proces može trajati od osam meseci do godinu dana – kaže potpukovnik Milanko Kovačević, direktor Vojne štamparije.
Zgrada Nove vojne akademije, gde se nalazi i originalna dvorana za balove okružena gvozdenim stubovima livenim u Budimpešti 1899. godine, površinom omogućava da Muzej nakon više od sto godina dobije izlagački prostor, depoe za arheološko, kulturno i istorijsko nasleđe, kao i odeljenje za konzervaciju i dokumentacioni centar.

Ruševine nisu smetnja
Buduća zgrada Muzeja ne graniči se samo sa Ministarstvom odbrane, već i sa bombardovanim kompleksom Dobrovićevog Generalštaba, a prema rečima direktorke Muzeja grada ova specifična pozicija ne treba da predstavlja problem jer postoje mnogobrojne mogućnosti u 21. veku.
- Slično je i u Veneciji gde su izložbeni prostori Bijenala u neposrednoj blizini vojnih objekata i nema nikakvih problema. Naprotiv, sve je to deo žive strukture grada. Tako je i ovde. To je naš grad, kultura, istorija i nasledje. Okruženje vidim kao izazov i čini mi se da se potez od Slavije do Londona može posmatrati kao centar jednog novog kulturnog kvarta. Struktura već postoji, treba je samo malo učvrstiti i dati identitet, U njemu nedostaje samo Muzej grada – objašnjava Prodanović i dodaje da su slični modeli primenjeni u Beču ili Dablinu.

„Beskućnik“ već 107 godina
Muzej grada od svog osnivanja, 1903. godine, nema „pravi“ dom i koristio je zgrade u Uzun Mirkovoj, kralja Petra i Kosovskoj ulici. Nakon preseljenja u kuću Aleksandra Vuča, u Zmaj Jovinoj gde se i danas nalazi, 1940. godine otvorena je nova stalna postavka koja je nakon samo 20 godina zatvorena. Dva neuspela konkursa, 1954. i 1976. godine, raspisana su za izradu nove zgrade Muzeja. U okviru Muzeja nalazi se 18 legata, a ima ukupan fond od više od 130.000 kulturno - istorijskih predmeta.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/188650/Zgrada-za-Muzej-grada

Objekat se na površini od oko 11 hiljada kvadratnih metara nalazi u Nemanjinoj, Resavskoj i Birčaninovoj ulici.
kakva sad birčaninova? mislio sam da se govori o onoj žućkasto crvenkastoj zgradi na uglu resavske i nemanjine odmah kod parka?

Jok. Vec o ovoj (oduvek je bila ta):

img_5878.jpg

(preuzeo od usera P.C.Dolabella sa SSC foruma)

Vrh