Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

shmeksi":y7tcggc6 je napisao(la):
Inače, što se tiče prve lokacije koju si naveo na nju je oko bacio Yukapital (koji je ustvari jedna vrsta ispsotave Verana) i sumnjam da će se tamo graditi ovi stanovi, ali zato se može sa određenom sigurnošću reći da će najverovatnije najveće gradilište bitiu na mestu trenutne kasarne 4. juli (veličinu kasarne uzeti sa rezervom jer i sam nisam siguran dokle se tačno od SMT-a prostire, beh tamo samo dva puta). Na toj lokaciji će se graditi i stanovi za vojsku.]
Evo placa Yukapitala na toj lokaciji. Dakle to je otpilike 1/3 pa i dalje ostaje veliki prostor za izgradnju. Sta vise ovo samo pojacava zanimljivost te lokacije.

beograd-city-0.jpg

http://www.yukapital.com/real-estate-belgrade.php

Sto se tice kasarne plac je veliki i na zanimljivom mestu. Samo da vidimo koja ce biti cena jer se moraju rusiti kasarne i praviti nove na nekom drugom mestu, a uz to uracunati i neki plus koji bi vojska imala od ovog posla.

@Nikola
Socijalni problem uopšte se stvara kod nasilja jednog "tipa", jer umesto da imaš raznovrsan kraj, ti u jedan /novoizgrađeni/ deo grada (ili pod prinudom /zoniranjem/ ili ekonomskim podsticajima) guraš grupu ljudi koji imaju sličan ekonomski status. Dosta socijalnih programa u SAD i Britaniji su zamišljeni kao mesto za skućavanje niže srednje klase (kojoj su izgleda namenjeni i ovakvi projekti). Ideja i "iskeširanju veće cifre" ili aukcionoj prodaju baš i nije dobra jer otvara mogućnost mešetarenja (što se već radi na tržištu stanova). Problem kvalifikovanja za socijalne stanove i njihove distribucije je još jedan koji su države neuspešno rešavale, posebno kad govorimo housing projects.

@shemski
Potrebno je:

1) извод из матичне књиге рођених;
2) уверење о држављанству;
3) доказ о пребивалишту (оверена фотокопија личне карте или потврда о пребивалишту);
4) оверена копија уговора о купопродаји стана;
5) рачун или други документ који служи као рачун о купопродаји стана у којем је исказан ПДВ;
6) доказ да је уговорена цена стана са ПДВ у потпуности исплаћена;
7) оверена изјава купца стана да купује први стан.
Maksimalan rok za izradu rešenja je 30 dana, i još 15 dana za isplatu para, ali iz prve ruke znam da u mnogim mestima traje mnogo kraće... 7-15 dana - naravno to sve zavisi od toga koji ti poreski inspektor dopadne i koliko je ažurna Poreska Uprava u mestu gde plaćaš porez.

Izvor: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/pdf/ObjasnjenjeRefundPDV.pdf

Što se B) tiče...
Slažem se da imamo pozitivnija iskustva od tih društava, ali treba napomenuti da je NBG građen u drugom ekonomskom sistemu i na drugačiji način. Opet, čak je i tu bilo dosta problema... naselja oko Gazele i na Starom Sajmištu su samo nastavak naselja koja su izrasla iz baraka radnika koji su gradili taj deo grada. Ideja da je "nebo i zemlja" u odnosu na raniju praksu zgodno zaobilazi iste probleme u low-income housing projektima iz kasnih 70-tih i ranih 80-tih, koji su se trudili da inkorporiraju velike zelene površine, igrališta, itd itd...

Možda sam samo pod jakim utiskom serije The Wire :), ali sam veoma skeptičan što se tiče velikih projekata socijalnih stanova. Generalno mislim da je najpametnije za državu da subsidizira kredite za izgradnju stanova i da eventualno radi na infrastrukturnoj pripremi zemljišta u nekim delovima grada (recimo na lokaciji koju je @Nikola predstavio). To ne samo da pumpa novac u ekonomiju, već omogućuje ljudima i investitorima da brže reaguju na zahteve tržišta i vezuju ih za potrošače (kupce stanova) umesto za interesne grupe. Otvorena politika izdavanja kredita (tipa, ako se kvalifikuješ - dobiješ, bez ikakvih odluka i komisija) bi omogućila nivo konkurencije koji bi obezbedio ne toliko spuštanje cena, već održavanje prihvatljivog nivoa kvaliteta.
Takođe, mislim da bi te kredite trebalo usloviti određenim uslovima (angažovanje domaćih izvođača osim ukoliko takve usluge nisu dostupne kod nas, potpuna transparentnost radova, kontrola projekata, itd itd) koji bi opet pomogli da se smanje mogućnosti zloupotrebe. Generalno, to je filozofija da svakom daš ponešto, a nikom ne daš sve od kontrole, tako smanjujući mogućnost korupcije. Dobro zamišljen sistem bi trebalo bolje da funkcioniše od samo državnog ili samo privatnog.

jovanovm":2md2npu7 je napisao(la):
@shemski
Potrebno je:

5) рачун или други документ који служи као рачун о купопродаји стана у којем је исказан ПДВ;
6) доказ да је уговорена цена стана са ПДВ у потпуности исплаћена;
Znači kupac ipak mora da uplati vrednost PDV-a prilikom kupovine, ali zar ne bi država mogla malo da poradi na sebi i smisli sledeći sistem. Ovih 10.000 stanova mogu kupiti samo osobe koje nemaju rešeno stambeno pitanje tj. prethodnom proverom pre kupovine utvrditi da im je to prvi stan, čim su ispunili tu kvalifikaciju u startu osloboditi takve stanove/zgrade plaćanja PDV-a prilikom kupoprodaje. Možda deluje bzvz, ali dosta znači ljudima, a i te pare koje bi realno bile nigde u tih 30 dana su samo nepotreban trošak (da, da postoji i trošak na njih). Mnoga pitanja ostaju otvorena, a to su mogućnost kupovine ovih stanova, mogućnosti narednih prodaja, itd. Odgovore na ta pitanja ne znamo i ne želim da pljujem ljude koji su smišljali čitavu ideju, ali mogu da se kladim da im uopšte to nije ni prošlo kroz glavu.

jovanovm":2md2npu7 je napisao(la):
Možda sam samo pod jakim utiskom serije The Wire :), ali sam veoma skeptičan što se tiče velikih projekata socijalnih stanova. Generalno mislim da je najpametnije za državu da subsidizira kredite za izgradnju stanova i da eventualno radi na infrastrukturnoj pripremi zemljišta u nekim delovima grada (recimo na lokaciji koju je @Nikola predstavio). To ne samo da pumpa novac u ekonomiju, već omogućuje ljudima i investitorima da brže reaguju na zahteve tržišta i vezuju ih za potrošače (kupce stanova) umesto za interesne grupe. Otvorena politika izdavanja kredita (tipa, ako se kvalifikuješ - dobiješ, bez ikakvih odluka i komisija) bi omogućila nivo konkurencije koji bi obezbedio ne toliko spuštanje cena, već održavanje prihvatljivog nivoa kvaliteta.
Takođe, mislim da bi te kredite trebalo usloviti određenim uslovima (angažovanje domaćih izvođača osim ukoliko takve usluge nisu dostupne kod nas, potpuna transparentnost radova, kontrola projekata, itd itd) koji bi opet pomogli da se smanje mogućnosti zloupotrebe. Generalno, to je filozofija da svakom daš ponešto, a nikom ne daš sve od kontrole, tako smanjujući mogućnost korupcije. Dobro zamišljen sistem bi trebalo bolje da funkcioniše od samo državnog ili samo privatnog.
Mislim da je Wire dosta uticao na tebe, ali nećemo ti uzeti za zlo, ipak je David Simon kralj.

Anyway, moja poenta je bila sledeća. Država, ustvari bolje je reći političari su ovo najavljivali kao projekat za građane i znatno nižu cenu od tržišne. Ipak, stvar je odrađena traljavo i svela se samo na subsidiziranje kamata i pomoć države tu prestaje. Naveo sam razne moguće načine na koje je država mogla i da olakša investitoru i da snizi cenu za kupca, ali je očigledno gradovima i opštinama teško da se tek tako odreknu naknade za korišćenje zemljišta, a pojedinim zaposlenima u uključenim institucijama je mnogo teško da počnu da rade po drugoj organizacionoj šemi i procedurama.

Model koji je Nikola spominjao gde bi država bila investitor, a kompanije unajmljivane isključivo u obliku izvođača je model koji bi najviše odgovarao građevincima, jer se ne bi zaduživali kod banaka i opet ulazili u krizu likvidnosti, a država bi im davala gotovinu po izvedenim pozicijama. Normalno, ovo deluje lepo na papiru i u uređenoj pravnoj državi, ali pošto znamo kako je država plaćala građevince nekim drugim prilikama postavlja se pitanje koliko bi to bilo dobro rešeno u praksi.

Nekoliko odgovora nabacano:

@jovanovm

Nismo mi toliko klasno podeljeni. Kod nas je 80% populacije neka sredna klasa(od nize do vise), 15% siromasna i 5% visa(ako i toliko). U Svakoj od kategorija srednje klase bi se mogle naci osobe koje bi bile sposobene da plate tu cenu od oko 1000eura/m2, siromasni bi dobili stan u tom naselju preko socijalnog programa, a mozda bi se i neki bogatiji sugradanin odlucio da zivi ako je sve lepo uredjeno(i zeli da trosi pare na nesto drugo a ne na vile). Znaci klasna sruktura bi bila reprezentativna.

Mislim da je kreditiranje kamata jako losa stvar ,bar na ovaj nacin, jer dovodi samo do jos vise napumpanih cena.

@shmeksi

Drzava ne bi placala gradjevince. Prakticno bi drzava bila samo garant bankama(koje bi placale gradjevince) da ce 2 godine od pocetka gradnje dobiti svoje pare nazad sa kamatom, a te pare ce doci od gradjana koji bi placali stanove kesom ili kreditom te ili neke druge banke. Kako bi stanovi bili jeftiniji nego sto su na trzistu sigurno bi se brzo prodali, tako da drzava nikad ne bi morala da ispuni tu garanciju. Gradjevinci bi dobijali pare po fazama posla i to bi im bio najsigurniji posao koji bi mogli dobiti u smislu isplate.
edit: drzava/grad bi morala pre svega ovoga da obezbedi jeftino zemljiste koje bi dobila ili prenamenom svog zemljista ili prenamenom necijeg drugog poljporivrednog zemljista. To bi ucestvovalo sa oko 5% u ceni stana i drzava bi pre nego sto preda zemljiste gradjevincima tu investiciju mogla takodje da prebaci na banke kao prvu transu koja banka daje za projekat.

Prov i osnovno:

@shmeksi
Nažalost, mora se prvo uplatiti PDV pre nego što se dobije povraćaj. Za to ne možemo kriviti poresku upravu već debilan zakon koji je napisan tako da nije u pitanju "oslobađanje" poreza, već "povraćaj". U sv. slučaju, mislim da je pozitivno rešenje - koliko znam, tako nešto ne postoji u SAD (a trenutno upravo kopam po poreskim propisima ko lud zbog sebe)...

@Nikola, shmeksi
OK, možda ćemo iz ove diskusije i ući u neku sredinu: smatram da je subvencionisanje kredita vrlo dobra stvar UKOLIKO postoji sistem odobravanja projekata, kontrole kvaliteta, itd itd... Nešto slično onome što EBRD radi kod nas. Problem je očigledno što to nije uvedeno. Ne mora država da projektuje (ali mogu državne institucije i zavodi, fakulteti, itd itd), niti mora da bira lokaciju (ali bi opet, u dogovoru sa gradom, mogla da stimuliše neizgrađene delove grada/ravnomeran razvoj)... Ovako socijalni stanovi dobijaju veću funkciju. Koliko vidim ovde baš ništa od toga nije učinjeno... :(

shmeksi":38wko3x5 je napisao(la):
Iskreno ne znam koliko su ove fotke što ću da okačim aktuelne sada, jer se upravo ovih dana ili narednih govorilo nešto o pojedinim izmenama tih zona tako da uzmite slike sa rezervom.
Moram da se javim ovom prilikom vezano za granice gradskih zona.

Kao što sam i rekao, došlo je do određenih promena granica zona. Nažalost dokument ne posedujem, ali sam recimo primetio da je ulica Jove Ilića i sve ispod nje do Bulevara oslobođenja postalo prva zona dok je ranije to bila druga zona.

Ukoliko neko uspe da nađe tu novu mapu za ceo grad neka je okači na drop.io

Na Beoland-u postoji sada sloj sa zonama u okviru GIS aplikacije. Samo ne znam da li su im to stari planovi ili ovi izmenjeni. Shmeksi, vidi da li ima ta promena koju pominjes pa javi.

Evo i PDFizvucen iz te aplikacije sa legendom.

Pa pazi jeste uneta ta promena za Jove Ilića i okolinu, ali sam ja samo nju zapamtio, možda postoje još neke promene koje ovde nisu unete, a ne mogu da ih prepoznam jer sam taj dokument video samo na felš i meni je zbog Voždovca upala u oko taj deo oko Jove Ilića, ne znam da li je još nešto menjano.

Skupstina grada je nalozila izradu generalnog regulacionog plana zelenih povrsina

Skupština grada Beograda na sednici održanoj 16. decembra 2009. godine, na osnovu člana 46. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09 i 81/09) i člana 31. Statuta grada Beograda („Službeni list grada Beograda”, broj 39/08), donela je
ODLUKU
O IZRADI PLANA GENERALNE REGULACIJE SISTEMA
ZELENIH POVRŠINA BEOGRADA

http://www.speedyshare.com/files/20666828/GUPzelenihPovrsina.doc

Valjda ce biti nesto od ovoga jer pominju ocuvanje zelenih povrsina u postojecim okvirima...

авни увид у нацрт плана детаљне регулације насеља Сремчица
СКУПШТИНА ГРАДА БЕОГРАДА
Комисија за планове

ОГЛАШАВА
јавни увид у
НАЦРТ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ НАСЕЉА СРЕМЧИЦА, СА ИЗВЕШТАЈЕМ О СТРАТЕШКОЈ ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА ОВОГ ПЛАНА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1376100

evo šta kaže još jedan od g17 eksperata:

Beograd moguća socijalna bomba

Beograd -- Ukoliko se nastavi trend demografskih kretanja kakav sad imamo glavni grad postaće potencijalna socijalna bomba, kaže Goran Džafić.

Džafić, privremeni direktor novoformirane Nacionalne agencije za regionalni razvoj, objašnjava da u roku od deset godina u Beogradu neće živeti dva miliona stanovnika već šest ili sedam miliona i Beograd će postati potencijalna socijalna bomba jer će tu živeti najveći broj nezaposlenih.

On je naveo da će zato jedan od glavnih zadataka te agencije biti smanjenje regionalnih demografskih kretanja, postizanje održivog i ujednačenijeg regionalnog razvoja. Džafić je podsetio da je situacija trenutno takva da je razlika u razvijenosti najboljih i najlošijih regiona jedan prema sedam.

On je objasnio da je Zakonom o regionalnom razvoju predviđeno da poslom smanjenja razlika rukovodi savet za regionalni razvoj na čijem čelu će biti ministar ekonomije, a članovi ministri, predsednik Izvršnog veća Vojvodine i predsednici opština.

Ispod saveta nalaziće se agencija koja će koordinirati sprovođenje projekata, dok će u svakom od pet statističkih regiona postojati regionalne agencije za razvoj, kao i oblasne agencije.
a najbolje od svega vezanog za tu agenciju za regionalni razvoj mi je to što im je sedište naravno u beogradu :kk:

Džafić, privremeni direktor novoformirane Nacionalne agencije za regionalni razvoj, objašnjava da u roku od deset godina u Beogradu neće živeti dva miliona stanovnika već šest ili sedam miliona
Ovaj lik mora da je u nekom srodstvu sa thinkagain. 6, 7 miliona wtf?

Mozda samo ne ume da broji,ipak to se tek uci na faksu a ovaj bi ga imao kada bi se gadjali LRT-om :lol:

da ne preterujemo

..učenik Šeste beogradske gimnazije ... uporedo s tom školom završio je i trgovačku ...Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Zvanje mastera iz biznisa i marketinga stekao je na IFAM-u, Fakultetu za internacionalni menadžment u Parizu, a uskoro ga čeka i odbrana doktorske teze iz iste oblasti na Evropskom univerzitetu u istom gradu.
al da lupa, lupa

JAO na cemu je taj lik :lool: :lool: kako je njemu dobro uzivotu ajd sad da trazimo Metro teski pod hitno jer ce cjela Srbija zivjeti u bg pa da nebude guzve u prevozu :vops:

Ako se nastavi ovakav neravnomeran razvoj i neefikasan i spor ekonomski rast, eksplozivan porast broja stanovnika Beograda će se sigurno nastaviti. That said, 6-7 miliona? Nema šanse u sledećih 50 godina, a kamoli 10. Ako bude 3 biće haosa, a i to je malo verovatno u bližoj budućnosti. Postojeća infrastruktura ne bi to izdržala i došlo bi do vrlo jasnog negodovanja javnosti (koje bi se odrazilo politički).

U Beogradu za 50 godina nije izgradjeno stanova za 5 miliona ljudi, a hoce za 10? :)
Cak i da ima odakle da dodje toliki svet, gde bi ih strpali, pitam ja gopsodina iz G17?

Pa dobro, kao i kod rasta ostalih gradova u svetu - u Kaluđerice i favele... :) Ali da, čovek lupa gluposti, to je jasno.

Како не схватате? Млађа је од пре две године ушао у пројекат "странака или коалиције региона", јер је схватио да је "експертска" прича издувана и да сада воду пије "регионализам".

До сада је у причу успео да увуче Верка из Крагујевца и Ничића из Зајечара. То ради тако што паре из свог портфеља пласира у кооперативне градове, а пошто је глад за парама велика, потребно му је покриће да што више захвати из касе. Е, онда његов стручњак за регионализам добије задужење да престрави народ, који је иначе надркан на концентрацију новца и власти у Београду, па лансира причу да ће се у року од 10 година сви Срби слити у Београд ("Под једну шљиву", што би рекао Митар Тарабић).

Сад ће Млађа, чији су млађани стручњаци за приватизацију лошим продајама сјебали добар део српске привреде, постати чувар српске регионализације.

Образована Комисија за координацију и надзор над израдом планских докумената
Решењем градоначелика Београда формирана је Комисија за координацију активности и надзор над израдом планских докумената у складу са Законом о планирању и изградњи. Председник ове комисије је главни градски архитекта Дејан Васовић, који је за Беоинфо рекао да ће први састанак бити одржан у среду.

– Закон о планирању и изградњи прописао је да се у року од три месеца од његовог ступања на снагу морају донети одлуке о изради недостајућих планова, што је Скупштина града и учинила на седници 16. децембра прошле године. Истим законом прописано је да се у року од 18 месеци морају усвојити просторни планови са елементима просторног плана јединице локалне самоуправе. То значи да нам у наредних 15 месеци предстоји заиста велики посао. Један од задатака ове комисије биће да утврди ко ће, осим Урбанистичког завода, учествовати у том послу, тачније кога још можемо ангажовати и од кога можемо очекивати помоћ да бисмо све завршили у року који закон прописује – рекао је Дејан Васовић.

Поред главног градског архитекте, чланови ове комисије су и Слободан Димитријевић из Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове, Јелена Радивојевић-Стојков из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и Небојша Стефановић, председник Комисије за планове Скупштине града Београда.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1376737

Još jedna u nizu diskutabilnih odluka. Prosto je zanimljivo kako su u sastavu komisije sve čisto gradske strukture dok je neko totalno zaobišao paragradsku instituciju Urbanističkog zavoda. Ne znam šta je trebalo ovo osnivanje kada je grad jednostavno mogao da preko Urbanističkog zavoda, koji jedini treba da se bavi izradom ovih planova, potpiše gomilu ugovora na određeno (period za koji planovi morjau da budu završeni) sa raznim arhitektama, urbanistima, saobraćajcima, itd. ali sve rešiti u okviru Urbanističkog zavoda. Isto tako, reći i ljudima u tom Zavodu da moraju početi efikasnije da rade (povećati broj odrađenih PDR/godini).

Ovako se ne radi.

Totalno ocekivano od njih,ocekujem komisiju za komisiju da naprave da bi kontrolisale tolike komisije :notok:

Napolju je sneg i Fantastično je : )
Doduše nisam mogao da odem na posao ali sam mogao da slikam ....

28a1b10.jpg

i4hl60.jpg

11rg9x4.jpg

34tao8y.jpg

efkpwh.jpg

2i1dqid.jpg

swv2wy.jpg

29p6ct0.jpg

Vrh