Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

:bash:

Spratnost u Beogradu je vec dovoljno niska za grad ove velicine. Znaci dok oni ne naprave studiju ova "privremena" odluka bice na snazi jedno 20 godina. Dakle grad ce se siriti horizontalno, zauzimace sve vise i vise mesta umesto da se gradi u vis. Ajde da su se ogranicili na 10 ili 15 spratova, pa kao rekli ne moze da se gradi nista ultra-visoko, ali osam???

Sto bi rekao Jovin, nastavlja se politika palanke...

Koji's to kreteni. Kakve to veze ima sa bilo cime? Kad donesu tako sramno nebuloznu odluku, ja imam osecaj kao da ih donose sistemom pikado table. Gde je svako polje neka druga nebuloza, a samo je "bullseye" nesto smisleno. Naravno da ga nikad ne pogode, a ako i neka strelica zaluta verovatno se odbije. Jedino smisleno ( sto oni jos mogu da urade ) je da se puste niz Dunav. Sa sve gradskom vladom, zakonima, odredbama, BELAM-om i ostalim glupostima koje smisljaju poslednjih 20 god...

To su najobicniji Beogradomrzci...

Dakle da se razumemo: Uvodjenje odluke o ogranicenju spratnosti je totalna budalastina!
Ukoliko je zaista zelja da se novogradnjom koliko toliko ispostuje postojeca spratnost to se radi na osnovu dozvoljene spratnosti za konkretnu zonu. Dakle potrebno je na nivou detaljnih urbanistickih planova regulisati najvecu dozvoljenu spratnost.
S obzirom da ne postoji veliki broj planova detaljne regulacije moguce je izdati nekakav drugi akt koji bi za svaku gradsku zonu odredio ogranicenja spratnosti. Takav plan bi za ceo grad moguce bilo uraditi za jedno veoma kratko vreme.
Ovako sta smo dobili: univerzalno ogranicenje do +8 spratova!!! Zanimljivo. Jel to onda i u ulici u kojoj su sve same kuce od max P+2 moze nekom da pRdne na pamet da gradi zgradu od 8 spratova??
Urbanisti su nam katastrofa. Ocena od 1 do 5: NULA!

Oni su zreli za penziju.
Na tome mora ozbiljno da se poradi.U stvari pogresio sam u poslednjem postu, oni to rade da bi zgrnuli novac od nadoknade za grdjevinsko zemljiste. Ne razmisljajuci o tome da ce na taj nacin za dugo vremena unistiti grad.

Nije mi jasno zasto onda postoji Plan detaljne regulacije!? Strategija izgradnje visokih objekata je samo izmisljeni posao za Urbanisticki zavod i nista vise - sama izrada takve strategije implicira ipak da ce izgrdnja objekata visih od osam spratova biti dozvoljena u nekim zonama, ali svejedno, nepotrebno zamrsavanje vec zamrsene situacije sa raznoraznom papirologijom i odobrenjima u gradu je zabrinjavajuce.

Mora se primetiti i da je kriza zesce prodrmala sektor nekretnina u Beogradu. Od onih sam sto ne vole da sire pesimizam, ali ni jedan veliki objekat nije poceo da se gradi ove godine. Pritom, najvise nade ulazemo u zavrsetak zapocetih objekata, a ne znamo cemu novom da se nadamo - podatak da je kao najekskluzivniji objekat na Sajmu nekretnina predstavljena trospratna stambena zgrada na Dedinju (iako nemam nista protiv trospratnih zgrada na Dedinju) je uzasavajuc.

Sad mozemo da vidimo na koje se objekte odnosi, a na koje ne novovaspostavljeni limit. Kazu da oni koji su vec dobili odobrenje za izgradnju ili gde PDR to dozvoljava nece biti stopirani. Pa hajdemo da napravimo mali presek najavljenih visokih objekata:

Planska dokumenta, koliko je meni poznato, ne bi trebalo da stopiraju izgradnju sledecih zgrada:

- Usce 2
- Blok 20
- Airport city
- Stari mlin
- Autokomanda *ukoliko se MPC odluci za kulu
- Kempinski Jugoslavija
- Marina Dorcol
- Blok 11a

Od najavljenih projekata, u pitanje su dovedeni:

- Plaza u Kneza Milosa - mislim da mogu da se oproste od kule
- Campus 41
- Zitomlin
- City apartments kod Zvezdinog stadiona
- PFZ u Bloku 8
- Blok 26
- i jos jedan off the record projekat koji se vec uveliko sprema

Mislim da je to manje/vise to. Korekcije su dobrodosle ;)

Homer Jay":1dqva9xh je napisao(la):
Mora se primetiti i da je kriza zesce prodrmala sektor nekretnina u Beogradu. Od onih sam sto ne vole da sire pesimizam, ali ni jedan veliki objekat nije poceo da se gradi ove godine. Pritom, najvise nade ulazemo u zavrsetak zapocetih objekata, a ne znamo cemu novom da se nadamo - podatak da je kao najekskluzivniji objekat na Sajmu nekretnina predstavljena trospratna stambena zgrada na Dedinju (iako nemam nista protiv trospratnih zgrada na Dedinju) je uzasavajuc
Iako je 2009. godina krize u ovoj godini je zabeležen najveći rast izgrađenih retail objekata od 2001. godine (skoro 100.000 metara kvadratnih (GLA)). Sektor izgradnje poslovnih objekata je kao što si primetio svoju realizaciju pomerio za 2010. godinu i naredna godina će isto biti najbolja po pitanju veličine izgradnje novih objekata (preko 100.000 kvadrata (GLA)) od 2001., govorim od 2001. jer je od tad krenuo novi talas izgradnje.

Mislim da dosta ljudi nije svesno da je po pitanju izgrađene površine 2009. bila najbolja u jednom sektoru, a 2010. u drugom. Normalno, druga je stvar kako će ti objekti poslovati. Ima još dosta toga najavljenog za izgradnju do neke 2012./2013. godine i verovatno će nešto malo početi da se gradi 2010. ali prvi veći pomak bih očekivao 2011. godine.

Realno, država i grad još dosta toga moraju da urade kako bi privukli investitore i olakšali im poslovanje u Beogradu. Samo ću reći da se na rang listi "Doing business" u kategoriji izdavanja dozvola za izgradnju nalazimo na 174. mestu od 183 zemlje. ( http://www.doingbusiness.org/ExploreEconomies/?economyid=206#DealingLicenses i http://www.doingbusiness.org/ExploreTopics/DealingLicenses/Details.aspx?economyid=206 ) Čak i kada se kupovna moć građana ovde poveća ovaj problem i dalje ostaje.

Biće zanimljivo kako će se odrediti koji objekat je ušao u proceduru i za koje ovo privremeno ograničenje neće važiti. Da li se kao ulazak u proceduru smatra Zahtev za izdavanje akta o uslovima ili pak Rešenje za odobrenje za izgradnju ili možda sama Građevinska dozvola.

Možda bi ovi postovi o ovom privremenom ograničenju i studiji mogli da se izdvoje u posebnu temu. Šta ostali misle?

Потписан уговор за израду пројекта комплекса Главног поштанског центра у Београду

Члан Градског већа Жељко Ожеговић присуствовао је данас свечаном потписивању уговора о пројектовању и изградњи комплекса Главног поштанског центра – ГПЦ у Београду, између ЈП ПТТ саобраћаја „Србија” и фирме Машинопројект КОПРИНГ а.д. Уговор је у име наручиоца – инвеститора ЈП ПТТ саобраћаја „Србија” потписао генерални директор Горан Ћирић, а у име пројектанта генерални директор фирме Машинопројект КОПРИНГ а.д Радомир Лалић.

Нови центар, површине око 25.000 квадратних метара, градиће се на крају Угриновачке улице и Новосадског пута. Градња ће почети у првој половини 2010, а завршетак радова планиран је у 2011. години. За разлику од постојећег главног центра у Савској улици, нови Главни центар омогућиће аутоматизацију технолошких процеса прераде поштанских пошиљака на територији Републике Србије.

– Град је одувек имао добру сарадњу са ПТТ-ом. То је друштвено одговорна компанија која размишља и о корисницима услуга и о запосленима у овој компанији. Нова хала комплекса ГПЦ-а имаће квалитет по свим стандардима Европске уније. Град ће учинити све да се максимално убрза процес добијања урбанистичких дозвола и сагласности, помоћи ће око уређења простора који ће добити нови квалитет и изглед – рекао је члан Градског већа Жељко Ожеговић.

Потписивању уговора у згради Поште у Таковској улици присуствовао је и председник Управног одбора Поште Србије Драгослав Шумарац.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1367598

Znaci napustaju zgradu u Savskoj???

Jel se to meni cini il je nelogicno da za jedan DRZAVNI kompleks od 25000 m2 ne raspusuju arhitektonski konkurs???
Da preformulisem: Da li u ovoj zemlji uopste ima potrebe za raspisivanje arhitektonskih konkursa ili mozda svi sve najbolje znaju!!?

Pa, tender je sproveden, samo se o tome nije nešto mnogo pričalo (tako da slobodno možete sumnjati u njegovu transparentnost :) ) . Ono što ovde ne spominju je da li je u pitanju "ključ u ruke" ili ne. Oko toga su se lomila koplja jer je prva varijanta, naravno, skuplja. Ovi iz pošte su bili u fazonu da je bolje da oni sami urade jedan deo priče (ne znam tačno šta i kako). Treba li reći da sam skeptična kada je uspešnost toga u pitanju :D.

E sad, u pitanju je domaće preduzeće, a to se nikada nije spominjalo. Uvek su tu bili neki Italijani, Nemci i slično. Moguće je da će ovi da rade samo građevinski deo, a da će neko ozbiljniji onaj važniji - unutrašnju organizaciju, automatizaciju i slično.

I da, to znači da će GPC Beograd napustiti zgradu u Savskoj, mada treba reći da će onaj prizemni deo najverovatnije ostati, kako kod ulaza iz Savske, tako i kod ulaza iz pravca plave lokomotive (ono sa strane). Ti delovi su namenjeni korisnicima, a tu je prevelika frekvencija ljudi da bi se ukidalo. Takođe, jedan i po (recimo tako) sprat drži i Pošta 6. Tu su novčani, poštari i slično, a na prvom je i carina. Dakle, moguće je da će Pošta tu zgradu iskoristiti na neki drugi način (uostalom, njen je vlasnik), ali ono dvorište će sigurno biti oslobođeno.

Takođe, pitanje šta će raditi sa post express-om i njihovim vozilima jer mi se čini da je malo čudno da piče po gradu čak sa novosadskog. To je ok za one koji raznose pošiljke po toj obali, ali većina ipak ide na sremski deo.

Bravo za postu ja mislim da ce post ekspresova vozila takodje otici u novi centar imamo vec tu temu to se radio jos prije dvije godine .Posto prijave koje sam podnjeo beokom servisu prije 20 dana jos uvijek nisu dale rezultata sa dopunjenom kolekcijom fotografija otisao sam u dezurnu komunalnu inspekciju u ulici 27 marta 43-45 razgovarao sa nacelnikom stvarno korektan covjek sve fotografije je ostampao i dao mi dva inspektora da popunjavaju prijave na osnovu fotki napisali su 10 prijava i u ponedjelak cu otiuci za jos 15 prijava pa vidimo koliko ce trebati da se primjedbe otklone :vops:

Beograd
PROSLAVLJENI VATERPOLISTA U GRADSKOJ UPRAVI
Šapić pomoćnik Đilasa
Autor: L. Gedošević | Foto:Z. Lončarević | 21.11.2009. - 08:45

Aleksandar Šapić
Naš proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šapić biće imenovan za pomoćnika gradonačelnika Dragana Đilasa, potvrđeno je „Blicu“ u njegovom kabinetu.

On će na ovu funkciju stupiti uskoro, ali još nije precizirano kojim će se poslovima konkretno baviti u Gradskoj upravi.
Aleksandar Šapić juče je kratko je rekao da nema komentar povodom najave da će uskoro biti imenovan za jednog od pomoćnika prvog čoveka prestonice.
Prema rečima izvora „Blica“ iz Skupštine grada, već neko vreme se spekulisalo da će Šapiću pripasti ova funkcija.
- Govorilo se da će se to dodgoditi, ali kada bude pravi trenutak, bez preciziranja kada bi to moglo da bude. U nekom trenutku su takve priče prestale - kaže naš izvor ističući da ovo nije iznenađenje s obzirom da su, naročito u poslednje vreme, gradonačelnik Đilas i Šapić vrlo često zajedno.
Aleksandar Šapić je inače član DS od pre nekoliko godina, i aktivno je učestovao u velikom broju promocija i kampanja demokrata. Uzeo je i učešće u kapmanji za predstojeće lokalne izbore na Voždovcu, pa je pre nekoliko dana sa gradonačelnikom Đilasom obišao rekonstruisani park kod spomenika Stepi Stepanoviću u naselju Kumodraž.
Postavljenjem Šapića, gradonačelnik će imati ukupno pet pomoćnika, koliko predviđa Zakon o glavnom gradu, i prema kome će njegov posao biti da pokreće inicijative, predlaže projekte, daje mišljenja u vezi sa pitanjima iz oblasti za koju bude bio postavljen...

Najtrofejniji sportista
Aleksandar Šapić (31) je među najboljim i najtrofejnijim srpskim vaterpolistima, koji u svojoj „kolekciji“ ima brojne medalje sa najprestižnijih svetskih i evropskih takmičenja. Iz vaterpolo reprezentacije Srbije povukao se nakon prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Pekingu, a u maju ove godine objavljeno je da prekida igračku karijeru. Završio je Fakultet za menadžment u sportu BK.

http://www.blic.rs/beograd.php?id=121721

E pa ako on, kao bivsi Zvezdin vaterpolista, ne ubrza rekonstrukciju 11. aprila, onda bolje da se NBG oprosti od bazena :bash:

U vezi spomenika na terazijama ispred igumanove palate ,rampe u cika ljubinoj i jos mnogo toga :kafa: sad samo da sacekam da vidim efikasnost istih

Ijao, tuge.. Kao Požeška... :(
Bulevar Oslobođenja je skoro rekonstruisan, doduše. Misle li na deo od Autokomande do Slavije? Tako mi se čini...

Čisto da sagledamo celu sliku u celosti, ponovljeni izbori na Voždovcu su 6.12.2009. Ne pamtim kad su me ovoliko smarali sa telefonskim anketama :rolleyes:

Te dve ulice su ionako u programu rekonstrukcije tramvajske mreze u Beogradu iz kredita EBRD-a, tako da bi pre ili kasnije dosle na red.

shmeksi":28el7w2i je napisao(la):
Čisto da sagledamo celu sliku u celosti, ponovljeni izbori na Voždovcu su 6.12.2009. Ne pamtim kad su me ovoliko smarali sa telefonskim anketama :rolleyes:
Ne znam za tebe,ali ja ih oteram u ****** ***** i kazem da me ne uznemiravaju i oni to i poslusaju,bili oni iz banaka ili iz stranke...

Трг републике, нов09

DSC_6965.jpg

DSC_6988.jpg

DSC_6995.jpg

Vrh