Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Vidim da je skoro neko pisao cene bas za ta 2 profila pa da ih na neki način uporedite.

IMG_5445.jpeg

IMG_5446.jpeg

Čelični profil služi da učvrsti taj pvc profil. Zato se i zove ojačanje.
Svako ima neke svoje oblike, ali i svako deklariše neku "čvrstoću" pvc profila u vidu momenta inercije za pojedinačne profile, i sve to mora da bude po evropskim standardima i normama.
Veka ima zatvorenu kutiju u štoku, ali "U" ojačanje u krilu, kao i svaki drugi proizvođač.
Čelično ojačanje po katalogu ne bi smelo da bude ispod određene debljine (recimo 1,5 - 1,7 mm), ali proizvođači stolarije često štede i stavljaju tanje ojačanje pod izgovorom da je to dovoljno i u redu.

Da,mislio sam na zatvorenu kutiju u stoku pa možda zbog toga daje bolju statiku u poredjenju sa Rehau na duže staze. Pitanje je šta će biti posle 20 i više godina? Vreme će pokazati…

Hvala što ste uvek tako brzi.🙂 Ako je jelovica trajala 40 god.,nadam se da će i Rehau i Veka da traju barem toliko uz pravilnu negu i održavanje. 😉

Dobio sam jednu ponudu za Alu-drvo, pa me interesuje sta mislite o njoj.
Pogledajte prilog 251678
Ovo nije ponuda za alu-drvo, već za ELVIAL 4600 alu sistem sa (malim) termoprekidom. Verovatno ovaj RAL NUSSBAUM znači plastifikacija drvo dekor u nekoj orah varijanti.
Uw koeficijent od 1,46 je taman, taman dovoljan da zadovolji zakonske norme. Ali je itekako loš ako uzmemo u obzir da je ponuđeno i troslojno staklo. Doduše, ni ne piše kakvo tačno troslojno staklo.
Znači, nije alu-drvo, dosta zastareo i nedovoljno dobar alu sistem, troslojno staklo je daleko od dobrog.

Ovo nije ponuda za alu-drvo, već za ELVIAL 4600 alu sistem sa (malim) termoprekidom. Verovatno ovaj RAL NUSSBAUM znači plastifikacija drvo dekor u nekoj orah varijanti.
Uw koeficijent od 1,46 je taman, taman dovoljan da zadovolji zakonske norme. Ali je itekako loš ako uzmemo u obzir da je ponuđeno i troslojno staklo. Doduše, ni ne piše kakvo tačno troslojno staklo.
Znači, nije alu-drvo, dosta zastareo i nedovoljno dobar alu sistem, troslojno staklo je daleko od dobrog.
Hvala Deko. Sada cu da ih pitam zasto daju ponudu aluminijum samo ako je trazena alu-drvo.

Vrh