Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Vidim da je skoro neko pisao cene bas za ta 2 profila pa da ih na neki način uporedite.

IMG_5445.jpeg

IMG_5446.jpeg

Čelični profil služi da učvrsti taj pvc profil. Zato se i zove ojačanje.
Svako ima neke svoje oblike, ali i svako deklariše neku "čvrstoću" pvc profila u vidu momenta inercije za pojedinačne profile, i sve to mora da bude po evropskim standardima i normama.
Veka ima zatvorenu kutiju u štoku, ali "U" ojačanje u krilu, kao i svaki drugi proizvođač.
Čelično ojačanje po katalogu ne bi smelo da bude ispod određene debljine (recimo 1,5 - 1,7 mm), ali proizvođači stolarije često štede i stavljaju tanje ojačanje pod izgovorom da je to dovoljno i u redu.

Da,mislio sam na zatvorenu kutiju u stoku pa možda zbog toga daje bolju statiku u poredjenju sa Rehau na duže staze. Pitanje je šta će biti posle 20 i više godina? Vreme će pokazati…

Hvala što ste uvek tako brzi.🙂 Ako je jelovica trajala 40 god.,nadam se da će i Rehau i Veka da traju barem toliko uz pravilnu negu i održavanje. 😉

Dobio sam jednu ponudu za Alu-drvo, pa me interesuje sta mislite o njoj.
Pogledajte prilog 251678
Ovo nije ponuda za alu-drvo, već za ELVIAL 4600 alu sistem sa (malim) termoprekidom. Verovatno ovaj RAL NUSSBAUM znači plastifikacija drvo dekor u nekoj orah varijanti.
Uw koeficijent od 1,46 je taman, taman dovoljan da zadovolji zakonske norme. Ali je itekako loš ako uzmemo u obzir da je ponuđeno i troslojno staklo. Doduše, ni ne piše kakvo tačno troslojno staklo.
Znači, nije alu-drvo, dosta zastareo i nedovoljno dobar alu sistem, troslojno staklo je daleko od dobrog.

Ovo nije ponuda za alu-drvo, već za ELVIAL 4600 alu sistem sa (malim) termoprekidom. Verovatno ovaj RAL NUSSBAUM znači plastifikacija drvo dekor u nekoj orah varijanti.
Uw koeficijent od 1,46 je taman, taman dovoljan da zadovolji zakonske norme. Ali je itekako loš ako uzmemo u obzir da je ponuđeno i troslojno staklo. Doduše, ni ne piše kakvo tačno troslojno staklo.
Znači, nije alu-drvo, dosta zastareo i nedovoljno dobar alu sistem, troslojno staklo je daleko od dobrog.
Hvala Deko. Sada cu da ih pitam zasto daju ponudu aluminijum samo ako je trazena alu-drvo.

jeл има неко лајфхак како да скинем папирне налепнице са прозора које стоје већ око годину дана. Покушао сам феном, али не иде баш тако лако а и делује ми да се стакло превише греје. Такође не знам јел смем некако да их стружем да не оштетим стакло

Poštovani,da li može da se uradi jednokrilni prozor u dimenziji 130x130 sa 3 stakla ili je ipak bolje sa 2 zbog težine krila. Da li ta dimenzija može da pravi problem na duze staze?Mislim na pvc profil.

Poštovani,da li može da se uradi jednokrilni prozor u dimenziji 130x130 sa 3 stakla ili je ipak bolje sa 2 zbog težine krila. Da li ta dimenzija može da pravi problem na duze staze?Mislim na pvc profil.
Može da se uradi i jednokrilni, mada će vas majstori ubeđivati da bude dvokrilni.
Težina troslojnog stakla je oko 60 kg, celog krila oko 75 kg, a okov nosi do 130 kg.
Ovde je veći problem tkzv poluge, jer širina od 130 cm je veći problem nego težina ili visina.
Ako će se prozor uglavnom otvarati i držati na kip, a retko otvarati okretno, može jednokrilni.

Pa vi ste sjajni. 🙂Iskreno,prozor će uvek biti na kip. Znaci,otvara se samo kada se briše a to verovatno znaci 2 puta godišnje.Dimenzije samog prozora su 130x130 a stok 140x140. Tako sam merio od zida do zida. Da,majstori ne daju garanciju na tu dimenziju i ubedjuju me da idem na dvokrilni sto se meni estetski nikako ne uklapa. Sa druge strane možda grešim,ispravite me ali trokrilni je dosta stabilniji u smislu da neće da se uvije vremenom bas zbog te dimenzije a majstori kažu da ipak idem ako odlučim tu dimenziju na 2 stakla.Mada,neki kažu koji rade sa Rehau profilima,ozbiljne firme iz Bg-a da može jednokrilni do dimenzije 140x140. Šta vi predlažete? Prozor se otvara samo na kip. Dva ili tri stakla?

Kao što sam vam napisao, ne vidim problem sa jednokrilnim ako će se uglavnom otvarati na kip.
Troslojno staklo ima smisla i svrhe samo ako je kvalitetno, sa spoljnim i unutrašnjim niskoemisionim staklom, tj filmom. Ako nije tako, onda pre dvoslojno kvalitetno nego loše troslojno.

Naravno. Kvalitetno troslojno. O tome ste već pisali.Želeo sam samo da cujem još jedno mišljenje i hvala Vam puno na korisnim informacijama. Veliki pozdrav🙂

jeл има неко лајфхак како да скинем папирне налепнице са прозора које стоје већ око годину дана. Покушао сам феном, али не иде баш тако лако а и делује ми да се стакло превише греје. Такође не знам јел смем некако да их стружем да не оштетим стакло
Probaj medicinski benzin. Odlicno uklanja lepak. Nisam skidao nalepnice sa stakla, ali jesam sa alu profila i vrlo je efikasan. Stavis malo na krpu ili vatu, pa trljas. Imas ga u apotekama.

Možete da probate i neki nitro razređivač. Malo na krpicu ili papirni ubrus i trljati.
Ne bi trebalo da se ošteti staklo ako se koristi neki ravan nož za skalper ili slično.

Vrh