Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Hvala na objasnjenju, ali ni zamena ulaznih vrata stana se nigde ne spominje na uslovima konkursa. Mere energetske sanacije za stanove u zgradama se odnose samo na zamenu spoljnih prozora i vrata, gde se pod spoljnim vratima podrazumevaju balkonska vrata a ne unutrasnja ulazna vrata od stana. Pogresno su Vas informisali.
U pitanju je Novi Bečej. Opštinski službenici, koji su dolazili kako bi se uverili u trenutno stanje stolarije, su izričito naveli da ulazna vrata ulaze u uslove konkursa, a sobna vrata ne. Takođe su otvarali vrata kupatila, kako bi se uverili da naše ( uslovno receno🙂) kupatilo nema prozor, pošto uslovi konkursa podrazumevaju zamenu kompletne vanjske stolarije. Takođe, odabrani izvođači, nisu bili u obavezi da navedu u predračunu detalje i
predviđenih radova, tako da smo mi dobili predračun gde je bukvalno pisalo da će izvršiti demontažu postojećih i ugradnju novih ulaznih vrata ( 90x 202) , dvoja balkon vrata sa roletnama ( 98x215) i prozora sa roletnama i komarnikom ( 100x140).

Moram ponovo da napomenem :
Pošto se prozor sastoji od 85 % stakla (u proseku), mnogo je važnije kakav se staklopaket ugrađuje od toga koji su i čiji profili, koliko imaju komora, koji je okov u pitanju itd....
Rumunski profil i turski okov sa dobrim recimo troslojnim staklom je duplo bolja kombinacija od najboljeg nemačkog profila, nemačkog okova sa bazičnim dvoslojnim staklom.
Ma kakvi, usmeno su mi u firmi koja je dala ponudu ( u pitanju je firma Jelicki d.o.o.) rekli da montiraju dvoslojno staklo, da stavljaju dve diht trake i PVC roletne. Najmanje mi je u svemu sporan profil. Ne bih se bunio ni zbog okova Vorne da nisu u pitanju balkanska vrata sa kipom; sumnjam da će to dugoročno funkcionisati valjano.

Apsolutno se slažem sa Vama, ali, nažalost, ne i sa svojom partnerkom, koja je mišljenja da je ta rumunsko-turska ponuda prihvatljiva. U pitanju je njen stan i konačnu odluku će doneti sama i što je najgore, osećam da ce pogrešiti. I pre Vaših sugestija sam bio sličnog stava, a tek sad sam vise nego siguran da je bolje ostaviti postojeću stolariju nego menjati je za smeće.
Ne znam kakvu sada imate stolariju. Ja licno nisam zadovoljna zvucnom izolacijom a taj turski prozor bas najvise “propusta buku” kako bi rekla. Na znam sta bi vam rekla. Ljudi nekad jednostavno idu na varijatnu samo da bude lepse i novo. A zanemare performanse.

U pitanju je Novi Bečej. Opštinski službenici, koji su dolazili kako bi se uverili u trenutno stanje stolarije, su izričito naveli da ulazna vrata ulaze u uslove konkursa, a sobna vrata ne. Takođe su otvarali vrata kupatila, kako bi se uverili da naše ( uslovno receno🙂) kupatilo nema prozor, pošto uslovi konkursa podrazumevaju zamenu kompletne vanjske stolarije. Takođe, odabrani izvođači, nisu bili u obavezi da navedu u predračunu detalje i
predviđenih radova, tako da smo mi dobili predračun gde je bukvalno pisalo da će izvršiti demontažu postojećih i ugradnju novih ulaznih vrata ( 90x 202) , dvoja balkon vrata sa roletnama ( 98x215) i prozora sa roletnama i komarnikom ( 100x140).
To zapravo i nije mnogo stolarije.

Ma kakvi, usmeno su mi u firmi koja je dala ponudu ( u pitanju je firma Jelicki d.o.o.) rekli da montiraju dvoslojno staklo, da stavljaju dve diht trake i PVC roletne. Najmanje mi je u svemu sporan profil. Ne bih se bunio ni zbog okova Vorne da nisu u pitanju balkanska vrata sa kipom; sumnjam da će to dugoročno funkcionisati valjano.
Bdw ovo sto kaze deka naravno da se slazem. Ali situacija u
mom stanu
je jako cudna po pitanju svih tih stvari. Turski sa dvoslojnim je ubedljivo najgori unutrasnja roletna takodje unutrasnja roletna isto 2 stakla i roloplast stolarija ipak bolja od turske i na kraju veka sa tri stalla i spoljna roletna nista specjalno bolja od roloplasta. Cudno ali istinito.

Napisao sam ovo generalno, za sve, a nevezano za vaš slučaj.
Vaše opštinske vlasti i ovi njihovi uslovi su budalaština, i nema veze sa poboljšanjem energetske efikasnosti.
A Jelički je posebna priča. Kao što neko reče, pvc lamelice za roletne više niko ne koristi. Mora da se ponudi bolje staklo.
Vorne turski okov je izuzetan, bolji i od nekih nemačkih brendova.
Potražite ponude i od nekih firmi koje nisu povezane sa opštinom i programom subvencija.

@deka u akciji
Izvinjavam se, verovatno ste više puta pisali o ovome, koje po vama je bolje rešenje za profil i okov?
Rehau Synego sa Siegenia favorit G15 okovom ili REHAU SYNEGO sa WINK HAUS ili Gealan S8000IQ sa WINK HAUS ?
Sve ostalo je isto u ponudama koje imam (broj komora, staklo, čak i cena).

@deka u akciji
Izvinjavam se, verovatno ste više puta pisali o ovome, koje po vama je bolje rešenje za profil i okov?
Rehau Synego sa Siegenia favorit G15 okovom ili REHAU SYNEGO sa WINK HAUS ili Gealan S8000IQ sa WINK HAUS ?
Sve ostalo je isto u ponudama koje imam (broj komora, staklo, čak i cena).
Moram da priznam da su mi ove serije profila skoro identične, sa tim da prednost dajem Siegenia okovu, jer mislim da je ipak nešto bolji od Winkhausa.

Pozdrav svima,

iščitao sam dosta postova, dvoumim se trenutno odnosno troumim između 2 ponude tj opcije. U pitanju je kuća trojslojni pvc prozori u drvo dekoru 4 jednokrilna i dva dvokrilna zamena stare stolarije. U pitanju su schucco living md 82 profili i trocal 88. 4 16 4 16 4 standardno sve. Schucco ide sa siegenia okovima, trocal sa winkhaus. Cena je praktično ista, s tim što je meni estetski možda za nijansu lepši schucco. Takođe pošto je u ovim profilima i drvo dekoru cena dosta visoka za pvc stolariju da li razmatrati i neku alu varijantu, u trenutni izgled kuće se ne uklapaju beli prozori niti neki pvc prozori sa antracit folijom, samo drvo dekor ili tamno braon alu.

Pozdrav svima,

iščitao sam dosta postova, dvoumim se trenutno odnosno troumim između 2 ponude tj opcije. U pitanju je kuća trojslojni pvc prozori u drvo dekoru 4 jednokrilna i dva dvokrilna zamena stare stolarije. U pitanju su schucco living md 82 profili i trocal 88. 4 16 4 16 4 standardno sve. Schucco ide sa siegenia okovima, trocal sa winkhaus. Cena je praktično ista, s tim što je meni estetski možda za nijansu lepši schucco. Takođe pošto je u ovim profilima i drvo dekoru cena dosta visoka za pvc stolariju da li razmatrati i neku alu varijantu, u trenutni izgled kuće se ne uklapaju beli prozori niti neki pvc prozori sa antracit folijom, samo drvo dekor ili tamno braon alu.
Schuco sa Siegeniom je više nego u redu.
Mislim da bi vam ponuda u adekvatnom aluminijumskom profilu sa minimum 34 mm termomostom bila verovatno jedno 30-tak posto viša.

Naišli ste na nekog ko baš ne zna o staklu i o zvučnoj izolaciji.
Bolje da pitate staklare - firme koje proizvode staklopakete, pa nećete čuti dezinformacije.
Firma DUBING iz Beograda pravi staklo za Danito.

Deko zanima me koliko argon u staklima ima efekta na zvucnu izolaciju? Receno mi je da ima al ni u kojoj meri.
Izvinite što se umešah, ali možda će Vam ovo biti od koristi:

Bolje da pitate staklare - firme koje proizvode staklopakete, pa nećete čuti dezinformacije.
Postovani Deko, interesuje me Vase misljenje o firmi Danito? Oni rade Veka profile i mogu da ponude staklo CG Premium koje sam trazila (sto prethodna firma sa kojom sam htela da saradjum, na kraju nije mogla da ponudi i isporuci), medjutim u procesu mog pokusaja uspostavljanja saradnje sa njima, zapelo je u vezi njihovog slanja tacne ponude nakon merenja koje je uradjeno u utorak, a meni vreme istice sutra, jer treba da predam dokumentaciju za subvencije u ponedeljak ujutru...Oni sve to znaju ali su mi poslali danas samo predracun potreban za apliciranje, bez crteza prozora, bez specifikacije stakala, bez opisa roletne... Da li bi Vi prihvatili i pristali na takav predracun, bez detaljnog opisa ugovorenog stakla i ostalih detalja?

Postovani Deko, moje misljenje je da, kada se klijent obrati firmi/prodavcu pvc stolarije, ocekivano je da na tom mestu dobije brzo, tacno i efikasno sve potrebne informacije, a ne da mora da sam dodatno istrazuje danima po forumima i da zove licno staklare da bi dosao do osnovnih informacija... Ako je rec o renomiranim firmama, prodavci ne smeju sebi da dozvole neznanje niti dezinformacije!

Postovani Deko, interesuje me Vase misljenje o firmi Danito? Oni rade Veka profile i mogu da ponude staklo CG Premium koje sam trazila (sto prethodna firma sa kojom sam htela da saradjum, na kraju nije mogla da ponudi i isporuci), medjutim u procesu mog pokusaja uspostavljanja saradnje sa njima, zapelo je u vezi njihovog slanja tacne ponude nakon merenja koje je uradjeno u utorak, a meni vreme istice sutra, jer treba da predam dokumentaciju za subvencije u ponedeljak ujutru...Oni sve to znaju ali su mi poslali danas samo predracun potreban za apliciranje, bez crteza prozora, bez specifikacije stakala, bez opisa roletne... Da li bi Vi prihvatili i pristali na takav predracun, bez detaljnog opisa ugovorenog stakla i ostalih detalja?
Vrlo neozbiljno i neprofesionalno ponašanje firme Danito u ovom slučaju.
Naravno da ne bih prihvatio nepotpunu i nejasnu ponudu.

Postovani Deko, moje misljenje je da, kada se klijent obrati firmi/prodavcu pvc stolarije, ocekivano je da na tom mestu dobije brzo, tacno i efikasno sve potrebne informacije, a ne da mora da sam dodatno istrazuje danima po forumima i da zove licno staklare da bi dosao do osnovnih informacija... Ako je rec o renomiranim firmama, prodavci ne smeju sebi da dozvole neznanje niti dezinformacije!
Potpuno ste u pravu.
Ali, na žalost, ljudi koji rade po raznoraznim firmama nemaju ni znanja ni iskustva. I prolaze im takve stvari.

Izvinite što se umešah, ali možda će Vam ovo biti od koristi:

Citala vec taj text a imam Veka prozore 😂. Hvala svakako.👋

Vrlo neozbiljno i neprofesionalno ponašanje firme Danito u ovom slučaju.
Naravno da ne bih prihvatio nepotpunu i nejasnu ponudu.
Hvala Vam na komentaru, tako sam i ja mislila...Uhvatila me nervoza, jer i pored sve moje dobre volje i jedno mesecnog angazovanja oko ponude i potrebnih informacija, evo docekah na kraju ovo, da ni na samom kraju nemam jasnu ponudu. Videcemo da li ce mi poslati zvanicnu ponudu sa specifikacijama sutra, ako ne, zaista cu ostati bez reci na ovu temu...

Nwmojte da se nervira
Hvala Vam na komentaru, tako sam i ja mislila...Uhvatila me nervoza, jer i pored sve moje dobre volje i jedno mesecnog angazovanja oko ponude i potrebnih informacija, evo docekah na kraju ovo, da ni na samom kraju nemam jasnu ponudu. Videcemo da li ce mi poslati zvanicnu ponudu sa specifikacijama sutra, ako ne, zaista cu ostati bez reci na ovu temu..
Mozda se
Deko, ali to nisu tamo neke raznorazne firme...To su jedne od nasih najboljih firmi koje rade sa najboljim profilima i imaju najskuplje ponude!

Deko, ali to nisu tamo neke raznorazne firme...To su jedne od nasih najboljih firmi koje rade sa najboljim profilima i imaju najskuplje ponude!
😔

Vrh