Svaka vama čast koliko ste precizni i koliko pratite na času.
Da li vam je roletna stvarno neophodna?
Da li od svetla možete na neki drugi način da se štitite? Dosta košta roletna, komplikovano i zahtevno je montirati, održavati, popravljati.
Možete ceo taj zub od 30 cm da dobro izolujete nekim stirodurom, ili nekom drugom izolacijom, a da prebacite kutiju za roletne na spoljnu stranu tog zuba.
Jer, najbolje je da su prozor i roletna potpuno dve odvojene i pojedinačne konstrukcije.
Ako baš nikako ne možete da izbegnete roletnu i da završite sa nekom adekvatnom varijantom, stavite tu Tehnoplast kutiju, mada prvi put čujem za to.
Svaki proizvođač stakla ima svoje marketinške nazive za identična stakla. Stvarno ne znam kako clima guard tačno zovu u Guardianu, a kako u StGobainu. Princip je isti, sve ostalo su nijanse
AGC je veliki proizvođač staklopaketa, ali su i jednim delom preprodavci stakla u tablama koje im proizvode drugi (neki Guardian ili neki StGobain ) ali ga personalizuju kao AGC proizvod (neki veliki proizvođač stakla u tablama po dogovoru sa AGC-om proizvode low-e staklo sa specifičnim premazom i sa specifičnim zatamnjenjem, koje AGC nazove sad clima guard prdimiš) pa je zato njihov kalkulator vrlo specifičan i dosta komplikovan. Naši veleprodavci stakla u tablama ili naši veliki proizvođači staklopaketa često kupe od AGC takva stakla u tablama jer ovi to na stanju za male količine imaju za odmah, dok bi od nekog Guardian - a ili St Gobain - a morali da naruče velike količine tog određenog stakla i morali bi da čekaju na isporuku i po nekoliko meseci.
Na taj način naše firme sarađuju sa AGC-om, ali niko ne kupuje od njih napravljene dvoslojne ili troslojne staklopakete, jer su i dosta skuplji.
Da, ozbiljan staklar stavlja na staklopaket nalepnicu sa tačnim informacijama i karakteristikama, pa čovek ima neku garanciju.
Postovani Deko, mislim da je odredjena preciznost neophodna kada se diskutuje na ovakve i slicne teme. Nema tu prostora improvizacijama…Vas recimo ne mrzi da deset puta napisete tacan opis nekog staklo paketa, da podelite svoje znanje u vezi svake sitnice i da odgovorno sagledate svaki pojedinacni slucaj ovde, svaka cast i hvala Vam jos jednom na tome!
Meni su veoma pomogli Vasi komentari da donesem sledece odluke:
-Da ipak ugradim Vekinu roletnu. To je neki kompromis koji sam spremna da uradim zbog unutrasnje roletne, koju bih ipak da postavim u taj prostor koji je tim ‘’zubom’’ vec predvidjen. Da nema zuba, podrazumeva se da bi roletna letela napolje. Vekina roletna ima bolju izolaciju i bolji spoj sa profilom, pa jos ako se spaletne dobro popune i obrade, nadam se da ce sve to, zajedno sa ''zubom'' da umanji gubitke... Razmisljala sam i ja da li da je uopste ugradjujem, ali mi je ipak prevagnulo da ona ipak stiti staklo od padavina, vetrova, toplote, kada je to potrebno. Stiti i od pogleda, pa ne morate da imate zavese (ako to ne zelite). Recimo ja leti drzim preko dana spustene roletne u spavacaj sobi, razlika u temperaturi u poredjenju sa ostalim prostorijama je zaista primetna (u pozitivnom smislu).
-Da ipak pokusam sa troslojnim staklom (sve cetvorke), pa kud pukne da pukne…U konkursu za subvencije ne pise eksplicitno da mora da se konkurise sa dvostrukim prozorima. Jedino sto traze je da (pored ostalih formalnosti) ispunite to da koeficijent prolaska toplote U bude manji ili jednak sa 1.3W/m2 za kompletan prozor. Ovo cu jos da dodatno proverim sa mojom opstinom kada objave konkurs.
-Da zahtevam sledeci paket:
Clima Guard/ float / Low E, (Solar i Low E kao spoljno staklo ne zelim).
-Da proizvodjac stakla bude Guardian i da spoljno staklo bude ClimaGuard Premium (81,9%),
-Ako je proizvodjac stakla AGC ili neka druga kompanija, zahtevala sam da mi posalju predlog staklo paketa koji u svemu po karakteristikama odgovara ClimaGuard/ float / Low E.
-Da ostave nalepnicu na staklu koja potvrdjuje dogovoreni, ugradjeni staklo paket.
-Da balkonska vrata imaju pvc panel 2x20mm, ukupno 40mm.
Sve ovo sam napisala u emailu i poslala danas prodavcima. Verujem da ce i njima sada biti jasnije sta je to sto tacno zelim a sta ne zelim…
Samo se nadam da nisam omasila u vezi Vekine roletne i troslojnog stakla i da to nece biti promasena investicija u smislu toplotne izolacije? Zaboravila sam da napisem da je moj stan, pored debelih zidova od cigle koje ima, i prilicno ‘’ususkan’’. Iznad i ispod su stanovi (grejani prostori), kao i sa bocnih strana. Samo preostale 2 strane stana imaju prozore...Sagledavanje svega pa i pozicije samog stana mi je isto uticalo na odluku, nadam se da ne gresim?