Šta je novo?

PSP Farman West 65 - [ Multifunkcionalni kompleks - 152.437 kvm ]

Nedostatak je nemanje garderobe, ali i jedne prostorije koju smo nekad zvali "ostava" ili "podrum" ili sopstvena garaza (to je po meni lux, zasebna garaza!), ne znam kako se sad zovu te ne fensi prostorije na srboenglish-u :)
Kao sto sam napisao u nekom prethodnom post-u, u ovakvim stanovima problem je gde staviti kofercine, skije, surfboard itd itd sta god da stanari koriste u slobodno vreme. Na kraju se sve te kabaste stvari ili one koje se koriste retko u toku godine zbudze u jednu od spavaci soba (ako ih ima).
Ipak, stan je dom, nije hotel.

@Express Hvala na lepom i informatvnom izlaganju o zgradi i smislenoj analizi u drugom delu teksta.

Mala zamerka je što je bilo bolno čitati tekst sa tolikom količinom engleskih izraza. Da li zaista srpska arhitektonska struka nije osmislila odgovarajuće prevode tih termina?

@Lulu_NY

Ne znam da li fali, glavno da nije navedeno. Dodatne prostorije (ili garažna mesta, individualne garaže) koje se kupuju uz stan, a koje nisu fizički u sastavu istog treba da budu naznačene u napomeni. Nekada su veliki stanovi imali ostavu u stanu i pored podrumskog prostora, neki su imali i špajz, neki samo ostavu ili samo špajz dok se ograđen podrumski prostor (obično drvenim letvama) podrazumevao. Umesto špajza često je postojala ekonomska lođa smeštena uz kuhinju. Pojedini stanovi za zaposlene u državnim institucijama ili na važnim pozicijama preduzeća imali su i garažna mesta a neki i indvidualne garaže.

Nažalost struktura je uvek površno obeležavana i pored toga što su svi ti stanovi, pogotovo najveći imali različite strukture mokrog čvora i dodatnih sadrža.

To je dovodilo do poistovećivanja funkcionalno veoma različitih stambenih jedinica čiji je sklop mogao biti očigledan proverom planova osnove, odnosno postavljanja brojnih pitanja s podpitanjima prodavcu.

Jedina opširnija naznaka strukture jeste bila oznaka za sobu za jednu osobu, odnosno polusobe koja se označavala kao .5. Garsonjera je bila 0.5. Stoga jejednosoban bio 1.0, jednoiposoban (jednokrevetna spavaća soba) 1.5, dvosoban 2.0 (dvokrevetna) itd.

Zanimljivo je to da su u to vreme zgrade često imale zajedničke vešernice i pored toga što su kupatila (čitaj kupatila s nužnikom) imala priključke za veš mašinu. Verovatno je to razlog što odvojene vešernice u sastavu stana nisu ni postojale. Nakon prestanka korišćenja zajedničkih stanovi su takoreći ostali bez pristupa zasebnoj prostoriji za veš, odnosno njihovi stanari bili prinuđeni na veš mašine smeštene u kupatilu koje je već bilo natrpano i nužnikom.

Ostava je na engleskom storage i u engleskom govornom području koristi se i za ostavu u sklopu stana i za podrumski prostor. Basement se obično koristi samo za nivo u zgradi jer se u samom podrumu nalaze prostorije koje su po svojoj funkciji upravo ostava (storage).

Te reči hvala bogu ne moramo prevoditi jer postoje u srpskom jeziku, no ne možemo ih koristiti pri opisu jer se iste ne koriste u tom smislu. Stoga je to moguće izvesti engleskim upotrebom dobro poznatih naziva.

@wk_

I meni bode oči, da ne kažem smeta ali nisam mogao drugačije iz gore pomenutog razloga.

Više u spojleru (ima baš mnogo):

Kod nas su se koristile skraćenice DS/DB, SS, KUH, TP ili OB, KUP, WC (engleski!), H, OS, L, T za (po redosledu) dnevnu sobu/dnevni boravak, spavaću sobu (pazi bez veličine iako u strukturi imamo naznaku veličine i to bez funkcije, ovde obrnuto), kuhinju, trpezariju ili obedovanje, kupatilo (sa nužnikom), WC (nužnik), hodnik, ostava, lođa (bez naznake da li je ekonomska ili ne), terasa. Vešernice nije bilo niti se sada označava (kao i sve ostalo) u strukturi (jednosoban, dvosoban).

Iskoristio sam ustvari japanski engleski termin LDK kao zamenu za "open plan" (koji se u engleskom govornom području skoro pa podrazumeva zbog čega se ne napominje u oznaci strukture) s tim da sam dodao vešernicu (na engleskom jer se kod nas ne koristi), odnosno engleski nastavak za strukturu mokrog čvora. Na taj način opis je potpun jer na prvi pogled oglasa nije potrebna napomena niti slika osnove da bi kupac shvatio šta je tačno u ponudi. Da sam napisao na srpskom niko me ne bi shvatio i počela bi pitanja (šta je ovo, šta je ono) jer se takav napredan sistem označavanja stambene strukture kod nas ne koristi.

STB sam iskoristio iz istog razloga (kod nas ne postoji) s tim da na engleskom ima drugo značenje (kupatilo sa umivaonicima odvojenim od tuš kabine i eventualno nužnika ako ga ima) iako bi bilo prikladnije (sad se ispravljam) označiti sa SB+ST (standalone bathroom+standalone toilet) što bi na srpskom bilo prevedeno kao samostalno kupatilo+samostalni nužnik. U tom slučaju kupatilo više ne može biti označeno tako već kao KN (kupatilo sa nužnikom ili na engleskom toilet&bathroom combination). Takođe (opet se ispravljam) 1 bath je bolje bilo obeležiti sa TB (toilet&bath combo).

Srpske nazive bi bilo pametno izmeniti uz uvođenje novih (uporedite sa gore pomenutom listom) DS, SS, P, H, PH, R, O, V, KN, SK, SN, L, EL, T što bi stajalo za (redom) dnevnu sobu, spavaću sobu, predsoblje, hodnik, pripremu hrane, ručavanje, ostavu, vešernicu, kupatilo sa nužnikom, samostano kupatilo, samostalni nužnik, lođu, ekonomsku lođu, terasu. DS, PH i R bi bilo pametno objediniti u OP (otvoreni plan).

Na kraju neki stan bi mogao biti označen kao 2SS OP+V+2SK+2SN uz napomenu "podrumska ostava, garažno mesto uključeni".

Pomenuti stan sa dve spavaće sobe, dnevnim blokom otvorenog tipa, vešernicom, sva samostalna kupatila, dva samostalna nužnika razlikovao bi se od onog sa kupatilom s nužnikom, bez vešernice ali sa samostalnim nužnikom označenog kao 2SS OP+KN+SN.

Da sam napisao ovako niko ne bi znao šta pišem jer kod nas ne postoji. Nešto slično postoji u razvijenim zemljama sa razvijenim tržištima nekretnina, no kod nas bi oba primera bila navedena kao trosobni. Čak štaviše trosobni bi bili i oni zatvorenog tipa s hodnicima.

Sve gornje skraćenice trebalo bi da se nalaze u standardizovanoj tabeli površina, te da na oglasima pored ovakve naznake strukture u opisu budu priložene sve oznake s površinama ili još bolje da budu označene na slici osnove sprata ili tako ili po brojevima uz pune nazive.

U datotekama osnove stanova kule West65 u .pdf formatu naznačene su prostorije sa površinama, no stvarni sastav stana postaje očigledan tek nakon pregleda fajla jer na internet stranici stoji samo površna zastarela struktura (jednosoban, dvosoban itd.).

Ovo nije nimalno naivno kada se upustite posebno u kupovinu korišćenog stana. Umesto da u pretrazi na svakom sajtu odmah obeležite šta tačno želite oni vam nude samo jednosoban, jednoiposoban, dvosoban itd. što za posledicu ima prikazivanje svih stanova različitih realnih struktura, a što samo po sebi predstavlja primer gubljenja vremena. U površinu negde uključuju i otvoren prostor, negde samo grejnu površinu. Jednosobne stanove sa trpezarijom označavaju kao jednoiposobne.

Gore pomenuti kodovi bi kao tagovi na sajtovima daleko olakšali pretragu te na taj način kupcima kako novih tako i starh stanova olakšali život. Ti sad prvo moraš da tražiš sve dvosobne pa da čitaš opis svakog ponaosob i to bez ikakve standardizacije.

Interesantno da ono što je očito vešernica obeleženo je kao ostava, no istina, mnogi ljudi tu stavljaju svašta. Ako je veća može pored mašine stati i usisivač, brisači za pod i slične stvari. Umesto hodnika napisali ulaz, umesto predsoblja degažman što nije srpska reč. Kuhinju su odvojeno obeležili radi prikaza površina. I tu je naravno neizostavni WC umesto nužnika.

Izvinjavam se na ovolikom postu. Pokušao sam da objasnim što više kako bi se izbegla pitanja. Nadam se da će se nešto učiniti po ovom pitanju jer tržište stanova postaje sve "bogatije" različitim rešenjima koja se svakako razlikuju.

Kada tražiš stan treba da znaš šta želiš, što na kraju samo treba da obeležiš da bi ti iskočili samo takvi stanovi.

Nadam se da je sada jasnije. Verujem da su i drugi primetili isti problem. Imaš novi tip stana a ne znaš kako da ga označiš. Posle kupac mora da "kopa" da bi došao do opširnijih informacija, pritom nailazeći na brojne druge potpuno različite tipove.

IMG-20191221-163322.jpg

Tu je oko 75 metara visine. Jos toliko ili malo vise. Racunam spoljasnje zidove, sredina je vec presla polovinu.

Сад сам погледао неки пројекат сличан овом, налази се у Скопљу, зове се Џевахир скај сити, неки турски инвеститор, само што тамо праве 4 овакве куле једну поред друге и тржни центар поред, чини ми се претерано, вероватно има неку политичку позадину насељавања Албанаца, комплекс је за 5.000 људи на веома малом простору,где нема потребе за тако нечим

Sličan projekat jedino po visini, moj skromni subjektivni utisak je da je W65 kula ipak lepša od ovih skarabudževina.

To je ipak stvar ukusa, i ne znam zasto skarabudzevine,west65 ima tu staklastu pravougaonu monotoniju a ove imaju stepenast izgled,i deluju nekako mocno,mozda zato sto ih je vise,ali opet kazem stvar ukusa.A tek cena sto je konkurentna,nadjos npr. na 8. spratu stan 849 evra/m2

https://www.youtube.com/watch?v=QJzXTL1TdAs

Mene ovo u Skoplju više podesća na Rudo, jedino ovaj četvrti skroz levo kvari utisak.

Manite se više te rečenice "to je stvar ukusa" i sličnih gluposti da se radi o subjektivnom utisku. Time legitimišete investitore kojima se grade kojekakve rugobetine po gradu samo zato što ispadne jeftinije od nečeg pristojnog.

Aha,znaci mi ih legitimisemo jer komentarisemo da je spoljasnji izgled stvar ukusa a vlast u poslednjih 20god. koja btw ima svu moc(i represivnu) i ne sprecava ih u tome cak sta vise daje im i legalitet raznim izmenama dup-a da rade sta pozele i u meri kojoj hoce se u celoj prici pravi Tosa i ,,nemocna"

Inace i ja mislim da je ovaj cetvrti u Skoplju visak,a i ne znamo kakav je kvalitet gradnje,mozda je dobar a mozda i nije.

Kule u skoplju su krsh, to nije stvar ukusa, vec stvar dobrog ukusa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=691736#p691736:3dbae7ph je napisao(la):
Assad84 » Pon Dec 23, 2019 3:20 pm[/url]":3dbae7ph]To je ipak stvar ukusa, i ne znam zasto skarabudzevine,west65 ima tu staklastu pravougaonu monotoniju a ove imaju stepenast izgled,i deluju nekako mocno,mozda zato sto ih je vise,ali opet kazem stvar ukusa.A tek cena sto je konkurentna,nadjos npr. na 8. spratu stan 849 evra/m2

https://www.youtube.com/watch?v=QJzXTL1TdAs
Ovo je Katastrofa.
Usporedjivati Skoplje i Beograd je isto kao da usporedjujete Somaliju i Englesku. Da ti ponude najveci stan u tom Dzevahir Sky City i najmanji u West 65 koji bi izabrao? Na periferiji Skoplja jos oru na bivolima. Beograd iako razaran bombama po svemu moze parirati mnogim gradovima u Americi (koji su iste velicine), a Skoplje ne moze ni jednom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=691583#p691583:28rqvdq4 je napisao(la):
Piccolo » 23 Дец 2019 03:05 am[/url]":28rqvdq4]@Gaga hvala za reportažu, bilo bi dobro da postavite i neku od ovih slika gde se vidi kula u izgradnji u njenu temu, jer tamo nema slika iz ovog ugla.
На @Пиколов предлог са теме "Улица Тадије Сондермајера, блок 65", постављам слике изградње „товера“ у ову тему "Запад 65", јер искрено речено, и немамо слике из увог угла, односно из угла улице Тадије Сондермајера. Слике су од 21.децембра 2019.

Pogledajte prilog 8Pogledajte prilog 7Pogledajte prilog 6Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1

Iznenađujuće burne reakcije na poređenje Westa i kula u Skoplju...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=691739#p691739:2sqkevqu je napisao(la):
And7rey » Pon Dec 23, 2019 2:30 pm[/url]":2sqkevqu]Manite se više te rečenice "to je stvar ukusa" i sličnih gluposti da se radi o subjektivnom utisku. Time legitimišete investitore kojima se grade kojekakve rugobetine po gradu samo zato što ispadne jeftinije od nečeg pristojnog.

Ko je taj koji ima ekskluzivno pravo da procenjuje kada je nesto prihvatljivo i po opštem ukusu a kada je nešto drugo neprihvatljivo i po subjektivnom ukusu (pretpostavljam da priznajete samo tzv opšti ukus pošto ne priznajete subjektivni ukus) a pogotovo me interesuje ko je taj koji drži tapiju na konačan sud kada je i šta pristojno. zar taj opšti ukus nije oblikovan po subjektivnom ukusu jednog ili manjeg broja drugih ljudi. Investitori dobro znaju da su ukusi razliciti i gradiće onako kako odluče i znaju da ce uvek biti i onih kojima ce se to dopasti i onih kojima se to neće dopasti ali svakako ce to prodati. A u cenu proizvoda ulazi mnoštvo faktora. kakav god ukus imali i stav zauzeli, to neće uticati na investitore.

Kaze neko da su katastrofa jer su u azijskom stilu,pa sta fali azijskom stilu gradnje,meni jedino ova cetvrta strci i izgledalo bi mocnije bez nje ona je nekako visak,gledam npr. stan na 38. spratu 1000 evra/m2 ,evo malo unutrasnjosti,izgleda sasvim solidno,cak sta vise :

https://www.youtube.com/watch?v=39MqY8kcpCQ

Вечерашње слике, око пола девет; увек је оволико аутомобила на тротоару уз ограду Цептеровог плаца, дуж улице, и на тротоару према Ерпорту; када нема ниједно слободно место, колима улазим на паркинг Веста 65 за госте који се види у првом плану. Тек око десет увече се мало испразни, претпостављам када се заврши радно време у продавницама, или, можда, смена обезбеђењу.

Прва светла у становима Велпорта:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=691904#p691904:19na3pbv je napisao(la):
wk_ » 23 Dec 2019 10:17 pm[/url]":19na3pbv]Iznenađujuće burne reakcije na poređenje Westa i kula u Skoplju...

To cak i nije za poredjenje.
Prvo West ima 155m ove u Skopju 130m,drugo nikad betoncina nece moci na visini da zameni celik i staklo,da je obrnuto ne bi ceo svet gradio celik i staklo pocevsi od USA preko arapa do Rusa i Kineza. Tkd West 65 ce pokidati svojom lepotom i vitkoscu u odnosu na sve ostalo sto Beograd nudi

Vrh