Šta je novo?

Projekat - Standarizovana vertikalna signalizacija.

Steva":12gm8zfa je napisao(la):
evt. kompromis bi bilo dodavanje "tranzitnih" tabli na vrhu, ovako npr:

[url]http://img339.imageshack.us/img339/504/transitgu9.png[/url]
To resenje bi bilo cool! Mislim da je dovoljno da se na ulazu u zemlju, znaci na Batrovcima recimo stavi tabla: "Transit: BG, MK, GR, MNE, RO - pravo", pa onda na svakom sledecem velikom raskrscu, tipa, pre Beogradske obilaznice (H, RO (Arad, Timisoara) levo; BG, TR, GR, MK, MNE desno), pa onda kod Kragujevca / Krusevca (MNE, BIH), pa kod Paracina (RO, BG), kod Nisa (BG, TR, MK, GR) itd...

U drugim zemljama se TEK pred granicu stavljaju oznake zemalja koje dolaze, tako da bi smo mi sa Stevinim tablama bili u super poziciji i skroz tranzit friendly!

Ja bih jedino jos obelezio prilaze velikim gradovima na dva pisma. Tipa 10 km od Beograda, NS, KG, NI, SU, kao recimo i skretanje za Indjiju i Zrenjanin i ostale velike i privredne zone sa stranim firmama itd. I naravno jos i spomenike ("braon table"), uvek na dva pisma!

Sta mislite o tome?

Milance":1bk5aank je napisao(la):
Nenad":1bk5aank je napisao(la):
^^ Svi ste vi u pravu. Ali ipak je Cirilica deo naseg identiteta... Ionako se polako gubi! Mislim da bi bila velika steta odreci se toga! U Evropskoj Uniiji se ogroman znacaj pridaje nacionalnom identitetu i ja to maximalno podrzavam!
Ja sam to napomenuo zbog prakticnosti. Eto ova Stevina ideja o dodavanja tabli za tranzit je dobra ali to opet zahteva dodatne investicije koje nam sigurno sada ne trebaju. Upravo zbog takvih stvari je usledio moj komentar. Sve je to lepo sa tradicijom ali kao sto vec rekoh ajde da budemo malko konstruktivniji. Naravno cirilica je isto nase pismo i ok je da budu table tako ispisane ali onda neka sklone latinicu.
Milance, tu bi bilo svega "nekoliko" tabli u celoj zemlji, i to samo na autoputevima i naj naj najvaznijim pravcima. Tako da troskovi ne bi bili preveliki, a ucinak odlican!

Устав Републике Србије

Језик и писмо
члан 10
У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилчко писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу устава.

Nenad":adjm85ls je napisao(la):
Milance":adjm85ls je napisao(la):
Nenad":adjm85ls je napisao(la):
^^ Svi ste vi u pravu. Ali ipak je Cirilica deo naseg identiteta... Ionako se polako gubi! Mislim da bi bila velika steta odreci se toga! U Evropskoj Uniiji se ogroman znacaj pridaje nacionalnom identitetu i ja to maximalno podrzavam!
Ja sam to napomenuo zbog prakticnosti. Eto ova Stevina ideja o dodavanja tabli za tranzit je dobra ali to opet zahteva dodatne investicije koje nam sigurno sada ne trebaju. Upravo zbog takvih stvari je usledio moj komentar. Sve je to lepo sa tradicijom ali kao sto vec rekoh ajde da budemo malko konstruktivniji. Naravno cirilica je isto nase pismo i ok je da budu table tako ispisane ali onda neka sklone latinicu.
Milance, tu bi bilo svega "nekoliko" tabli u celoj zemlji, i to samo na autoputevima i naj naj najvaznijim pravcima. Tako da troskovi ne bi bili preveliki, a ucinak odlican!
Pa dobro verovatno si u pravu. Par tabli nije nesto strasno. Samo da ih vec jednom standardizuju.

Шта фали Грцима?
25_highway.jpg

20215842.JPG

road_sign.jpg

^^mislim da sam u prethodnih nekoliko postova naveo sta meni smeta kod tabli sa dva pisma (procitaj gore). Nisu te table isto sto i kod nas iz prostog razloga sto je kod grka drugi natpis na engleskom za strance a kod nas je na dva pisma sve na srpskom pa ja ne vidim neku preteranu potrebu za time. Neka napisu sve na npr. cerilici a na nekim vaznijim raskrsnicama nek dodaju engleski. To bi bila prava stvar.

Milance":38wrme3b je napisao(la):
^^mislim da sam u prethodnih nekoliko postova naveo sta meni smeta kod tabli sa dva pisma (procitaj gore). Nisu te table isto sto i kod nas iz prostog razloga sto je kod grka drugi natpis na engleskom za strance a kod nas je na dva pisma sve na srpskom pa ja ne vidim neku preteranu potrebu za time. Neka napisu sve na npr. cerilici a na nekim vaznijim raskrsnicama nek dodaju engleski. To bi bila prava stvar.
To i jeste predlog, mada, ne smemo da zaboravimo da je CIRILICA strancima isto sto i kineski karakteri - tj. potpuno nerazumljiva!

Najbolji primer iz mog zivota je bio Moskva - strance u metrou si uvek mogao da prepoznas, stoje zbunjeni sa strane i pitaju se: "A kuda sad?"!

Predlog sa cirilicom i tranzitnim tablama je super!

Nenad":8f6be146 je napisao(la):
Milance":8f6be146 je napisao(la):
To i jeste predlog, mada, ne smemo da zaboravimo da je CIRILICA strancima isto sto i kineski karakteri - tj. potpuno nerazumljiva!

Najbolji primer iz mog zivota je bio Moskva - strance u metrou si uvek mogao da prepoznas, stoje zbunjeni sa strane i pitaju se: "A kuda sad?"!

Predlog sa cirilicom i tranzitnim tablama je super!
E pa vidis zato sam ja bio za latinicu. Ali eto ovaj sistem sa dodatnim tablama na vaznim raskrsnicama moze isto da se uvede.

Moje razmisljanje je sledece:
Sto se fonta tice, vrlo je jednostavno napraviti Interstate font na cirilici, hvala bogu ima dovoljno dizajnera u Srbiji za tako nesto!
Mihailo, hvala na grckom primeru, upravo sam o tome govorio - latinica bi trebalo tu da stoji upravo zbog stranaca. Stavljanje table za tranzit je malo glupo, jer time ogranicavas autonomno kretanje ljudima na ona mesta koja su oznacena tablama. Varijanta cirilice i engleskog je po meni dobra, ali onda imas problem u regionima gde ima nacionalnih manjina, tipa Vojvodina, Sandzak ili dolina PBM, jer po istom tom ustavu, oni imaju pravo na nazive na svom jeziku. Jedno resenje bi bilo svuda na cirilici, a naizmenicno engleski/jezik nacionalnih manjina, ili cirilica/engleski i u regionima nac. manjina nac. jezik/engleski. Trojezicne varijante bi bile najbolje, ali mislim da je to isuvise komplikovano. Ovaj nas problem je takav kakav je jer smo se odlucili za cirilicu kao pismo, i sad s tim moramo da se izborimo na kakav-takav nacin :)
Mislim da je vrlo vazno da cirilica i latinica budu zastupljene na nasim tablama, prva zbog nacionalne specificnosti za srpski narod, a druga zbog jednostavne potrebe. Uvek sam mrzeo voznju po stranim zemljama gde ne mogu da se snadjem jer natpisi nisu na engleskom, ili su na stranom alfabetu. Ako je neko od vas vozio po arapskom svetu, razumece me koliko je komplikovano kad se izgubis, a pola natpisa su ti neke zvrljotine koje uopste ne razumes. Ne bi bilo domacinski da se stranci osecaju tako i kod nas.

Prvo, ja ne vidim cirilicu kao nas problem! To je nase pismo i onaj kome ne odgovara... I Grci, i Bugari i Rusi... pisu svojim pismom i mislite da ih boli briga sto ceo svet ne moze da ih cita! A da ne pricamo o Kinezima i Arapima, tek njih!

Sto se tice dvojezicnih tabli, to kod nas vec postoji - pogotovo u Vojvodini - i to je naravno u redu! Tako i treba da bude! U tom slucaju je Engleski, kao treci jezik, suvisan! Table na dva jezika su postavljene i u Kataloniji, i u Nemackoj (u delu gde zive Luzicki Sorbi i Francuzi), i u Belgiji itd.

I dalje mislim da su tranzitne table dobra ideja i ne mislim da ogranicavaju autonomiju u odlucivanju gde ce se ko kretati! Svako moze da ide gde hoce, a ove table ce mu pomoci da se orientisu u kom pravcu se nalazi zemlja ka kojoj putuju! To ih nece spreciti da stanu u Sirmijumu, ili Beogradu, ili Novom Sadu!

Nenad":2toah05v je napisao(la):
Prvo, ja ne vidim cirilicu kao nas problem! To je nase pismo i onaj kome ne odgovara... I Grci, i Bugari i Rusi... pisu svojim pismom i mislite da ih boli briga sto ceo svet ne moze da ih cita! A da ne pricamo o Kinezima i Arapima, tek njih!

Sto se tice dvojezicnih tabli, to kod nas vec postoji - pogotovo u Vojvodini - i to je naravno u redu! Tako i treba da bude! U tom slucaju je Engleski, kao treci jezik, suvisan! Table na dva jezika su postavljene i u Kataloniji, i u Nemackoj (u delu gde zive Luzicki Sorbi i Francuzi), i u Belgiji itd.

I dalje mislim da su tranzitne table dobra ideja i ne mislim da ogranicavaju autonomiju u odlucivanju gde ce se ko kretati! Svako moze da ide gde hoce, a ove table ce mu pomoci da se orientisu u kom pravcu se nalazi zemlja ka kojoj putuju! To ih nece spreciti da stanu u Sirmijumu, ili Beogradu, ili Novom Sadu!
Iako se slazem sa ovim sto si rekao mislim da nikako ne bi trebalo da se ponasamo tako da nas bude briga kako ce se stranci snaci kod nas tj. ne bi trebalo da se vodimo primerima navedenim ovde. To je jako lose za nas turizam a samim tim i za nas budzet tj. drzavu. Dosta nas je valjda bilo bas briga sta ceo svet misli. Mozda da malo pocnemo da vodimo racuna na to zato sto je to za nas dobro. Svet moze bez nas ali mi bez njega ne!

P.S. Da me ne shvatis pogresno ne zelim da kazem da ti to mislis vec komentarisem primere koje si naveo!

Milance":m8fhy14v je napisao(la):
Nenad":m8fhy14v je napisao(la):

Iako se slazem sa ovim sto si rekao mislim da nikako ne bi trebalo da se ponasamo tako da nas bude briga kako ce se stranci snaci kod nas tj. ne bi trebalo da se vodimo primerima navedenim ovde. To je jako lose za nas turizam a samim tim i za nas budzet tj. drzavu. Dosta nas je valjda bilo bas briga sta ceo svet misli. Mozda da malo pocnemo da vodimo racuna na to zato sto je to za nas dobro. Svet moze bez nas ali mi bez njega ne!

P.S. Da me ne shvatis pogresno ne zelim da kazem da ti to mislis vec komentarisem primere koje si naveo!
Shvatam sta si rekao, i ja sam samo komentarisao ono kako drugi vide tu "problematiku".

Sa druge strane, signalizacija je samo "slag na tortu" (naravno, preko potrebna), ali mora da se paralelno radi sa snizenjem putarina, uredjenjem parkinga itd.

Ako se "odran" vozis kroz zemlju sa lepim tablama, dozivljaj ti i nije nesto bolji! :)

A tek kakav je osecaj kad se odran vozim kroz zemlju sa jadnim tablama i jadnom celokupnom putnom infrastrukturom!!! :(

Мислим да би најбоље решење било да на аутопутевима и магистралним путевима стоји ћирилица + енглески, али тако да буду означена најважнија места, а не да у Београду стоји путоказ за потврду правца за Врчин, Јагодину, Ћуприју, Параћин, Крагујевац, Ниш итд. да табле не би биле пренатрпане. Довољно је да стоји, рецимо Ниш, Скопље, Софија, а онај ко хоће да иде до Крагујевца ће у сваком случају знати да треба да иде према Нишу и где треба да се искључи кад види одговарајућу таблу за искључење...
Што се тиче ћирилице, и ми Срби, као и националне мањине имамо право на наше писмо, и мислим да о томе не би ни смело да се расправља. Иако су многи у последњих пола века заборавили, латиница није наше писмо, она је само још једно писмо које се код нас, силом прилика, (паралелно) користи...

Ал добро, то је већ за другу тему. Да се вратимо на знакове ;) ХОЋЕМО СТАНДАРДИЗАЦИЈУ!!! :)

Nenad":3ocds2hi je napisao(la):
Prvo, ja ne vidim cirilicu kao nas problem! ...
Nemoj me pogresno razumeti, nisam ja ni mislio da je cirilica nas problem, vec samo da kad je vec koristimo imamo problem kao ovaj sa signalizacijom, ili imenima ulica. Sa jedne strane, vazno je da naziv stoji na cirilici, a sa druge, vazno je i da ga oni koji ne znaju cir. procitaju. Onda to ispadne malo komplikovano i malo skuplje. Inace, licno mislim da je cirilica nase kulturno blago, i upravo zato sam se zahvalio Mihailovim primerima, jer on pokazuje kako jedan drugi balkanski narod ume da bude gostoljubiv prema strancima, a da se ne odrice kulturnog nasledja.

Nenad":3ocds2hi je napisao(la):
Sto se tice dvojezicnih tabli, to kod nas vec postoji - pogotovo u Vojvodini - i to je naravno u redu! Tako i treba da bude! U tom slucaju je Engleski, kao treci jezik, suvisan!
Jeste, slazem se da je engleski suvisan, u regionima gde vec postoje dvojezicne table zbog nac. manjina, ali onda imas problem da ce stranci misliti da se Zrenjanin zove Nagybecskerek posto ce samo to moci da citaju!

Mihailo":3ocds2hi je napisao(la):
Мислим да би најбоље решење било да на аутопутевима и магистралним путевима стоји ћирилица + енглески, али тако да буду означена најважнија места, а не да у Београду стоји путоказ за потврду правца за Врчин, Јагодину, Ћуприју, Параћин, Крагујевац, Ниш итд. да табле не би биле пренатрпане.
Slazem se, tako nesto je bila i moja ideja. Jedino bi bilo vazno kod razdvajanja ili skretanja da se oznaci gde se sta nalazi, a usput bih recimo stavio info tablu gde bi stajala sledeca dva tri mesta sa preostalom kilometrazom.

Sto se fonta tice, vrlo je jednostavno napraviti Interstate font na cirilici, hvala bogu ima dovoljno dizajnera u Srbiji za tako nesto!
To bi bilo odlicno, u ovom momentu nisam nasao nista slicno tome pa cu koristiti drugi font. Sto se latinice tice, ne svidja mi se ideja da stoje jedni pored drugog, latinica i cirilica. Ono u grckoj mi je totalni trash, pogotovu sto grci nemaju latinicu kao zvanicni jezik, dok je kod nas latinica u istom rangu kao i cirilica pa mozemo sebi da dozvolimo taj "luksuz" da nam sve table budu na latinici a time i razumljive za sve - iako bi bile napisane na srpskom jeziku komplet. Za naselja gde su nacionalne manjine, ja bi tu isto ostavio sve na srpskom - latinica. Stavise i u mestima gde su nacionalne manjine bi sve ostavio na srpskom - latinica, posto ce oni sigurno da razumeju to.
Zasto ne volim table sa 2 pisma? Pa lepo, prvo mi je neprakticno posto oba pisma razumemo, i to bi bilo uzaludno trosenje materijala (kako informativnog, tako i fizickog), ili treba da bude sve na latinici, ili sve na cirilici gde bi se stranci orijetisali uz pomoc tranzitnih tabli ili brojeva izlaza.

а не да у Београду стоји путоказ за потврду правца за Врчин, Јагодину, Ћуприју, Параћин, Крагујевац, Ниш итд. да табле не би биле пренатрпане. Довољно је да стоји, рецимо Ниш, Скопље, Софија, а онај ко хоће да иде до Крагујевца ће у сваком случају знати да треба да иде према Нишу и где треба да се искључи кад види одговарајућу таблу за искључење...
Ne ne, to je upravo i problem kod nas, u svim zemljama sa iole kvalitetnijom signalizacijom skoro svako selo ima svoje mesto na tabli, ali to je tako reseno da ne bude prenatrpano. Iz licnog iskustva mi je najbolja signalizacija u Nemackoj i Madjarskoj (koja je jaaako prijatna!!), i tu se stalno najavljuju i manja mesta. I jagodina, Cuprija, Paracin, Kragujevac nisu mala mesta, a i vreme je da ljudi nauce da Srbija nije samo "Nis", "Novi Sad", "Beograd" (i na latinici i na cirilici :D ), nego da ima i mnogo manjih mesta. Mislim da bi se time ako bi se pojavilo na autoputu pojavila i odredjena doza samopouzdanja sto nam je preko potrebno :)

Nenad":2aehig4d je napisao(la):
^^ A sta bi sa onim Vladinim clanom 10 iz Ustava ? ;)
Ajoj, kako me mrzi da tumacim ono opet :D u ustavu piše da je zakonom predvidjeno korišćenje ostalih pisama, a zakonom je predvidjeno da je i latinica ravnopravna (to vuče jedno za drugo). A i sam sam rekao, ili neka bude onda sve na ćir ili na lat, meni je svejedno :)

Steva":67n4buez je napisao(la):
Za naselja gde su nacionalne manjine, ja bi tu isto ostavio sve na srpskom - latinica. Stavise i u mestima gde su nacionalne manjine bi sve ostavio na srpskom - latinica, posto ce oni sigurno da razumeju to.
To je OK za manjine koje govore juznoslovenskim jezikom (jezicima, kako god...), ali sta da radimo za Madjare, Albance, Rusine, Nemce, Bugare, itd..? Nazivi nisu isti na njihovim jezicima, pa bi tu ipak moralo da stoji dva razlicita.

Inace, ta dvoazbucnost je prilicno kul stvar, nju nema mnogo drugih zemalja, i mislim da je prilicno korisna ljudima, ali je i skupa za drzavu, i usporava implementaciju raznih stvari. Mislim da u svakom slucaju ce krajnji izbor biti odabran zakonom, tako da bi mozda trebali da ostavimo tu diskusiju sa strane. Mene je samo zanimalo da vidim neki mockup koji bi bio dvoazbucan ili sa dva kolorita, cisto vizuelno.

Usput, je li obavezno da imena autoputeva i magistrala tipa A1, M65 ili sta vec imaju takav dizajn broja u pravougaoniku ili bi mogli da imaju koji vizuelni fazon tipa ovako nesto u SAD? (govorim o malom stitu ili sta vec)

sd-10_at_i-29_us-81.jpg

Ima li neko sliku novih tablica, by the way?

Steva":1kj1kp39 je napisao(la):
Evo dosada uradjenih tabli:
untitled1id8.gif
Ovo je super Stevo, oduševljen sam. Definitivno bi ove predloge trebao da prodaš Jociću.

Jedino mi se ne sviđa nijansa zelene boje, previše je tamna. Možeš li uzeti boju sa tvog avatara i prefarbati znakove, da vidimo kako bi tada izgledalo?

Ovo je super Stevo, oduševljen sam. Definitivno bi ove predloge trebao da prodaš Jociću.
Haha dobra fora!!!! Pa koju korist ima Jocic od toga??? Kad bi mu ponudio koju kintu uz to mozda bi i pristao ovako ne moze da muti i na dizajnu...
Jedino mi se ne sviđa nijansa zelene boje, previše je tamna. Možeš li uzeti boju sa tvog avatara i prefarbati znakove, da vidimo kako bi tada izgledalo?
Meni je bas super ova zelena boja i bilo bi pitanje da li bi to bilo toliko tamno kad se postavi. Uostalom ako je pretamno moze uvek da se posvetli. Boja je najmanji problem.

Milance":261zlnuu je napisao(la):
Haha dobra fora!!!! Pa koju korist ima Jocic od toga??? Kad bi mu ponudio koju kintu uz to mozda bi i pristao ovako ne moze da muti i na dizajnu...
Jocić je direktor JP „Srbijaputevi“, dakle pravi čovek na pravom mestu. Sad da li on muti ili ne, ostavimo žutoj štampi da spekuliše, to je njihov posao.

Meni je bas super ova zelena boja i bilo bi pitanje da li bi to bilo toliko tamno kad se postavi. Uostalom ako je pretamno moze uvek da se posvetli. Boja je najmanji problem.
E baš mi je milo što se tebi sviđa baš ova nijansa zelene boje. :lol:

Vračar":3sm8q1g4 je napisao(la):
Jocić je direktor JP „Srbijaputevi“, dakle pravi čovek na pravom mestu. Sad da li on muti ili ne, ostavimo žutoj štampi da spekuliše, to je njihov posao.
Znam ja dobro na kog si ti Jocica mislio. Na njega sam i ja mislio. Obzirom na veliku aferu i jednu od najvecih kradja u Srbiji od 6,5 miliona evra u firmi u kojoj je on direktor nisam toliko ubedjen u to da je on pravi covek na pravom mestu, Ali da ne ulazimo u neke politicke vode jer je to sve samo ne tema za ovaj forum. Vec sam rekao da mi se ova stevina resenja jako dopadaju i da bi bilo super da se tako neki dizajn prihvati i da se signalizacija malo standardizuje. Na nasim putevima strasno fale putokazi i table sa ostalim informacijama. Takodje sam video prolazeci kroz Hrvatsku da oni imaju elektronske pokazivace stanja na putevima pa nesto razmisljam da li kod nas ima mogucnosti i para da se tako nesto isto uvede. To je signalizacija koja pokazuje koliko sme da se vozi i koja se obicno pali ukoliko je neka nesreca na putu ili jako lose vreme itd. itd. Mislim da su uglavnom po tri table iznad autoputa koje imaju jako svetlo kad se upale.

^^
Pa eto, neka muti još malo i plati Stevi za ove predloge na ruke, ne mora preko računa. ;) Prava bi šteta bila da se ovi predlozi ne realizujuju.

Što se tiče elektronske vertikalne signalizacije na našim autoputevima, slažem se da nam je ona neophodna a nažalost još uvek nema naznaka da će je i biti. Mi smo tek na nivou uvođenja zaštitne ograde na autoputu.

Vrh