Šta je novo?

Primer Skoplja

Igore, meni absolutno nije jasan smisao ove teme na beobuildu! Koji je smisao i koja svrha i sta to ima veze sa Beogradom? Razumeo bih da je to jedan grad na koji bi Beograd trebalo da se ugleda, tipa Bec, Minhen, Milano, Berlin, Varsava itd Zbog cega mi ovde raspravljamo o jednom Skoplju, koja je poenta bez namere da ikog uvredim.
 
Hoteli u izgradnji...Marriot,Ibis,Beton i Hilton i jos jednog u centru grada
dugqeby.jpg
7snxgq7.jpg
11236875203c4d4305e34b.jpg
0vlhhkm.jpg
fvvbxpy.jpg
yigehrk.jpg
 
Obrisani su i najproblematicniji postovi
 
Izvor blic.rs
http://www.blic.rs/vesti/svet/kraj-anti ... og/rnn4l0m

KRAJ "ANTIČKE MAKEDONIJE" Okončan najkontroverzniji projekat na koji je vlada Gruveskog potrošila 400 MILIONA EVRA

Makedonski ministar kulture Robert Alađozovski rekao je da vlada u Skoplju neće više trošiti novac na projekat "Skoplje 2014".

Reč je o kontroverznom poduhvatu bivše vlade Nikole Gruevskog, a taj projekat koštao je Makedoniju više od 400 miliona evra do sada.

- Skoplje 2014 je projekat za koji nećemo dozvoliti da se dalje odvija ili povlači bilo kakva finansijska sredstva - rekao je makedonski ministar kulture Robert Alađozovski.

Osim toga, on je naveo da je radna grupa dostavila elaborate za tri spomenika o čijoj će daljoj sudbini odlučiti vlada. Elaborat obuhvata spomenik "Vojnik na konju" na glavnom gradskom trgu, kompoziciju skulptura nazvanu Majka Tereza i kip Andona Janeva Koseta.

Prema procenama, vlada Nikole Gruevskog je za projekat "Skoplje 2014" potrošila više od 400 miliona evra i u potpunosti promenila izgled glavnog grada Makedonije. Projekat je počeo 2008. godine i od tada je izazvao ozbiljne polemike među urbanistima, kao i oštre proteste iz susedne Grčke.

Skoplje je dobilo spomenike u čast Vinstonu Čerčilu, Aleksandru Velikom, njegovom ocu Filipu II, Džordžu Vašingtonu, Abrahamu Linkolnu, Majci Terezi, kao i grandiozne građevine, spomenike, fontane i mostove - sve u različitim neoklasičnim i baroknim stilovima. Projekat je naročito kritikovan zbog njegove cene, pa su mnogi isticiali da je novac mogao da bude iskorišćen za nove zgrade, fabrike ili puteve, a bilo je reči i da se radi o kiču.

Tako je podignuta 28 metara visoka bronzana statua pod nazivom “Ratnik na konju”, koja podseća na Aleksandra Velikog.

Napetost zbog ovog poduhvata dostigla je vrhunac marta 2009. kada je grupa studenata Arhitektonskog fakulteta u Skoplju mirno protestovala protiv projekta, kada su ih pretukli nacionalistički aktivisti.
 
Hvala bogu. Valjda ce doci taj dan kada ce tako stopirati i Bg na vodi.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yh9C-gaCy3M[/youtube]
 
Bravo za Skopje! Mislim licno ih nesto ne simpatisem ali super izgleda, bilo bi dobro da se pogleda kako je Skopje izgledalo recimo 70-80ih
 
Не треба изгубити из вида да пројекат није обустављен из правих разлога већ из политичких. Стопиран је јер је био пројекат предходних власти а не зато што је погрешан на тако много нивоа.
 
Stopirati projekat iz politickih razloga je legitimno, ako je ta vlast bila koruptivna itd. Skoplje 2014 je, izmedju ostalog, jedan od razloga zasto je Gruevski izgubio.

Sada me interesuje sta ce dalje biti s projektom, a to se i nas tice. S kakvim ce se dilemama susresti. Da li rusiti, dalje graditi, ostaviti kako jeste... Nije jednostavna situacija.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493177#p493177:1296dwva je napisao(la):
direktor » 17 Nov 2017 09:24 am[/url]":1296dwva]Sad ovi treba da vrate kako je bilo

I da ulupaju jos 400 miliona za to
 
Daleko jeftinije je obrijati gips stiropor elemente
 
Ali na sta ce to da lici posle? (Da se razumemo ni sada ne lici ni na sta)
 
Ali toliko je kic da je cak i kul :)

Koliko vidim, ostalo im je da zavrse ove dve zgrade na Trgu Makedonskog i onaj jedan mostic?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493147#p493147:2k9q9arr je napisao(la):
lukarts » Pet Nov 17, 2017 5:43 am[/url]":2k9q9arr]bilo bi dobro da se pogleda kako je Skopje izgledalo recimo 70-80ih
Izgledalo je kao planski izgrađen i autentičan grad. Napominjem da nisam rekao ''lep'' nego ''autentičan''. Na neki svoj način.

A sad izgleda kao nešto iz kuhinje Braće Karić. Kao Dačija Logan koju neko pokušava da pretvori u Mercedes Pulmana.
 
Ja znam da se mnogi sprdaju sa porjektom Skoplje 2014 ali to je zapravo bio jedan veoma mudar i pametan projekat. Zasto? Zato sto je doneo veliki porast turista pa samim tim i novac. Tih 400 miliona evra su se vec isplatili i to zahvaljujuci turizmu. Polovina svetskog turizma se obavlja u Evropi a turizam kao privredna grana je jaca od naftne i farmaceucke industrije zajedno!

To sto su se Makedonci odlucili za starinsku arhitekturu nije slucajno. U Evropi vazi jedno nepisano pravilo a to je da sto vise dekorativnih zgrada to vise turista. Uporedite samo Pariz, Barselonu, Veneciju sa Minskom, Tiranom, Kisinjevom... jel sulcajno to sto oni imaju manje turista? Naravno da nije. Turisti vole starisnke zgrade, posebno oni iz Azije koji dodju u Evropu. Beograd bi trebao makar da vrati staru slavu nekim zgradama kao sto je zgrada Poste i zgrada Cervantes. To danas rade mnogi gradovi, posebno u Nemackoj (Frankfurt, Berlin, Drezden...) gde se sa velikom paznjom vracaju orginalne zgrade i fasade.
 
Mislim, ideja je dobra, da se iz grada otera postturski i siromašni socijalistički duh i da se osveži strim "grčkim" (ili bi oni možda rekli starim Makedonskim) stilom. Ideja je dobra jer je starogrčka arhitektura daleko superiornija od turskog (ne)urbanizma ili socijalističke arhitekture iznikle iz modernog zapadnog stila posle II sv rata. I mi radimo slično u Beogradu na vodi, menjajući izgled oko starog centra grada sa nečim potpuno drugačijim u odnosu na postojeće okruženje. Nažalost, mi smo se opredelili za inferiorniji stil koji je zapravo naslednik ovog socijalističkog, samo malo modernizovanijeg, ali u suštini to su ti oblici, beton i staklo, zgradurine bez ukrasa, soliteri... sa malim modifikacijama koje su bile logične usled razvoja te arhitekture tokom proteklih 30tak godina. Ali osnovna ideja mu je ostala loša. Zato mislim da će Beograd na Vodi stajati još gore centru grada, kao "piletu sise", nego ovo u Skoplju.
Po meni je problem Skoplja što izgleda da nisu imali dorasle umetnike i arhitekte da realizuju ovu odličnu ideju, čime su je dobrim delom pokvarili. Na primer, spomenici su ne baš tako dobrog kvaiteteta, pretrpavali su prostor (ima dosta disproporcija), na centralnom trgu ima previše spomenika u odnosu na površinu prostora, spomenik Aleksandru je prevelik za veličinu trga i okolne zgrade, a o gusarskim džinosvkim brodovima u odnosu na koje Varadar deluje kao plićak, da ne pričam :) hehe... ali ti brodovi su mi hit, ne znam šta da mislim o njima, tolko su ludi da su mi čak i dobri. Stvarno orginalno - strpaš brod visine 15 metara i širine ko trećina reke, i to još u gusarskom fazonu... Sad ostaje pitanje da li su i gusari zapravo stari Makedonci ili kako ;)
U svakom slučaju jedna dobra namera da se grad promeni nabolje i iskobelja iz arhitektosnke i urbanističke zaglavljensoti prošlosti. Zapravo za mene je najveći utisak to, dobra namera - da grad pokuša da se otrgne iz jedne loše zaostavštine i da napravi kvantni skok.
 
Grešite. Sve to o čemu pričate su posledice slučajno dobijene. Jedini razlog projekta jeste lažno postarivanje lažne nacije. I samim tim je pogrešan.
 
Супер је да ти долазе туристи, да те, као пре сто година, посматрају као фрикове у циркусу.
 
Možda bi i Ovi sa BnV mogli da se ugledaju na Skoplje, pa nakaleme i neke skulpture.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493279#p493279:2i4d29qu je napisao(la):
Пантограф » 17 Нов 2017 01:27 pm[/url]":2i4d29qu]Супер је да ти долазе туристи, да те, као пре сто година, посматрају као фрикове у циркусу.
Није прошло ни 100 година од затварања последњег зоолошког врта за људе у Европи а Македонци отворили нови - рођени главни град.
 
Zanimljiva cinjenica o Skoplju je da sve sto je nekad bilo evropsko i gradjansko bilo je predstavljeno od strane Srbije, najvise od Karadjordjevica u K. Jugoslaviji, a da nikakvo priznanje ne postoji za to. I Kurta i Murta dobila svoj spomenik np. a ne onog koji im je od mahale napravio evropski grad nema ni na mapi. SFRJ je takodje potisnuta.
 
A kako razlikujete da turisti koji idu u Pariz ne idu tamo da posmatraju frikove, a da turisti koji idu u Skoplje posmatraju frikove? U oba slučaja su turisti, pa koja je formula za definisanje nečega kao cirkus ili ne? Sem ako nije vaš lični ukus. A pošto svi podjednako imamo svoje lične ukuse, onda ne treba vređati tuđe ukuse jer je to jednako tome da neko vređa vaš ukus. I apslutna je istina da turisti vole da daju pare za posete staroj evropskoj arhitekturi, a novu mnogo manje posećuju, čime su novcem ocenili koja je arhitektura vrednija. A ako ti ljudi zarađuju toliko novca da obilaze svet turistički, onda oni sigurno nisu glupi pa je njihova ocena neke arhitekture vrlo validna i kompetentna. Nova turista je jako dobar pokazatelj koja je arhitektura lepa a koja ružna
 
Kako god preuredili su grad koliko toliko, a istoriju će prepraviti na taj način. Možda je najveća šteta što je reč o fušeraju (mislim na kvalitet), ali verujem da 99% turista koji dodju neće primetiti te arhitektonske promašaje o kojima smo mi ovde govorili (stubovi, prozori itd) i poverovaće u tu njihovu "istoriju".
Kič je, za struku neukusno itd, ali je mnogo lepše od većine novih zgrada koje se kod nas naturaju u centar, pa se opravdavaju da je to moderno, trend u svetu itd. Ne znam zašto bi bilo zabranjeno praviti nešto u tom stilu, kada svakodnevno gledamo monstrume od zgrada na sve strane, pa je jedino uredu što izgledaju kao i sve ostale "moderne" zgrade. U Bg-u sem zgrade hotela Square Nine ne mogu da se setim ničega što bih mogao da kažem da ne odudara od okoline i da je pristojno i lepo.
 
Vrh