Šta je novo?

Primer Skoplja

Он је био под контролом државе... Да је и из најбољих намера сам живот у таквом окружењу Жекса, Вучића, Кристофера Хила, Хариса Џиновића... би и најбољег човека одаљио од народа.

Он је био под контролом државе... Да је и из најбољих намера сам живот у таквом окружењу Жекса, ВучићаБрнабића, Кристофера Хила, Хариса Џиновића... би и најбољег човека одаљио од народа.
Мало сам ти поправио.

Nego kako vam se čini neo dom armije vo Skoplje

Постоји ли негде фото компарација пре и после?

Многи се неће сложити, али умивање фасади и није толико страшно. Лоше је, али је подложно каснијој измени.
Рушење зграде, да би се на њеном месту направила "старија" је зато хорор.

Зависи од квалитета фасаде и да ли је заправо вредни архитектонски изражај или пуки утилитаризам у питању. Постоји сијасет зграда из периода СФРЈ које јесу смислена и оригинална архитектонска дела која стога треба очувати каква су али то не значи да је свака зграда из тог периода неки архитектонски бисер чији изглед треба чувати по сваку цену. Обичне, голе зграде грађене 50их по граду да попуне рупу немају никакву специјалну вредност нити би било штета средити их да се улични фронт хармонизује (по боји, стилу и сл.). Такође није ни штета неке од њих порушити ако сметају амбијенталној целини у коју су нагужене

Али газити по сваком архитектонском наслеђу из СФРЈ које је било изузетно успешно за социјалистичку земљу и три главе изнад стамбене архитектуре Источног блока је варварски и бесмислено. На крају крајева, неће ни свака зграда из овог периода завређивати да се сачува нити да се поруши/измени

Vrh