[url=http://.rs//viewtopic.php?p=494663#p494663:28hynhhc je napisao(la):
razgradjevinar » 21 Nov 2017, 21:13[/url]":28hynhhc]milance, na ovo sto si napisao dodao bih samo jos jednu bitnu stvar. jako mali broj ljudi turisticke destinacije bira bas na osnovu arhitekture, bila ona autenticna ili kopirana. arhitektura je samo kulisa, da bi nesto privuklo masu ljudi nisu dovoljne samo zgrade ma kakve one bile, one su samo delic slagalice... dokaz za to su, pored ovih kineskih gradova duhova i mesta poput vegasa ili benidorma.
Bira na osnovu prepoznatljivosti (duhu) nekog mesta. Da li je to kockarnica poput las vegasa, da li je to prikaz moci korporacija, uzurbanog, poslovnig stila kao Nju Jork, ili je to prepoznatljivost autenticnih objekata i specificnog duga mesta koji se malo sta promenio od svog nastajanja kao Venecija recimo, nije bitno. Svako odrediste ima svoju prepoznatljivost koja se pre svega bazira na autenticnosti mesta.
Ako pricamo konkretno o Beogradu, onda recimo podrzavam da se fasada na posti u savskoj vrati onakva kakva je izvorno bila. Prvo, jer nista ne izmisljamo, takva je bila, ali usled nesrecnih okolnosti je srusena. Drugo, arhitektonsi izraz je specifican za ovu sredinu, sa biforama i triforama koje pre svega karakterisu sakralne objekte po Srbiji. Dakle potpuno autenticno.
Ja razumem i ljude poput zemljanog kojima se svidja kako kazu taj "starinski stil". Prosto kad vide ravnu liniju ljudi pomisle "pa ovo umem i ja da nacrtam". Ali kad vide floralne ukrase na fasadi onda je to wooow, jer vecina to ne ume da nacrta. Ja tako dozivljavam tu pojavu, drugacije ne znam kako bi objasnio. Ali to je ok za licni stav, nikako nije dobro da taj stav bude dominantan, ili od strane drzave (kao u Makedoniji) podrzan. Ako neko ne razume modernu umetnost, modernu arhitekturu ne znaci da je treba zatvoriti ili ukinuti. To je radio samo Hitler sa izlozbom "nakaradne umetnosti". Jako je opasno imati stavove da ako se na arhitektonskom fakultetu ne forsira neoklasicizam, da ga treba zatvoriti.
bdw za zemljanog info, da kad bi cak i istrajao i isprojektovao objekat u nekom neoklasicnom stilu, vrv bi bio oboren. Osim ako ne bi imao neki debeo razlog zasto to radis.
Sad mozes pokrenuti peticiju da se fakultet ugasi
[url=http://.rs//viewtopic.php?p=494669#p494669:28hynhhc je napisao(la):
Earthmoving » 21 Nov 2017, 21:31[/url]":28hynhhc]Autenticna arhitektura nekog vremena su I beogradska zajednicka dvorista od pre jednog veka, pa niko ne dolazi da ih gleda. Sa druge strane Porto Montenegro je em nov svega par godina, em nije autenticna arhitektura tog ni vremena ni podneblja, a pun je turista.
Mozda dolaze turisti jer je na moru? Ili more nema nikakve veze, pa je pun je turista i u novembru.
A sto se Bg tice, upravo je u tome poenta. Beograd, spletom okolnosti, nema veliko podrucje pod vrednim starim objektima. Zato ono sto ima treba cuvati, a onda praviti objekte u duhu sadasnjeg vremena. Kopirati, falsifikovati sopstvenu istoriju znaci da imamo neke komplekse nize vrednosti. Mislim da nam to nije potrebno.