Šta je novo?

Primer Skoplja

Ni na jednom ozbiljnom arh fakultetu u svetu neces naci da profesori podrzavaju falcefikovanje istorije, izmiljanje, prevare, iluzije, sve zarad necijeg kompleksa nize vrednosti. Pogledaj nagrade koje se u svetskim okvirima dodeljuju, za kakve objekte. Najmanje si pozvan da ti sudis ko moze a ko ne moze da predaje na nekom fakultetu. Uhvatio si se turista ko pijan plota. Tako povrsno. To znaci da neki Nju Jork ne bi trebao da ima ni jednog turistu, jer tamo skoro da nema nista da vidi, da neki Gugenhajmov muzej u Bilbau niko ne posecuje, jer nema timpanon na ulazu, kuca na vodopadu Frank Lloyd Wright-a je sranje jer nema stobove sa kapitolima,...mogao bi tako do sutra, cak ti je i direktor naveo neke primere kod nas a ima ih jos.

Mozda ti volis da zivis u iluziji i nekoj stvarnosti kakvu bi voleo da stvoris, ali to mozes za sebe u svom domu, to ti niko ne spori. Ali ne mozes da ocekujes da je kopiranje i laziranje opsteprihvacena norma za nesto dobro. Nije. Autenticnost je ono sto daje vrednost nekom predmetu, pa tako i objektu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494701#p494701:20ct9ix4 je napisao(la):
Earthmoving » 21 Nov 2017 11:27 pm[/url]":20ct9ix4]Pa dobro posto ti znas evo reci zasto investitori ne traze klasican nego moderan stil? Mislis da su oni toliko opcinjeni modernom arhitekturom, pa im prolazi samo arhitekta koji radi takve projekte?

zato sto je moderan stil ( a taj pojam je krajnje sirok), barem onakav kakav se gradi po Srbiji jeftiniji od neke cecesije, za koju cesh tesko naci i dovoljan broj struchnih radnika. mi kao drzava imamo problem i sa variocima za brankov most, a za ove tvoje retro tripove treba naci nekog ko zna da radi sa fasadnom plastikom, stilskim stubovima.

Kako se investitorima u Beogradu pre 100 godina isplatilo da dizu svega 2-3 sprata za prodaju, grade secesiju I ukrasavaju fasade, a danas im se to ne isplati, nego im se isplati samo ako dignu 5-7 spratova gole zgrade bez ikakvih ukrasa? Zar to nije jos jedan pokazatelj inferiornosti modernog sistema I moderne arhitekture u odnosu na tadasnji?

zato sto danas postoje drugi sistemi gradnje koji nisu postojali pre sto godina. to je kao da pitash zasto je 1850 postojala kochija a ne kola koja idu brze. I zato sto zivimo u drustvu gde se ne grade objekti da velicaju slavu firme ili vlasnika (kao sto je slucaj sa zaduzbinama i legatima po centru) nego su nam investitori vecinom kontraverzni biznismeni koji su ultimativni kapitalisti. i te kuce koje toliko velicash pre 100 godina, nije mogla sebi da priusti srednja klasa nego samo vidjeniji ljudi sa dzepom. Pogledaj samo kako izgledaju malo starije zgrade po Zemunu npr. Ima vrlo malo plastike i obichno se saralo po fasadi umesto plastike.

Ovo je tema o Skoplju ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494728#p494728:rshivfx5 je napisao(la):
spatiotecte » 22 Nov 2017 01:44 am[/url]":rshivfx5]Zemun je naprotiv pun secesije i to one prave.

sta to znachi puno? taj broj nije veci od 30 objekata i to samo ako ubrojish objekte gde se to svodi na detalje u plastici, a ne u arhitekturi. Uostalom, svejedno, tih objekata je bilo malo i primetno je da su skoro svi u centralnim ulicama donjeg grada pa je dakle jasno ko je to mogao sebi da priusti.

Earthmoving":k3po8xb7 je napisao(la):
Autenticna arhitektura nekog vremena su I beogradska zajednicka dvorista od pre jednog veka, pa niko ne dolazi da ih gleda. Sa druge strane Porto Montenegro je em nov svega par godina, em nije autenticna arhitektura tog ni vremena ni podneblja, a pun je turista. Ovi primeri obaraju tu definiciju. Pre ce biti da turisti prosto vile lepo, bilo staro ili novo, a ne vole ruzno.
Meni sa slika ne deluje da je u pitanju "grad duh" vec grad cija se gradnja zavrsava. Grad ce sigurno biti atrakcija. Nemate nos za turizam.

Ja te uvrstavao u razumne ljude, a ti nakon sto se zalazes na "cistku" arh. fakulteta, sada siris pricu na poznavanje turizma????
Tvrdoglavo kao papagaj ponavljas neki svoj stav koji si izgradio.
Ok, svako ima pravo na svoj stav, ali da ni u jednom trenutku ne pomislis da makar razmotris neke sugestije, da procitas nesto o arhitekturi, da odgledas neku emisiju, a ima ih, (samo nisu po kanalima 'altrrnativne stvarnosti').
Ja to zaista ne razumem.

A pricu o turizmu i nosu za turizam...
Niti si strucnjak za turizam, niti imas nos za isti.
Da je tako, imao bi turisticku agenciju, ili hotel i mlatio lovu, pa bi mozda bio i investitor koji bi gradio hotel na nekoj nasoj planini koji se ni po cemu ne uklapa ni u ambijent, ni u vreme u kome je nastao.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494732#p494732:1trbx21o je napisao(la):
mradulovic » 22 Nov 2017 02:01 am[/url]":1trbx21o]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494728#p494728:1trbx21o je napisao(la):
spatiotecte » 22 Nov 2017 01:44 am[/url]":1trbx21o]Zemun je naprotiv pun secesije i to one prave.

sta to znachi puno? taj broj nije veci od 30 objekata i to samo ako ubrojish objekte gde se to svodi na detalje u plastici, a ne u arhitekturi. Uostalom, svejedno, tih objekata je bilo malo i primetno je da su skoro svi u centralnim ulicama donjeg grada pa je dakle jasno ko je to mogao sebi da priusti.

Ima vise od 100 objekta u secesionom stilu u Zemunu (sve sam ih slikao pa zato znam)
To je najrasprostraniji stil arhitekture u zemunu ako racunamo samo istorijski centar.
Pominjes detalje u plastici a kazes da to nije arhitektura, molim te da pojasnis tu izjavu ne znam sta si hteo time da kazes.

Ajde, imao bi još štošta da kažem ali bih se udaljio od teme, pa da ispoštujem Igora i temu. Imam jako debele razloge i zašto o arhitekturi pričam, i odtkud da znam o turizmu podosta, i kakvo mi je obrazovanje pa koliko poznajem sistem fakulteta da o njima sam pozvan da pričam...i sve navedene lične opaske, ali bi se time udaljili od teme Skoplja. Da rezimiram, moja poenta je više napad ideje moderne arhitekture (i umetnosti) i njenih autoriteta, nego branjenje Skoplja (za koje mislim da ima i dobre strane ali i neke mane koje sam naveo). Ja Skoplje podržavam kao jedan veći pionirski pokušaj u regionu da se arhitektura izvuče iz kandži moderne arhitekture i na toj nameri i pokušaju im čestitam. Ako bi nastavili ovim putem, siguran sam da bi vremenom početne greške ispravili i da bi to izgledalo sve bolje i bolje.

ODrastao sam u Zemunu (ajde iskreno, Batajnica, ali mi je zemun bio prozor u svet) i tu isao u gimnaziju, pa sam stalno shvrljao po tim ulicama. Moj utisak je da nikako nema 100 objekata. Vecina secesije se svodi na jeftiniju verziju fasadne plastike, dodate na ravan konstrukcije, kao na ove dve kuce u Stevana Markovica . Neke od tih kuca su takav stil dobile i naknadno, tokom rekonstrukcije ili dogradnje
https://imgur.com/a/bZSHK
dok pravih primera secesije, gde se taj stil ocitava i u vencima krova, konstrukciji, proporcijama otvora bravariji ima veoma malo
https://imgur.com/a/IAeDR
https://imgur.com/a/jIMCK

Sva secesija u zemunu je originalna i izgradjena do 1920te.
Ono sto ti nazivas dogradnjom ili laznom secesijom su samo rekonstruisane kuce ili zgrade sa fasadnom plastikom koja je obnovljena.
Uveravam te da ima preko 100 objekta iz tog doba, sto zgrada, sto kuca. Prepesacio sam svaku ulicu donjeg grada pre 2 godine i imam slike svake secesije koja postoji.
da ne idemo dalje u off topic ubice nas Igor.

U svakom slucaju takvi stilovi su produkt jednog vremena, misljenja javnosti i dostupne tehnologije. Praviti nove lazne istorijske kvartove je gubljenje vremena i koraka sa razvijenim svetom koji se time ne bavi osim ako se radi o drustvima sa istorijom kracom od 200 godina. Suvishe smo vremena izgubili kroz krize i ratove da ne idemo u buducnost.

Tako je @earthmoving
"Sve si u pravu"
I ja isto tako imam osnova da kao elektronicar kazem kako arhitekte nemaju pojma, lekari takodje, slikari pogotovu...
Da dodam tu i pekare, poslasticare, ali i armirace , keramicare, bravare...
Fakulteti su...
Ma sve ih treba pozatvarati.

KUCA OD NABOJA!!!
Autenticno, vanvremensko resenje.
Odlicna po pitanju energetike, bez ili sa minimalnim prozorima.
Ognjiste u sredini za toplinu, osvetljenje ali i kuvanje...
Pri tom, ko moze da ospori smek otvorenog plamena, zar ne?

J***s (izvinte na izrazu) sto je luk bio konstruktivni element u nedostatku armiranog i prenapregnutog betona.
TO JE "KONACNA" LEPOTA, te je besmisleno bilo bilo sta nakon luka izmisljati, menjati...

Klozet naravno u dvoristu, drveni, ili eventualno jedan zajednicki po spratu (o da i to su bili standardi).

Ma ja bih srusio i ajfelov toranj, pa nisu se za dzabe masovno bunili protiv njega...

Sve savremeno je "djubre" , zar ne?
Eto, sta ima ona zgrada VMA na banjici lepo?
Nigde luka, nigde ornamenta, ukrasa...
Pa i "BIGZ" srusiti i napraviti nesto sto je 'lepo' sa lukovima, kovanim gvozdjem, antickim stubovima...

Odustajem @earthmoving ...
Nesumljivo sam inferioran, jer sa 45 jos uvek smatram da 'ne znam nista' ida u uciti celog zivota.
Naprotiv, ti si svesan svega, siguran u ispravnost svojih stavova, bez potrebe da i jedan preispitas na vilo ciju sugestiju, pa makar i onih kojima je to profesija.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Slazem se sa tobom oko te konstatacije mradulovic

Takodje trebamo biti svedni da danas u 2017oj ne postoji jedan glavni pravac arhitekture vec jedno desetak ukljucujuci i taj neoklasicizam koji se zapravo nikad nije ni ugasio u svetu jer su svuda nastavili da grade klasicne zgrade. Nazalost kod nas a i u Skoplju ne znaju da naprave takvu neku klasicnu zgradu kako treba.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=494762#p494762:2oubu18u je napisao(la):
Earthmoving » 22 Нов 2017 09:18 am[/url]":2oubu18u]Ja Skoplje podržavam kao jedan veći pionirski pokušaj u regionu da se arhitektura izvuče iz kandži moderne arhitekture i na toj nameri i pokušaju im čestitam.
Поновићу да пројекту "Скопље 2014" то није био циљ, а творцима пројекта ни на крај памети то што ти причаш. Туристи су им такође били задња рупа на свирали. Твој став о модерној архитектури је тотално погрешан, а став о Скопљу још погрешнији јер ти је заснован на претпоставкама које си сам у глави измислио и немају везе са истином.

Једини разлог пројекта јесте лажно постаревање нације и лажирање историје и покушај да се на тај начин спасу својатања и асимилације што од стране Шиптара, што од стране Бугара, па и Грка и Срба. Македонија као нација фактички не би требало да постоји јер је народ који живи на том простору мешавина околна четири народа. Самим тим ни држава не би требало да постоји. Да би се извукли из тога и асимилаторских претензија сва четири суседа, они су се окренули лажирању историје како би покушали да направе нацију повезавши се са географским појмом који је старији од свих народа.

Тај пројекат не би уопште био споран да му је циљ и сврха туризам лажи, попут Лас Вегаса, или домаћих примера Андрићграда или пак Мећавника. Сва три наведена примера чак нису ни кич, јер нису прављени због лажи, већ на признатој лажи живе. Скопље са друге стране не признаје да је то лаж, већ покушава да то представи као реалну историју. То је кич.

Ne zaboravimo da taj kič/neoklasicizam postoji u različitim izdanjima i to se vidi po Bgdu.
Uporedimo na primer ovu u Resavskoj:
V-1-resavska.jpg

i ovu odvratnu
luksuzan-stan---xenon-smart-5425473622038-71780980747.jpg

Zgrada u Resavskoj je po mom mišljenju daleko svedenija od Xenon hotela koji nema veze sa životom, povraća mi se kad vidim ove luke nad prozorima koliko to jeftino izgleda.

Xenon je užas. Od tih "starih/novih" zgrada jedino ona u Strahinjića Bana izgleda dobro.

Kod xenona su prvenstveno kiceraj te polukruzne terase koje podsecaju na neku multiprod. stambenu gradnju koja nice sirom grada. Takodje taj obli srednji deo zgrade je trebao biti dosta bolji. U odnosu na ovo u Resavskoj kic svakako a pogotovu i na onu koja se gradi kod hrama Sv. Save.
No i ovakva kakva je sa svim nedostacima uzivo predstavlja realno osvezenje na potezu na kom se nalazi iduci ulicom u pravcu prema Konjarniku. Steta sto zgrada nije bolje i pristojnije uradjena jer ipak je ovo hotel.

Постоји огромна разлика између ове две зграде. Зграда у Ресавској није кич, ова друга јесте - и то тежак облик кича. Зашто? Зато што зграда у Ресавској нема лажне елементе неког стила већ је модерна интерпретација заснована на старом стилу. Ова друга има елементе старог стила и то бедно изведене, ван пропорција, простора и времена.

lice na mediteransku novogradnju u juznoj anatoliji

Ljudi, vi imate Kaluđericu - najveće divlje naselje u Evropi, toliko ružno da naši urbanisti i arhitekte mogu pošteno da budu proglašeni najgorim u Evropi, i onda se kao nešto podsmevate Skoplju ?! Pa čekaj odakle nekome sa: Kaluđericom, Krnjačom, Mokrim Lugom, Marinkovom barom... pravo da se ikome smeje i priča o kiču? A pogledajte glavni projekat u vašem gradu? Beograd na Vodi. Jeee, vaša draga moderna arhitektura, zgradurine, staklo beton, haos bez visinskih razlika, prodaja stanova (ovo u Skoplju bar nije bilo komercijalno), sve pare grada umesto u gradnju infrastrukture i ulica, usmerene na privatne zgrade, privatni na štetu javnog interesa, i to sve još xy puta skuplje od rekonstrukcije centra Skoplja... Pa čekajte ljudi, odakle onda nama moralno pravo da kritikujemo Skoplje, kad smo mi duplo gori u ovome? A posebno nekima ovde da mu se podsmevaju. Sa našom arhitekturom i urbanizom, ja mislim da mi treba da ćutimo jer su nam rezultati zadnjih decenija N U L A . E onda ćuti i uči se od drugih. Misliš da su gori? E pa nisu, mi smo u urbanizmu zadnjih decenija najgori.
Neko mi pre par dana ovde napisa da arhitekte ovde moraju da ćute i slušaju par investitora. Pa kada su vaše drage kolege decenijama uništavale grad urbanistički, i treba da propadne. Mislite da ćete napraviti kasabu od grada a onda imati posla za projektovanje zgrada? Pa ko će da vam kupuje zgrade u okruženju koje ste napravili? Niko neće u ružno, u gužvu, gde nema parkirališta, igrališate, gde je poponjenost parecla 100%, gde iz zgrade izlećeš na ulicu 2 m od zgrade. Pa ko želi da va živi u tako projektovanom gradu? Ja ne. Možda jedino da pravite po 5oro dece i dižete natalitet da ima ko sutra da kupuje zgrade koje projektujete. Ali sa vaših 0,1 ili 2 dece, teško. Kako su urbanisti i arhitekte decenijama sejali po ovom gradu, sad će tako da žanju.

Kaludjerica nije najvece divlje naselje u evropi to je prica za turiste nastala je kao nemoc sistema da obezbedi dovoljno stanova u socjalizmu i kaludjerica je mega urbanimzam nasta lici pazi sad opstina suto orizari u Skoplju .Za kaludjericu su arhitekte urbanisti predlagali rijesenja ali politika je ignorisala .Ko je reko da su ljudi odusevljeni bg na vodi .Niko im nije branio da podignu nove zgrade za institucije koje ih nisu imale problem je u tome sto je to uradjeno na pogresan naci kako bi se pravdala izmisljena istorija i nacija i gurao prst u oko grcima

Kaluđerica i slični se razvijaju i zbog neudobnosti stambenog prostora. Komunjare su trpale u jednoposobne stanove bez izolacije, često zgrade sa pet ili šest spratova nemaju liftove, nema ni prostora za parkiranje,a alternativa su narkodilerske investicije gde su ugrađeni najgori materijali, fušeraj od radova, a po premijum ceni. Ovde je divlja gradnja bila nužda i neophodnost jer ljudi neće da žive u nehumanim uslovima i čekaju 15, 20 i više godina građ.dozvolu. Sad se to vidim poboljšalo ali dosta je kasno.

komunjare su pravile i stanove od 70-80-90 kvadrata sa izolacijom i liftovima josh 60tih, samo je bilo pitanje odakle dolazish odnosno gde radish. Primer za to su stanovi u bloku 38, ka Omladinskih kvadrata, gde su za potrebe vojske gradjeni upravo takvi stanovi. Sve ima svoju cenu. Ne mozesh da ocekujesh da skucish populaciju jedne zemlje posle svetskog rata i da imash kesha za neke visoke standarde.

Vrh