Pošto sam shvatio da su zadnji put kad sam nešto prijavio, informacije curele na sve strane, probam ja jednom da pozovem Komunalnu sa mobilnog, i to sa prepaid broja. Al PRC. Džukele uvele sistem da može da se zove samo sa fiksnog. Mislim da ne može čak ni sa postpaid. Zato više i ne pitaju za podatke, iako bi po zakonu morali da pitaju da li pozivalac želi da ostane anoniman i da ih dobro čuvaju. Nego samo očitaju sa automata. I onda posle dele to sa svojim pajtašima.
Takođe sam prokljuvio jedan od sistema rada kojim izbegavaju da kazne svoje pajtaše a da opet ispadne kako rade svoj posao. Naime, ako prijavite buku recimo radnim danom u ponoć, dakle čak jedan sat posle zakonski propisanog roka za gašenje, prvo će da vas smaraju i zapitkuju što vam smeta. Ako se radi o stambenoj zgradi, izvlačiće se na foru kako to da ima još toliko drugih ljudi u zgradi/okolini a samo vama smeta. I da je bolje da se sačeka da vidi hoće li još neko zvati (što se naravno nikad ne desi). A ako se pak nalazi u poslovnoj zgradi (fala bogu pa Beograd ima divne propise koji omogućavaju svakoj bu**** da zavede bilo šta kao poslovni pa čak i industrijski objekat i da radi šta hoće) onda se vade kako su nemoćni jer ne važe ista pravila za poslovne i stambene zgrade.
Ali prava domišljatost dolazi do izražaja tek kad se napokon smisle da izađu na teren. Naime, ako te noći radi ekipa komunalaca koji su dobri sa gazdama, onda dođu obično posle pola sata, i sve se završi sa ''ćao ćao''. Ko veli - evo mi bili, odradili poziv, i to je to, naš posao je gotov. Eventualno ako je buka baš jaka, kažu svojim drugarima da se stišaju malo. Naravno, usput pršte informacije na sve strane.
A ako te noći radi ekipa koja se ne poznaje (bar ne toliko dobro) sa gazdama, onda se primenjuje drugi sistem. Prijava se lepo zavede i snimi npr u ponoć, i onaj telefonski operater to prosledi svojim nadređenima koji šalje nalog za izlazak na teren. Ali usled neke čudne kosmičke slučajnosti, ta ekipa stigne na mesto prijave sa zakašnjenjem od 1,5 do 2 sata. I to najčešće baš 15 minuta nakon što gazda završi svirku, isprati poslednjeg gosta i ugasi zvučnike. I onda sve i da hoće, ta ekipa komunalaca više i ne može da piše kazne, jer nema buke, nema remećenja javnog reda i mira, i samim tim nema ni osnove za kaznu.
Što se tiče viših instanci, kao npr inspekcije, tu je ista priča (kao što svi verovatno već i znate). Kad se izlazi na teren, mora sve da se prijavi unapred. I naravno vlasnici sve skockaju i nameste za tu priliku, ovi odrade uviđaj, ne nađu ništa i to je to. Al ma koliko lenji bili da odrade svoj posao, možete biti sigurni da će sutra vaše ime i lokacija biti prosleđeni drugoj strani.