Problem sa bahatim obelezavanjem parking mesta na prostorima gde za to nema zakonom predvidjenog mesta se nastavlja. Pre neki dan su nestala 2 javna zonirana parking mesta da bi postavili zutu liniju iza koje se nalazi prostor, okucnica zgrade koja ne poseduje velicinu dovoljnu(i zokonom propisanu) da se automobil regularno parkira, pa on vecim delom zauima trotoar. Tako se polako svaka ulica na Zvezdari i delovima Vracara blokira i onemogucava kretanje. Nama koji nemamo problema za sada sa kretanjem to mozda ne predstavlja toliki problem, najugrozenije osobe su stari i majke sa decom u kolicima, oni zbog toga moraju da se krecu kolovozom. Bio sam pre neki dan u sekretarijatu za sobracaj i razgovarao vise od sat vremena sa inspektorom, uravo oko ovoga, svemu je jasno, drago mu je da postoje osobe koje to zanima, ali nazalost zivimo tu gde zivimo i sve je lose, a moglo bi svakako drugacije, on ima i ideje, kako resiti razne probleme sa kojima su se suocavai, ali ko njega nesto pita. Da li je sve to bas tako, ne znam verujem da ima istine u tome sto prica ali i da postojeci zakon za neke slucajve neregularnosti, moze neke manje ribe da natera, da ga postuju a ne ismejavaju svojim resenjima.
Ceo problem je nastao kada je postavljena zuta linija, na koju sam se stalno zalio, sekretarijatu za saobracaj, odnosno urbanizmu.
U vecini slucajeva sam uspeo to da resim pozitivno i zute linije su ukinute ali ostala je Kajmakcalanska 13 (R.Hrustanovic), i sada evo pojavila se S.Vujadina 17. Ne znam jos oko S. Vujadina 17, trebam da podnesem prijavu, pa da vidim kako ce reagovati, obzirom da okucnica nema 4.8m.
Na osnovu člana 201. tačka 27) Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11) i člana 24. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),
Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja donosi
PRAVILNIK
O USLOVIMA I NORMATIVIMA ZA PROJEKTOVANjE STAMBENIH ZGRADA I STANOVA
(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 58 od 13. juna 2012)
II. USLOVI I NORMATIVI ZA PROJEKTOVANjE STAMBENIH ZGRADA I STANOVA
1. Parkiranje vozila i garaža
Član 3.
Parkiranje vozila za potrebe stambene zgrade, projektuje se u skladu sa planskim dokumentom, kao podzemni, nadzemni otvoreni ili natkriveni parking prostor, u okviru garaže ili kombinovano.
Najmanji broj parking mesta je jedno parking mesto po stanu, odnosno u skladu sa planskim dokumentom.
Pod garažom u stambenoj zgradi podrazumeva se zatvoreni prostor za parkiranje vozila.
Najmanja dimenzija parking mesta za parkiranje je 230/480 cm, parking mesta za podužno parkiranje je 200/550 cm, a garažnog boksa 270/550 cm.
Svetla visina garaža na površinama koje su predviđene za kretanje motornih vozila, ne sme biti manja od 220 cm, mereno od kote gotovog poda do najnižeg nivoa elemenata konstrukcije, instalacija i opreme.
Najveći nagib pristupne rampe za garažu iznosi 12% ako je rampa otvorena, odnosno 15% ako je rampa zaštićena od zaleđivanja ili natkrivena.
http://www.podaci.net/_gSRB/propis/Pravilnik_o_uslovima/P-unpszs03v1258.html
Ova dva dela zakona se najgrublje krse prilikom projektovanja zgrada, zbog toga imamo dodatni haos sa parkiranjem. Nazalost za sada niko od odovornih koji krse zakon nije odgovorao, jer su svi oni pripadnici urbanisticko-gradjevinske mafije i zasticeni su bolje od belih medveda.
Pre dodatnog podmicivanja.
Nakon dodatnog podmicivanja.