Evo sta o uredjenju Luke pise Blic:
Evo sajta Daniela Libeskinda - www.daniel-libeskind.com
Dakle, veliki tim arhitekata, predvodjen strancima sa dobrim referencama. Zatim, ogromna povrsina, visenamenski kompleks, ili preciznije nova gradska cetvrt. I naravno, dugo ce to trajati - cak i ako sve bude islo kao podmazano - 18 godina!!! Ostaje tu i nereseno pitanje imovinskog spora koji je grad pokrenuo protiv Vorldfina.
Ipak, drago mi je sto najzad imamo konkretne planove o ozivljavanju priobalja koji se ne svode na predizborno baljezganje. Takodje cenim to sto se celoj prici pristupa vrlo pazljivo, detaljno, da je angazovano dosta arhitekata, da se razmatra dosta resenja, da sam rad na pripremi projekta traje dosta toga, i zaista verujem da to na kraju moze da iznedri potreban kvalitet.
Evo sajta Jana Gela - www.gehlarchitects.comPlanovi izgradnje za Luku „Beograd“
Gradska četvrt na Dunavu
Autor: Nataša Korlat | 06.02.2009. - 10:09
Pretvaranje Luke “Beograd” u novu gradsku četvrt trajaće najmanje 18 godina i koštaće između četiri i pet milijardi evra. Izrada projekta budućeg “grada na vodi” traje već dve godine, a na njemu rade najveća imena svetske arhitekture.
- Radovi će biti podeljeni u četiri faze. Investicije koje su nam potrebne prevazilaze našu zemlju, pa će nam biti potrebni partneri iz inostranstva - kaže Ivana Veselinović, predsednica Luke “Beograd”.
Pretpostavlja se da će radovi na projektu trajati još najmanje dve godine. Investitori očekuju da će nakon njegove realizacije “grad na vodi” biti nova turistička destinacija, ne samo za Srbiju, već i za zemlje regiona i cele Evrope.
- Ovaj prostor je sada ruglo Beograda. Zemljište je, međutim, neophodno očistiti, jer je zbog raznih fabrika i industrije 10 puta zagađenije nego što je to dozvoljeno. Preko njega u jednom satu pređe oko 1.100 automobila. I Dunav je u ovom delu toka dva puta zagađeniji nego u ostatku Evrope - dodaje Veselinović.
Na projektu “grada na vodi” radi čitav tim stručnjaka. Osim domaćih, tu su i najpoznatiji svetski stručnjaci, kao što su Daniel Libeskind i Jan Gel, koji je pre dva dana doputovao u Beograd. On je stručnjak za gradove, koji se bavi uređenjem javnog prostora. U Kopenhagenu je napravio najveću pešačku zonu na svetu, a radio je na projektima uređenja Njujorka, Melburna, Ciriha i drugih svetskih metropola.
Prema projektu koji je radila njegova kuća “Jan Gel arhitekts”, cilj je napraviti kvartove susedstva koji će sada nepristupačnu obalu povezati sa centrom grada. Takođe, neophodno je zadržati živost Beograda, koja već postoji u drugim delovima i preneti je na beogradsko priobalje. To uključuje izgradnju parkova, zelenih površina, pešačkih i biciklističkih staza. Naravno, u budućem “gradu na Dunavu” biće sagrađene i zgrade. Imaće najviše šest spratova i biće zidane od providnih materijala. Uz sam Dunav, biće sazidan javni objekat, specifične arhitekture i sadržaja.
- Mi smo jedina kuća na svetu koja unosi ljudski element u arhitekturu. Nije cilj da zgrade lepo izgledaju sa zemlje ili iz ptičje perspektive, već da se ljudi u tom prostoru lepo osećaju. Mi krećemo sa ljudima, prelazimo na prostor, pa tek onda na izgradnju zgrada - kaže Jan Gel.
Gel: Kriza neće sprečiti gradnju
Mislim da ekonomska recesija neće sprečiti gradnju ni ovde, ni u svetu, a to nam je pokazalo iskustvo. Pogledajte Barselonu, koja je posle Franka počela da se razvija. Slično je bilo i sa Lionom, koji se posle ekonomske depresije naglo razvio. Takvih primera ima mnogo. Činjenica je da su materijali za izgradnju jeftiniji za vreme finansijskih kriza i to će svakako podstaknuti investitore da grade - kaže Jan Gel.
Evo sajta Daniela Libeskinda - www.daniel-libeskind.com
Dakle, veliki tim arhitekata, predvodjen strancima sa dobrim referencama. Zatim, ogromna povrsina, visenamenski kompleks, ili preciznije nova gradska cetvrt. I naravno, dugo ce to trajati - cak i ako sve bude islo kao podmazano - 18 godina!!! Ostaje tu i nereseno pitanje imovinskog spora koji je grad pokrenuo protiv Vorldfina.
Ipak, drago mi je sto najzad imamo konkretne planove o ozivljavanju priobalja koji se ne svode na predizborno baljezganje. Takodje cenim to sto se celoj prici pristupa vrlo pazljivo, detaljno, da je angazovano dosta arhitekata, da se razmatra dosta resenja, da sam rad na pripremi projekta traje dosta toga, i zaista verujem da to na kraju moze da iznedri potreban kvalitet.