Nemaš ti mnogo veze sa materijom o kojoj pričaš najblaže rečeno
nadam se da si se okružio nekim stručnim ljudima tamo...
Bolje da si mene zaposlio da ti vodim kadrovsku... Godišnje sam imao u proseku 5 dana bolovanja... Znam oblast dobro, tj. znao sam je do 2019. sad malo manje pratim... Nema tog rešenja ugovora, odluke, ovlašćenja da je vezano za radno pravo a da nisam radio...
U IME NARODA Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Dragane Marinković i Branka Stanića, članova veća, u parnici iz radnog odnosa tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Milan Golubović, advokat iz ..., protiv tuženog Preduzeća za telekomunikacije...
www.vk.sud.rs
U konkretnom slučaju tužilac je neprekidno u periodu od 01.01.2011. do 14.08.2015. godine radio kod tuženog puno radno vreme, na poslovima koji su Pravilnikom o sistematizaciji sistematizovani kao stalni poslovi. Tuženi je zloupotrebio pravo iz odredbe člana 197. Zakona o radu koja definiše koji se poslovi po svojoj prirodi smatraju privremenim i povremenim poslovima i sa tužiocem je zaključio ugovore za obavljanje poslova koji po svojoj prirodi i svrsi nemaju karakter privremenih i povremenih poslova. Zato se radi o simulovanim (prividnim) ugovorima koji prikrivaju ugovor o radu iz odredbe člana 33. Zakona o radu. Za taj ugovor ispunjeni su svi zakonski uslovi. Radni odnos na neodređeno vreme je pravilo, a radni odnos na određeno vreme izuzetak, koji se u smislu člana 37. navedenog zakona („Službeni glasnik RS“ broj 24/05) može zasnovati samo kada su u pitanju sezonski poslovi, rad na određenom projektu, povećanje obima posla koji traje određeno vreme i sl. za vreme trajanja tih potreba (stav 1.) ili radi zamene privremeno odsutnog zaposlenog. U konkretnom slučaju poslovi povereni tužiocu nemaju karakter poslova iz navedene zakonske odredbe, pa je zaključenjem prvog od ovih ugovora i danom stupanja na rad 01.01.2011. godine, tužilac zasnovao radni odnos kod tuženog ali ne na određeno vreme kako je to pogrešno zaključio drugostepeni sud, već na neodređeno vreme saglasno odredbi člana 37. stav 4. Zakona o radu.
Reci gde radiš
da malo pročešljamo te ugovore na određeno
Neću da se sprdam s tobom, mada mi malo prija
ali ozbiljno ti kažem da to sve što gurate u ugovore na određeno ne sme tako, kršite zakon..