Šta je novo?

Posao i radna prava

Napisao sam gore, nemam interes da te vređam radi vređanja jer sam uveren da si psihopata bez trunke samokritičnosti i introspekcije, a i od ranije sam svestan da sve takve stvari samo prođu kroz tebe bez ikakvog efekta. I ovim sledećim postom si potvrdio moje sumnje. Sama činjenica da nakon svega na šta ti je skrenuta pažnja, ti nastavljaš da pišeš ''Za drzavu je dobro da ljudi rade po 20 sati dnevno ukljucujuci i nedelju i da cute i da rade'' pokazuje da ne samo što te ič ne dotiče količina psihološke problematičnosti (da se blago izrazim) koju si ispoljio na forumu do sad, nego nisi u stanju da posmatraš svet oko sebe kao većina osoba, već više kao neka bezosećajna mašina u večitoj trci za optimizacijom svega i gomilanjem moći i kontrole, bez ikakvog jasnog cilja u životu, već samo radi moći i kontrole same po sebi.

I kao što rekoh gore, dao bih ti savet na kraju ali ne želim da ispadne pogrešno protumačeno, a i ovime si me definitivno ubedio da bi bilo uzaludno. Ne znam šta bih više mogao da kažem nakon svega ovoga, nakon ovih blago rečeno šokantnih izjava i otkrivanja svoje istinske prirode, tako da ću stati ovde.

P.S.
Nemoj molim te da objavljuješ ovde rezultate svojih optimizacija i otpuštanja radi automatizacije i još veće pohlepe i profita. Pošto ću prijavljivati te postove za offtopic, jer je ovo tema o ljudskim pravima na poslu, a ne o otpuštanju radnika i automatizacijama iz nečije čiste pohlepe i nezasitosti.

U redu. To treba da kazes onda ovako "zasto smatras da treba svi da radimo po 20 sati svaki dan?". Cujes obrazlozenje i onda kada cujes obrazlozenje ti treba da das komentar na to obrazlozenje. Ono sto se ja ne slazem sa trobom jeste sto ti automatski kada neko napise "treba svi da rade po 20 sati dnevno" dijagnostikujes sa psihopatom. Kao da imas neku automatsku dijagnostiku :)
Veruj mi ja kada bi hteo da budem judgemental na taj nacin kao vecina ovde mogao bi jos 10 puta gore nego ostali ali namerno ne radim to jer sam naucio da budem uvidjajan.

@P.S
Naravno bice iskljucivo u okviru teme.

Jel mozemo sad da se vratimo na temu? Postoji li neki Zakonski okvir kako neko ko je stalno zaposlen u firmi moze da radi 36 sati uzastopno? Tj ono sto me interesuje da li je moguce da postoji neki izuzetak od pravila?

Poslednja izmena:
PO ugovoru o radu poslodavac može odrediti kada je potrebno prekovremeno ali ne duže od xx sati. U slučaju da radnik ne želi da radi prekovremeno iako postoji potreba mora da se izjasni zašto tj da bude sprečen. Verujem da kod EPS-a postoje vanredne situacije gde se neki kvar mora sanirati. Drugar radi za EPS vec 10god zaposlen na PP (na sudu bi dobio lako), kaže da ovi stalno zaposleni ne žele ništa da rade, sve teraju njega, i bandere, i kutije i kvarovi... Tako da iako je mnogima od 90ih san da rade u EPSu za neke to baš i nije najsjajnije.

Suština je da radnik ne treba raditi 20h dnevno već ostaviti ljude koji rade i koji će organizacijom za lupam 8h završiti nešto što bi bilo potrebno 20h sa ljudima koji hvataju krivine. Dakle nama trebaju zakoni koji će štititi i poslodavce i radnike. Pošto trenutno nisu takvi zakoni, a i sama država je svesna kako radnici zloupotrebljavaju i poslodavci, a ne smeju da menjaju jer većina radi za minimalac, onda se izmišljaju uz amin države razne agencije za zapošljavanje čime firma može da "pozajmi" radnika na odredjenim poslovima ali da nema nikakvu obavezu oko njega (onaj gore slučaj sa vozačem glova,wolta,donesi... šta li je) i da ga otpusti kada hoće. U tom slučaju se nema regularan ugovor o radu i obaveza poslodavca je mnogo manja. Sve više firmi ide na ovakvu vrstu zapošljavanja.

Ja na njegov post sam trazio na krajnje lep i dobronameran nacin objasnjenje kako je tako nesto moguce i u kojoj situaciji bi tako nesto bilo moguce da neko radi 36 sati uzastopno.

Pa i mediokritetu je jasno da je kršenje zakona u pitanju.

Postoji prekovremeno i poslodavac je dužan da plati prekovremeno ali ne može da bude 36h uzastopce pa ne znam kakve da su vanredne okolnosti, to je nedvosmisleno kršenje zakona.

U redu on je napisao kao da je uobicajeno za vandrrdne situacije pa reko da nema nesto sto ja ne znam.

Normalan covek treba da se kloni rada po firmama, da minimizuje trosenje sopstvenog vremena, jedinog nenadoknadivog resursa svog zivota, na kapital.
Raditi sto krace, sto manje.

Normalan covek treba da se kloni rada po firmama, da minimizuje trosenje sopstvenog vremena, jedinog nenadoknadivog resursa svog zivota, na kapital.
Raditi sto krace, sto manje.
:))) a ja pravim fer platformu da se prati sto vise rad da bi povecali efikasnost i naravno zarade.

Радници крагујевачког Фијата од почетка грејне сезоне раде у хладним халама, сазнаје Нова.рс од више запослених у тој фабрици. Они кажу да грејање хала уопште није ни покретано у уобичајеном термину као ранијих година и да од надлежних нису добили никакав званичан одговор због чега нема грејања. Услови за рад су, наводе они, тешки, поготово последњих дана када су спољне температуре у минусу.​

Радници крагујевачког Фијата од почетка грејне сезоне раде у хладним халама, сазнаје Нова.рс од више запослених у тој фабрици. Они кажу да грејање хала уопште није ни покретано у уобичајеном термину као ранијих година и да од надлежних нису добили никакав званичан одговор због чега нема грејања. Услови за рад су, наводе они, тешки, поготово последњих дана када су спољне температуре у минусу.​

Ja mislim da bi ti svisno kada bi neko sa tvog profila postovao neku pozitivnu vest :)

To je čak možda i dobra vest. Istekle im subvencije za struju pa neće da pale grejanje. A možda se solidarišu sa Ukrajinom pa štede :)

Divno kako se poslodavci osmehuju i naslađuju pa zbijaju šale... Joj kako je smešno...

Ne znam zasto moras sve da shvatis negativno. Treba gledati malo i pozitivno na stvari.

Kako mi se njake od ovog stava, ja sam apolitičan, gledam pozitivno na stvari… ne znam gde sam čuo, prafraziram, ali u današnjoj Srbiji (pa i u celom svetu) tako mogu da se ponašaju samo intelektualno lenje i moralno osakćene osobe.

:) Mozda se i kandidujem da radimo malo po mom. :cool:
zamisli taj trip.

Divno kako se poslodavci osmehuju i naslađuju pa zbijaju šale... Joj kako je smešno...
Verovatno bi nama svima bilo bolje da cela Srbija i dalje placa struju umesto fiata… A zasto da se zaustavimo na fiatu, hajmo svim firmama da placamo struju :)

I naravno. Da gledamo samo negativno jer smo onda moralni i intelektualni. Rodi mi se dete, idem da se bacim sa mosta… ko ce to vaspitavati, kupivati pelene…

Smaras vise sa tim odakle ti ovo odakle ti ono. Preseli se u Srbiju pa ces da vidis koliko nam je dobro, a ne sa Havaja da solis nekome pamet. Nije ti ovo evropa ili amerika pa da svi podaci budu javno dostupni.

Fiat je subvencionisan to svi znaju. Znaju i da imaju povlascenu cenu struje ( oko 2-6din po kw). Znamo i da je drzava placala plate radnicima prvih godina. Sve imas na netu, a skokni i do kragujevca pa vidi. A znali smo i kad subvencije isteknu da ce se fiat povuci kao sto najavljuje. Nisu oni, a i svi drugi investitori, dosli jer smo mnogo dobri radnici. Nego smo jeftina radna snaga gde jos drzava poklanja troskove.

evo ti vradovicu malo da čitaš.

Neke fabrike su iz DS vladavine, neke iz SNS. Ne kažem da je moglo drugačije ali možda je moglo bolje. Kao što kažu u jednom od tih tekstova, nije problem ulagati i dovlačiti investitore u ruralne delove ali je problem kada se to radi u razvijenim opštinama gde se guši domaća proizvodnja. Subvencije nisu namenjene da se daju u nedogled.

Hvala. Treba imati na umu da ne znaju svi sve :)
Ipakl nisam primetio da su rekli da imaju jeftinu elektricnu energiju.
Subvencije da to sam znao i ranije uostalom svi zivi ih dobijaju.

Jeftina struja je tek posebna priča. To ti spada u troškove. Skokni do Kragujevca pa pogledaj koliko plaćaju. Kladim se da plaćaju tj da su plaćali manje nego ti za tvoje rudnike. Dakle imaju jeftinu struju, ne plaćaju poreze i doprinose, ne plaćaju zemljište... da čovek poželi da ima takvu firmu.

Jeftina struja je tek posebna priča. To ti spada u troškove. Skokni do Kragujevca pa pogledaj koliko plaćaju. Kladim se da plaćaju tj da su plaćali manje nego ti za tvoje rudnike. Dakle imaju jeftinu struju, ne plaćaju poreze i doprinose, ne plaćaju zemljište... da čovek poželi da ima takvu firmu.
Moraću da ti verujem na reč pošto nema nigde zvanično objavljeno.

@vradovic poseduje rudnike? MIlioner na forumu?
ima nas raznih :) (Cultural diversity)

@vradovic poseduje rudnike? MIlioner na forumu?
Ne znam koliko poseduje on, a koliko "investitori" ;) Kad kažem rudnik mislim na kripto rudnik.

Moraću da ti verujem na reč pošto nema nigde zvanično objavljeno.
Ništa nema zvanično objavljeno, javni ugovor je zatamljen jer je poverljiva informacija ali kroz troškove može da se vidi. Ako nemaju šta da kriju zašto ugovor nije javan? Razmisli malo tako.

Vrh