Svašta sam video za ovih mojih 13 godina staža, radio, razne ljude zapošljavao, otpuštao... te se ne može generalizovati ni ovako ni onako.
Sad si me podsetio na Relju, koji reče da je bio "vođa tima", sličan narativ imate... Jesi li i ti vođa tima ili držiš kafić?
To vođa tima mi se više sviđa od klasičnih zvanja, direktor odeljenja ili šef odseka, zvuči nekako neobaveznije i ležernije... Kao drugari smo dok radimo zajedničkim snagama, timski je rad, sve dok mi ne uvališ otkaz...
To je uglavnom vezano za neke novije poslove u IT sektoru, gde se rade određeni vremenski ograničeni projekti i slično...
Daješ li upozorenja pre tih otkaza ili prisiljavaš radnike da potpišu sporazumno?
Priča o porezima, olakšicama i kako započeti biznis u Srbiji je druga priča... Ali svaljivanje onog lošeg i teškog iz cele te priče na zaposlenog/radnika je moja priča. I držaću se toga jer to ne dozvoljavam i uvek dajem savete da radnik ispliva kao pobednik.
Za vašu muku, poslodavaca, ja ti nisam prava adresa, sem za neke nove poslove, gde zaista krećete od nule, manje više kao pojedinci ili tim mladih ljudi koji ima inovativnu ideju i viziju... Njima treba pomoći... Ako si gazda koji vodi kafić, restoran ili splav vi imate debele veze i načine i borite se tako što istiskujete sve koji nisu spremni da kao vi igraju prljavo i zato opstajete... Ako ćemo već da pravimo stereotipe o (ne)radnicima u državnoj službi... Svaki gazda u ugositetljstvu koga sam upoznao je neki muljator i galamdžija...
Nisam još provalio koji si tačno tip gazde ali te suze koje liješ mi deluju krokodilske...
Ugovor na neodređeno je pravilo. Trebalo bi da ga daješ svojim zaposlenima od prvog dana kad stupe na rad, naravno i da ih prijaviš 3 dana pre toga. Dakle ukoliko imaš stalnu potrebu za obavljanjem takvog posla, ukoliko ti je to delatnost,
neodređeno.
To sam zaboravio da kažem da se i tamo gde sam ja radio namerno
svim početnicima daju ugovori na određeno, iako je potreba za obaljanjem tih poslava stalna ali se ugovor na određeno koristi kao metod kontrole i pristiska, ucene na zaposlenog, a ne da bi se videlo koliko je neko dobar kadar.
Za proveru kadra, imaš ugovor o probnom radu, do 6 meseci, sasvim dovoljno vremena da vidiš je l' neko dobar ili nije, a ako je naknadno loš, pa daj mu zakonit otkaz, ugovor za stalno te ne sprečava u tome, daj otkaz u kome ćeš navesti stvarne razloge, koji god da su, zakašnjenja, ne ispunjava očekivane rezultate i tsl., a ovim zloupotrebama ugovora na određeno gde postoje jasne odredbe kad se može zaključiti bi trebalo jednom i do kraja da se stane na put...
Čuj ti njega polete i osokole se radnici za nešto što im pripada i što im je minimum sigurnosti, tj. redovan način zaposlenja po Zakonu o radu, a to je ugovor o radu na nedoređeno vreme...
Ne znam šta radiš, ako je po projektu koji je oročen, u redu, ako je zamena odsutnog zaposlenog u redu, ako su dakle poslovi objektivno vremenski ograničeni rokom u redu, za sve drugo
na neodređeno.
Ispekcija uglavnom samo gleda jel ima ugovora, da nije rad na crno, što je greška, trebalo bi da se upuste dublje pa da vidimo koji su vam sistematizovani poslovi i kakve ugovore imaju zapsoleni...
Ne može svaki zaposleni da bude na određeno a još manje sa ugovorom o privremenim i povremenim poslovima...
Dalje, kad si bolestan uzima se bolovanje. Ono za to postoji. Na žalost pre korone je nivo zdravstvene svesti zaposlenih bio jako nizak, a i siromaštvo je veliko, pa ljudi da ne bi primali naknadu zarade tokom bolovanja koja je nešto niža od plate su kašljali na poslu i dolazili sa temperaturom, prenosili drugima viruse, sedeli bez maske vidno bolesni i sl.
Ja sam uvek kad mi nije bilo dobro uzimao bolovanje da se oporavim pre povratka na rad. Mi smo imali ambulantu sa lekarkom i sestrom u najvećoj poslovnoj zgradi, kao mali dom zdravlja pa si sve mogao da obaviš na poslu, pregled, recepte, kontrolu, doznake... To je bilo jako zgodno, ali sad je za vreme naprednjačke vlasti i to ukinuto pa mora da se ide u dom zdravlja... Zdravstvena zaštita je važna. Tebi bi kao vođi/ poslodavcu/gazdi trebalo da je u interesu da imaš zdrave zaposlene jer tada mogu da pruže svoj maksimum na poslu...
Uz izvitoperenoj varijanti u kojoj ih gledaš samo kao telesni resurs, želiš da su uvek produktivni ili da ih zameniš novim telesnim resursom kad to više nisu...
Ali tu moje simpatije za muke poslodavaca jednostavno nemaš... Ako ti ne ide, zatvaraj firmu i zaposli se negde kao svi mi ostali... Možda jednostavno loše menadžerišeš, nije svako za to, ali da mi svaljuješ štetu na zaposlene, to ti ne dozvoljavam. :no no
To je da sam ja vlast, jeste da malo imeprativno govorim, ali ja sam niko, pa nije ni važno...
Eto, ne znam šta si još naveo, rekao sam već da je sada u državnoj službi što se tiče dovođenja novih (bez adekvatnih kvalifikacija i držanja jezika za zubima) najgora situacija, gora od 90tih i to svi pričaju koji su radili još tada... Kažu 90tih se barem znalo, može tvoj sin ako ima diplomu tu i tu... Sada sve može... Konkurs je ukinut. Nema ga... Za vreme žutih je bio u politici svako malo i bilo je ljudi koji su se tako zaposlili, savršeno legalno. Nikog nisu znali, nisu bili u stranci. Danas vezano za instituciju "od renomea" u kojoj sam radio - nemoguće. Tako da se tu ne bih ponavljao...