Šta je novo?

Posao i radna prava

Za varioce se već neko vreme zna da su u deficitu, a s druge strane tovarenje kvadrata je jedna od najvećih manija i psihoza u Srbiji, pa mogu da razumem da će da ih i uvezu da bi završili zgradurine što pre.

Ali da mi neko kaže da će u jednoj Srbiji biti uvoženi Sik Indusi da voze kombi i istovaruju robu u market... ne bih mu verovao.

I sve to da bi uštedeli fazon 15% po čoveku umesto da zaposle Srbina ili nekog Balkanca iz komšiluka.

Neverovatno jbt.

Na stranu sad ko šta misli o multikulturalizmu i o mešanju naroda. Meni je sama ta korpo-hohštaplerska računica neverovatna. Da je njima manje cimanje, i manji apsurd, da dovedu, smeste i srede papire ljudima sa drugog kraja sveta i iz potpuno druge kulture, nego da plate pošteno naše ljude za mrvu više.

A tek to plansko i na silu mešanje naroda i ubijanje domaće radne snage i tržišta, to je tek posebna priča i izdaja. Nažalost, nema o tome dovoljno svesti ni ovde a ni u Evropi, Britaniji i Kanadi. A kad se i raširi dovoljno svest o tome, tad će već uveliko biti kasno.

Pre neki dan sam video novi vrhunac debilizma - Sik indusa koji vozi dostavni kombi za Aman.

Sik Indus. Sa sve plavim turbanom na glavi.
U Beograd u Srbiji.
Vozi kombi i istovaruje robu.

I neko tamo u tom smrdljivom Amanu je izračunao (i opravdao) da je razumnije da dovode njega iz Pandžaba, nalaze mu smeštaj, sređuju mu papire (makar ono najneophodnije) i puste ga tako da se snalazi ovde u saobraćaju, u jeziku, u društvu generalno... nego da zaposle nekog Srbina i plate ga fazon 15% više...

Jbt u kakvo opičeno doba mi živimo.
U jednoj velikoj firmi u Beogradu to dovlacenje stranaca pravdaju recenicom "nece nas covek da radi". Pa nece naravno kad mu dajes bednu platu. A lako im je da zaposle nekog indusa da mu daju platu(mnogo manju) i da mu nadju smestaj (neka soba gde spava njih 5-6 ). Sve u svemu katastrofa.

Za varioce se već neko vreme zna da su u deficitu, a s druge strane tovarenje kvadrata je jedna od najvećih manija i psihoza u Srbiji, pa mogu da razumem da će da ih i uvezu da bi završili zgradurine što pre.

Ali da mi neko kaže da će u jednoj Srbiji biti uvoženi Sik Indusi da voze kombi i istovaruju robu u market... ne bih mu verovao.

I sve to da bi uštedeli fazon 15% po čoveku umesto da zaposle Srbina ili nekog Balkanca iz komšiluka.

Neverovatno jbt.

Na stranu sad ko šta misli o multikulturalizmu i o mešanju naroda. Meni je sama ta korpo-hohštaplerska računica neverovatna. Da je njima manje cimanje, i manji apsurd, da dovedu, smeste i srede papire ljudima sa drugog kraja sveta i iz potpuno druge kulture, nego da plate pošteno naše ljude za mrvu više.

A tek to plansko i na silu mešanje naroda i ubijanje domaće radne snage i tržišta, to je tek posebna priča i izdaja. Nažalost, nema o tome dovoljno svesti ni ovde a ni u Evropi, Britaniji i Kanadi. A kad se i raširi dovoljno svest o tome, tad će već uveliko biti kasno.
Klasične korpo izmišljotine, radio sam u korporaciji donedavno i to baš u timu sa Indusima, doduše rade u lokalnoj kancelariji tamo u Indiji, i to je taj modus operandi. Šatro, skupo je kratkoročno, ali na dugoročne staze im se isplati, jer plaćaju mesečno manje Indusa.

O čemu da pričamo, kad su otpustili x radnika, svima podelili y * z mesečnih otpremnina (višemilionski iznosi) i onda kroz dve nedelje organizovali celodnevnu žurku u jednom prestoničkom kafiću. Kao da se ništa nije desilo, a tobože haos, opali prihodi, režu se troškovi...

Sik bio kod mene pomagao vodovodziji, kaze ovi nasi idu preko iako je zarada slicna uz naravno kolektivni smestaj i ostale cari rada preko u takvim aranzmanima.

Upravo.

A najjače mi je što na sve to posle dođu političmari, ekonomisti pa čak i te iste korporacije i onda se isčuđavaju i pitaju ljude "a što ste tako pesimistični i negativni?"

Od Aljaske do Australije, non stop se nameće nešto ljudima, non stop im se kalupe mišljenja, menjaju im se norme, ruše im se prethodni pogledi i rezoni i nameću novi (najčešće gori), ljudima se govori kako će morati da rade još više za još manje, na silu im se menjaju zajednice i društva... i onda posle ovi koji žive ko bubrezi u loju, i izolovani od svega toga, se čude zašto je sve u stagnaciji i pesimizmu.

Da stvarno, i ja se pitam...

Па сећам се Ловрића на почетку века, који је више година предавао и код нас и у Азији, па и у тим неким западним земљама (не нужно и географски, али тај свет, да ли беше Аустралија и САД). За нас је рекао да смо генерално просек, за западњаке да су испод просека, за Азијате да кидају. Те генерације су стасале. Уосталом и види се по свему што се дешава да јесте био у праву. Наравно, свестан је и он да је његов узорак мали и питање где је био, али да кажемо да ако је већ тако јавно изнео то пред 200 људи, знао је шта прича.

Не бринем се ја за њих, док год могу да привуку најбоље тамо. Као и увек. Османлијско царство је цветало док су најбољи меритократски долазили на најбоље позиције, док је Србин нпр могао да буде велики везир, кад је кренуо непотизам, ћао, здраво...

Бринем се за ове са печењарским кадровима, има ли таквих, зна ли ко?

Vreme za neradnike, čiji se broj prenamnozio, a i dalje je u konstantnom porastu, nikada nije bilo lakse, nego sada.

Ja sam glasan da radnik ne treba da bude maltretiran na poslu, da prekovremeni rad mora da mu se plati. Da ne moze da mu se da da od 8 sati 7,5 efektivno radi(to je na duze staze nemoguce izdrzati) i tako dalje.

Ali masa ovih danasnjih klinaca koji su dosli iz Srednje skole nauceni da sto manje rade, po mogucstvu nista i sto im je faks sluzio za produzenje za..bancije, koji do 25-26 godina nikakve brige u zivozu nisu imali osim sta ce danas da jedu i gde ce uvece da izadju i nikoga se ne plase, a puna su im usta njihovih prava.

Ja sam uvek za manje radnika u kolektivu, koji ce da rade, a da budu placeni vise, nego sto je prosek za taj posao. I ti radnici ne mogu da budu masine, nego zivi ljudi, koji će ponekad imati privanti problem i sve se to razume. Ali da se trude i postuju svoju platu i radno mesto, koji im omogucuju bolju egzistenciju.

Па сећам се Ловрића на почетку века, који је више година предавао и код нас и у Азији, па и у тим неким западним земљама (не нужно и географски, али тај свет, да ли беше Аустралија и САД). За нас је рекао да смо генерално просек, за западњаке да су испод просека, за Азијате да кидају. Те генерације су стасале. Уосталом и види се по свему што се дешава да јесте био у праву. Наравно, свестан је и он да је његов узорак мали и питање где је био, али да кажемо да ако је већ тако јавно изнео то пред 200 људи, знао је шта прича.

Не бринем се ја за њих, док год могу да привуку најбоље тамо. Као и увек. Османлијско царство је цветало док су најбољи меритократски долазили на најбоље позиције, док је Србин нпр могао да буде велики везир, кад је кренуо непотизам, ћао, здраво...

Бринем се за ове са печењарским кадровима, има ли таквих, зна ли ко?

Kako se ne bih sećao Lovrića i te njegove izjave. Predavao je on u Australiji i Novom Zelandu zajedno sa svojim kumom Zlatkom Kovačićem koji je inače bio jedan od pionira uvođenja mašinskog učenja u obavezni program osnovnih studija na svetskom nivou - primera radi, na našem Univerzitetu se taj predmet izučavao od 1994. Samo se drugačije zvao, meni se digne kosa na glavi od tih buzzwords kao što su ML, AI i slično.

Opšti zaključak - nisu ni ti Azijati neke mašine ili genijalci - ima ih mnogo. Okreni obrni, sve ti je u zakonu velikih brojeva.

Ono što mi je alarmantno je da lokalno stanovništvo nije zainteresovano za rad na određenim pozicijama koji se prema statistikama smatraju dobro plaćenim i iznad proseka.

Ovo postaje globalni trend.

Što se ćaci profila tiče toga tamo zaista nema - da ozbiljne državne sisteme vodi jagnjeća brigada. Zašto? Jednostavno - postoje procedure i kontrole koje se slepo prate.

Poslednja izmena:
Да, квантитет, али очигледно ипак и нека окренутост ка томе из чисто практичних разлога и сл, ако не и већа надареност (мада је мени тако звучало). Нешто не верујем да би били већина у Џендер стадиес.

Уосталом, јасно је, технологија, број патената, нових инжењера итд, нешто где су ови имали монопол вековима буквално, окренула се клацкалица, а што кажеш, сад ти бројеви раде за њих....

Imaju generalno odličan obrazovni sistem, i željni su dokazivanja. Zapad se po tom kriterijumu poprilično ulenjio. Ali suštinski, rade isto što i naši poslodavci. Neko ide trbuhom za kruhom u EU, neko u US, Kanadu, Australiju i Novi Zeland, a neko u Srbiju.

Genijalnih ima na svim meridijanjma, i tu opet igra zakon velikih brojeva: 1% na 6.5 miliona ili 1% na 1.4 milijarde (ili koliko već) nije isto u apsolutnom smislu.

Imaju generalno odličan obrazovni sistem, i željni su dokazivanja.
Ali i oni su otišli u ekstrem sa time. U više dokumentaraca koje sam gledao o Azijskim zemljama, naletao sam na svedočenja ii intervjue tamošnjih ljudi koji kažu da je sa napretkom tehnologije ali povećanjem naseljenosti odnosno mnogobrojnosti, pritisak na đacima sve jači i jači. I da beleže sve više psihičkih i mentalnih problema zbog toga. A njihova doskorašnja tradicija da lekari samo otpisuju i negiraju psihičke probleme, dodatno otežava život mnogima.

Isto tako, azijatski roditelji su poznati po svojoj zahtevnosti, hladnoći i nemilsrdnosti i zato su to preneli čak i na internet, gde Azijati prave razne fore i skečeve na tu temu.

aOr4veD_700b.jpg

Suštinski, to jeste smešno. 😁 Ali i oni sami kažu da te fore prave kao ventile da ne bi poludeli od pritiska i anksioznosti.

Ne znam, po meni nijedan ekstrem nikad nije dobar. U 95% stvari, sredina je zlato.

Poslednja izmena:
Slažem se. Međutim, takav mindset radi trenutno hostile takeover moći na svetskom nivou. Sledeće generacije već neće biti takve.

Za usamljenost, mentalne bolesti i hladnokrvnost se slažem. Ne bih imao šta da dodam sve si već napisao.

Dosta radim sa tim kulturama i baš zbog navedenih karakteristika se ne radujem preuzimanju globalne dominacije. Izuzetno su teški za saradnju, prave klanove od svojih ljudi i čuvaju jedni drugome leđa. Da se razumemo, to je sjajna osobina. Kamo sreće da se mi Srbi međusobno pomažemo tako.

Ja sam to uvideo i shvatio da je to jedan od načina da opstaneš u takvim sistemima. Uspeo sam čak i dvoje naših ljudi da dovedem u firmu, ali malo nas je kad porediš recimo Azijate. Nas par koji su tu se međusobno baš pomažemo i igramo duple pasove kao Riđi i Vučko 😀

Док не достигну и престигну пер капита не мора да значи да следеће генерације неће бити такве. Тај неки облик државног капитализма или чак касти (3 милијарде људи) никад неће благонаклоно гледати на претерано богаћење, пре ће бити да ће се то враћати кроз још веће агрегатне инвестиције!

Дакле имаш тај већи хасл и бројеве (и апсолутне и релативне) који су већ на њиховој страни и да не потежем још неке друге аргументе да не бих дошао на поље расне дискриминације (а најискреније се питам за неке ствари), тежиште се дефинитивно помера и тај геп ће расти. Јединa нада остаје питање тог квалитета, али не само тога, него и да ли ће моћи да их привуку у обиму и квалитету као до сада.

Чудно је то (да не кажем шизофрено са наше стране), ови су заслужили да падну, то би била космичка правда нека због свега што су вековима радили итд, али пази ако ови други стварно дођу на неки ниво хегемоније, е то ће тек бити весело...

Pazi, per capita će doći za nekih 15-20 godina. Da se ogradim, ovo je moja slobodna procena, možda grešim, ali sa trenutne pozicije i razvoja geopolitičkih događaja, ide u tom smeru.

Seti se samo Kine pre 30 godina. Gde su bili a gde su sada: Kvantni skok. Neverovatan pomak.

Iskreno se uopšte ne radujem da preuzmu hegemoniju, ali ako će se ponašati prema ostalima kao što se prema sebi ponašaju - neka se spasava ko može.

Inače sa aspekta kosmičke pravde zapad je odavno zaslužio da padne. Što se nas samih tiče to je zamena jednog zla drugim, ali mi se opet čini da situacija po nas ipak može biti povoljnija od trenutne (ako nas do tada ne pretvore u rudarsku koloniju).

Управо то, нисмо ми навикли на такву радну етику и такве односе...

Међу Кинезима се баш вреднује образовање, колико људи овде воле да се хвале паметном децом, тамо је то х1389.

Радна етика јесте боља него код нас, али не треба да замишљамо тих .001% који раде 9-9-6, имају они лепшу сегрегације рада и посла од нас, бар бих ја тако рекао. Неколико Кинеза са којима сам радио буквл узме да спава на паузи за ручак, кажу да је то нормално. Да не буде само тих неколико "мојих" Кинеза, тамо имају и изреку "планине су високе, а цар је далеко" коју користе кад год хватају неке кривине. Ткд људи као људи, само им је социјални капитал знање, а не новац, та разлика кроз године и генерације направи велику разлику.

Vrh