Ovako šta veličanstveno je ogromna šteta da se ne realizuje. I ako se moglo tridesetih godina, što ne bi moglo danas. Palata Patrijaršije na Vračaru, zgrada opere, novog velikog Narodnog pozorišta... svašta se može. A najlepše bi bile da su vidljive sa gazele i Brankovog mosta i osvetljene kao u Budimpešti ili Pragu.Vratio sam se na neke tekstove koje sam i ranije čitao o kratkom, ali slatkom trendu secesije u Beogradu i iz toga proistekle namere o uspostavljanju nacionalnog stila i ponovo bio očaran. Tim povodom, delim deo neostvarenog opusa Momira Korunovića, iako je verovatno više puta ovde isto to ilustrovano. Ovi nacrti su nastali pre nacrta za poštu u Savskoj, a zapitao sam se zašto se za Glavnu poštu kod Skupštine radio novi i onako grub projekat, kada bi ova varijanta sa 7 spratova bila mnogo bolje uklopljena na tom mestu. Ipak, nikada nije tu planirana, već u bloku iza onog koji zauzima Naordno pozorište, što baš i ne bi bila srećna lokacija, makar iz današnje perpsektive. Uživajte u lepoti, ja baš jesam. Dužni smo sebi obnovu Pošte u Savskoj, a dok do toga dođe nadam se da će i Savski trg nekim čudom ponovo oživeti, pošto je baš tužno gledati ga ovako opustošenog, a prostor toliko istorijski slojevit i značajan za istoriju ovog grada.
P.S. Čini mi se da prvi projekat ima čak i mural ili reljef bicikla na fasadi, ali može biti i deo kočije
Pogledajte prilog 164283Pogledajte prilog 164284
Argumentum ad Scupos.I sa mostova na Vardaru se vide 'stare' zgrade...
Kailane, ovo su neki novi momenti.предлог њене реконструкције је у складу са актуелним тековинама обнова европског наслеђа које предводе најбогатије и културно најразвијеније земље Европе
Далеко боље поређење је са Дрезденом који је такође уништен у Другом светском рату али га Немци пажљиво и темељно обнављају као један нормалан, цивилизован народ који поштује историју и културу
Da, samo što moj post uopšte ovog puta nije bio vezan za zgradu Pošte, nego za post iznad... koji nema veze sa Poštom, niti sa obnovom starih zgrada - nego sa gradnjom potpuno novih zgrada na "stari" način. I onda tvoj odgovor na moj post nema nikaklvog smislaНе не виде се, виде се зграде налицкане имитацијама стилова античке Грчке од пре 2000 година у трапавом покушају македонских националиста да лажирају своје порекло
Пошта је зграда чија је постојећа фасада уништена од стране истих који су са македонским екстремистима сарађивали и измислили им лажну републику, предлог њене реконструкције је у складу са актуелним тековинама обнова европског наслеђа које предводе најбогатије и културно најразвијеније земље Европе
Далеко боље поређење је са Дрезденом који је такође уништен у Другом светском рату али га Немци пажљиво и темељно обнављају као један нормалан, цивилизован народ који поштује историју и културу
Ne preteruj, nije Astana ili Dubai.Uzgred, poređenje sa Drezdenom je komično: to je bio jedan od najlepših baroknih gradova Evrope kada je porušen. Beograd nema ni izbliza vredne ni stare zgrade. Beograd je nov grad, tek koju deceniju stariji od Skoplja.
Posta ce se pre ili kasnije obnoviti, svidelo se tebi ili ne.Није Астана, али јесте Асмара.
A tvoj argument je u stilu ''neka sve ostane isto'' citaj beda i raspad.To nije argument u raspravi koja je vođena kroz prethodnih nekoliko poruka - jer ona nema veze sa zgradom Pošte - ali ne, najverovatnije se neće obnoviti, jer mora da se ruši cela zgrada i da se gradi nova - osim ako nekom investitoru ne bude mnogo stalo do toga, a ne verujem da će takvog biti.
Da, samo što moj post uopšte ovog puta nije bio vezan za zgradu Pošte, nego za post iznad... koji nema veze sa Poštom, niti sa obnovom starih zgrada - nego sa gradnjom potpuno novih zgrada na "stari" način. I onda tvoj odgovor na moj post nema nikaklvog smisla
Ali da, većina je i ovde za Skoplje, to je dosta jasno. Jednostavno - jeste. Ista je estetika: "Staro sa ukrasima je lepo". Nije ni čudo, isti je to narod realno.
Uzgred, poređenje sa Drezdenom je komično: to je bio jedan od najlepših baroknih gradova Evrope kada je porušen. Beograd nema ni izbliza vredne ni stare zgrade. Beograd je nov grad, tek koju deceniju stariji od Skoplja.
Не причамо о естетици већ о цивилизацијском нивоу свести да се историја и архитектонско наслеђе чува а не уништава зарад зависти и комплекса ниже вредности политичких узурпатораI u Nemačkoj uopšte nije ta estetika na snazi, kao u Srbiji i Maćedoniji...
Znači sadašnji izgled ove zgrade nikad nije realizovan bio pre komunizma već je uradjena skoro po tom nerealizovanom projektu? Zanimljivo moram priznati, naročito jer Bg ima na pregršt prelepih projekata iz prošlog veka koji nikada nisu izgradjeni kako zbog finanasija tako i zbog geopolitike.