Šta je novo?

Pešačka pasarela od Kalemegdana do Savskog pristaništa

Таман ће до очију јавности доћи овај скривени бисер од џунгле у залеђу Бетонхале као и ова зидана шупа од блокова испод саме пасареле. Прекрасно.

file.php
 
Kapsula oko lifta, je zardjalo trula, ili je to samo deo konceptualne umetnosti?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 
Pročitah kretenska obloga,hi,hi,hi.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 
U međuvremenu je na pešačkoj stazi sa druge strane ulice, do koje vodi ova pasarela, pukla neka cev, i to odavno, pa sad izgleda ovako. Smrdi, ima žabokrečine, mahovine i već su oko šahta odakle curi izrasle visoke barske biljke, pa to nije od juče. Trenutno je jedini način da mi i turisti pređemo ovaj deo penjanje na ostatke bedema pored bare.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Ladno korten! Mislio sam da ga neće biti posle planiranog uklanjanja na Savskom trgu, ali ne leži vraže!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670709#p670709:3adgg5og je napisao(la):
vladanet » Čet Okt 17, 2019 11:07 am[/url]":3adgg5og]Pročitah kretenska obloga,hi,hi,hi.
Pa i nije daleko od toga... :D
 
A koja je uopšte svrha materijala koji izgleda kao zarđali metal?
 
Pa dobro sad, ima mesta i prilika gde on može lepo da se uklopi. Po mom nekom zapažanju, on se dobro uklapa tamo gde daje kontrast. Gde je podloga ili pozadina svetle boje, a njegova braonkasta dođe do izražaja. Ne samo po boji nego i po teksturi.

ALI... kao i sve drugo, i za to mora da se zna kako i gde se upotrebljava i uklapa. U ovom slučaju je po mom mišljenju to promašaj, jer s jedne strane imamo pasarelu i liftovsku konstrukciju u šljaštećim metalik elementima, a onda odjednom oko lifta nešto što izgleda kao stari zarđali dimnjak ili ventilacioni otvor iz neke propale fabrike.
 
Možda i zato što je zarđalo gvožđe simbol nemara ili otpada, a otpad zapuštenosti. A ceo Beograd je uglavnom zapušten, pa to izaziva negativne asocijacije. Korten dobro deluje kao KONTRAST hiper modernim i savršeno čistim veštačkim materjalima, odnosno u savršeno čistoj, svetloj i stilizovanoj okolini gde unosi veoma poželjnu toplinu boje i prirodnost. Ako ako u gradu već ima toliko toga unaokolo što je zarđalo na prirodan i neželjen način, dodati još malo iste te rđe deluje kako pomalo sumnjiva estetika.

E sad, a kako će delovati ovde, zavisi od konačnog izgleda okoline. Ako bi se i Beton hala i njen tunel sredili tako da imaju lepu i modernu spoljašnjost, i ako bi budući park u okolini izgledao zaista dobro, čisto i moderno, i sve bilo dobro osvetljeno, onda bi korten na liftu takođe mogao da izgleda sasvim dobro. Sve je u kontekstu. Za sad je nemoguće suditi o tome.
 
Најбоље употребљен кортен код нас који сам ја видео је у хотелу "Палисад" на Златибору, поред лифтова. Имам негде слике, али ...

На Савском тргу су оградили плато са Спомен-плочом у центру, ту је кортен деловао ружно леп, биљке изнад њега су биле запуштене ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670787#p670787:3b4dfmjo je napisao(la):
astrodule » 17 Oct 2019 01:21 pm[/url]":3b4dfmjo]Najkontraverzniji materijal na ovom forumu - korten

Upravo :D

Ljudi, to je jedan od najpopularnijih materijala u dizajnu eksterijera u poslednjih 10 godina. Nekome se dopada, a nekome ne...
 
... Nekome se dopada, a nekome ne...
Ne tacno
pre ce biti da ne moze svaka dileja sa ,,vezom,,da ima osecaj
gde ide a gde ne ide korten
pravi fijasko i sstetu po nasu grasku kasu je primer Savskog trga
tamo gde je lepo i skladno uklopljen svakom se dopada
:sesir:
 
Сувишну реч сам обојио:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670815#p670815:2bfocu95 je napisao(la):
Саша » Чет Окт 17, 2019 4:38 pm[/url]":2bfocu95]
На Савском тргу су оградили плато са Спомен-плочом у центру, ту је кортен деловао ружно леп, биљке изнад њега су биле запуштене ...

Јуче поподне:













На рампи према паркиралишту су поставили ограду на левој страни - од шипки је, нема жице:





На метални рукохват ограде треба ставити налепницу с упозорењем: "Пази се од опекотина лети!" С друге стране, мигранти и скитнице ће ту моћи себи да испрже јаја и пљескавице за ручак ...



















 
Da je napravljen veći luk, ovaj beskoristan lift, ne bi ni bio potreban.Ne znam ni kome je sada namenjen, stare osobe ni ovako ne mogu da izguraju do vrha, bebe u kolicima jos teže, invalidi nikako, stvarno se pitam kome je namenjeno ovo dizalo?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=671002#p671002:30jogqkv je napisao(la):
vladanet » 18 Oct 2019 08:18 am[/url]":30jogqkv]Da je napravljen veći luk, ovaj beskoristan lift, ne bi ni bio potreban.Ne znam ni kome je sada namenjen, stare osobe ni ovako ne mogu da izguraju do vrha, bebe u kolicima jos teže, invalidi nikako, stvarno se pitam kome je namenjeno ovo dizalo?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Намењено је оном од кога смо га за баснословне паре од пореза купили и онима који ће га за баснословне паре (не)одржавати.
 
Što je nešto skuplje veći je iznos koliko neko može da se ugradi i naduva cenu. Npr, neko se ugrađuje 20%, a tih 20% je mnogo više ako se koriste najskuplji materijali i nepotreben stvari kao što je ovaj lift. I onda kreu priče kako oni hoće samo najbojle za Beograđane i da nema veze da li je to u Sopotu ili u centru grada.

A bolje bi im bilo da koriste optimalne materijale i da se ne ugrađuju toliko.

Lift pored spirale nije potreban i klasičan je primer "kako naduvati cenu što više"
 
Moram priznati da je korten u ovom konkretnom slucaju lepo "legao". Razbija malo monotoniju i sivilo citave instalacije. Na zalost, to ne popravlja znacajno celokupan utisak u vezi ove pasarele koja je po mom misljenju vizuelno, funkcionalno, a siguran sam i ekonomski potpuni promasaj.

Mogu da zamislim jednog dana, kada se pasarela tamo neke 3020. godine pusti u saobracaj na sta ce da lice te betonske ograde. Mislim da nece biti centimetra kvadratnog bez grafita.
 
Руку на срце овај бетон изгледа толико ружно и недовршено да графити могу само да поправе утисак
 
Da li neko zna da li se sem preko stepenista na Kalemegdan stize i na neki drugi nacin? Ako postoji lift i rampa sa jedne strane, bilo bi logicno da postoji i sa druge strane veza koja omogucava vezu u istoj ravni? Mozda postoji, ali je ja do sada nisam video, a i ne znam gde bi mogla da bude. U tom slucaju - pridruzujem se ostalima: cemu lift?
 
Lift služi SAMO da se sa parkinga stigne na šetalište i obratno.

Lift nema svrhu jer postoji oko lifta spiralni pristup (kojim se verovatno i brže stiže).

Jedina svrha je nabijanje cene i zarada par ljudi.
 
Лифт за Паркиралиште на Бетон-хали већ постоји - на њеном другом крају, према Пристаништу. Нисам видео да га ико користи, чак и да зна да он постоји. Иначе, згодније је попети и спустити се металним степеништем право пред кафиће.

Мени је облик Пасареле занимљив утолико што је изувијан и различит од правих линија објеката око њега. Лифт који је њен саставни део ће, ако се не одржава, бити непотребан додатак, запуштен и ружан, како то већ бива код нас.

Ако су хтели да Пасарела служи за колица, није требало да на одвајањима овде и преко пута поставе овако неравне мостиће!



Овде се Пасарела одваја за, претпостављам, равну стазу (без степеника) према Париској улици, тако да ће пут (кад га направе) колицима на Тврђаву бити веома дугачак и заобилазан; и, нема разлога се да иде њиме из Пристаништа кад може краће преко Карађорђеве, па на почетак Париске и даље:



 
Vrh