Archangel
Higher intermediate
Ja bih operu strpao u Pevec... Ionako će da prsne
Glas razuma.spatiotecte":2l6d3tm5 je napisao(la):Nismo masonska drzava pa da nam simbol bude piramida, zato ne podrzavam ovu ideju.
Ja bih to JAKO voleo da vidim, zvuci mnogo dobro!nelecaster":1tfgfqp4 je napisao(la):Pitanje beogradske opere je pokrenuto još u šezdesetim godinama prošlog veka, a odgovor je dobilo u konkursnom radu Hansa Daala, holandskog arhitekte koji je na konkursu i pobedio. Ono što je on tada predložio je bilo toliko napredno da jednostavno nije moglo da se napravi. Koncept je, bez daljeg, bezvremen, staklena opna od 100x100m, u kojoj centralno mesto zauzima auditorijum, čija se struktura organski čita spolja, a oko koga se pletu slobodne ravni pristupnih galerija.
Lokacija: Staro sajmište, na samoj ivici Save. Najveći kvalitet nije bio taj što se kuća ogledala u vodi, već što se do nje moglo doći i vodom, preko malog pristaništa.
Pored ove zgrade bi sidnejska opera izgledala kao rad tek svršenog studenta koji se projekta dočepao preko veze. Stvarno!
Ako bude zainteresovanih, mogu planove da okačim.
E, da- da bataimo Ušće i Park prijateljstva, tamo je dovoljno štete već napravljeno.
Da se nadovežem na ove komentare, mislim da bi Beogradu zapravo zaista odgovarala jedna smela operska građevina i apelujem na kulturni narod da se oslobodi straha od modernog. Ali, piramida mi se kao ideja lično ne sviđa. Stvar ukusa...JohnyBgood":vrt8hcv1 je napisao(la):Ja bih to JAKO voleo da vidim, zvuci mnogo dobro!nelecaster":vrt8hcv1 je napisao(la):Pitanje beogradske opere je pokrenuto još u šezdesetim godinama prošlog veka, a odgovor je dobilo u konkursnom radu Hansa Daala, holandskog arhitekte koji je na konkursu i pobedio. Ono što je on tada predložio je bilo toliko napredno da jednostavno nije moglo da se napravi. Koncept je, bez daljeg, bezvremen, staklena opna od 100x100m, u kojoj centralno mesto zauzima auditorijum, čija se struktura organski čita spolja, a oko koga se pletu slobodne ravni pristupnih galerija.
Lokacija: Staro sajmište, na samoj ivici Save. Najveći kvalitet nije bio taj što se kuća ogledala u vodi, već što se do nje moglo doći i vodom, preko malog pristaništa.
Pored ove zgrade bi sidnejska opera izgledala kao rad tek svršenog studenta koji se projekta dočepao preko veze. Stvarno!
Ako bude zainteresovanih, mogu planove da okačim.
E, da- da bataimo Ušće i Park prijateljstva, tamo je dovoljno štete već napravljeno.
Uzgred, namam nista protiv piramida kao takvih ali mi se one jednostavno ne uklapaju sa oblikom auditorijuma tako da je to malo uguravanje necega u formu koja mu ne pristaje. Inace i u Kopenhagenu je opera na samoj vodi (kao i u Sidneju, izgleda gradovi vole da ih stavljaju na samu obalu , ima tu nesto) a onda su se dodatno "iziveli" stavivsi i novi Kraljevski teatar preko puta. Oba zdanja imaju svoje dokove za pristup brodicima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen_Opera
http://www.ltarkitekter.dk/en/projects/7
Meni sve te slike iz Dubaia izgledaju kao nekakav Las Vegas na stereoidima. Jedino sto fascinira je "zamisli koliko je ovo cudo kostalo" ili "STA su sve u stanju ljudi da izgrade". Ali ja tu ne vidim nikakvu lepotu, sklad, ili ambijent koji bi me fascinirao. Shoot me, ali je tako. Pare ti puno pomazu i puno znace ali ocigledno nisu sve i ne nadoknadjuju ukus, a ni zdrav razum... a ovo zadnje malo i pomucujunombre":2us0bptw je napisao(la):