Ja se nesto ne secam da sam u Parizu vidjao kola popeta na trotoar, mozda gresim. Pogotovo oko opere, sigurno ne, mada jeste ludnica u samom saobracaju...jovanovm":1khyv7wr je napisao(la):@JohnyBGood
Potpuno isto kao u Italiji, Spaniji, Francuskoj, Grckoj... iskreno, nisam uopste video neku razliku.
Pa i ja sam Bugarima odao priznanje za operu i svakako bih voleo da je i mi imamo,. Samo mi je onaj plavi Pezo koji se popeo na trotoar pa zena na slici mora da ga obilazi zaparao oko. To bi svugde u Amarici ili Skandinaviji odneo pauk, a verovatno i u Parizu, mada OK, sto juznije i istocnije - time i veci haos, tako da se mozda ponekad i neko provuce ... a i ne bi me iznenadilo da to isti badza parkira vise puta na trotoaru, revolucionarni duh bi naterao "les Francais" da se pobuna a mozda bi mu auto i isutirali. Dok je kod nas i Bugara, a i verovatno na jugu Italije to normalno... no dobro, mozda postoji neka druga tema o parkiranjujovanovm":r365oknn je napisao(la):@JohnyBGood
Moj prvi utisak voznje u Parizu - gledam gde da parkiram, neka ulica ide ka nekom mostu preko Sene, sa desne strane Ajfelova kula, oko mene neko ogromno drvece.. kad pogledam malo bolje ... jedno 30tak automobila, popeli se na trotoar, preko zelene povrsine, pa uz to drvece... znaci - kud svi Turci tu i mali Mujo... uradim ja to isto (iskreno, nisam znao gde/sta/kako da parkiram - to je bilo u doba pre pametnih telefona, google mapsa, i ostalih gluposti, navigacija je bila tekstualno maptasticna, a dama sa mnom pomalo neuroticna )
Da li je tamo tako isto i sada - ne znam, samo delim svoje utiske.
Poenta je da se mi svi ne razlikujemo toliko, te da ako ima potrebe za operom kod Bugara, verovatno ce je neko posecivati i kod nas. Da li sad to treba da nam bude prioritet? Pa ne verujem... ali to ne znaci da treba da blokiramo napore drugih da tako nesto i ostvare...
Ja jesam za ludo i originalno ali arhitektura je ipak (barem po meni) PRIMENJENA umetnost ciji su produkt objekti za kakvu-takvu upotrebu. Znaci, daj mi osnovnu funkcionalnost, krov sa koga ledeince nece ubijati pesake, daj mi zgradu koju je moguce odrzavati i izgledace dobro i za 50 godina. Veliki sam fan ludog i originalnog ako ima neku dobru poruku i tera na razmisljanje ali ako je ludo i originalno samo sebi cilj onda to postaje obicna masturbacija narcisoidnog arhitekte ciji ce "ispljuvak" onda generacije i milioni neduznih biti osudjeni da tolerisu decenijama.Felipe":3522xbiq je napisao(la):Znam da cete pasti u nesvest od shoka, ali meni bi na Uscu prijalo da vidim ovakav projekat:
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=71735847&postcount=45
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=71736269&postcount=46
Totalno ludo i originalno, a u skladu sa okruzenjem! Bio bi pravi simbol naseg grada, prepoznatljiv i mastovit.
Manite me s piramidama, korintskim stubovima i slicnim, vec milion puta, vidjenim resenjima...
P.S. Post je prikladan i ovoj temi i temi o Naucnom centru za promociju nauke. Ova mi je bila na dohvat ruke...
+:kk:JohnyBgood":10iltarr je napisao(la):Veliki sam fan ludog i originalnog ako ima neku dobru poruku i tera na razmisljanje ali ako je ludo i originalno samo sebi cilj onda to postaje obicna masturbacija narcisoidnog arhitekte ciji ce "ispljuvak" onda generacije i milioni neduznih biti osudjeni da tolerisu decenijama.
Tokom protekle sezone počele su i prve konkretnije pripreme za realizaciju projekta izgradnje novog zdanja Beogradske filharmonije. Tim povodom Beograd je zimus posetio i čuveni španski arhitekta Santijago Kalatrava, koji je zainteresovan da projektuje idejno rešenje zgrade. Koliko je ostvarenje tog sna moguće?
“Naša ideja je da posredstvom Fondacije Beogradske filharmonije, iza koje je svojim imenom i prezimenom u znak podrške stao čuveni svetski dirigent Zubin Mehta, prikupimo novac za izgradnju zgrade na lokaciji koja se nalazi nedaleko od hotela “Jugoslavija”. Već sada planiramo i pripremamo veliku donatorsku večeru koja će biti održana tek za dve godine, dakle 2013. Trudimo se da u svojim planovima budemo realni i da ne postavljamo sebi nemoguće ciljeve. Ideja je da ceo projekat bude realizovan do 2020. i čini mi se da je to razuman rok.
Slažem se ,ipak Sidnej koncept sa Operom u obliku piramide daje odličan reper na samom špicu Ušća,lokacija pored Siv-a okružena soliterima je primerenija nekom poslovno-hotelskom kompleksuIgor":1rvo2ude je napisao(la):^^ hehe dugo me nisi ovako nasmejao
Licno mislim da je bolje a pre svega atraktivnije da Opera bude bas na uscu. Ova varijanta kod Siva je ok mada mi je malo tuzno okruzenje nekako mrtvo.
Hmm da osetljivi smo na parkove,ipak treba najznačajnija zdanja kulture graditi pored Dunava i Save,već imamo muzej na Ušću,a mislim da ima mesta za još dva veoma značajna objekta filharmoniju i operu,kao i još neke galerije,obale reka treba da su slobodne i ako budu neka zdanja onda to treba da bude samo kultura.. ostatak Nbg je dovoljno velik za ostala komercijalna i druga zdanja :kafa:mradulovic":1s58wwp8 je napisao(la):super, samo se nadam da ta misteriozna lokacija ne podrazumeva smanjivanje povrshine parka na uscu. Meni bi bilo super kada bi se napravila na onoj lokaciji na uglu Tresnjinog cveta i Bulevara Nikole Tesle