Šta je novo?

Opera na uscu-novi simbol Beograda

Da Dubaji nije u teškoj pustinji, pa i da poverujem da je ovo tamo harmonija.. ovako je itekako silovanje prirode...

Хм, занимљиво. Па ако ово није складно и хармонично, ја не знам шта је?
Значи, оживљавање природе у мртвој пустињи није склад? Или је можда хуманије посећи амазонску прашуму, да би се овако нешто направило? Можда је то складније?

O skladnosti sečenja prašume nemam šta da kažem, ne znam odakle ti to.

Meni je ovo prosto veštački. Taman kao što bi bilo veštački da napraviš kvart pod snegom u kome stalno pada veštački sneg..

Апсолутно је вештачки да и човек живи на таквом месту. Ни то није у складу са природом. Ако већ, тај народ нема другу земљу сем те, зашто не би природу довели себи. Ако јој уз помоћ технологије дају услове да опстане, што да не. Ово је далеко природнији пример, од многох примера у природнијим срединама.

Ово је све хипотетичко размишљање. ЏониБ је упоредио Дубаји са Лас Вегасом. Нимало тачно поређење, иако је упоредио два града која су савршена за тако нешто, пре свега, јер су оба подизана у пустнињи. И које је по теби складније, и природније место? Са једне стране имамо силовање природе, а са друге заједнички живот ње и човека.

Nije teško biti skladniji od Las Vegasa :) što ne čini Dubaji skladnim.. Videćemo taj isti Dubaji za pedesetak godina, evo sklad od peščanih ostrva u obliku mape sveta već pada pod udarom entropije.. ovo sad je sklad kao čuveni drvoredi u Atlanti dovezeni za olimpijadu da ulepšaju grad, a posle 6 meseci svi se posušili..

Ja bi se iskreno radje prosetao Las Vegasom nego Dubaiem, bar je zabavno ;)

Ja ovde ne vidim nikakav sklad i lepotu, jedino visak love i jednu zastrasujucu, sterilnu, apokalipticnu sliku buducnosti. Sama cinjenica da je danas, naravno uz dovoljno novca, moguce od betona napraviti svakakve hijeroglife i amebe od oblika, ne znaci automatski ni sklad ni kreativnost. Ja sam za postovanje konteksta, i urbanog (onog koji je stvoren od generacija koje su dosle pre tebe), ali i prirodnog. A kad si vec u pustinji, prihvati to i napravi dobru konverzaciju kamena i sunca, jutarnjih i vecernjih senki, sto je za mene neprevazidjeno dobro uradjeno u drevnom Jaisalmeru u Indiji (Rajastan). Da su ti smeli oblici izrasli iz toga, bilo bi mnogo bolje, a i trebalo bi manje miliona kilovata za rashladjivanje. A o nekakvim dzunglovitim vrtovima da i ne govorim, cemu se ponasati kao da si u vlaznoj delti Mekonga i rasipati se (desalinizovanom) vodom ako si na jednom suvom mestu ? A o onom cudu od preko 800m da i ne govorim, ne samo do-zla-Boga ruzno nego toliko puca od arogancije da je obsceno. Plasim se da tako nesto ne moze a da ti se na neki nacin kad-tad ne obije o glavu.

Operu treba graditi na Ušću uz maksimalnu štednju zelenila. Neko je napisao da je zemljište sa zelenilom neiskorišćeno zemljište. Još jedan od bisera koji se mogu povremeno pročitati na ovom forumu.

@JohnyBgood
Koliko sam razumeo to se dešava iz razloga što su preskočili jedan prirodno kulturni proces sazrevanja u određenom vremnskom terminu
kod arapa iz šatora u oblakoder a
vegas iz bušnih cipela i bušnog đepa u Baja patkov trezor.

Mi, mi smo to išli redovnim putem tako da ce Opera na uscu-novi simbol Beograda biti sasvim uredu

Dom armije (Dom vojske) da bude zgrada opere?! Šta se sve neće čuti na ovom forumu!

Par puta sam bio u domu vojske istna dosta davno......
Ok, nevalja , nije svaki predlog dobro rešenje ali gde su argumenti
jer nema salu ,
nije u centru,
nema dovoljno prostora
ili ne valja sto je vojna...

Sve jedno, do nove zgrade opere proćićee još puuunooo godina
a ovo je bio predlog za neko brzo prelazno rešenje ako zaista postoji tolika potreba....

boca-ica":1wpxh27e je napisao(la):
Par puta sam bio u domu vojske istna dosta davno......
Ok, nevalja , nije svaki predlog dobro rešenje ali gde su argumenti
jer nema salu ,
nije u centru,
nema dovoljno prostora
ili ne valja sto je vojna...

Sve jedno, do nove zgrade opere proćićee još puuunooo godina
a ovo je bio predlog za neko brzo prelazno rešenje ako zaista postoji tolika potreba....
Mislim da bi ansambl opere koji deli danasnju zgradu Narodnog pozorista voleo da dobije neki svoj prostor pa makar ne bio idealan. No dobro, treba ljude pitati. Problem sa zgradom doma vojske je da je ta sala relativno mala u odnosu na ostatak zgrade tako da tu ima puno drugih sadrzaja. To je vise kao neki dom kulture nago pozoriste/opera, mada, mozda, pod uslovom da je sala kako-tako adekvatna, mozda operi to stvarno treba dati da se delom izdrzava od iznajmljivanja tog prostora drugima. Evo jednog skorasnjeg clanka na temu sta se tu planira i/ili vec radi:

http://www.glassrbije.org/info/inde...ralnog-doma-vojske&catid=43:oko-nas&Itemid=58

Da se skloni onaj staklenaci i taj blok popuni jednim reprezentativnim sadrzajem imali bi dva lepa gradska trga i ova zgrada doma, mada nisam lud za njom, bi mogla da bude sasvim pristojna ivica tog donjeg trga sa parkicem u sredini. U svakom slucaju, PLUS za konstruktivno razmisljanje kako ono sto vec imamo sto bolje iskoristiti. :kk:

Kako se niste setili sale bioskopa Kosmaj. On već dugo vremena ne radi, sala je neiskorišćena. Nemam nikakvih argumenata.

Taj prostor nije primeren operi,a radi se i o akustici jer se opera izvodi bez ozvucenja.

Da ne pricamo o tome da treba da se vodi racuna o velicini same pozornice. Gledao sam par opera u Narodnom...greota je praviti predstave na onako ogranicenom i skcuenom prostoru. Dok je npr pozornica Sava centra daleko primerenija. Nesto takvo bi trebalo imati u vidu u novoj zgradi opere.

Naprimer,ideja da se na mestu parka izmedju staklenca i narodnog pozorista gradi opera mi je nekako knap.Pre bi opera trebala biti na drugoj lokaciji,cisto da se ne zbije sav kulturni program ovog grada na jednu ulicu.

A staklenac mora da se rusi,samo je pitanje sta ce biti umesto njega,sveti gup govori o izgradnji gradske galerije.

Od izgradnje galerije na tom mestu se odustalo. Zgrada bioskopa Balkan je pod zaštitom. Šta će tu biti ko zna?

Ako je ova zgrada Narodnog muzeja tesna mozda napraviti jos jedan paviljon, cak povezan podzemnim prolazom? Ni meni to nije mesto za operu, radje bi nju video negde na obali. Ali nesto jedva cekam da se radi, i sam pogled na onaj staklenac me deprimira. A i da se to lepo izvede dobili bi ne jedan nego dva lepa gradska trga. Sramota je da je Trg republike kao jedan od retkih trgova u gradu u biti nedovrsen.

O lokaciji buduće opere vođena je velika diskusija pre nekoliko godina. Bila je velika grupa umetnika koju je predvodio poznati pevač Živan Saramandić koja je čak organizavala udruženje za izgradnju opere na mestu parka i staklenca odmah pored sadašnje. Druga grupa, sa kojom sam se ja slagao bila je za Novi Beograd. Ima mnogo argumenata u prilog NB pomenućiu samo neke. Da je sadašnji trg republike i dva puta veći na njemu ne bi bilo mesta za operu. Opera je velika zgrada, zahteva parking, pristojnu i uređenu okolinu itd. Čudio sam se, ali Ž.Saramandić i njegove pristalice nikako nisu hteli da shvate da na trgu nema jednostavno dovoljno mesta za operu. Ukoliko bi se i podigla opera na trgu republike imali bi preveliku koncentraciju kulturnih ustanova na jednom mestu. Tu je Narodno pozorište, Narodni muzej, Dom omladine, bioskop Balkan, Kulturni centar Beograda a bio je (sada nije) i bioskop Jadran. Većina je ipak za operu na ušću i to je dobro. Mada niko ništa ne kaže - na kom delu ušća. Uostalom o tome je prerano govoriti jer se opera neće skoro graditi. Po meni, najbolje je ono mesto pored SIV-a prema starom BG. Tamo retko ko zalazi i tamo je trebalo da se gradi muzej revolucije. On je i započet što se i danas jasno vidi ali se od izgradnje odustalo. Prostor je izuzetno veliki (praktično između SIVa i parka prijateljstva) i opera bi se tu odlično smestila. Ako bi je gradili na drugom mestu ušća, recimo tamo prema muzeju Savremene umetnosti moralo bi se poseći mnogo drveća a taj deo je već davno prihvaćen od beograđana kao šetalište.

Изградња опере предтавља врхунац културе једног града и врхунац архитектуре у том тренутку.
За њу једноставно не треба имати половична решења. Уколико не можемо да јој посветимо пажњу коју заслужује, оставимо је за неко срећније време.

Пре неки дан сам у разговору са једним старим урбанистом сазнао да је Калатрева доведен управо због изградње зграде филхармоније и опере. Поменуо је такође Ушће.

Dakle zgrada ce biti istovremeno za filharmoniju i operu?Koliko je to cesta pojava inace?

Pa, vučko, eto recimo u Ruseu u Bugarskoj je to slučaj:

Rousse-opera2.jpg

Veoma lepa stara zgrada, sjajan enterijer:

Turandot-Rousse.jpg

//hotlink, wikipedia

Bugari su odlični pevači i imaju odličnu filharmoniju. Evo vidite iz ovih slika kakvu zgradu opere imaju u gradu Ruseu koji je veličine otprilike kao naše Ktaljevo. Kad je tamo takva opera kakva li je tek u Sofiji. Mislim da je operu u Sofiji pre nekih 40 godina projektovao Sarajevski arhitekta Ivan Štraus. Nisam siguran ali moguće je da Sofija ima i dve zgrade opere. Bukurešt je imao dve zgrade opere, ne znam da li je obe i danas zadržao. Ja bih voleo da Beograd dobije klasičnu zgradu nikakve moderne egzibicije.

У данашње време, градити класичну зграду је кич, а то је дијаметрално супротно од самог статуса опере као уметности.

Vrh