O lokaciji buduće opere vođena je velika diskusija pre nekoliko godina. Bila je velika grupa umetnika koju je predvodio poznati pevač Živan Saramandić koja je čak organizavala udruženje za izgradnju opere na mestu parka i staklenca odmah pored sadašnje. Druga grupa, sa kojom sam se ja slagao bila je za Novi Beograd. Ima mnogo argumenata u prilog NB pomenućiu samo neke. Da je sadašnji trg republike i dva puta veći na njemu ne bi bilo mesta za operu. Opera je velika zgrada, zahteva parking, pristojnu i uređenu okolinu itd. Čudio sam se, ali Ž.Saramandić i njegove pristalice nikako nisu hteli da shvate da na trgu nema jednostavno dovoljno mesta za operu. Ukoliko bi se i podigla opera na trgu republike imali bi preveliku koncentraciju kulturnih ustanova na jednom mestu. Tu je Narodno pozorište, Narodni muzej, Dom omladine, bioskop Balkan, Kulturni centar Beograda a bio je (sada nije) i bioskop Jadran. Većina je ipak za operu na ušću i to je dobro. Mada niko ništa ne kaže - na kom delu ušća. Uostalom o tome je prerano govoriti jer se opera neće skoro graditi. Po meni, najbolje je ono mesto pored SIV-a prema starom BG. Tamo retko ko zalazi i tamo je trebalo da se gradi muzej revolucije. On je i započet što se i danas jasno vidi ali se od izgradnje odustalo. Prostor je izuzetno veliki (praktično između SIVa i parka prijateljstva) i opera bi se tu odlično smestila. Ako bi je gradili na drugom mestu ušća, recimo tamo prema muzeju Savremene umetnosti moralo bi se poseći mnogo drveća a taj deo je već davno prihvaćen od beograđana kao šetalište.