Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Investitor gleda kako da maksimizira svoj profit i tu je isti i investitor iz norveške i investitor iz Srbije. Problem je u birokratiji koja ne vidi problem u toj lameli D i koja mu je izdala građevinsku dozvolu.

Ta lamela D prestavlja sve nas i ovu našu nakaradnu državu u kojoj živimo.

Hoćete da kažete da su investitori potpuno nedužni u svemu tome, i da je uzrok to što nas ljudi u državnom aparatu mrze?

Da li neko ima predstavu gde bi gosti koji dolaze kod nekog u posetu u Nemanjin grad ili stanovnici Nemanjinog grada koji nemaju garazno mesto, posto slozicemo se da svaki stan ima bar dva automobila, mogli da parkiraju svoje automobile?

To je upravo ono sto je sa uslovljenim garazama kod nas bio problem, mi nemamo auto niti bi nas auto ikada bio tu i odustali smo od kupovine stana.Verujem da ko ima dva automobila nije problem sa uz stan kupi dva garazna mesta, ne vidi razlog zasto Vizantija to ne bi uradila, a gosti kako se snadju.

Da li neko ima predstavu gde bi gosti koji dolaze kod nekog u posetu u Nemanjin grad ili stanovnici Nemanjinog grada koji nemaju garazno mesto, posto slozicemo se da svaki stan ima bar dva automobila, mogli da parkiraju svoje automobile?

Jedno garažno mesto je obavezno uz kupovinu stana, a ne bih rekao da svaki stan ima bar dva automobila.
Investicionim kupcima je dovoljno jedno garažno mesto, a verujem da možete kupiti i tri garažna mesta ako želite.
Biće određeni broj slobodnih parking mesta na samoj parceli, ali pretpostavljam da će tu biti teže naći parking zbog gostiju lokala. Alternativa je parking u Stepi.
Moguće da će postojati određeni broj garažnih mesta za goste (prvenstveno lokala), a to najbolje da proverite sa prodajom pa možete javiti šta kažu.

Parking za goste iz mog iskustva je veoma loš, vlasnicima lokala se daju Ugovorom odredjena mesta u zakup u kompleksima od strane Investitora. Ostane neki mali broj za goste u odnosu na kompleks, u ovoj situaciji je dobro što moraju vlasnici da uzmu parking uz stan.
Dosta ljudi ima dva automobila a imaće kupljeno samo jedno parking mesto.
U svakom slučaju očekujem kao i svuda problem sa parkingom.
Nategnu se ljudi i ovako da uz stan kupe parking mesto a ne dva ukoliko imaju dva automobila.
Mada u ovom kompleksu posto je obavezna kupovina parkinga, ocekujem mnogo parking mesta za izdavanje od strane ljudi kojima isti nije potreban.

Neko je pominjao dobra iskustva sa damama iz prodaje, ali mislim da su one dosta neupućene u neke detalje koji su bitni, presudni kupcima jer ovo je specifičan projekat po mnogo čemu. Na primer, one vam u startu kažu da su svi tipski stanovi isti, a ipak postoje neke drastične razlike između stanova istih kvadratura u različitim lamelama i na različitim spratovima.

Evo neke od bitnih razlika između stanova koji bi na papiru trebalo da su isti. Uzeću na primer ova dva stana od 50m2 u lameli B:

2.2, drugi sprat (levo)
2.1, drugi sprat (desno)

Screenshot 3.png

Kao što vidite, stan levo ima "standardne" prozore, koji kreću na visini 60cm (stručno: par=60), dok stan desno ima prozore koji kreću od poda (stručno: par=00). Samim tim, radijator ne može da bude ispod prozora kao u slučaju stana levo, te je izmešten na zid desno i verovatno je uspravan.

Zatim ako uzmemo iste te stanove na trećem spratu:

Screenshot 6.png

primetićete da stanovi imaju po jedno okno prozora manje. :) A to je sve zbog tih dekorativnih elemenata na fasadi. Evo kako izgledaju ti stanovi s polja:

Screenshot 4.png

Ja mislim da su ovo bitne razlike i nekom kupcu znače da ih znaju unapred, na primer neko ne voli vertikalne radijatore ili zbog privatnosti ne preferira prozore "od poda do plafona". Ili suprotno, neko baš želi te karakteristike.

A da li je iko od vas ko je kupovao stan dobio te informacije unapred iz prodaje? :) Pretpostavljam da ne.

Ovo je bio jedan od primera, ali istu situaciju imate u bilo kojoj lameli usled tih dekorativnih elemanta na fasadi, evo na primer lamela C:

Screenshot 5.png

Tako da, pažljivo birajte sprat i poziciju stana. :D

Još jedna razlika između spratova koja je bitna za one koji se naslanjaju jedan na drugi, kao na ovom primeru dva stana od 45m2:

Screenshot 7.png
Screenshot 8.png

I kako to izgleda spolja:

Screenshot 9.png

Ovo drugo je po mom mišljenju drastično bolje što se tiče privatnosti i buke, jer u prvom slučaju od komšije sa kojim delite terasu vas deli samo tanak zid, a u drugom bar imate taj poprečni, istureni element. :)

@alokin87 Odakle ste preuzeli slike?

Što se tiče skica stanova, ako ste kupac, dobili ste sigurno grafički prikaz stana u kojem možete da vidite detalje oko prozora, pozicije radijatora, itd. Možete i da ih pitate da vam pošalju osnove spratova u lameli u kojoj ste kupili stan.

Ako niste kupac, @kukupitku je podelio javnu dokumentaciju projekta 'Elixir Voždovac' na jednoj od prethodnih strana: https://forum.beobuild.rs/threads/nemanjin-grad-stambeno-poslovni-kompleks.5929/page-22#post-1424283, i tom dokumentu se nalaze i osnove spratova, ali i ovi crteži fasada, preseci lamela, itd.

Pošto je dokument prevelik, evo ja sam napravio jedan u kojem su najbitnije stranice za kupce stanova: https://transfer.zip/#U-nkNxu-jaxDM...rayofY,fbf81169-1ece-4adc-b7ac-7249440fd5f3,R

@alokin87 citala sam dosta vasih komentara, pa bih zelala da cujem vase misljenje o sledecim stanovima. Naime, imam nedoumicu u odabiru izmedju ova 3 stana(A 1.11 G 9.9 D 6.5). Koji je po vasem misljenju bolji izbor i zasto?
Hvala unapred na odgovoru!

Bilo je dosta takvih pitanja na prethodnim stranama, a i u privatnim porukama, ali ja stvarno ne bih voleo da se ova tema pretvori u to da ja dajem preporuke za stanove. Ja samo iznosim činjenice, a na vama je da na osnovu tih stvari donesete odluku. Vi ste kupac, to je vaš stan, vi treba da stanete iza te odluke.

O svim ovim stvarima sam već pisao i tačno za svaki od tih stanova već možete na osnovu mojih postova da shvatite koji je bolje orijentisan što se tiče sunca, buke, itd. Činjenica je da G 9.9 dobija najmanje direktnog sunca tokom godine, D 6.5 tek nešto više, a A 1.11 najviše od ta tri. Bitan je i sprat naravno, ali to niste naveli, pogotovo nakon ovih najnovijih otkrića za razlike između spratova i vertikala. :)

Još par činjenica:
- sva tri stana su ušuškana unutar kompleksa, pogotovo A i D
- A i D stanovi "dele" terasu sa komšijom; obratite pažnju na izbor sprata apropo mojih poslednjih postova na ovoj strani
- neko je ovo već isticao, spoljna jedinica tog stana G se kači na zid spavaće sobe komšije
- sva tri stana gledaju ka unutrašnjosti tj ka drugim stanovima unutar kompleksa na razdaljini od 23m
- stan G nema komšiju sa strane dnevnog boravka i kuhinje, ali je onda i ta strana stana uža za oko 10cm zbog dodatnog sloja izolacije

Tako da stavite sve na papir, razmislite koje stavke su vam bitne u odnosu na lične preferencije i donesite odluku. Nema tu mnogo mudrosti za ove tipove stanova iskreno.

Poslednja izmena:
Izgleda da postoje razlike izmedju slika na sajtu i projektne dokumentacije Elixira tako da postoji mogućnost da je projekat delimično izmenjen.
Dobar primer je stan 9.1 - lamela G
U projektnoj dokumentaciji stoji da ima prozore od poda par=00 što ima smisla jer nema terasu, dok 3D model stana na sajtu prikazuje da taj stan ima klasičan prozor.

Najverovatnije je validno ovo što je na sajtu i skica koja se dobija uz stan tako da bih ja prvenstveno to gledao.

3D model stana na sajtu prikazuje da taj stan ima klasičan prozor.
Ne gledaj 3D modele na sajtu jer oni uopšte nisu relevantni. Ako pogledaš taj isti stan u lamelama E i F videćeš da se na sajtu koristi identična slika, isti fizički fajl kao za taj u lameli G. Oni na sajtu istu sliku stave za nekoliko stanova, na primer za one od 45m2, a to nema veze sa pravim stanjem stvari i onim što je u projektu.

Ne gledaj 3D modele na sajtu jer oni uopšte nisu relevantni. Ako pogledaš taj isti stan u lamelama E i F videćeš da se na sajtu koristi identična slika, isti fizički fajl kao za taj u lameli G. Oni na sajtu istu sliku stave za nekoliko stanova, na primer za one od 45m2, a to nema veze sa pravim stanjem stvari i onim što je u projektu.

Meni su za taj stan 9.1 pokazali skicu gde je radijator ispred prozora i spoljna jedinica klime u nivou prozora tako da covek vise ne zna sta je tacno, projekat ili njihove skice.

Ovo je vertikala stana 9.1 u lameli G:

Screenshot 10.png

Dakle prozori od poda (par=00) i ta ogradica koja je samo dekoracija.

A ovo je taj njihov 3D model na sajtu, koji kao što sam i napisao se koristi za stanove 7.1, 8.1 i 9.1: https://nemanjingrad.rs/wp-content/uploads/2024/10/7.1-3d-e1729714103497-1024x901.png. Obratite "7.1" u nazivu fajla. :) Dakle istu sliku koriste za više stanova. Zato kažem, nemojte se voditi 3d modelima, gledajte projekat.

Evo kako izgleda 7.1 vertikala u lameli E:

Screenshot 11.png

To je ono o čemu sam pričao - "isti" stan na papiru, a zapravo postoje ozbiljne razlike.

Ovo je vertikala stana 9.1 u lameli G:
Sve to stoji sto kazes kada gledas projekat, al meni su ovu skicu poslali za taj stan.
Skica deluje drugacije od te G vertikale na slici jer nije moguce da radijator i klima budu u ovom polozaju ako je prozor od poda.
Jedino ako su i tu mislili na stan 7.1

1745356458794.png

Ne bi me čudilo da su ti poslali skicu stana 7.1. Pitaj ih ako možeš da ti pošalju osnove spratova lamele G. Baš me zanima kako izgledaju i ostali stanovi.

Cao svima :)

Tek sam se registrovala, ali vec mesecima pratim sta pisete :)
Zanima me vas misljenje o stanu 6.2 lamela D

Svaki komentar znaci :)

Treba imati u vidu da mi gledamo projektnu dokumentaciju koju nismo zvanično dobili od Vizantije.
To je prvobitna projektna dokumentacija Elixira koja je verovatno većinom ostala ista, ali s obzirom da je Vizantija preuzela projekat vrlo je moguće da je došlo do određenih izmena, naročito estetskih, manje bitnih. Takođe, ako nešto ne bude kao na skici iz Ugovora možeš se žaliti jer je to zvanična dokumentacija, a ne možeš reći to nije kao u projektu koji sam skinuo sa interneta.

Treba imati u vidu da mi gledamo projektnu dokumentaciju koju nismo zvanično dobili od Vizantije.

Ja sam od njih tražio da mi šalju osnove spratova lamela A i B, i ta dokumentacija se za sada poklapa sa projektnom dokumentacijom Elixira. Nema nikakvih razlika što se tiče strukture stanova, prozora, itd. Kažem, pitajte da vam pošalju dokumentaciju barem za lamelu u kojoj ste kupili stan, u obavezi su da to dostave.

Zanima me vas misljenje o stanu 6.2 lamela D

Ta strana lamele D ima najbolju orijentaciju što se tiče sunca, ali šteta što je lamela preko puta na samo 23m udaljenosti, te će niži spratovi tokom zimskih dana kada treba više toplote i svetlosti biti u senci.

Screenshot 13.png

Spavaća soba tog stana se naslanja na dnevni boravak susednog, većeg stana desno, pri čemu se deli i terasa tih soba. Čisto nešto da se ima u vidu, ako te brine potencijalna buka, privatnost, ali tu nema pravila.

Screenshot 14.png

Sve u svemu mislim da imaš boljih stanova u toj kvadraturi od 50m2, ali naravno treba videti šta je dostupno.

Ta strana lamele D ima najbolju orijentaciju što se tiče sunca, ali šteta što je lamela preko puta na samo 23m udaljenosti, te će niži spratovi tokom zimskih dana kada treba više toplote i svetlosti biti u senci.

Pogledajte prilog 236102

Spavaća soba tog stana se naslanja na dnevni boravak susednog, većeg stana desno, pri čemu se deli i terasa tih soba. Čisto nešto da se ima u vidu, ako te brine potencijalna buka, privatnost, ali tu nema pravila.

Pogledajte prilog 236101

Sve u svemu mislim da imaš boljih stanova u toj kvadraturi od 50m2, ali naravno treba videti šta je dostupno.
Mnogo Vam hvala na ovom odgovoru, tek sad shvatam koliko nisam znala. Da li su ovo samo dva prozora u dnevnoj ako dobro vidim na skici? Mislila sam da su tri prozora, deluje mi da nece biti svetlosti u dnevnoj.
Ovaj stan sam rezervisala jer sam zelela nesto ka Stepi Stepanovic zbog sunca a i visi stan je u pitanju pa sam se nadala da nece biti problema sa senkom od druge lamele preko zime. Inace stan je za investiciju

Da li su ovo samo dva prozora u dnevnoj ako dobro vidim na skici?

Zavisi od sprata, pisali smo o tome na ovoj strani. Ovo je vertikala tog stana:

Screenshot 19.png

Neparni spratovi imaju dva, parni po 3 okna prozora. Ali na toj južnoj orijentaciji će biti toplote i svetla, možda čak i previše, osim u tim zimskim danima zbog senke.

a i visi stan je u pitanju

Ako su u pitanju 5. i 6. sprat onda će jedino baš u samom vrhuncu zime, sredina decembra do sredine januara, kad je sunce niže na horizontu, lamela preko puta bacati senku. Mada proverite sami na https://shademap.app/@44.76111,20.4...m,qNDQuNzYzNzksIDIwLjQ4MDM0!44.76379!20.48034.

Evo simulacija za kraj novembra za te zgrade u naselju S. Stepanović koje su isto pozicionirane i orijentisane kao lamela D i F u Nemanjinom gradu.

ScreenRecording-ezgif.com-optimize(1).gif

Samo imajte u vidu da je rastojanje između ovih zgrada 30m, a u Nemanjinom gradu 23m.

Opet kažem, ovi stanovi su super orijentisani što se tiče sunca, biće ga u svakom slučaju, čak i sa dva okna prozora. :) Osim eto tokom hladnijeg dela godine, usled senke neće biti direktnog sunca, ali biće svetla na višim spratovima. Naravno, bolje tri nego dva okna prozora, ali eto zbog te fasade postoje razlike između stanova koje po mom mišljenju mogle da se izbegnu kako ne bi stvarale konfuziju kupcima.

Poslednja izmena:
A jel se znaju dimenzije tih prozora koji pocinju od 60cm visine?
Meni deluje da je sirina dvokrilnog prozora 180cm, a visinu ne mogu da procenim. Ne vidim da pise u dokumentaciji.
I to je bitno za kolicinu svetlosti.

@mpop Ako znaš koja je širina sobe, na primer dnevnog boravka, mogu lako da izračunam okvirno širinu okna. Mislim da si kačio već gore skicu tvog stana, ali se ne vide dimenzija sobe.

Otvoriš tu sliku na kompjuteru, vidiš u programu, na primer MacOS Preview, koliko je ta širina u pikselima, uporediš sa širinom prozora u pikselima i dobiješ odnos ta dva. Malo matematike, ali lako se izračuna.

Visinu je teže proceniti, da, jer znamo samo da je plafon visok valjda 2.75 ili tako nešto, ali širina može da se izračuna sa velikom preciznošću sa ovim što imamo.

Poslednja izmena:
Vrh