Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Investitor gleda kako da maksimizira svoj profit i tu je isti i investitor iz norveške i investitor iz Srbije. Problem je u birokratiji koja ne vidi problem u toj lameli D i koja mu je izdala građevinsku dozvolu.

Ta lamela D prestavlja sve nas i ovu našu nakaradnu državu u kojoj živimo.

Hoćete da kažete da su investitori potpuno nedužni u svemu tome, i da je uzrok to što nas ljudi u državnom aparatu mrze?

Da li neko ima predstavu gde bi gosti koji dolaze kod nekog u posetu u Nemanjin grad ili stanovnici Nemanjinog grada koji nemaju garazno mesto, posto slozicemo se da svaki stan ima bar dva automobila, mogli da parkiraju svoje automobile?

To je upravo ono sto je sa uslovljenim garazama kod nas bio problem, mi nemamo auto niti bi nas auto ikada bio tu i odustali smo od kupovine stana.Verujem da ko ima dva automobila nije problem sa uz stan kupi dva garazna mesta, ne vidi razlog zasto Vizantija to ne bi uradila, a gosti kako se snadju.

Da li neko ima predstavu gde bi gosti koji dolaze kod nekog u posetu u Nemanjin grad ili stanovnici Nemanjinog grada koji nemaju garazno mesto, posto slozicemo se da svaki stan ima bar dva automobila, mogli da parkiraju svoje automobile?

Jedno garažno mesto je obavezno uz kupovinu stana, a ne bih rekao da svaki stan ima bar dva automobila.
Investicionim kupcima je dovoljno jedno garažno mesto, a verujem da možete kupiti i tri garažna mesta ako želite.
Biće određeni broj slobodnih parking mesta na samoj parceli, ali pretpostavljam da će tu biti teže naći parking zbog gostiju lokala. Alternativa je parking u Stepi.
Moguće da će postojati određeni broj garažnih mesta za goste (prvenstveno lokala), a to najbolje da proverite sa prodajom pa možete javiti šta kažu.

Parking za goste iz mog iskustva je veoma loš, vlasnicima lokala se daju Ugovorom odredjena mesta u zakup u kompleksima od strane Investitora. Ostane neki mali broj za goste u odnosu na kompleks, u ovoj situaciji je dobro što moraju vlasnici da uzmu parking uz stan.
Dosta ljudi ima dva automobila a imaće kupljeno samo jedno parking mesto.
U svakom slučaju očekujem kao i svuda problem sa parkingom.
Nategnu se ljudi i ovako da uz stan kupe parking mesto a ne dva ukoliko imaju dva automobila.
Mada u ovom kompleksu posto je obavezna kupovina parkinga, ocekujem mnogo parking mesta za izdavanje od strane ljudi kojima isti nije potreban.

Neko je pominjao dobra iskustva sa damama iz prodaje, ali mislim da su one dosta neupućene u neke detalje koji su bitni, presudni kupcima jer ovo je specifičan projekat po mnogo čemu. Na primer, one vam u startu kažu da su svi tipski stanovi isti, a ipak postoje neke drastične razlike između stanova istih kvadratura u različitim lamelama i na različitim spratovima.

Evo neke od bitnih razlika između stanova koji bi na papiru trebalo da su isti. Uzeću na primer ova dva stana od 50m2 u lameli B:

2.2, drugi sprat (levo)
2.1, drugi sprat (desno)

Screenshot 3.png

Kao što vidite, stan levo ima "standardne" prozore, koji kreću na visini 60cm (stručno: par=60), dok stan desno ima prozore koji kreću od poda (stručno: par=00). Samim tim, radijator ne može da bude ispod prozora kao u slučaju stana levo, te je izmešten na zid desno i verovatno je uspravan.

Zatim ako uzmemo iste te stanove na trećem spratu:

Screenshot 6.png

primetićete da stanovi imaju po jedno okno prozora manje. :) A to je sve zbog tih dekorativnih elemenata na fasadi. Evo kako izgledaju ti stanovi s polja:

Screenshot 4.png

Ja mislim da su ovo bitne razlike i nekom kupcu znače da ih znaju unapred, na primer neko ne voli vertikalne radijatore ili zbog privatnosti ne preferira prozore "od poda do plafona". Ili suprotno, neko baš želi te karakteristike.

A da li je iko od vas ko je kupovao stan dobio te informacije unapred iz prodaje? :) Pretpostavljam da ne.

Ovo je bio jedan od primera, ali istu situaciju imate u bilo kojoj lameli usled tih dekorativnih elemanta na fasadi, evo na primer lamela C:

Screenshot 5.png

Tako da, pažljivo birajte sprat i poziciju stana. :D

Još jedna razlika između spratova koja je bitna za one koji se naslanjaju jedan na drugi, kao na ovom primeru dva stana od 45m2:

Screenshot 7.png
Screenshot 8.png

I kako to izgleda spolja:

Screenshot 9.png

Ovo drugo je po mom mišljenju drastično bolje što se tiče privatnosti i buke, jer u prvom slučaju od komšije sa kojim delite terasu vas deli samo tanak zid, a u drugom bar imate taj poprečni, istureni element. :)

@alokin87 Odakle ste preuzeli slike?

Što se tiče skica stanova, ako ste kupac, dobili ste sigurno grafički prikaz stana u kojem možete da vidite detalje oko prozora, pozicije radijatora, itd. Možete i da ih pitate da vam pošalju osnove spratova u lameli u kojoj ste kupili stan.

Ako niste kupac, @kukupitku je podelio javnu dokumentaciju projekta 'Elixir Voždovac' na jednoj od prethodnih strana: https://forum.beobuild.rs/threads/nemanjin-grad-stambeno-poslovni-kompleks.5929/page-22#post-1424283, i tom dokumentu se nalaze i osnove spratova, ali i ovi crteži fasada, preseci lamela, itd.

Pošto je dokument prevelik, evo ja sam napravio jedan u kojem su najbitnije stranice za kupce stanova: https://transfer.zip/#U-nkNxu-jaxDM...rayofY,fbf81169-1ece-4adc-b7ac-7249440fd5f3,R

@alokin87 citala sam dosta vasih komentara, pa bih zelala da cujem vase misljenje o sledecim stanovima. Naime, imam nedoumicu u odabiru izmedju ova 3 stana(A 1.11 G 9.9 D 6.5). Koji je po vasem misljenju bolji izbor i zasto?
Hvala unapred na odgovoru!

Bilo je dosta takvih pitanja na prethodnim stranama, a i u privatnim porukama, ali ja stvarno ne bih voleo da se ova tema pretvori u to da ja dajem preporuke za stanove. Ja samo iznosim činjenice, a na vama je da na osnovu tih stvari donesete odluku. Vi ste kupac, to je vaš stan, vi treba da stanete iza te odluke.

O svim ovim stvarima sam već pisao i tačno za svaki od tih stanova već možete na osnovu mojih postova da shvatite koji je bolje orijentisan što se tiče sunca, buke, itd. Činjenica je da G 9.9 dobija najmanje direktnog sunca tokom godine, D 6.5 tek nešto više, a A 1.11 najviše od ta tri. Bitan je i sprat naravno, ali to niste naveli, pogotovo nakon ovih najnovijih otkrića za razlike između spratova i vertikala. :)

Još par činjenica:
- sva tri stana su ušuškana unutar kompleksa, pogotovo A i D
- A i D stanovi "dele" terasu sa komšijom; obratite pažnju na izbor sprata apropo mojih poslednjih postova na ovoj strani
- neko je ovo već isticao, spoljna jedinica tog stana G se kači na zid spavaće sobe komšije
- sva tri stana gledaju ka unutrašnjosti tj ka drugim stanovima unutar kompleksa na razdaljini od 23m
- stan G nema komšiju sa strane dnevnog boravka i kuhinje, ali je onda i ta strana stana uža za oko 10cm zbog dodatnog sloja izolacije

Tako da stavite sve na papir, razmislite koje stavke su vam bitne u odnosu na lične preferencije i donesite odluku. Nema tu mnogo mudrosti za ove tipove stanova iskreno.

Poslednja izmena:
Izgleda da postoje razlike izmedju slika na sajtu i projektne dokumentacije Elixira tako da postoji mogućnost da je projekat delimično izmenjen.
Dobar primer je stan 9.1 - lamela G
U projektnoj dokumentaciji stoji da ima prozore od poda par=00 što ima smisla jer nema terasu, dok 3D model stana na sajtu prikazuje da taj stan ima klasičan prozor.

Najverovatnije je validno ovo što je na sajtu i skica koja se dobija uz stan tako da bih ja prvenstveno to gledao.

Vrh